MLEKO V PREHRANI Hranilna vrednost : 87 % vode, 12,5 % suhe snovi.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Minerals and Trace Elements. Ανόργανες ουσίες που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες, γενικά ως τμήμα τις δομής άλλων μορίων ή ως βασικά συνένζυμα για τη.
Advertisements

ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΙI : Κρυσταλλοχημεία και Συστηματική των Ορυκτών 6 η Διάλεξη: Φυλλοπυριτικά Ορυκτά ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Δ. ΠΑΠΟΥΛΗΣ Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.1 (Β): ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (α) Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού. (Περιοδικός.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ (1)  Προεγχειρητικοί ασθενείς: αποφυγή λήψης τροφής-νερού 8 ώρες πριν την επέμβαση – πρόληψη αναγωγής και εισρόφησης κ.λ.π.
ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΙI : Κρυσταλλοχημεία και Συστηματική των Ορυκτών
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.1: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΙ ΤΥΠΟΙ LEWIS (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΘΕΝΟΥΣ (Kossel, Lewis)  Στους χημικούς.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #5: Το νερό ως συστατικό των τροφίμων Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας.
UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM BIOKEMIJA
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄Γυμνασίου Επίδραση των Διαλυμάτων Οξέων σε Μέταλλα Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Slučajne spremenljivke
Kaj je težje: kilogram bakra ali kilogram železa?
Tomaž Pušenjak, G1.B
Τοξικότητα των θρεπτικών συστατικών
ΔΙΑΘΕΣΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΕΚΡΟΩΝ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΩΝ & ΒΟΥΣΤΑΣΙΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΉΣ (συνέχεια)
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ
Η αρχή του σκληρού ή μαλακού οξέος (ή βάσης)
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Περιοδικός Πίνακας Λιόντος Ιωάννης Lio.
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
Περιοδικός Πίνακας Λιόντος Ιωάννης Lio.
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ x + y A B -
Διατροφή-Διαιτολογία
Μακροσκοπική και μικροσκοπική αντιμετώπιση.
Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Σταυρακάκης Κων/νος Εφραίμ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
OLIGOSAHARIDI IN POLISAHARIDI
BIOLOŠKI ODZIV NA PRVINE
Εδαφολογική Ανάλυση ως μέσο διάγνωσης γονιμότητας των εδαφών
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 7_Ποτενσιομετρία_1 ΜΑΜΑΝΤΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.
PRAŽIVALI in SPUŽVE.
VITAMINI B in C Jakob Strašek, 3. a.
KROŽNICE V PERSPEKTIVI
5. Teorija produkcije Teorija produkcije preučuje razmerja med ___________ (poslovne prvine oziroma proizvodni dejavniki) in _________ (poslovni učinki.
Organizacija in struktura trga
اعداد الأستاذ/ عبدالرؤوف أحمد يوسف
Osnove gastronomije PREHRANSKI VIDIKI HRANLJIVIH SNOVI- Maščobe
LIPIDI.
Tehnologija Mleka Mleko By: Igor Miladinovic.
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 7s_______ 7p_________ 7d____________ 7f_______________
Unutarnja energija i toplina
الكيــمــيــــــــــــاء
GEOKEMIJA SEDIMENTNIH KAMNIN
Aminokiseline, peptidi, proteini
Vzgon Tomaž Pušenjak, G1.B
מבוא לכימיה שיעור מס' 8 קרן לייבסון ורפאל פלג, פרוייקט "אורט אקדמיה",
Amanda Teršar, Urša Miklavčič 9.A
М.Әуезов атындағы орта мектебі
RELATIVNA ŠTEVILA.
Lastnosti elementov Kapacitivnost Upornost Q A U d l U I.
Najkrajše poti in Bellman-Fordov algoritem
ŠTIRIKOTNIKI D δ1 c C δ
מבוא לכימיה שיעור מס' 8 h.m..
Meteorologija i oceanografija 3.N
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ
№207 “Жаңатұрмыс” орта мектебі
Μεταγράφημα παρουσίασης:

