Νέες διατροφικές συνήθειες και κατανάλωση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Οι ερωτήσεις συντάχθηκαν από τους μαθητές των τμημάτων ΣΤ1, ΣΤ2, ΣΤ3, με την αντίστοιχη καθοδήγηση από την εκπαιδευτικό. Το ερωτηματολόγιο.
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΙΟΥΣ
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Δημοτικό Λεμεσου κ.΄β Εκπαιδευτικη ερευνα
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: <<Μεσογειακή Διατροφή>>
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
Η διατροφή της Κολοτούμπα…   Στα κεράσια λέμε ναι Στα αχλάδια λέμε ναι Στα σταφύλια λέμε ναι Στα πεπόνια λέμε ναι Όχι λέμε στα λίπη Όχι στα γαριδάκια.
Πανεπιστήμιο Κρήτης Υπουργείο Υγείας Υπουργείο Παιδείας&Πολ/μού.
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ Δρ Μιχάλης Τορναρίτης.
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ε.Δ.Σ.Π.Υ.
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
PROJECT Β2 ΔΙΑΤΡΟΦIKEΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Καθηγητές Ματσέλης Στράτος Σiμάκη Ανθή ΓΕΛ ΑΙΓΙΝΙΟΥ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Διατροφή 6-12 ετών: τα χρόνια του Δημοτικού
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Λευκωσία, Ιούλιος 2015 «Το κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα σε σύγκριση με το σύγχρονο πρόγευμα: επιλέγουμε ένα υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΡΟΥΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φάε καλά για ν΄αντέξεις»
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Αποτελέσματα έρευνας πολιτικών απόψεων 18ο κύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Νέες διατροφικές συνήθειες και κατανάλωση ΔΡ ΣΤΑΛΩ ΠΑΠΟΥΤΣΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ Επιστημονικός Συνεργάτης Ερευνητικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγεία του Παιδιού Επιστημονικός Συνεργάτης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Επισκέπτρια Λέκτορας Πανεπιστημίου Frederick ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 04/12/2017- ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ… Σε ποιο βαθμό καταναλώνει ο Κύπριος βιολογικά προϊόντα; Πόσο συχνά νηστεύει ο Κύπριος σύμφωνα με την Ορθόδοξη Νηστεία; Πόσες φορές την εβδομάδα τρώει τα γεύματα του ο Κύπριος σε ταχυφαγεία; Πόση ΖΑΧΑΡΗ καταναλώνει ο Κύπριος; Πόσο ΑΛΑΤΙ καταναλώνει ο Κύπριος; Πόσα ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ λιπαρά καταναλώνει ο Κύπριος; Πόσο συχνά προτιμά υποκατάστατα ζάχαρης (γλυκαντικές ουσίες) Σε ποιες ποσότητες επιλέγει να καταναλώσει ωμά πράσινα λαχανικά; Καθαρίζει τη φλούδα από τα φρούτα του; Ποιες οι διατροφικές του συνήθειες ως προς τις ώρες που τρώει, τα μέρη και οι συνθήκες υπό τις οποίες τρώει;

«Επιδημιολογική έρευνα για το ποσοστό της παχυσαρκίας και υπερβάλλοντος βάρους στην Κύπρο και διαπίστωση των διατροφικών συνηθειών του Κύπριου πολίτη» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 2006-2009 1000 άτομα από το Παγκύπριο ηλικιών 18-80 ετών 8 στους 10 έχουν σταθερή ώρα κατανάλωσης πρωινού 7 στους 10 ετοιμάζουν σπιτικό φαγητό σε καθημερινή βάση 2 στους 10 τρώνε εκτός σπιτιού 2-3 φορές την εβδομάδα 1 στους 2 επιλέγουν γάλα ημιάπαχο 3 στους 10 προσθέτει επιπλέον αλάτι στο φαγητό του

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ για την διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου διεξάγεται από το Κρατικό Χημείο και το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού (2013-2018) Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου “EU MENU” της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και έχει ως στόχο την εναρμονισμένη συλλογή στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων στα Κράτη Μέλη (ΚΜ) της ΕΕ. για σκοπούς καταγραφής των διατροφικών συνηθειών των Ευρωπαίων πολιτών και εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε χημικούς κ.α. κινδύνους μέσω τροφής Η έρευνα θα καλύψει δείγμα από ολόκληρο τον πληθυσμό της ελεύθερης Κύπρου. Άρχισε τον Μάιο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018. Τα στοιχεία της έρευνας θα διαβιβαστούν στην EFSA και τα συμπεράσματα στο Υπουργείο Υγείας, στο Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΑΤ) και στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) για τη διενέργεια της αναγκαίας εκτίμησης κινδύνου σε χημικές κ.α. ουσίες

