Γλώσσα και Κοινωνία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
συμπληρωματικό υλικό για την διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης
Advertisements

ΓΛΩΣΣΑ Ορισμός Χαρακτηριστικά Παράγοντες γλωσσικής ποικιλίας
Η γλώσσα όλου του κόσμου
Ζαχαρίου Λουίζα Α7.
Ιστορία και Δομή της Ελληνικής
ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ H EΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΓΕΙΟΥ..
10 Μύθοι για τη γλώσσα 1. Το παρελθόν Την αποκλειστική κληροδοσία της στη νέα ελληνική Την αποκλειστική κληροδοσία της στη νέα ελληνική Την καθαρότητα.
ΕΡΕΥΝΑ ΟΗΕ. Μια παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ. Η μόνη ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν:
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΕΙΔΟΥΣ
Εισαγωγή στην Γλωσσολογία
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ Βασικές έννοιες: μητρική γλώσσα Μητρική γλώσσα Η γλωσσική μορφή με την οποία έρχεται σε επαφή το παιδί.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ιατρού Χρήστος Μερκούρης Βασίλης Μιχαλάκης Γιώργος.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Γ1.6 Τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι…
Της καθηγήτριας Ασπασίας Κασσίδα Δ/ντρια του 15 ου Γυμνασίου & Λυκ. Τάξεων Λάρισας 15 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Εκπαιδευτικό βοήθημα για τη διδασκαλία.
Η ανθρωπογεωγραφία της Αφρικής ΕΚΦΕ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες
Μια σημαία, χίλιες λέξεις: Πολυγραμματισμοί και Ανάγνωση Πολυτροπικών Κειμένων στα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών Μαρία Εμμανουηλίδου Εκπαιδευτικός.
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 7 η Θεματική ενότητα Κοινωνιογλωσσολογία και σχολείο Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 4η Θεματική ενότητα Γλώσσα, ταυτότητα και εξουσία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η έννοια της ποικιλίας στην ανθρώπινη γλώσσα
Ο μύθος της ομοιογένειας
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure) ΥΛΗ → έννοιες Περιεχόμενο ΜΟΡΦΗ → σημασίες ΥΛΗ → φθόγγοι Έκφραση ΜΟΡΦΗ → φωνήματα.
Achilleas Kostoulas
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 5 η Θεματική ενότητα Διγλωσσία, πολυγλωσσία, επαφή γλωσσών Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Τυπολογία Εισαγωγή. Τι είναι η Τυπολογία ; Σημαντικός – ίσως ο πιο σημαντικός (;) – κλάδος της Γλωσσολογίας Προσπαθεί έμμεσα να απαντήσει στο βασικό ερώτημα.
Οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη. Όλο και μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο ζει σε τεράστιες πόλεις Πόλεις άνω των 10 εκατ. κατοίκων τις ονομάζουμε.
Η κατανομή των Ηπείρων και των Ωκεανών Ωκεανοί και θάλασσες Ούρδας Ιωάννης
Γλωσσικές Οικογένειες Γλωσσικές « συγγένειες » σε πλανητικό επίπεδο.
Οι γλώσσες του κόσμου ΙΙ Ειρηνικός, Αυστραλία και Αμερική.
2 η Εργασία «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» Πάνος Πλαγάκης Έφη Φλώρου.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
MENU ΙΤΑΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΛΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ
7. Λόγος – Γλώσσα – Ομιλία Επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης Φωνητική
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Κρεολές και πίτζιν γλώσσες
Πληροφορίες για το Κάρμα
Αυτόχθονες Λαοί Τσερόκι
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Άννα Σαββατοπούλου Νάτσιος Σταύρος Παπαχαρίτων Στάθης Χατζηστυλλή Στεφανία.
Το κείμενο Ορισμός Το κείμενο αποτελεί μια γλωσσική ενότητα που έχει καθορισμένα όρια, εσωτερική συνοχή και φέρνει τόσο στοιχεία από τις προθέσεις του/της.
Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;;
Άννα Τορτοπίδου Παναγιώτης Πρίτσας Πηγή: wikipedia
Κεφάλαιο 19 Γλώσσες και θρησκείες.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure)
Εισαγωγή στη Γλωσσολογία (Ενότητα 4 – Φωνολογία)
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πελτέκης Χρήστος Α’4.
έκθεση – έκφραση α΄ λυκείου
Υπόθεμα: Λεκτική επικοινωνία
-MENU- Χώρες Μεσογείου Μάλτα Ισπανία Γαλλία Ελλάδα Ιταλία.
Ευρώπη.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γλώσσα και Κοινωνία

1. Διάλεκτοι Ιδιόλεκτος Πρόκειται για τον τρόπο ομιλίας ενός μεμονωμένου ομιλητή (δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων όρος) Διάλεκτος Πρόκειται για τον τρόπο που μιλάει μια ομάδα ανθρώπων. Αμοιβαία κατανοητοί τύποι μιας γλώσσας που διαφέρουν συστηματικά. Συχνά εμπλέκονται κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι δυσκολεύουν το να ξεχωρίσουμε αν δύο (ή περισσότερες) γλωσσικές ποικιλίες είναι διαφορετικές διάλεκτοι ή διαφορετικές γλώσσες, π.χ., Δανέζικα, Νορβηγικά, Σουηδικά – Hindi, Urdu, Σερβοκροάτικα, Αλβανικά

Πότε δημιουργούνται διάλεκτοι; Όταν οι άνθρωποι διαχωρίζονται γεωγραφικά και κοινωνικά. Φυσικά εμπόδια: ωκεανός, οροσειρά Κοινωνικά εμπόδια: πολιτικά, φυλετικά, ταξικά, θρησκευτικά.

