Οι φυσικές καταστάσεις.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Advertisements

Αγχολυτικά & Υπνωτικά φάρμακα. Το άγχος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση έντασης και ανησυχίας. Tα συμπτώματα σοβαρού άγχους είναι παρόμοια με αυτά του.
Σαββίνα - Μανώλης Έτος Μάθημα Πληροφορικής Τάξη Δ΄
ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ Βίαιοι στερητικοί θάνατοι από αποστέρηση οξυγόνου.
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Χημική σύσταση & φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος. Ελένη.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄Γυμνασίου Επίδραση των Διαλυμάτων Οξέων σε Μέταλλα Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Χημικά φαινόμενα ή χημικές αντιδράσεις ονομάζονται οι μεταβολές κατά τις οποίες από ορισμένες αρχικές ουσίες (αντιδρώντα) δημιουργούνται νέες ουσίες (προϊόντα)
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού.
Σκευάσματα Εντερικής Σίτισης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις
Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Γεωργική Χημεία Ενότητα 8: Χημικές αντιδράσεις, θερμοδυναμική/κινητική
Τι είναι οξείδωση και αναγωγή;
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
MSc in Management and Information Systems
Καταστάσεις του νερού – μορφές
To ατομικό Πρότυπο του Bohr
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Ενεργειακός Σχεδιασμός για Παραγωγή Ενέργειας Καβάλα 2017
RCCH<ROH<C6H5OH<RCOOH
ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΜΘ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΕ Βιομάζα.
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
11o Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
To ατομικό Πρότυπο του Bohr
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
2. ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Υδατάνθρακες: γλυκοί όπως η ζάχαρη και χρήσιμοι παντού, μόνοι
Μεταβολισμός 1.
Σύμβολα χημικών στοιχείων και χημικών ενώσεων
Οξυγόνο.
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
Παντελής Βακιάνης Νεφρολόγος
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ Για να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες πρέπει προσεισμικά: Na εμπεδώσουμε την αντισεισμική συμπεριφορά Να γίνουν βίωμα κάποιοι βασικοί.
Τι είναι οι ΑΠΕ; 11/11/2018 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Σπύρος Ευθυμιόπουλος Ιωάννα-Κατερίνα Αγγελή Αθηνά Μαρμάρη
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
МЕТАЛНА ВЕЗА..
ATP το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
به نام خدا.
מבוא לכימיה שיעור מס' 8 h.m..
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ.
Η επιγραφή στο πίσω θυρόφυλλο αναγράφει: Η επιγραφή στο μεγάλο κομμάτι αναγράφει τα εξής : (με κόκκινο τα αποκαταστημένα τμήματα της επιγραφής) 
τι σημαίνει να είσαι παντρεμένος
ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Είναι φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο των ούρων.
Διουρητικα τησ αγκυλησ
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΖΑΣ (1 amu)
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι φυσικές καταστάσεις. Οι φυσικές καταστάσεις είναι : η στερεή , η υγρή , η αέρια & το πλάσμα αέριο στερεό υγρό από Διογένη Κοσμόπουλο 2004

Το πλάσμα αναφέρεται συχνά ως "τέταρτη κατάσταση". Το πλάσμα. Το πλάσμα αναφέρεται συχνά ως "τέταρτη κατάσταση". Στο πλάσμα , ή ύλη είναι σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία , όπου μερικά ή ολικά τα ηλεκτρόνια απομακρύνονται από τα άτομα. Το πλάσμα είναι ασυνήθιστη κατάσταση στις φυσικές συνθήκες που επικρατούν στη Γη, αλλά είναι συνηθισμένη κατάσταση σε αστρικές περιοχές. Πλάσμα που δημιουργείται σε σωλήνα πυρίμαχου γυαλιού που περιέχει άζωτο σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Το πλάσμα αζώτου εκθέτει τα χρώματα της αυγής .

Οι δομικές μονάδες της ύλης και η φυσική κατάστασή της. Οι δομικές μονάδες της ύλης και η φυσική κατάστασή της. Κάθε μορφή ύλης έχει ως δομικές μονάδες τα άτομα ,τα μόρια ή τα ιόντα. Μεταξύ των δομικών μονάδων αναπτύσσονται ελκτικές δυνάμεις που ονομάζονται διαμοριακές δυνάμεις. Η ένταση των διαμοριακών δυνάμεων καθορίζει την κινητικότητα των δομικών μονάδων, την φυσική κατάσταση της ύλης (στερεή, υγρή ή αέρια) αλλά και τις φυσικές ιδιότητές της. Όσο ισχυρότερες είναι οι διαμοριακές δυνάμεις τόσο η κατάσταση βαίνει από αέριο  υγρό  στερεό Ισχύς διαμοριακής δύναμης

Η φύση των αερίων. Ελαστικές συγκρούσεις μεταξύ των μορίων, που οδηγούν στις αλλαγές της κατεύθυνσης της ταχύτητας. Πολύ ασθενής δυνάμεις μεταξύ των μορίων. Δεν έχει συγκεκριμένο όγκο και σχήμα γιατί είναι πολύ συμπιεστό . Μεγάλη αταξία μορίων που κινούνται με διάφορες ταχύτητες προς όλες τις κατευθύνσεις Τεράστιος κενός χώρος σε σχέση με το μέγεθος των μορίων.