MLEKO V PREHRANI Hranilna vrednost : 87 % vode, 12,5 % suhe snovi. Beljakovine: 3,2 % (kazein, albumin-Fe in globulin-zašč. snovi, ml. belj. vsebujejo vse esencialne aminokisline); Maščobe: 3,5-5,5 % (nas. MK 2,4 %, mono nenas. MK 1,1 %, poli nenas. MK 0,1 %-linolna in linolenska, holesterol-14 %); Oglj. hidrati: 4,8 % disaharida laktoze – encim laktaza ga sprem. v ml. k.; Vitamini: A, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 in C; Minerali: 0,65-0,75 %, 115 mg Ca, 55 mg Na, 140 mg K, 92 mg P, v sledeh Pa K, Fe, Mg, Cl, Zn in Cu; Druge snovi: mlečna kislina, citron. kislina, lecitin, kreatin in encimi.

VRSTE MLEKA Pasterizirano mleko, sterilizirano in kuhano mleko; Mlečne pijače z dodatki: sladkor, kakav, čokolada, kava, sadje, naravne arome in barvila, sredst. za vezavo in zgošč; Evaporirano mleko – zgoščeno, nezaslajeno (tube, pločev.); Kondenzirano mleko – zgošč., sladko,1/3 vol., 40 % sladk.; Mleko v prahu – ima le 2-4 % vode, je surovina za sladolede, čokolado in peciva; Fermentirano mleko – kislo mleko, acidofilno, jogurt, kefir.

MLEČNI PROIZVODI Smetana: 10-35 % M, pasterizirana, sterilizirana, fermentirana, stepena, z dodatki; Surovo maslo: iz sladk. paster. sm. + okisovalec, do 82 % M. Topljeno maslo: s topljenjem surovega, do 98 % M; Pinjenec: nastane pri izdelavi masla, je bogat hranil. snovi; Kajmak: iz smetane kuh. ml. + sol, mladi in stari, 65-70 % M; Siri: 20-40 % B, M, Ca, P, Na, K, vit. A, B kompl., encimi; Vrste sirov: polnomastni, mastni, tričetrt in polmastni, četrt in pusti; trdi, poltrdi, mehki, skuta, namaz, važno je skladiščenje.

JAJCA V PREHRANI Hranilna vrednost: vsebuje vse esencialne aminokisline. Lupina: porozna membrana, iz Ca in Mg karbonata; Beljak: 88 % vode, 11 % B (koloidne B); Rumenjak: 50 % vode, 16 % B(vsebujejo S in P), 33 % M – emulgirane (lecitin), holesterol, vit. A, D, E, K minerali in encimi. Kakovost jajc: jajca ekstra kakovosti, jajca I, II ali III kakov. Skladiščenje jajc: -1 ̊ C, skozi lupino izhlapeva voda in plin, zato se veča zračni mehurček in jajce postaja vse bolj vodeno. Proizvodi iz jajc: jajca v prahu, zamrznjena jajca.

MESO V PREHRANI Hranilna vrednost: voda 45-75%, B 15-25%, M 1-30%, OH do 0,1%, minerali do 1,5 in vitamini B kompl., ter vit. A. Beljakovine: mišično tkivo(miozin in aktin), pigment mioglob. vezivno tkivo (kolagen - pri 60 ̊ C se spreminja v želatino in elastin). Maščobe: loj, mast, salo; trigliceridi, fosfolipidi in holesterol. Ogljikovi hidrati: glikogen (po dveh dneh ga ni več!) Minerali: Ca, P, K, Na, S, Mg, Fe – največ v kosteh.

MESO KLAVNIH ŽIVALI Zakol, žigosanje z žigi različnih oblik glede na vrsto, kakovost. Zorenje mesa: glikolitični procesi – glikogen v mleč. kislino, pH 7,4 na 5,5, žival postane trda; proteolitični procesi – encimi razkrajajo B, meso postane mehko, sočno, dobi značilno aromo in barvo. Vrste mesa: teletina, meso mladih govedi, govedina, svinjina, ovčetina, kozje meso, konjsko meso.

