Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Advertisements

Ε.Παπαευσταθίου. J(Joule)V(Volt)Ω(Ωhm)W(Watt) C(Coulomb)A(Ampere)F(farad) ΩmΩm N/CN(Newton) Διαφορά δυναμικού Ένταση Ρεύματος Αντίσταση Ενέργεια Χωρητικότητα.
Η έννοια ΙΣΧΥΣ.
Ο Ατμοστρόβιλος ή Αιολόσφαιρα του Ήρωνα και ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΕΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΣΧΥΣ.
Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) Ο ρόλος της ΚΜΕ είναι τόσο σημαντικός, που καθορίζει πώς πρέπει να είναι οργανωμένο όλο το άλλο υλικό που συνδέεται.
Ενόργανη Ανάλυση I Ηλεκτροφόρηση Κοντογιάννης Χρίστος, Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
Ενόργανη Ανάλυση I Υγρή Χρωματογραφία Κοντογιάννης Χρίστος, Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ενότητα 7: ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικό.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λέσχη Φιλαναγνωσίας (Πεζογραφία – Ποίηση)
Η ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Β΄ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ Σχολικό έτος ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ- ΤΟΜΕΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
ΓΕΝΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ – ΕΞΆΜΗΝΟ Α ’ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΊΑ - ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΊΑ Δήμητρα Παπαστεργίου MSc Λάρισα.
Ενόργανη Ανάλυση I Χρωματογραφία Λεπτής Στιβάδας Κοντογιάννης Χρίστος, Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
Έλεγχος του διακοπτικού κυκλώματος Step-Down και η χρήση του σε Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα. Τουλάκη Αρετή Επιβλέπων: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου.
Κεφάλαιο 8 Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής. Εσωτερική ενέργεια εσωτερική ενέργεια Η εσωτερική ενέργεια είναι η συνολική ενέργεια ενός συστήματος, η.
Βιοκλιματικός Design With Climate Σχεδιασμός. Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά το σχεδιασμό κτιρίων και χώρων με βάση το.
1 Ηλεκτρικό πεδίο Πεδίο δυνάμεων –χώρος –υπόθεμα –δύναμη Ηλεκτροστατικό πεδίο δυνάμεων –δύναμη δεν μεταβάλλεται με το χρόνο.
1 Ελεγκτική Διεξαγωγή Ελέγχου Επιχείρησης Γ΄ Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Ενότητα 5 : Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται.
Αγγελική Κουγιουρούκη.  Η πρώτη αναφορά σε φωτοβόλο ναυτιλιακό βοήθημα περιέχεται στο Ομηρικό έπος της Ιλιάδας  Ορόσημο των παγκόσμιων φάρων και φανών.
Tatoo H λέξη tattoo (τατουάζ) έχει δύο μεγάλα παράγωγα: την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau», που.
Τεχνολογίες φωτιάς α. Θέρμανση. Τεχνολογίες φωτιάς γ. Αφή / Φύλαξη (αποθήκευση, μεταφορά)
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΣ 7 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεράκα Γλυκερία, ΠΕ10.
Η Αξιολόγηση του μαθητή (portfolio) Σεμινάριο Νηπιαγωγών 2009 Μουσιάδου Νικολέτα Σχ. Σύμβουλος Νηπιαγωγών.
Εισήγηση για τον κόσμο των Συναισθημάτων Νικόλαος Κωνσταντόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Διάλεξη 4 «Ο ήχος»
Ομάδα 3: Δέσποινα Μ. Δανάη Α. Πέτρος Λ. Βασίλης Ου. Αδάμ Τ. Ομάδα 5: Ελένη Κ. Έφη Ν. Παναγιώτης Σ. Νίκος Ν. Ρεϊνάνντο Γ.
ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. ΜΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ιστορική Εξέλιξη Είδη Ανεμογεννητριών Χρησιμότητα αιολικής ενέργειας Η Λειτουργια.
Θέρμανση θερμοκηπίων Υπολογισμός αναγκών - Περιγραφή συστημάτων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Μάθημα: Έλεγχος Περιβάλλοντος.
Συντελεστής τριβής ολίσθησης μ κ Συντελεστής στατικής τριβής μ σ Η τριβή και η κάθετη δύναμη οφείλονται σε διαμοριακές δυνάμεις (ηλεκτροστατικής φύσης).
Φωτοβολταϊκά και Net Metering (Ενεργειακός συμψηφισμός)
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΤΑΣ.
ΨΥΧΟKOIΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Μάθημα 3-4
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Προϊοντικά χαρακτηριστικά
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ – Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Το σύνδρομο υπερκινητικότητας και διάσπασης.
ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολ.Ετος Τμήμα: ΑΤΕΧ Θέμα Ερευνητικής Εργασίας: ΄΄Ο θαυμαστός κόσμος της ενέργειας΄΄
Ηλεκτρικά Κυκλώματα και Ηλεκτρονική
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος
and he will flee from you.
Θεωρίες περί συγκινήσεων
ΓΕΛ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ:Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Quiz ΝΒΑ ΕΝΑΡΞΗ.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ-ΜΑΛΛΙΟΥΡΗΣ-ΔΕΛΛΙΟΣ
Η ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου.
Ζωγραφική Εικονοληψία Κινηματογράφος Μόδα.
Επιστημονική Εκδήλωση
Πηγές αιολικής ενέργειας
Στόχοι-Σκοποί: Ευαισθητοποίηση των μαθητών στις ήπιες μορφές ενέργειας
Κεφάλαιο 1 Μια ιστορική γεωγραφία του τουρισμού
Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών. Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών.
Χωρητικότητα ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,.
ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΑ.
Το Κρυστάλλινο Παλάτι φτιάχτηκε για να στεγάσει την πρώτη Διεθνή Έκθεση που οργανώθηκε το 1851 στο Λονδίνο. Ήταν ένα κτίριο από γυαλί και μέταλλο, ένα.
ΕΡΓΑΣΙΑ 1ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εισαγωγή στις Κοινωνικές Επιστήμες
Διατήρηση της Ενέργειας
Monoi, το υγρό χρυσάφι της Tahiti
נושא 1: מבוא לתורת החשמל.
Κύκλος Ζωής Η Γέννηση, η εξερεύνηση του εαυτού μας ,του κόσμου γύρω μας, οι συνεργασίες , η προσωπική μας πορεία βάση των ενδιαφερόντων και ικανοτήτων.
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος
Εργαστήριο Ηχητικά Συστήματα ΙΙ Εργαστήριο 2
Κοινωνικοπολιτισμικές όψεις της σύγχρονης εκπαίδευσης
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΘΜΩΝ
Δέσμη Εκπαιδευτικών Εργαλείων για την GPP 4. Αξιολόγηση Αναγκών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1750 – 1780: εκβιομηχάνιση: → η δημιουργία των πρώτων βιομηχανιών Πού εκδηλώθηκε; → Μ. Βρετανία

