ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

Καταστάσεις των υλικών
Χημική Ισορροπία.
Μετάδοση Θερμότητας με μεταφορά
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Εσωτερική Ενέργεια.
Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Θερμικές ιδιότητες της ύλης
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
1 ) Δυνάμεις Έλξης (διασποράς) και απώσεις (αποκλειόμενους όγκου)
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
Τι καθορίζει την φυσική κατάσταση ενός σώματος
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Χημικός δεσμός Ιοντικός δεσμός.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Κρίσιμη κλίση Διαπερατό έδαφος Αδιαπέρατο έδαφος.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Ισοζύγιο πληθυσμού σωματιδίων - Κρυσταλλωτήρες - Διφασικά συστήματα (υγρών-υγρών ή υγρών-αερίων) - Ρευστοστερεές κλίνες.
Χρήση Αναλογικών Μodels στη διδασκαλία της Χημείας.
Όπως προαναφέρθηκε, η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία αρχίζουν οι μεταμορφικές διεργασίες στα ιζήματα είναι 150 ο C – 200 ο C και η ελάχιστη πίεση 0,5.
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Φυσικές Διεργασίες Ι Ενότητα 6: Στερεές και ρευστοποιημένες κλίνες Χριστάκης Παρασκευά Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Μεταφορά Μάζας Ενότητα 3: Διάχυση σε Μόνιμες Συνθήκες Μαντζαβίνος Διονύσιος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
Ενότητα: Στερεά και Ρευστοστερεά κλίνη Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό.
Μεταφορά Μάζας Ενότητα 4: Διάχυση με Χημική Αντίδραση Μαντζαβίνος Διονύσιος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Μηχανική Ρευστών Ι Ενότητα 7: Θεμελιώδεις αρχές διατήρησης – Μάζα
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Ενότητα:Στερεά και Ρευστοστερεά Κλίνη
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Θερμοχημεία.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Φαινόμενα που επηρεάζουν:
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΘΕΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑ ΡΕΥΣΤΟΥ Οι θερμικές.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Fe2O3(S) + 3C(S) + 1/2O2(G) → 2Fe(S) + CO2(G) + 2CO(G)
Από όλα τα βήματα του μοντέλου του συρρικνούμενου κόκκου, δηλαδή:
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ CS =CC C0 rS Όταν δεν σχηματίζεται τέφρα, τα αντιδρώντα τεμαχίδια συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια της αντίδρασης και τελικά εξαφανίζονται. Αναπαράσταση των συγκεντρώσεων για αντίδραση : A(g) + bB(s)  rR(g) μεταξύ συρρικνούμενου στερεού τεμαχιδίου Β και αερίου Α.

Σε αντιδράσεις όπου δεν σχηματίζεται τέφρα συμβαίνουν τα ακόλουθα διαδοχικά βήματα. Διάχυση του αντιδρώντος Α από την κύρια μάζα του αερίου, μέσω του αέριου φιλμ, προς την επιφάνεια του στερεού. Προσρόφηση στην επιφάνεια. Αντίδραση στην επιφάνεια μεταξύ του αντιδρώντος Α και του στερεού. Εκρόφηση των ρευστών προϊόντων της αντίδρασης. Διάχυση των προϊόντων της αντίδρασης από την επιφάνεια του στερεού, μέσω του αέριου φιλμ, προς την κύρια μάζα του αερίου.

► Όταν ο ρυθμός της διεργασίας ελέγχεται από τη χημική αντίδραση, η συμπεριφορά των σωματιδίων είναι όμοια με εκείνη των σωματιδίων στα οποία δεν μεταβάλλεται το μέγεθός τους. ► Όταν ο ρυθμός της διεργασίας ελέγχεται από την εξωτερική διάχυση η αντίσταση στη διεργασία, που προκαλείται από το αέριο φιλμ στην επιφάνεια ενός σωματιδίου, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες: ● η σχετική ταχύτητα μεταξύ σωματιδίου και ρευστού (επηρεάζει το πάχος του λεπτού στρώματος αερίου στη διεπιφάνεια) ● το μέγεθος και το σχήμα του σωματιδίου ● οι ιδιότητες του ρευστού ● ο τρόπος που έρχονται σε επαφή η ρευστή φάση και το στερεό. π.χ. πακεταρισμένες κλίνες, ρευστοποιημένες κλίνες ή στερεά σε ελεύθερη πτώση.

Το μέγεθος των σωματιδίων μεταβάλλεται κατά την αντίδραση  μεταβάλλεται επίσης και ο kg ταχύτητα του αερίου , μέγεθος των τεμαχιδίων   kg μικρές dp και u μεγάλες dp και u Ταχύτητα καύσης τεμαχιδίων καθαρού άνθρακα. (Yagi και Kunii (1955)) k"kS

Εξωτερική διάχυση Χημική αντίδραση Μικρά σφαιρικά τεμαχίδια Περιοχή Stokes Μεγάλα σφαιρικά τεμαχίδια (u = σταθερά) Αντιστοιχία συμβόλων με το βιβλίο: τ  tg ή tR, RrS, k"kS, CAgC0, ρΒ(μοριακή πυκνότητα)ρΒ/MB, DeDeff

Για τεμαχίδια με διαφορετικό σχήμα μπορούν να παραχθούν σχέσεις μεταξύ της μετατροπής και του χρόνου όμοιες με αυτές που αναπτύξαμε προηγουμένως. Αντιστοιχία συμβόλων με το βιβλίο: RrS, k"kS, CAgC0, ρΒ(μοριακή πυκνότητα)ρΒ/MB, DeDeff

Έλεγχος του ρυθμού από περισσότερα από ένα βήματα Σωματιδία σταθερού μεγέθους ● Εξωτερική διάχυση: Η αντίσταση στο αέριο φιλμ παραμένει σταθερή ● Εσωτερική διάχυση: Αρχικά δεν υπάρχει αντίσταση από τη στοιβάδα της τέφρας. Στη συνέχεια η αντίσταση αυτή γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς αυξάνει το πάχος αυτής της στοιβάδας ● Χημική αντίδραση: Η ταχύτητα της ίδιας της αντίδρασης μειώνεται καθώς μειώνεται η επιφάνεια του πυρήνα που δεν έχει αντιδράσει ακόμη.  Τότε ο ρυθμός δεν καθορίζεται από ένα μόνο βήμα σε όλη τη διάρκεια της μετατροπής ενός σωματιδίου

Ο χρόνος που απαιτείται για να φθάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο μετατροπής είναι το άθροισμα των χρόνων που θα απαιτούντο αν κάθε ένα βήμα ήλεγχε το ρυθμό μόνο του Οι μεμονωμένες αντιστάσεις μπορούν να συνδυαστούν απευθείας και να δώσουν μία σχέση που ισχύει για κάθε επίπεδο μετατροπής, Sex - εξωτερική επιφάνεια του τεμαχιδίου,,

Περιορισμοί του μοντέλου του συρρικνούμενου πυρήνα. Σε πορώδη στερεά, η αντίδραση μπορεί να γίνεται κατά μήκος ενός διάχυτου μετώπου και όχι στην ιδεατή διεπιφάνεια μεταξύ τέφρας και στερεού που δεν έχει αντιδράσει ακόμη.  Ενδιάμεσο μοντέλο, μεταξύ αυτού του συρρικνούμενου πυρήνα και του μοντέλου της προοδευτικής μετατροπής. Η ταχύτητα απελευθέρωσης της θερμοκρασίας μπορεί να είναι πολύ μεγάλη  προκαλείται σταδιακή μεταβολή της θερμοκρασίας κατά μήκος της ακτίνας των σωματιδίων ή μεταξύ σωματιδίων και κύριας μάζας του ρευστού. Γενικά το μοντέλο του συρρικνούμενου πυρήνα αποτελεί την πιο καλή και απλή αναπαράσταση για την πλειοψηφία των αντιδράσεων μεταξύ αερίου και στερεού. [Wen (1968) όσο και ο Ishida (1971)]

Εξαιρέσεις: Αργές αντιδράσεις αερίων με εξαιρετικά πορώδη στερεά περιγράφονται καλύτερα από το μοντέλο της προοδευτικής μετατροπής. Η διάσπαση στερεού υπό την επίδραση της θερμότητας χωρίς να απαιτείται η επαφή του με κάποιο αέριο το μοντέλο της προοδευτικής μετατροπής είναι πιο ρεαλιστικό

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Θερμοκρασία. Το χημικό βήμα είναι συνήθως πολύ πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας από τα βήματα διάχυσης στο αέριο φιλμ και την στοιβάδα της τέφρας, ► Πειράματα σε διάφορες θερμοκρασίες Χρόνος. Διαφορετική μεταβολή της μετατροπής σφαιρικών στερεών σωματιδίων σαν συνάρτηση του χρόνου όταν η ταχύτητα της διεργασίας ελέγχεται από ένα από τα παρακάτω βήματα: την χημική αντίδραση, τη διάχυση στο αέριο φιλμ και τη διάχυση στη στοιβάδα της τέφρας. ► Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα κινητικών πειραμάτων με τις προβλεπόμενες (θεωρητικές) καμπύλες

Η πρόοδος της αντίδρασης ενός απλού σφαιρικού τεμαχιδίου με το ρευστό που το περιβάλλει ως συνάρτηση του χρόνου που απαιτείται για την πλήρη μετατροπή του.

● το αργό βήμα είναι η χημική αντίδραση Μέγεθος τεμαχιδίου. ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί ίδιος βαθμός μετατροπής για σωματίδια διαφορετικού αλλά σταθερού μεγέθους, ακτίνας R, δίνεται από τις ακόλουθες σχέσεις: ● το αργό βήμα είναι η διάχυση στο φιλμ του αερίου (ο εκθέτης μειώνεται καθώς αριθμός Reynolds αυξάνεται) ● το αργό βήμα είναι η διάχυση στη στοιβάδα της τέφρας ● το αργό βήμα είναι η χημική αντίδραση