PERUTNINA IN RIBE Perutninsko meso: kokoši, pure, gosi, race in noji. Perutninski proizvodi: sveže meso, konzerve, klobase, suho - mesnati izdelki, mesni ekstrakt. Ribe: vode imajo 70-80 %, vsebujejo vse esencialne AK, beljakovin 18-22 %, maščob od 0,5-12 % (Ω 3 mašč. kisline), vitamini A, B 1, B 2, D, ter P, Ca, Fe in J. Vrste: morske plave (girica, sardela, skuša, tun, mečarica), morske bele (cipelj, zobatec, brancin), glavonožci (ligenj, sipa).

MED, SLADKOR IN OSTALA SLADILA Med: ima visoke količine lahko prebavljivih sladkorjev-glukoza, fruktoza in saharoza, vsebuje še B, encime, vitamine, mineral. snovi, arome in barvila, nad 45 ̊ C izgubi zdravilnost. Sladkor: kemijsko je saharoza, iz sladkor. pese, trsa, javorja. Rafinirani sladkor: bele barve, 99,9 % saharoze. Rjavi sladkor: vsebuje manj saharoze, več pa mineralov Ca, P, Fe, Na, K in Mg, ima višjo hranilno vrednost. Umetna sladila: niso OH in nimajo energijske vrednosti; Vrste: saharin, aspartam, ciklamat, natren (sah.+cikl).

ČAJ, KAVA IN KAKAV Vrste čajev: zeleni (po fermentaciji liste poparijo), črni. Sestavine čaja: tein, tanin, vit. C, B1 in B2, F, eterična olja. Kava: kofein, tanin, 13 % M, fenoli in kisline, ki dajo aromo, v kavi je 10-12 % oleinske in palmitinske kisline. Kakav: okrogli plodovi s semeni, ki se morajo posušiti; Sestava: 53 % kakavovega masla, 11 % B, 6 % čreslovin, 1,2 % teobromina in 0,2 % kofeina, ter voda.

PREHRANA MED NOSEČNOSTJO Uživanje uravnotežene prehrane, pogosti manjši obroki. Ne priporočamo kajenja, pitja alkohola, kave več kot 2 sk. na dan in uživanja aspartama (fenilalanin). V 2. in 3. tromesečju rabijo za 300 kcal/dan večji vnos. Povečane so potrebe po beljakovinah za 10 – 15 g/dan. Povečane so potrebe po Ca (1000 -1300 mg), Zn, P, Mg, Fe (30 mg/dan), J (175 mg/dan), folne kisline (do 800 μg), B6, B12, vit. C, Cu, Zn. Neustrezna prehrana, kajenje ali nosečnost z več plodovi zahtevajo še več dodatkov.

PREHRANA MED DOJENJEM Ženska, ki doji, potrebuje okoli 500 kcal/dan več energije, potrebuje tudi 15 - 20 g B na dan več kot ženska, ki ne doji. Dodatek 300 kcal zaužije z mlekom in mlečnimi izdelki (3 E). Količina Ca v hrani naj ne presega 2,5 g/dan. Neustrezna prehrana vpliva bolj na količino kot na kakovost mleka. Potreben je dovolj velik vnos tekočine (vsaj 2 l/dan). Ženska, ki doji, naj ne uživa alkohola, ker prehaja na otroka, pa tudi izločanje mleka je slabše.

PREHRANA DOJENČKA Materino mleko je v prvih 6. mesecih najbolj priporočljivo. Dojenje se lahko podaljša še do prvega leta, vendar otrok potrebuje še dodatke: postopno uvajamo sadje in zelenjavo, žitne izdelke brez glutena, po 7. mesecu uvajamo še meso, majhne količine rumenjaka (beljak damo šele okrog 1. leta) in sesekljano hrano. Otrok ima že 2 obroka nemlečna. Okrog 1. leta ima otrok 4-5 obrokov kakovostne hrane, doji se le še zjutraj in zvečer. Dobiti mora dovolj napitkov (čaj). Potrebni so dodatki vit. D in F, ter Fe po 6. mesecih.