ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σκοπός - Δράσεις του Έργου Α.Η ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση της κατάστασης των γυναικών ερευνητριών που πασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα Β.Η αποτύπωση.
Advertisements

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
3. Η Σύμβαση της Λοζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
4Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής.
Ένταση στα Βαλκάνια..
Η κατάσταση πριν από τους βαλκανικούς πολέμους
1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τους Ερευνητές & ενός Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών στο.
25 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας
Αντικείμενο, συνθήκες και προβλήματα της δραστηριοποίησης των Ελλήνων Τεχνικών στο εξωτερικό Εισήγηση Θεόδωρου Δραγκιώτη, Γ. Γραμματέα ΔΕ ΤΕΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
PROJECT: ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Καραγιάννης Γιάννης Πρέντζας Γιάννης Ρόδης
Η Ελλάδα το 1830 Σύνορα Αμβρακικού-Παγασητικού
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
Το κίνημα στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
ΙΜΒΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΠΙΝΙΩΡΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης
Το 1908, εθνικιστές Τούρκοι αξιωματικοί -που θα γίνουν γνωστοί με το όνομα Νεότουρκοι- καταλαμβάνουν την εξουσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και.
Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί (1893 – 1909)
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Δ. το τέλος της επανάστασης του Θερίσου και ο θρίαμβος της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου.
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μουσείο Μπενάκη-Εκπαιδευτικά Προγράμματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1 ΟΥ ΓΕΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΣΑ ΒΑΡΔΑΚΑ.
TA ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Γεωργάκη Άννα-Μαρία Φίλιου Δήμητρα Χαλός Αλέξανδρος Χαντρόι Βησσαρίων.
Δημιουργία παρουσίασης :Βάσω Ραμπαούνη
Η κρίση στα Βαλκάνια Ενότ. 4η κεφ. 6 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Γεωργίου Α΄Θ. Δηλιγιάννης Χαρ. Τρικούπης Δημιουργία παρουσίασης : Βάσω Ραμπαούνη portobuffalo.blogspot.com.
 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΣΤΕΛΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑ  ΤΣΟΥΡΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ  ΚΑΤΣΑΜΠΙΡΗ ΣΤΕΛΑ ΠΑΤΡΙΚΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.
Ενότητα 4 η κεφ. 4 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Η Ελλάδα μετά την απελευθέρωση έκανε προσπάθειες να οργανωθεί σαν κράτος και να φτάσει το επίπεδο των ανεπτυγμένων.
Ενότητα 21 Το κρητικό ζήτημα ( ). Η Κρήτη κατά την επανάσταση   Η επανάσταση του 1821 καταπνίγηκε στην Κρήτη από τον Αιγύπτιο Μοχάμετ Άλη (1824)
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Γεωγραφικά Στοιχεία ● Έκταση: km² ● Πρωτεύουσα: Σόφια ● Πληθυσμός: ● Γλώσσες: Βουλγαρική, Τουρκική, Τσιγγάνικη και άλλες.
Το φαινόμενο της υπερατλαντικής μετανάστευσης.
Αγροτική Κοινωνιολογία
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Γενική Οικονομική Ιστορία
Νεοελληνική Ισοτρία Συνάντηση 9η 23/11/2016
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
H ευρωπαϊκή ενοποίηση. Από την ΕΟΚ στην ΕΕ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Παρουσίαση: «ονοματεπώνυμο σπουδαστών»
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι.
O ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
Το κίνημα στο Γουδί (1909) Μπιλίτος Θωμάς.
E. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1
Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
Ελευθεριοσ Βενιζελοσ.
Η εξωτερική πολιτική κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου
Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ Επανάσταση στο Γουδί 1908-1909 Άνοδος Βενιζέλου Έκρηξη του πρώτου βαλκανικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) Μάχη στην Ελασσόνα, Σαραντάπορο, Σέρβια, Κοζάνη και Γιαννιτσά Απελευθέρωση της Κατερίνης και της Βέροιας(16 Οκτωβρίου 1912) Απελευθέρωση της Νάουσας(18 Οκτωβρίου) Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Απελευθέρωση της Ηπείρου Μάχη των Πέντε Πηγαδίων(24 - 30 Οκτωβρίου)

Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ 1897 Η συνθήκη ειρήνης, η οποία επικύρωσε την κατάπαυση του "ατυχούς" ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, υπογράφτηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1897.

