Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρυσάφι μέσα σε μπουκάλι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρυσάφι μέσα σε μπουκάλι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρυσάφι μέσα σε μπουκάλι
ελαιολαδο Χρυσάφι μέσα σε μπουκάλι

2 Οι θαυματουργές ουσίες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο Όλοι ξέρουμε ότι κάνει καλό, αλλά γνωρίζουμε σε ποιες ουσίες οφείλεται αυτό; Η αφορμή που οι επιστήμονες από ολο τον κοσμο εχουν αρχισει να το εξεταζουν ενδελεχως είναι οι περιφημες φαινολες ή όπως συχνα αναφερονται πολυφαινολες ή βιοφαινολες. Ελαιοκανθαλη: Ένα από τα κυρια συστατικα του ελαιολαδου το οποιο προκαλει ένα χαρακτηριστικο «καψιμο» στο λαιμο. Απο πειραματα φανηκε ότι εμφανιζει σημαντικη αντιφλεγμωνωδη δραση. Υδροξυτυροσολη: περαν των στοιχειοθετημενων αρετων της η υδροξυτυροσολη βρισκεται στα πρωτα σταδια κλινικων δοκιμων ως συμπληρωμα διατροφης για ασθενεις με πολλαπλη σκληρυνση και ως μετρο προληψης του καρκινου του μαστου σε γυναικες που εχουν γενετικη προδιαθεση. Ελαιοευρωπαϊνη: Περιεχεται κυριως στα φύλλα της ελιας και σε πολύ μικρες συγκεντρωσεις στο ελαιολαδο. Αυτή καθαυτή ως ουσια εχει παρει εγκριση για έναν ισχυρισμο υγειας ως ελαφρυ διουρητικό ενώ το αλκοολικο εκχυλισμα φυλλων ελιας για χρηση κατά της υπερτασης. Επισης προσφερει σημαντικη προστασια στην καρδια και μειωνει την ολικη χοληστερωλη και τα τριγλυκεριδια ενώ εχει σημαντικες αντιξειδωτικες δρασεις τοσο στο αιμα οσο και στο μυοκαρδιο. Ελαιοκανθαλη & Ελαιασινη: Υπαρχουν σε υψηλοτερες συγκεντρωσεις στα αγουρελαια και στα «νεα» λαδια επειδη όμως είναι ασταθεις με τον χρονο διασπωνται και μετατρεπονται σε τυροσολη και υδροξυτυροσολη αντιστοιχα.

3 Το λαδι δεν είναι φαρμακο Προς το παρον κυκλοφορουν στην αγορα αρκετα συμπληρωματα διατροφης με βαση την ελια και τα προϊοντα της. «Το ελαιολαδο είναι ένα εξαιρετικο τροφιμο το οποιο μπορει να προσφερει στην υγεια, δεν είναι όμως φαρμακο» η ελαιοπαραγωγικη χωρα στον κοσμο είναι η Ελλαδα Τα ελαιολαδα της ελλαδας ειχαν μεγαλυτερη περιεκτικοτητα σε φαινολικα συστατικα από εκεινα της Ιταλιας και της Ισπανιας ηταν δηλαδη τα πλουσιοτερα σε πολυφαινολες στην Ευρωπη.

4 Τι είναι λοιπον αυτό που κανει ένα λαδι να εχει περισσοτερες πολυφαινολες από καποιο αλλο; Σημαντικο ρολο φαινεται να διαδραματιζουν τοσο η χημικη συσταση του εδαφους οσο και οι κλιματικες συνθηκες που επικρατουν στις επι μερους περιοχες του ελαδικου χωρου. Τα διφασικα ελαιοτριβεια δινουν καλυτερη ποιοτητα λαδιου με περισσοτερες φαινολες. Ένας άλλος παραγοντας που ενδεχομενως ευνοει την βιοσυνθεση των πολυφαινολων είναι το υψομετρο και γενικοτερα οι τοπογραφικες διαφοροποιησεις.

5 Το ελαιολαδο στο πλαισιο μιας ισορροπημενης μεσιγειακης διατροφης φαινεται να οδηγει σε μεγαλυτερη απωλεια βαρους από ότι μια διατροφη με χαμηλα λιπαρα. «Στην εποχη του light η λεξη λιπαρα για τους περισσοτερους τεινει να γινει συνωνυμο του απαγορευμενου. Μια μικρη ποσοτητα λιπων είναι όμως απαραιτητη για την ισορροπια του οργανισμου και όπως εχει πλεον αποδειχθει ορισμενα από αυτά είναι περισσοτερο ωφέλιμα από τα αλλα. Βασιλιας σε αυτή την κατηγορια είναι το ελαιολαδο.»

6 Οι τεσσερις εχθροι του ελαιολαδου Το ελαιόλαδο είναι ένα ευαίσθητο προϊόν το οποιο χρειαζεται μεγαλη προσοχη στην αποθηκευση και την διαχειρηση του για να μην χαθουν το αρωμα,η γευση το χρωμα του αλα και τα θρεπτικα συστατικα που περιεχει. Η οξειδωση Η θερμοκρασια Η συσκευσια Ο χρονος ζωης

7 Κατά την παραγωγή ελαιόλαδου, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και υπολείμματα...Που καταλήγουν; Ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα της χωράς μας και των χωρών της νοτιάς Ευρώπης είναι η διαχείριση των παραπροϊόντων, υπολειμμάτων και αποβλήτων της ελαιουργικής και πυρινελαιουργικης δράσης .Τα ελαιοτριβεία κατά την διαδικασία εξαγωγής του ελαίου παράγουν εκτός των άλλων και ένα υδατικό διάλυμα με περιεκτικότητα σε στερεά το πολύ 6%, που ονομάζεται κατσίγαρος και ο οποίος αποτελεί απόβλητο. Στην χώρα μας η παραγομένη ποσότητα κατσιγαρου υπολογίζεται περί τους τόνους τον χρόνο. Το βασικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όλα τα ελαιουργεία, είναι η διαχείριση του κατσιγαρου χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον. Επίσης, περίπου τόνοι στερεών αποβλήτων και υπολειμμάτων (πολτός ελιάς κ.α.) μολύνουν ρυάκια, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και εδάφη ( κλείνουν τους πόρους του εδάφους).Ακόμα περίπου τόνοι πυρηνέλαιου-οι οποίοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν- χάνονται ή καταλήγουν στις χωματερές.

8 Τελοσ ερευνητικη εργασια πανω στο ελαιολαδο
Στέφου Νίνα Τσώλη Κέλλυ Ντάκουλα Στεφανία Σκιαδαρέση Δέσποινα


Κατέβασμα ppt "Χρυσάφι μέσα σε μπουκάλι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google