ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Advertisements

αναγνωρίζει μια ημιτονοειδή κυματομορφή
Συνήθως, η συνισταμένη δύο δυνάμεων βρίσκεται υπολογιστικά
Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Για τη διδασκαλία της Τριγωνομετρίας
Γ΄ κατεύθυνση Προβληματισμοί για τους ορισμούς, θεωρήματα, παραδείγματα και τις ασκήσεις του 3ου κεφαλαίου
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
Η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι πάντα μία και μοναδική!!!
Άσκηση 4 Αν η πλευρά α ενός τετραγώνου αυξηθεί κατά 20%, τότε να υπολογίσετε το ποσοστό που θα αυξηθεί το εμβαδόν του.
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στιγμιαία τιμή εναλλασσόμενης τάσης και του εναλλασσόμενου ρεύματος
Ευστάθεια Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
Εξισώσεις – Ανισώσεις Θεωρία
Δίνεται συρμάτινο πλέγμα μήκους 10 μέτρων. Να περιφράξετε με αυτό ένα οικόπεδο, (με το μεγαλύτερο εμβαδόν), σχήματος ορθογωνίου! Ορίζουμε ως: X: Μήκος.
Δεύτερος κανόνας του Κίρκωφ
ΣΥΝΟΛΑ.
Μαθηματικά Γ΄Γυμνασίου
Κοζαλάκης Ευστάθιος ΠΕ03
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βασικές συνιστώσες/εντολές ενός αλγορίθμου
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ένα δείγμα προβλημάτων στα Αριθμητικά του Διόφαντου
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα: Μαθηματικό Μάθημα: Πρακτική Άσκηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καθηγήτρια: Δέσποινα Πόταρη Ονοματεπώνυμο:
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
Παναγιωτοπούλου Κωνσταντίνα Χροναίου Χρυσάνθη.
Introducing a New Product Ονοματεπώνυμα: Μαρία Καλογείτονα Ηλίας Χασακής Σχολείο: 2ο Λύκειο Βούλας Τάξη: Β' Λυκείου Κατευθυνση Καθηγητής: Μιχάλης Κασκαντάμης.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :G5TA15-16 ΜΑΘΗΜΑ : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: CV ΕΤΟΣ :
Παράδειγμα μοντελοποίησης στην Άλγεβρα Α’ Λυκείου.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ για επεξεργασία δεδομένων έρευνας Εμμανουήλ Κακάρογλου Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Στατιστικές Υποθέσεις
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Διάλεξη 9: Συναγωγή και διάχυση (συνέχεια)
Διάλεξη 6: Εξίσωση διάχυσης (συνέχεια)
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Στα μαθηματικά του Γυμνασίου με βάση τα Νέα Προγράμματα Σπουδών
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 13ο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ωχ… Πως θα τα λύσω;.
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Παρουσίαση κρίσιμου συμβάντος
Ποια είναι η προπαίδεια;
Συμβολικά: αν = α ·α · α · · · α
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η έννοια του γραμμικού συστήματος και η γραφική επίλυσή του. Γ΄Γυμνασίου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ Άλγεβρα Α΄ Λυκείου Τετραγωνική Ρίζα Μη Αρνητικού Αριθμού Γιοβάνη Βίρνα Πολίτη Παναγιώτα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β΄Γυμνασίου Κεφ.2 Πραγμτικοί Αριθμοί Α.2.1 Τετραγωνική Ρίζα Μη Αρνητικού Αριθμού Γ΄Γυμνασίου Κεφ.2 Εξισώσεις-Ανισώσεις Α.2.2 Εξισώσεις β΄βαθμού Α’Λυκείου Κεφ.1 Πραγμτικοί Αριθμοί 1.4 Τετραγωνική Ρίζα Μη Αρνητικού Αριθμού

ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Β΄Γυμνασίου Να γνωρίζουν την έννοια του συμβόλου √α, με α ≥ 0. Να υπολογίζουν τετραγωνικές ρίζες θετικών αριθμών: - με δοκιμές - με τη βοήθεια πινάκων -με τη βοήθεια του υπολογιστή τσέπης. Γ΄Γυμνασίου Να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τις ιδιότητες των ριζών. Να βρίσκουν το πλήθος των λύσεων μιας εξίσωσης δευτέρου βαθμού και να υπολογίζουν τις λύσεις της με τη βοήθεια του τύπου. Α’Λυκείου Αναγνωρίζουν τη ν-οστή ρίζα μη αρνητικού αριθμού ως τη μοναδική μη αρνητική λύση της εξίσωσης x^ν = α. Χρησιμοποιούν τις ιδιότητες γινομένου και πηλίκου ν- οστών ριζών. Επιλύουν απλές εξισώσεις της μορφής x^ν = α (α ∈IR )