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1750 – 1780: εκβιομηχάνιση: → κύρια γνωρίσματά της: εκτεταμένη χρήση νέων τεχνικών μέσων: ατμομηχανής Συνέπειες: → λιγότερη χειρωνακτική εργασία → αύξηση της παραγωγής προϊόντων → μικρότερο κόστος προϊόντων αξιοποίηση νέων μορφών ενέργειας: π.χ. άνθρακα εφαρμογή καινοτομιών στη μεταλλουργία συγκέντρωση εργαζομένων στα εργοστάσια υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ανήλικοι εργάτες σε κλωστοϋφαντουργείο στα τέλη του 18ου αιώνα στην Αγγλία

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ο Τζέιμς Βατ (James Watt, 1736- 1819) κατασκεύασε την πρώτη ατμοκίνητη μηχανή Η ατμομηχανή του Βατ, που έπαιξε βασικό ρόλο στη βιομηχανική επανάσταση

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1750 – 1780: εκβιομηχάνιση: Ποιοι ήταν οι κύριοι τομείς της βιομηχανίας όπου εφαρμόστηκε; → μεταλλουργία → υφαντουργία

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Αγγλική γκραβούρα ενός εργαστηρίου υφαντουργίας κατά τα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Εργάτες σε εργοστάσιο σιδήρου – χάλυβα στα τέλη του 18ου αιώνα Δουλεύοντας νύχτα στο εργοστάσιο βαμβακιού, ΗΠΑ 1880-1890

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Βιομηχανική επανάσταση: Ποιος είναι ο ορισμός: το σύνολο των αλλαγών – κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών – που προκάλεσε η μετάβαση (= το πέρασμα) από την αγροτική – χειροτεχνική οικονομία στη βιομηχανική οικονομία Σε ποια χρονική περίοδο εντοπίζεται; εκδηλώνεται στο β’ μισό του 18ου αι. αλλά εξελίσσεται ταχύτατα μέσα στο 19ο αι. Ποια πορεία ακολουθεί η εξάπλωση του φαινομένου; → ως τα μέσα του 19ο αι.: Μ. Βρετανία, βόρεια και ανατολική Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, στις όχθες του ποταμού Ρήνου, σε ορισμένα κέντρα στη βόρεια Ιταλία. → μετά τα μέσα του του 19ο αι.: και σε νέες περιοχές της Ευρώπης και στις Η.Π.Α.