Η Ελλάδα εκχωρούσε έκταση 400 τ. χμ Η Ελλάδα εκχωρούσε έκταση 400 τ.χμ. στην Τουρκία, όφειλε να της καταβάλει αποζημίωση 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, για την οποία θα έπαιρνε ειδικό ευρωπαϊκό δάνειο και δεχόταν τη σύσταση Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου εντεταλμένης να εποπτεύσει τα δημόσια οικονομικά, προκειμένου να διευθετηθούν τα παλιότερα και το νέο χρέος της χώρας. Η συνθήκη αποφάσιζε επίσης την εγκαθίδρυση αυτόνομου καθεστώτος στην Κρήτη, ενώ Ύπατος Αρμοστής θα αναλάμβανε ο πρίγκηπας Γεώργιος.

Η περίοδος 1897-1922 χαρακτηρίζεται από σημαντικές τομές που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία. Tην ίδια εποχή έξω από το εθνικό κέντρο οι ελληνικές κοινότητες της οθωμανικής Ανατολής αλλά και η ελληνική διασπορά ζουν και αναπτύσσονται παράλληλα με την ελλαδική πραγματικότητα, μέχρι βέβαια τα δραματικά γεγονότα του τέλους της περιόδου να ανατρέψουν καταστάσεις χρόνων.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μια άλλη "αθέατη" όψη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στην προστατευτική νομοθεσία της εποχής, είναι η παιδική εργασία. Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, απασχολούνται σε αγροτοκτηνοτροφικές, οικοδομικές-κατασκευαστικές ή ευκαιριακές εργασίες, σε οικιακές υπηρεσίες και στη ναυτιλία. Ένα σημαντικό ποσοστό εξάλλου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές απογραφές, εργάζεται στη βιομηχανία. Σε τούτον τον τομέα αρχίζουν να δουλεύουν από πολύ μικρές ηλικίες με χαμηλά μεροκάματα και με εξαντλητικά ωράρια.

Το ενδιαφέρον για την παιδικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της σε περισσότερο ευκατάστατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας γίνεται περισσότερο ορατό. Aυτή η οπτική θα αποτυπωθεί με ευκρίνεια στην καλλιτεχνική δημιουργία που εντάσσει στη θεματική της το παιδί ή απευθύνεται σ' αυτό μέσω της παιδικής λογοτεχνίας.

H πολιτική διαμάχη μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών απεικόνιζε συσχετισμούς κοινωνικών δυνάμεων και των αλληλοαποκλειόμενων επιδιώξεών τους για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Ε. Βενιζέλος και τα μέλη του Λαϊκού Συλλόγου Σύρου στην οικία του Στ Ο Ε. Βενιζέλος και τα μέλη του Λαϊκού Συλλόγου Σύρου στην οικία του Στ. Βαφιαδάκη. Αθήνα Μουσείο Μπενάκη, Φωτογραφικό Αρχείο Ε. Βενιζέλου αρ. ευρετ. 173. © Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Στην περίοδο που εξετάζουμε, ιδιαίτερα μετά το 1900, παρατηρείται ένα έντονο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής (Η.Π.Α.). Mεταξύ του 1890 και του 1920 αποδήμησαν από την Eλλάδα 386.611 άνθρωποι, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό (95%) πήγε στην Αμερική, όταν ο πληθυσμός της χώρας το 1907 ήταν 2.631.952 άτομα. Yπολογίζεται πως το 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας ή το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού μετανάστευσε στις Η.Π.Α. μεταξύ 1890 και 1910.

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ http://www.fhw.gr/chronos/13/gr/society/facts/03.html

Η ομάδα μας Ιωάννα Γιάννης Νίκος Στέργιος Ελευθερία