Ο Ζαχαρίας σηκώνεται στον πίνακα για να λύσει την ακόλουθη άσκηση: Να γράψετε την παράσταση √(x^2)/4 χωρίς ριζικά. Ζαχαρίας : Όπως μας διδάξατε √(x^2)/4 =√(x^2)/√4 Καθηγητής: Πολύ ωραία, εφάρμοσες τέλεια τους τύπους. Συνέχισε. Ζαχαρίας : Όπως επίσης μας διδάξατε √(x^2)/√4 =x/2 Καθηγητής: Το γκρέμισες! Μαθητής:│x│/2 Μαθήτρια: Άρα και √4=-2 αφού (-2)(-2)=4 Καθηγητής: Αφού είπαμε ότι η √ είναι η μη αρνητική λύση.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Η τετραγωνική ρίζα είναι μια έννοια που απαιτεί προσοχή, όταν δεν έχει κατανοηθεί ο ορισμός της μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Εδώ έγκειται η κρισιμότητα στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ενώ επανειλημμένα τονίστηκε από τον διδάσκοντα ως η μη αρνητική λύση της εξίσωσης x^2=a , βλέπουμε ότι δεν επετεύχθη πλήρως η αφομοίωση της. Μάλιστα παρόμοια περιστατικά παρατηρήθηκαν και σε άλλες ασκήσεις από διαφορετικούς μαθητές.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ Η σύγχυση σχετικά με τις τετραγωνικές ρίζες, ίσως να δημιουργείται από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για το σύμβολο της έννοιας. Είναι ορθό να πούμε ότι το 9 έχει δύο ρίζες το -3 και το +3 , επειδή το -3 και το +3 είναι οι λύσεις της εξίσωσης χ²=9. Όμως παρόλο που είναι λάθος η σχέση √9 = −3 το σύμβολο √9 συχνά διαβάζεται ως η τετραγωνική ρίζα του 9, ή απλά η ρίζα του 9. Στην ίδια τάση είναι ενδεικτικό ότι πολλοί μαθητές γράφουν √9=±3, αλλά θεωρούν ότι το √2 σαν ένα θετικό αριθμό και όχι σαν ένα ζευγάρι αριθμών.

Ορισμός Τετραγωνικής Ρίζας Δίνουμε στους μαθητές ένα τετράγωνο εμβαδού 16 και τους ζητάμε να βρουν το μήκος της πλευράς του τετραγώνου. Οι μαθητές γνωρίζουν τον τύπο Ε=α^2. Με κάποιες δοκιμές ή βοήθεια από το σχήμα μπορούν να βρουν ότι α=4. Στη συνέχεια γενικεύοντας δίνουμε ένα τετράγωνο εμβαδού Ε και θέλουμε προσδιορίσουμε το μήκος τη πλευράς του , δηλαδή να βρούμε το α. Αυτό που ξέρουν οι μαθητές για το α είναι πως αν το υψώσουν στο τετράγωνο βρίσκουν το εμβαδόν. Ο αριθμός α του οποίου το τετράγωνο ισούται με Ε ονομάζεται τετραγωνική ρίζα του Ε και συμβολίζεται με √Ε .

Η Εξίσωση Ε=α^2 Στο προηγούμενο παράδειγμα παρατηρούμε ότι το α ως μήκος πλευράς είναι θετικός αριθμός. Όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι και ο αριθμός –α επαληθεύει τον τύπο Ε=α^2. Άρα και αριθμός –α είναι λύση της εξίσωσης. Η τετραγωνική ρίζα του Ε είναι η θετική λύση της εξίσωσης Ε=α^2. Ο λόγος που προτείνουμε αυτή την προσέγγιση είναι διότι οι μαθητές είναι πιο εξοικειωμένοι με την έννοια του εμβαδού. Γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα θετικό αριθμό, όπως επίσης και τα μήκη των πλευρών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://ebooks.edu.gr/info/cps/11deppsaps_math.pdf https://eclass.uoa.gr/modules/document/index.php?course=MATH239&openDir=/4ae187dewb8i http://www.math.uoa.gr/me/dipl/dipl_haralampidou.georgia.pdf