Η φύση των υγρών Έχει συγκεκριμένο όγκο Μικρά κενά μεταξύ των μορίων. Σχετικά ασθενής δυνάμεις μεταξύ των μορίων. Έχει συγκεκριμένο όγκο γιατί είναι ελάχιστα συμπιεστό, αλλά δεν έχει ορισμένο σχήμα. Τα μόρια "περιπλανιούνται" σ’ όλη την έκταση της μάζας του υγρού.

Η φύση των στερεών. Οι δομικές μονάδες είναι σε σταθερή θέση (θέση ισορροπίας) και γι’ αυτό τα στερεά έχουν συγκεκριμένο σχήμα και όγκο. Ισχυρές δυνάμεις μεταξύ των δομικών μονάδων. Μικρή ελευθερία κινήσεων. Οι δομικές μονάδες δονούνται γύρο από την σταθερή θέση ισορροπίας. Μικρά σχετικά κενά μεταξύ των δομικών μονάδων. Μικρή δυνατότητα συμπίεσης.

Στα άμορφα στερεά οι δομικές μονάδες είναι σε τυχαίες θέσεις. Διάκριση στερεών. Τα στερεά διακρίνονται σε κρυσταλλικά και άμορφα : γραφίτης Στα κρυσταλλικά στερεά οι δομικές μονάδες τακτοποιούνται με ορισμένο γεωμετρικό σχήμα. γυαλί Στα άμορφα στερεά οι δομικές μονάδες είναι σε τυχαίες θέσεις.

Διάκριση κρυσταλλικών στερεών. Τα κρυσταλλικά στερεά διακρίνονται ανάλογα με το είδος της δομικής μονάδας: δομική μονάδα άτομο C Διαμάντι C δομική μονάδα μόριο Πάγος H2O δομική μονάδα ιόντα Αλάτι Na+ Cl-

Η ενέργεια αλλάζει τις φυσικές καταστάσεις. Η αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλώνει την κινητικότητα των δομικών μονάδων. μικρή κινητικότητα σε μικρή θερμοκρασία. μεγάλη κινητικότητα σε μεγάλη θερμοκρασία.

Η ενέργεια αλλάζει τις φυσικές καταστάσεις. μείωση θερμοκρασίας υγρό αέριο στερεό Εξαέρωση (εξάτμιση ή βρασμός) τήξη υγροποίηση (συμπύκνωση) πήξη εξάχνωση απόθεση αύξηση θερμοκρασίας

Μεταβολές της φυσικής κατάστασης. Καμπύλες θέρμανσης. >100 αέριο υγρό + αέριο 100 75 υγρό Θερμοκρασία (οC) 50 Καμπύλη θέρμανσης του νερού 25 υγρό + στερεό στερεό <0 Σταθερός ρυθμός παροχής ενέργειας

Εξάχνωση και απόθεση. Εξάχνωση στερεού διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Στα κρύα μέρη της φιάλης γίνεται απόθεση του ιωδίου. Εξάχνωση στερεού ιωδίου (Ι2) σε μεγάλη θερμοκρασία.

Βρασμός . 1/2 Κατά τον βρασμό γίνεται εξαέρωση του υγρού, από όλη την έκταση της μάζα του. Στα καθαρά υγρά (υπό σταθερή πίεση), ο βρασμός γίνεται σε ορισμένη θερμοκρασία (σημείο βρασμού) που χαρακτηρίζεται ως φυσική σταθερά του υγρού. Οι φυσικές σταθερές επιτρέπουν τον έλεγχο καθαρότητας ενός υλικού.

Το σημείο βρασμού των υγρών μειώνεται με την μείωση της πίεσης. Βρασμός . 2/2 Το σημείο βρασμού των υγρών μειώνεται με την μείωση της πίεσης. προς αντλία κενού Βρασμός βενζίνης υπό ελαττωμένη πίεση μειώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Εξάτμιση είναι η εξαέρωση του υγρού μόνο από την επιφάνεια του. Εξάτμιση . Εξάτμιση είναι η εξαέρωση του υγρού μόνο από την επιφάνεια του. Η εξάτμιση γίνεται σε κάθε θερμοκρασία.

Υγροποίηση. Όταν η ταχύτητα υγροποίησης είναι ίση με την ταχύτητα εξάτμισης οι ατμοί είναι κορεσμένοι. Η υγροποίηση των ατμών γίνεται ταυτόχρονα με την εξάτμιση.