Προφορά Προφορά Φωνητικές και φωνολογικές διαφοροποιήσεις μεταξύ γλωσσικών ποικιλιών. Ο παραπάνω όρος αναφέρεται επίσης και στον τρόπο που μιλιέται μια γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα. Πρότυπη/κοινή. Η ‘διάλεκτος’ που έχει υιοθετηθεί ως η επίσημη γλώσσα ενός κράτους. Είναι η διάλεκτος γοήτρου. π.χ., Κοινή (νέο)ελληνική (σε αντιδιαστολή): Κυπριακή Ελληνική

Πίτζιν, Κρεολές Πίτζιν Πρόκειται για γλώσσες που επινοούν άνθρωποι που θέλουν να επικοινωνήσουν, αλλά δεν έχουν κοινή γλώσσα. Οι πίτζιν δεν έχουν φυσικούς ομιλητές. Αν και είναι ‘στοιχειώδεις’, δεν στερούνται γραμματικής. Έχουν όμως μικρό μέγεθος λεξιλογίου και διάφοροι φθόγγοι βρίσκονται σε ελεύθερη κατανομή. Tok Pisin: φαίνεται πού μιλιέται στην επόμενη διαφάνεια. Γενικά, τον 17-19 αιώνα εμφανίστηκαν πολλές τέτοιες στις ακτές της Κίνας, Αφρικής, και Νέου Κόσμου για να εξυπηρετήσουν τους Ευρωπαίους (συνήθως σε συνθήκες αποικιοκρατίας). Άλλα παραδείγματα

Οι Πίτζιν δεν είναι μητρικές γλώσσες κανενός Οι Πίτζιν δεν είναι μητρικές γλώσσες κανενός. Όταν εξελιχθούν σε μητρικές γλώσσες, λέγονται Κρεολές. Συχνά προέκυψαν από φυτείες σκλάβων. Η Κρεολή της Αϊτής, τα Αγγλικά της Τζαμάικας, η Gukkah, η Krio. Η μελέτη τους έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της φύσης της ανθρώπινης γλώσσας και των γενετικά καθορισμένων περιορισμών που επιβάλλει. Γιατί;

Αφροαμερικάνικη Αγγλική Αφροαμερικάνικη Αγγλική (Black English Vernacular – BEV), ή Αφροαμερικάνικη Αγγλική (ΑΑΑ). Υπάρχουν δύο θεωρίες ως προς το από πού προέρχεται. Οι διαφορές οφείλονται στο ότι οι πρώτοι σκλάβοι έμαθαν τα Αγγλικά του Νότου (των ΗΠΑ), μαζί με την κοινωνική απομόνωση. Επιφανειακές διαφορές. Επιρροές των αφρικάνικων γλωσσών, από τους οποίους κατάγονται οι πρώτοι σκλάβοι. Εξέλιξη μίας γλώσσας πίτζιν. Βαθιές διαφορές.

Γλώσσες διαμεσολάβησης Lingua Franca Ο όρος προέρχεται από μια γλώσσα που μιλιόταν τον Μεσαίωνα στα λιμάνια της Μεσογείου, βασισμένη στη μετέπειτα Ιταλική και Προβηγκιανή. Πρόκειται για γλώσσες που δημιουργούνται, ή που χρησιμοποιούνται, για να επικοινωνήσουν άνθρωποι που μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Αγγλική: η σημερινή παγκόσμια lingua franca Γαλλική: ήταν η lingua franca της διπλωματίας Ελληνική: η lingua franca του ανατολικού χριστιανικού κόσμου (στα χρόνια του Χριστού+). Hindi, Urdu: Ινδία και Πακιστάν αντίστοιχα

Ύφος Διάλεκτος περιστάσεων Αργκό Η αργκό μιας γενιάς είναι συνήθως το κοινό λεξιλόγιο μια άλλης Ιδιόλεκτος (τεχνική γλώσσα) Σχετική με επαγγέλματα, κλπ. Όροι ταμπού Συνήθως λέξεις που σχετίζονται με τη θρησκεία ή με μέρη του σώματος/σεξ. Για την αποφυγή τους, χρησιμοποιούνται οι ευφημισμοί.

Διάλεκτοι της Ελληνικής Κυπριακή Δωδεκανήσων Κρητική Επτανήσων Πελοποννήσου Βόρειας Ελλάδος Θα πρέπει να ξέρετε 2-3 χαρακτηριστικά της κάθε διαλέκτου (από το βιβλίο σας).