Η επιλογή των συμμετεχόντων για τις 2 πληθυσμιακές ομάδες :: (260 άτομα για κάθε υποκατηγορία) LOT 1 Βρέφη: 0-11 μηνών Νήπια: 12-35 μηνών Παιδιά: 3-9 ετών LOT 2 Έφηβοι: 10-17 ετών Ενήλικες: 18-64 ετών Ηλικιωμένοι: 65-74 ετών Εγκυμονούσες Ιδιώτες παιδίατρους Δημόσια νοσοκομεία Νηπιαγωγεία Δημοτικά (Α’-Δ’ τάξη) Δημοτικά (Ε’-Στ’ τάξη) Γυμνάσια, Λύκεια Ταχυδρομικοί κώδικες Ιδιωτικά μαιευτήρια Δημόσια νοσοκομεία

Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα στρώματα: Επαρχία. Πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου(εξαιρούνται τα κατεχόμενα) : 1)Λευκωσία, 2)Λεμεσός, 3)Λάρνακα, 4)Πάφος, 5)Αμμόχωστος. Περιοχή κατοικίας. Αστικές ή αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με την καταγραφή του 2011, περίπου 67% του Κυπριακού πληθυσμού διαμένει σε αστικές περιοχές και 33% σε αγροτικές περιοχές. Η αναλογία σε κάθε επαρχία είναι διαφορετική. Φύλο. Σύμφωνα με την καταγραφή του 2011, η αναλογία φύλου είναι διαφορετική στις έξι πληθυσμιακές ομάδες, επαρχίες και περιοχή κατοικίας.

Quantification of food Cooked Ingredients Raw 210 grams 120 grams Food as consumed 73 grams 94.5 grams 8.1 grams 8.1 grams 1.7 grams 2.7 grams 297 grams 0.5 grams 0.8 grams 3 grams 3 grams 1 grams 1 grams

Παραδείγματα κωδικοποίησης: Γάλα Χαραλαμπίδης-Κρίστης πλήρες με 3% λιπαρά, βρασμένο στο μπρίκι A02LY#F07.A06ZR$F19.A07PR$F22.A07SH$F28.A07HV$F28.A07GL Cow milk, whole FAT= 3 % fat PACKM= Plastic PPLACE= Food industry prepared PROCESS= Pasteurization PROCESS= Boiling Πράσινο μήλο, χωρίς φλούδα A01DJ#F10.A0F2Q$F20.A07QF Apples INFO= Green HOW= W/o peel

EXPOCHI:DIETARY EXPOSURE ASSESSMENT IN CHILDREN Διατροφικές βάσεις με δεδομένα κατανάλωσης τροφής (14) με εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα από 12 χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία) εναρμονίστηκαν/ ενώθηκαν το 2008-2009 για να αξιολογήσουν τη διαιτητική πρόσληψη: Μόλυβδου* Χρωμίου* Σεληνίου* Χρωστικών τροφίμων** Categorization Systems: *SCOOP TASK REPORT 3.2.11 **As specified by Council Directive 94/36/EC Statements: EFSA-Q-2009-00837, EFSA-Q-2010-00785 EFSA-Q-2010-00786, EFSA-Q-2010-00787

Polly Boon et al; Long term dietary exposure to Cr and Se in children-EXPOCHI; 2nd World Congress of Public Health Nutrition (Porto, Sept 2010)

Polly Boon et al; Long term dietary exposure to Cr and Se in children-EXPOCHI; 2nd World Congress of Public Health Nutrition (Porto, Sept 2010)

Εθνικής Έρευνας για την διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου -(EU Menu) ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Εθνικής Έρευνας για την διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου -(EU Menu)

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (FFQ) ΝΗΠΙΑ (N=280) ΠΑΙΔΙΑ (Ν=311) ΕΦΗΒΟΙ (Ν=271) Ανθρακούχα ροφήματα (≥1/εβδ) Με γλυκαντικά 2.3 17.2 8.4 35.4 16.5 Μη ανθρακούχα ζαχαρούχα (≥1/εβδ) Μη ανθρακούχα με γλυκαντικά 21.9 0.6 47.7 5.5 54.9 18 Επιπλέον ζάχαρη σε ροφήματα (καθημερινά) 8.5 39.8 30.5 Επιπλέον ζάχαρη σε δημητριακά/ ψωμί (καθημερινά) 2.9 4.7 5.1 Δημητριακά RTE (≥1/εβδ) 41.3 81.1 66.8 Πλούσια σε ίνες 24.8 26.6 40.5 Ακατέργαστα 25.3 13.3 17.1

