Γάλα και γαλακτοκομικά Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Διδάσκων καθηγητής Γιαννούδης Γιώργος Μάθημα 10ο, Γάλα και γαλακτοκομικά
Γάλα και γαλακτοκομικά Στην ομάδα αυτή ανήκουν: Το γάλα Το γιαούρτι Το τυρί Τα ροφήματα από το γάλα (σοκολατούχο) ή ξινόγαλα Στην ομάδα αυτή δεν ανήκουν η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο γάλακτος Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Γάλα και γαλακτοκομικά Η σημαντικότερη πηγή ασβεστίου (γερά οστά και δόντια) Σημαντική πηγή πρωτεϊνών Σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο Προϊόντα γάλακτος Γάλα παστεριωμένο διατηρείται στο ψυγείο, διάρκεια έως 4-7 ημέρες Γάλα διαρκείας υψηλής παστερίωσης ή μακράς διαρκείας, έως και ένα μήνα. Γάλα αποστειρωμένο ελαφρώς αλλοιωμένη γεύση, διαρκεί για μήνες. Γάλα εβαπορέ συμπυκνωμένο γάλα, αραιώνεται με νερό Ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ συμπυκνωμένο με προσθήκη ζάχαρης Σκόνη γάλακτος αφυδατωμένο γάλα Σοκολατούχο γάλα προσθήκη γεύσης σοκολάτας αλλά και ζάχαρης Εμπλουτισμένο γάλα με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α ή D, σίδηρο ή περισσότερο ασβέστιο Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο Τύποι γάλακτος Πλήρες γάλα, 3,5% λιπαρά (συνήθως μπλε χρώμα συσκευασίας) Ημίπαχο γάλα ή «ελαφρύ» η light, 1,5% λιπαρά, συνήθως πράσινο χρώμα συσκευασίας Άπαχο γάλα με 0% λιπαρά, συνήθως γαλάζιο χρώμα συσκευασίας Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Τα λιπαρά που αναφέρονται είναι τα κορεσμένα λιπίδια να τα αποφεύγουν οι ενήλικες, να επιλέγουν 1,5 % λιπαρά. Το ίδιο και τα παιδιά αν έχουν αυξημένο βάρος, Τελευταία υπάρχει μια τεράστια συζήτηση για το αν πρέπει να πίνουμε γάλα και πόσο και μέχρι ποια ηλικία. Ίσως να είναι καλό όλα τα παιδιά μετά τα πρώτα χρόνια να πίνουν ελαφρύ γάλα αφού δεν αλλάζει η ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο
Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Άλλες απόψεις γύρω από το γάλα «Οι πολιτισμοί με μεγάλη κατανάλωση γάλακτος, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης, μια ασθένεια που σπάνια συναντάται σε πολιτισμούς που δεν καταναλώνουν γάλα». ~ Hans Deehl, Dr HSc, Dynamic Living «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κάτι που δεν περιέχει καμία άλλη τροφή : Μόλυνση» ~ John A. McDougal, MD, του Σχεδίου McDougal και της Ιατρικής McDougal Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 7ο
Άλλες απόψεις γύρω από το γάλα Η ανθρωπότητα έχει μετατρέψει τις αγελάδες σε ένα μοντέρνο εργοστάσιο, μία αέναη μηχανή γάλακτος. Πριν από 3.000 χρόνια, μία αγελάδα μπορούσε να δώσει 90 κιλά γάλα σε ένα χρόνο. Σήμερα, κατά μέσο όρο μία αγελάδα δίνει 6.750 κιλά. Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Άλλες απόψεις γύρω από το γάλα Σήμερα πίνουμε μη φυσικό γάλα, προερχόμενο από εκτρεφόμενες αγελάδες, γενετικά μεταλλαγμένες με τεχνητή γονιμοποίηση. Κάθε γουλιά γάλα περιέχει ισχυρές αυξητικές ορμόνες όπως οι IGF I και IGF II, λίπη και χοληστερίνη, άλλες 59 ενεργές ορμόνες, αλλεργιογόνα, ζιζανιοκτόνα, μικροβιοκτόνα, διοξίνη, αίμα, νεκρά λευκά αιμοσφαίρια, πάνω από 52 ισχυρά αντιβιοτικά, βακτήρια και ιούς. Η μόνη περίοδος στη ζωή μας κατά την οποία πρέπει να τρεφόμαστε με γάλα, είναι όταν είμαστε μωρά και μόνο με μητρικό γάλα. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να πίνουμε γάλα από άλλα ζώα. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Σε μια ισορροπημένη όμως διατροφή δεν είναι απαραίτητες οι light τροφές για διατήρηση ιδανικό βάρους. Το μυστικό, η μαγική συνταγή είναι μέτρο + φυσική δραστηριότητα. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Κατηγορίες τυριών με βάση τα λιπαρά Άπαχα τυριά (< 10% λιπαρά) Παχιά τυριά με 50 % - 85 % λιπαρά) Η φέτα έχει περίπου 25% λιπαρά Τα σκληρά τυριά περιέχουν περισσότερα λιπαρά και λιγότερες πρωτεΐνες σε μια σχέση αντίστροφη. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Τροφές που μπορούν να υποκαταστήσουν τα γαλακτοκομικά - Σαρδέλες: 100 γραμμάρια περιέχουν 500 mg ασβέστιο. - Αμύγδαλα: 100 γραμμάρια περιέχουν 248 mg ασβέστιο. - Γαρίδες: 80 γραμμάρια περιέχουν 125 mg ασβέστιο. - Μπρόκολο: 80 γραμμάρια περιέχουν 80 mg ασβέστιο. - Κόκκινα φασόλια: 100 γραμμάρια περιέχουν 71 mg ασβέστιο. - Σπόροι σουσαμιού: ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 67 mg ασβέστιο. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο Το ασβέστιο στο γάλα Πλούσιο συστατικό των γαλακτοκομικών. Εξασφαλίζει γερά και δυνατά οστά με μεγάλη πυκνότητα (οστική πυκνότητα) Έως τα 25 χρόνια ο οργανισμός εμπλουτίζει συνεχώς τα οστά με ασβέστιο. Μετά ακολουθεί αντίστροφη πορεία με αποδόμηση του ασβεστίου. Οστεοπόρωση : μείωση της πυκνότητας και ποιότητας οστών τους Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Θηλασμός - Το μητρικό γάλα Ο θηλασμός τους πρώτες 6 μήνες τουλάχιστον προσφέρει: Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ορμόνες για φυσιολογική ανάπτυξη. Αντισώματα που προσφέρουν προστασία από λοιμώξεις . Αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση μητέρας - παιδιού Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Οικιακή Οικονομία Α' Γυμνασίου, Μάθημα 10ο
Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο