Κακή θρέψη - Υποθρεψία Η κακή θρέψη (υποθρεψία) αναπτύσσεται σε περιπτώσεις όπου οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες δεν καλύπτονται εξ αιτίας: Μειωμένης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑ 7. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ — ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ.
Advertisements

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΓΟΠΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
302 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 3)
Μεγαλοβλαστικη Αναιμια Έλενα Σολωμου Αιματολογος Λέκτορας Παθολογίας Ιατρικη Σχολή Παν. Πατρών.
ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. Η καρδιά Η καρδιά είναι μια μυϊκή αντλία στο θώρακα που εργάζεται διαρκώς, ωθώντας μέρα-νύχτα αίμα σε όλο το σώμα. Συσπάται και χαλαρώνει.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΧΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Μετά την επίσκεψη αυτή, αποφασίσαμε να συστήσουμε μια ομάδα.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ STRESS – Μάθημα 7ο Άσκηση και διαχείριση του stress 1.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Κομοτηνή 07/12/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχιάτρος Λέκτορας ΔΠΘ.
Κλινική εκτίμηση του οξέως ασταθούς ασθενούς Εκτίμηση των λειτουργιών των ζωτικών οργάνων Νοσηλευτικά ζητήματα στον βαρέως πάσχοντα ασθενή Νοσηλευτικές.
ΑΝΑΠΝΟΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ & ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ- ΚΑΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΜΦΟΥ -ΤΑ.
Πεπτικό σύστημα Φυσιολογία ΙΙ Λειτουργία πεπτικού Παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό Μηχανική προώθηση της τροφής Πέψη Απορρόφηση.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ.
Τμήμα Α 3 1 ο Γυμνάσιο Άργους. Το κάπνισμα δεν είναι παιχνίδι.Το κάπνισμα σκοτώνει.
Οδοντικά προβλήματα των κουνελιών Σεραφείμ Αθ. Παπαδημητρίου αν. καθηγητής Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ- ΨΥΧΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Α. ΣΩΜΑΤΟΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ-ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ Υπεύθυνος εκ/κος Συμμετέχοντες εκ/κοι Υπεύθυνος εκ/κος Συμμετέχοντες εκ/κοι ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ.
Δρ. Σπυρούλα Σπύρου C.D.A. Κολλέγιο  Μάθημα
KATAΓΜΑΤΑ. Επιδημιολογικές έρευνες: Tα περισσότερα κατάγματα εμφανίζονται από την ηλικία των 10 έως των 45 ετών.
Maggie Kuhn Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων Γνωστή για την ίδρυση του κινήματος Gray Panthers Με την αύξηση της μακροζωίας, πολλοί άνθρωποι.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 26 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 12 Μαΐου 2016, Ώρα – Αθήνα, Ξενοδοχείο Divani.
Μεταβολισμός και θερμορύθμιση Φυσιολογία ΙΙ 2014.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ( αντίδραση στο stress που διαρκεί 2-5 μέρες και συνδέεται.
Γιάννης Μελέτης 15/1/2007.
Αύξηση κεντρικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος εξαιτίας της επαναρύθμισης του θερμορυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου σε υψηλότερο επίπεδο, μέσω.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗΣ. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Προσβάλλει σχεδόν όλους τους εφήβους σε άλλοτε άλλο βαθμό, η μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρείται στα 18 χρόνια της.
TM KEΦΑΛΑΙΟ 3 ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ STRESS ΣΤΟ MANAGEMENT.
Ορισμός ορθών και διατμητικών τάσεων F = τυχαία δύναμη ασκούμενη στην επιφάνεια εμβαδού Α ΟΡΘΗ ΤΑΣΗ (Normal stress) ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ (Shear stress) ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ.
ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Η θέση του PARE - η εμπειρία της Κύπρου
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΕΦΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Ορμονικά συστήματα Επινεφρίδια 1α. Ο μυελός και οι ορμόνες του
Σκευάσματα Εντερικής Σίτισης
Π. ΙΑΚΩΒΑΚΗ¹, Α. ΚΑΤΑΤΣΗ², Α. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ³, ΑΘ. ΤΖΙΜΑΡΑ4, Α. ΑΝΤΩΝΙΟΥ5
Ευάγγελος Λιάρας IE & Chatham House, Centre on Global Health
ΔΙΑΛΕΞΗ 10 ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΒΩΝΙΚΕΣ ΚΗΛΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Επαγγελματικός Κίνδυνος και διαχείρισή του
Απόφαση Απόφαση θεωρείται η διαδικασία επιλογής μεταξύ εναλλακτικών λύσεων για την επίτευξη κάποιου στόχου.
Βασικές αρχές διαχείρησης του πόνου
Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,
ΟΡΙΣΜΟΣ: ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ – ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
« Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ».
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Αισθητικό – κινητικό ανθρωπάριο
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ… Η ΖΩΗ ΜΑΣ «Είμαστε ό,τι τρώμε»
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Κ. ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ
Στερεα αποβλητα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 Δραστηριότητα και κινητικότητα Ύπνος.
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΒΩΝΙΚΕΣ ΚΗΛΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Δομή και Λειτουργία του Αίματος
Θωμάς Αχτσής Πολιτικός Μηχανικός Γενικός Διευθυντής
ΚΕΝΩΣΗ ΕΝΤΕΡΟΥ Ζυγά Σοφία
Φυσικοί Παράγοντες.
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενούς που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση
Ορμονικά συστήματα Επινεφρίδια 1α. Ο μυελός και οι ορμόνες του
ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Άγχος Φόβος
ΨΥΧΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Ο ρόλος του οπτικού συστήματος στις επιδόσεις των αθλητών
ΓΥΝΑΙΚΑ- ΠΑΙΔΙ.
Προγράμματα Προαγωγής Υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς
ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Project Α' Γενικού Λυκείου Κρανιδίου​ ​ Θέμα: "Οι υπερτροφές των Αρχαίων Ελλήνων"​ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Λιώση​
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κακή θρέψη - Υποθρεψία Η κακή θρέψη (υποθρεψία) αναπτύσσεται σε περιπτώσεις όπου οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες δεν καλύπτονται εξ αιτίας: Μειωμένης πρόσληψης σε τροφή Αυξημένης ανάγκης σε τροφή Απώλειας θρεπτικών συστατικών

Μειωμένη πρόσληψη σε τροφή: Αιτίες κακής θρέψης Μειωμένη πρόσληψη σε τροφή: Ανορεξία (καρκίνος, ψυχολογικές διαταραχές) Δυσφαγία (εγκεφαλικό, προβλήματα στην στοματική κοιλότητα και την οδοντοστοιχία, στένωση άνω ΓΕ) Νοσοκομειακές εξετάσεις που επιβάλουν νηστεία ή εξαντλούν τον ασθενή Απώλεια συνείδησης (έλλειψη αισθήσεων, κώμα, καταστολή, απώλεια μνήμης) Παρατεταμένη χορήγηση υπο θερμιδικών ενδοφλεβίων διαλυμάτων γλυκόζης

Απώλεια θρεπτικών συστατικών: Αιτίες κακής θρέψης Απώλεια θρεπτικών συστατικών: Διαταραχές στην πέψη και την απορρόφηση της τροφής (παγκρεατική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα, ηπατική ανεπάρκεια και χολόσταση, διάρροια, φλεγμονή του εντέρου, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο βραχέως εντέρου, κυστική ίνωση) Απώλειες θρεπτικών συστατικών από τραύματα , εγκαύματα και συρίγγια

Αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά: Αιτίες κακής θρέψης Αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά: Υψηλός μεταβολισμός Μεταβολικό Stress (μετατραυματικό ή μετεγχειρητικό) Λοίμωξη Πυρετός Σήψη Καρκίνος Νεφροπάθεια

Υποσιτισμός σε υγιή άτομα Όταν ο υγιής άνθρωπος υποσιτίζεται, αρχικά χρησιμοποιεί το διαθέσιμο σάκχαρο και γλυκογόνο του ήπατος για να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα αποθέματα γλυκογόνου διαρκούν για μία μόνο ημέρα και έτσι ο οργανισμός επιστρατεύει ένα μέρος του μυϊκού γλυκογόνου και της μυϊκής πρωτεΐνης για την παραγωγή γλυκόζης μέσω της διαδικασίας της γλυκονεογένεσης (αμινοξέα, γαλακτικό γλυκόζη).

Υποσιτισμός σε υγιή άτομα Όσο παρατείνεται η υποθρεψία ο οργανισμός μειώνει τις βασικές του ενεργειακές δαπάνες και χρησιμοποιεί ως βασική πηγή ενέργειας το λίπος και τα κετονικά σώματα αντί της γλυκόζης για την διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και των άλλων οργάνων. Η γλυκονεογένεση μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι η συνολική μείωση του βασικού μεταβολισμού και η εξοικονόμηση πολύτιμης πρωτεΐνης.

Ο οργανισμός του ασθενούς αντιδρά διαφορετικά. Υποσιτισμός σε ασθενείς Ο οργανισμός του ασθενούς αντιδρά διαφορετικά. H ασθένεια και το stress αυξάνουν τον μεταβολισμό καθώς και την διάσπαση της μυϊκής πρωτεΐνης. Η διαδικασία της γλυκονεογένεσης δεν μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και ο αυξημένος καταβολισμός της αποθηκευμένης μυϊκής πρωτεΐνης.

Υποσιτισμός σε ασθενείς Η διαφορετική αντίδραση οφείλεται στην έκκριση ορμονών όπως οι κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη), τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόλη) η γλυκαγόνη, οι κυτοκίνες και η αυξητική ορμόνη, που εμποδίζουν την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα, προωθούν την γλυκογονόλυση και την λιπόλυση και αυξάνουν τον πρωτεϊνικό καταβολισμό αλλά και την πρωτεϊνοσύνθεση .

Υποσιτισμός σε τραυματίες

Βασικές διαφορές

Ενεργειακών αναγκών Υγιές άτομο Σοβαρά ασθενής Βασικές διαφορές Χρήση λίπους ως βασική πηγή ενέργειας Πρωτεϊνικού καταβολισμού Διατήρηση των βασικών λειτουργιών και της ζωής για μακρύ χρονικό διάστημα Σοβαρά ασθενής Ενεργειακών αναγκών Επιμένων πρωτεϊνικός καταβολισμός Απώλεια μυϊκής μάζας Υποθρεψία και συνέπειές της παρουσιάζονται απουσία διατροφικής υποστήριξης

Συνέπειες της κακής θρέψης Εξ αιτίας της ανεπάρκειας των πρωτεϊνών του σώματος περιορίζεται η δυνατότητα ανανέωσης των ιστών και δημιουργίας νέων πρωτεϊνών και κυττάρων. Αποτέλεσμα: Καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και αύξηση των λοιμώξεων Μειωμένη δυνατότητα επούλωσης τραυμάτων Μειωμένη δραστικότητα των φαρμάκων και μειωμένη αντίδραση σε οποιαδήποτε θεραπεία.

Συχνότητα εμφάνισης κακής θρέψης: Κακή θρέψη στο νοσοκομειακό περιβάλλον Συχνότητα εμφάνισης κακής θρέψης: Περίπου το 50% των ασθενών κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο έχουν υποθρεψία 65% προσλαμβάνει < 30kcal/kg ΒΣ/24ωρο 35% προσλαμβάνει < 20kcal/kg ΒΣ/24ωρο Συνέπειες: Αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση της νόσου Μέχρι και 25% αύξηση της νοσηρότητας (και συνεπώς παραμονής στο νοσοκομείο) 5% αύξηση της θνησιμότητας

Ασθενείς με κακή θρέψη Οι πιθανότητες κακής θρέψης είναι αυξημένες στις παρακάτω κατηγορίες ασθενών: Χειρουργικοί ασθενείς ( μεταβολισμός λόγω χειρ. τομής μαζί με ελλιπή προ- και μετεγχειρητική σίτιση) Ασθενείς στην ΜΕΘ ( μεταβολισμός λόγω stress, τραύματος, εγκαυμάτων και σήψης) Καρκινοπαθείς (καρκινική καχεξία και ανορεξία) Ασθενείς με σύνδρομο δυσαπορρόφησης (απώλειες) Νεφροπαθείς (περιοριστική δίαιτα, διάλυση, λοιμώξεις) Πρόωρα και ελλειποβαρή βρέφη (δυσαπορρόφηση)

1. Κλινικό και διατροφικό ιστορικό 2. Κλινική εξέταση Εκτίμηση κακής θρέψης 1. Κλινικό και διατροφικό ιστορικό 2. Κλινική εξέταση 3. Ανθρωπομετρικές μετρήσεις 4. Εργαστηριακούς ελέγχους