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (FFQ) ΝΗΠΙΑ (N=280) ΠΑΙΔΙΑ (Ν=311) ΕΦΗΒΟΙ (Ν=271) Αλλαντικά (≥1/εβδ) 39.6 66.5 75.5 Πατατάκια, γαριδάκια κλπ (≥1/εβδ) 27 56.3 51.6 Αλμυρά σνακ φούρνου (≥1/εβδ) 20.2 41.1 39.7 Σοκολάτες (≥1/εβδ) 30,5 64,3 57,2 Σοκολάτες (≥1/ημέρα) 2.9 15.2 12.9 Σνακ όπως μπισκότα κέικ κλπ (≥1/ημέρα) 21.9 13.6 8.4 Παγωτά (≥1/ημέρα) 5.2 8.9 6.9 Fast food (1-3/ μήνα) 35.6 63.6 56.0 Fast food (1-6/ εβδομάδα) 21.6 33.3

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (FFQ) Εγκυμονούσες (Ν=138) Ανθρακούχα ροφήματα (≥1/ημέρα) Με γλυκαντικά 10.1 1.4 Μη ανθρακούχα ζαχαρούχα (≥1/ημέρα) Μη ανθρακούχα με γλυκαντικά 5.7 0.4 Μπύρα (≥1/εβδ) 7.2 Αλκοολούχα (≥1/εβδ) 4.3 Σοκολάτες(≥1/ημέρα) 13.7 Μπισκότα, κέικ κλπ (≥1/ημέρα) 8.7 Παγωτό (≥1/ημέρα)

Συμπληρώματα Διατροφής Όχι (%) (Ν) Βρέφη 43 272 Νήπια 56 280 Παιδιά σχολικής ηλικίας 62 311 Έφηβοι 67 271 Ναι (%) Είδος 9 Βιταμίνη Δ 5 Πολυβιταμινούχο 6

Συμπληρώματα- ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΕΣ Ναι (%) Όχι (%) (Ν) Πολυβιταμινούχο 66,9 33,1 163 Πρωτείνες/Αμινοξέα 100 Ασβέστιο 25.2 74.8 Σίδηρο 47.2 52.8 Φυλλικό 53.4 46.6 Βιτ Β12 Βιτ C 3.7 96.3 Βιτ D 4.3 95.7 Προβιοτικά/Πρεβιοτικά 1.2 98.8 Φυτικές Ίνες 0.6 99.4 162 Άλλο 28.2 71.8 Παλαιότερα 5.5 94.5

Προσεχώς… Βρέφη και νήπια: Παιδιά και έφηβοι: Ακριβής διατροφική πρόσληψη μέσω βρεφικών σκευασμάτων γάλατος, κρέμες, έτοιμα γεύματα Κατανάλωση βιολογικών/ οργανικών προϊόντων Μητρικός θηλασμός Παιδιά και έφηβοι: Συνήθειες πρωινού Ορθόδοξη Νηστεία Επιλογές σε έτοιμα προϊόντα φαγητού/ ροφημάτων Επιλογές σε εστιατόρια/ fast food

Ευχαριστίες Δρ Ελένη Ανδρέου Δρ Φώτη Χατζηγεωργίου Κα Κάτια Κυριάκου Δρ Σάββας Σάββα Δρ Τορναρίτης Μιχάλης Δρ Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου Δρ Γιάννης Κουρίδης Κα Τόνια Σολέα Δρ Ελένη Ανδρέου Δρ Φώτη Χατζηγεωργίου Κα Κάτια Κυριάκου Κα Θάλεια Αβραάμ Κο Προκόπη Καλλή Δρ Χρυσταλένη Λαζάρου Δρ Χριστιάνα Φιλίππου Κα Γεωργία Τσιάππα Κο Χρίστο Διογένους Δρ Πόπη Κανάρη Δρ Λένια Κακούρη Δρ Στέλιο Γιαννόπουλο Δρ Αντωνία Κακουλλή Δρ Μάρω Χριστοδουλίδου Κα Μαρία Αγαθοκλέους Κα Αλετράρη Έλενα Κα Κατσιαρή Μαρία Κα Κλεόπα Δάφνη Κα Κυπριανού Μαρίνα Κα Κώστα Πέρσα Κα Μαλιώτη Χαρά Κο Νικολάου Κώστας Κο Ντάφλος Νίκος Κα Πατσαλίδου Χρύσω Κα Χατζημιχαήλ Γεωργία

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