ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ Επίδραση της αλιείας και της ρύπανσης σε Χονδριχθύες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σκοπός - Δράσεις του Έργου Α.Η ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση της κατάστασης των γυναικών ερευνητριών που πασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα Β.Η αποτύπωση.
Advertisements

ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!
Καφέ αρκούδα                                                     Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί.
Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης ΑΤΕΙ-Θ
Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις Ελληνικές θάλασσες.
Έρευνα στην Εκπαίδευση και την Παιδεία. Οι εμπειρίες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Καθηγητής Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Μέλος ΕΣET Αντιπρόεδρος.
Επιδημιολογικά Στοιχεία:
Η πολιτική για το θαλάσσιο περιβάλλον και την παράκτια ζώνη
Αιολικά Πάρκα και Περιβάλλον Κίμων Χατζημπίρος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Εξέλιξη της Ελληνικής επαγγελματικής αλιείας την τελευταία 20ετία Προϋποθέσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας.
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΥΣΜΟΣ.
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
Ρύπανση του νερού.
Η Έρευνα στην Κύπρο και στην ΕΕ: συγκριτικά στατιστικά στοιχεία
Xελώνα Kαρέτα (caretta caretta)
ΠΟΙΟΤΙΚΗ-ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Φαινόμενο του ευτροφισμού Πρόκληση του φαινομένου:
ΡΟΖ ΔΕΛΦΙΝΙ.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Δημόσια Υγεία
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Στάθης και Γιώργος.
Κωστάκη Δέσποινα Θλιβίτης Δημήτρης Κρουσουλούδη Μαρία ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ.
Καταγραφή ενός πληθυσμού σε ένα οικοσύστημα
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Χελώνα καρέτα -καρέτα.
OΡΚΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΪΖΟΥ.
Πιο απλά εργαλεία στην κατασκευή από ότι τα δίχτυα, αλλά συνολικά απαιτούν περισσότερο χρόνο για την άσκηση της αλιείας Παραγάδια Παραγάδια βυθού Παραγάδια.
Έκταση: km 2 Θαλάσσια Σύνορα Αλιευτική Τεχνολογία.
ΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγματοληψία
Τράτες Εργαλείο της μέσης αλιείας Συρόμενο αλιευτικό εργαλείο Τύποι τρατών Πελαγική τράταΒενθική τράτα Στη στήλη του νερούΣτο βυθό Μηχανότρατα Πεζότρατα.
Επιπτώσεις των συρόμενων εργαλείων Καταστροφή του υποστρώματος από τις μηχανότρατες (συρόμενα εργαλεία βυθού).
Ιχθυολογία Ενότητα 2 η. Αναπαραγωγή (Διάλεξη 3 η ) Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Αξιολόγηση: Τρωτό (VU) B1ab(iii)+2ab(iii)
Αξιολόγηση: Τρωτό (VU) B1ab(iii)+2ab(iii)
ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Τμήμα Υδατ/γειών & Αλ
«ΕΡΩΤΗΣΗ 1» Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ετήσιοι αριθμοί θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ανήλθαν στις , δηλαδή.
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
Διάφορα, παράξενα και ενδιαφέροντα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους. 1 Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους! 1. Ο πρώτος συνίσταται.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki
Μέτρηση της α και β βιοποικιλότητας με τη χρήση δεικτών
Παναγιώτης Παναγίδης Γ’1
Μαρία Πώρρα, Χρυσάνθη Αντωνιάδου, Χαρίτων Χιντήρογλου
Πρακτική Άσκηση σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Αναπαράσταση τροφικών σχέσεων
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ & ΕΥΡΩΣΤΙΑΣ
Δελφίνια Μια παρουσίαση από τις:
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.
Πυραμίδες ηλικιών 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Καθηγητής: Αυγουστίδης Παναγιώτης Σχολικό Έτος
ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Επιστημονικοί τομείς χωρίζονται σε :
Οι ποινές επιβάλλονται με αποφάσεις των:
Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
Βιοστατιστική (Θ) ΤΕΙ Αθήνας Ενότητα 3: Περιγραφική στατιστική
Εισαγωγή Τα επίσημα δεδομένα αλιευτικής παραγωγής αποτελούν την πρωταρχική πηγή πληροφόρησης... Κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων Pauly and Jay Maclean.
Αγριόγατος.
Εισαγωγή στην Αλιευτική Επιστήμη
Υποδειγματικές περιπτώσεις διαχείρισης απειλουμένων ειδών
ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Αναπαραγωγή και αναπαραγωγικές στρατηγικές
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ Επίδραση της αλιείας και της ρύπανσης σε Χονδριχθύες της Ανατολικής Μεσογείου Μεγαλοφώνου Π. (1) Δασενάκης Ε. (2), Αποστολοπούλου Μ. (1), Διλιντάς Γ. (3) (1) ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΚΠΑ – (2) ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΕΚΠΑ (3) ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη Μεσόγειο, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η αφθονία και η βιομάζα μερικών βενθικών καρχαριών μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία κυρίως λόγω της εντατικής αλιείας. Η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και η ρύπανση επιδρά επίσης αρνητικά στους πληθυσμούς τους αφού οι καρχαρίες, ως ανώτατοι θηρευτές και μακρόβιοι οργανισμοί, συσσωρεύουν σημαντικές ποσότητες τοξικών ουσιών στους ιστούς τους. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασικοί στόχοι της έρευνας ήταν να καταγραφούν τα είδη των βενθικών καρχαριών που αποτελούν αντικείμενο αλιείας ή είναι παρεμπίπτοντα αλιεύματα στις ελληνικές θάλασσες, να εκτιμηθούν τα επίπεδα συγκέντρωσης των βαρέων μετάλλων στους ιστούς τους και να εκτιμηθεί η κατάσταση των αποθεμάτων τους. Παράλληλα, στόχος του ερευνητικού έργου ήταν να αποκτηθεί ένα εργαλείο καταχώρησης της επιστημονικής γνώσης με την ανάπτυξη μιας πιλοτικής βάσης δεδομένων για τους Χονδριχθύες Περιοχές δειγματοληψίας αλιευτικών σκαφών και κατανομή μηκών (TL) του σκυλόψαρου Scyliorhinus canicula ΑΠΟΤΕΛΑΣΜΑΤΑ Τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου ήταν: · Η ποιοτική και ποσοτική σύνθεση των εμπορικών και μη εμπορικών ειδών βενθικών καρχαριών στα αλιεύματα παράκτιων περιοχών του Αιγαίου. · Τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά των σημαντικότερων εμπορικών ειδών βενθικών καρχαριών (όπως η σχετική πυκνότητα, η κατανομή μεγεθών, η ηλικιακή κατανομή, η αναλογία των φύλων, η ηλικία και το μέγεθος της πρώτης γεννητικής ωριμότητας, η γονιμότητα). · Οι υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο, ο μόλυβδος, και ο ψευδάργυρος στους ιστούς εμπορικών και μη εμπορικών ειδών. · Η ανάπτυξη πιλοτικής Βάσης Δεδομένων «Οι καρχαρίες των Ελληνικών Θαλασσών» με εργαλεία ανοιχτού κώδικα. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 1) Compagno, L.J.V., 1984. FAO species catalogue. Vol.4. Sharks of the world. Part ΙΙ. Carcharhiniformes. Κατανομή σταδίων ωριμότητας και σχέσεις μήκους-γοναδοσωματικού δείκτη σε αρσενικά και θηλυκά άτομα