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ μετά το 1880: νέοι βιομηχανικοί κλάδοι εμφανίζονται χάρη στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη δημιουρ- γία τους; → οργανική χημεία → ηλεκτρισμός Προϊόντα που παράγονται χάρη στην οργανι- κή χημεία: → συνθετικές βαφές → λιπάσματα → πλαστικές ύλες → εκρηκτικές ύλες (δυναμίτιδα) → φάρμακα → ψυγεία → φωτογραφικά είδη → κινηματογραφικά είδη Πού κυρίως παράγονται; στη Γερμανία

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ μετά το 1880: η συμβολή του ηλεκτρισμού: → πηγή ενέργειας για τους ηλεκτρικούς κινητήρες → μέσο φωτισμού αντί για: → φωταέριο και → λάμπες πετρελαίου  ηλεκτρικός λαμπτήρας πυρακτώσεως → μέθοδοι μετατροπής της ενέργειας των υδάτων (νερού) σε ηλεκτρική ενέργεια → μέθοδοι μεταφοράς της υδροηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ λάμπα πετρελαίου

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Τα κλασικά φανάρια, τοποθετημένα στην κορυφή ενός σιδερένιου στύλου χρησίμευαν ως φάρος. Πριν το φωταέριο γίνει η πρώτη ύλη για το φωτισμό, οι άνθρωποι φωτίζονταν με τα φανάρια λαδιού και πετρελαίου. Οι φανοκόροι, δημοτικοί υπάλληλοι είχαν την υποχρέωση να ανάβουν τα φανάρια.

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Συγκοινωνίες: α’ μισό του 19ο αι. : Ξ Η Ρ Α → σιδηρόδρομος (ατμάμαξα) Ποιος τον κατασκεύασε πρώτος; → ο Άγγλος μηχανικός Στήβενσον Πότε λειτούργησε για πρώτη φορά; 1825 Ποια ήταν η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που λειτούργησε; → Λίβερπουλ – Μάντσεστερ → κατασκευή ηλεκτροκίνητων τραμ → αστικοί υπόγειοι ηλεκτρικοί σιδηρόδρομοι (μετρό)

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ιππήλατο τραμ

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Συγκοινωνίες: α’ μισό του 19ο αι. : Θ Α Λ Α Σ Σ Α → ατμομηχανή → σιδερένιο ατμόπλοιο αντί για το ξύλινο ιστιοφόρο πλοίο Συνέπειες: → μειώθηκε ο χρόνος του ταξιδιού → μειώθηκε το κόστος του ταξιδιού β’ μισό του 19ο αι. : → εξέλιξη κινητήρων → αυτοκίνητο → πρώτα αεροπλάνα → σημασία του πετρε- λαίου ως καύσιμου για τους κινητήρες

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ → ξύλινο ιστιοφόρο πλοίο ατμόπλοιο του 1815

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Καρλ Μπεντς το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Επικοινωνίες: ήδη από το α’ μισό του 19ο αι. : → ηλεκτρικός τηλέγραφος → ασύρματος τηλέγραφος → τηλέφωνο ηλεκτρικός τηλέγραφος Σάμιουελ Μορς Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ που μιλάει από το τηλέφωνο

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ οικονομία της ελεύθερης αγοράς / καπιταλισμός / κεφαλαιοκρατία: Σε ποια ιδεολογία στηρίζεται; → στον οικονομικό φιλελευθερισμό Ορισμός: ένας τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με τον οποίο οι επιχειρηματίες είχαν το δικαίωμα να πράττουν ό,τι εκείνοι έκριναν αναγκαίο για να κερδίζουν. Βασική αρχή του: το ατομικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από το κοινωνικό

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Αποτελέσματα καπιταλισμού: → ίδρυση εταιρειών με τη συμμετοχή πολλών κεφαλαιούχων, που - ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του καθενός τους στην εταιρεία – είχαν έναν αριθμό μετοχών ο καθένας τους Αιτία: η ανάγκη συγκέντρωσης τεράστιων κεφαλαίων για να ιδρυθούν μεγάλες βιομηχανίες, τα οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να διαθέτει ένα μόνο άτομο → ίδρυση μεγάλων τραπεζών Αιτία: η ανάγκη δανεισμού των επιχειρη- ματιών

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Αποτελέσματα καπιταλισμού: → συγχωνεύσεις εταιρειών: → ολιγοπώλια → μονοπώλια Μονοπώλια: ορισμός: τεράστιες επιχειρήσεις που κατάφερναν να επι- κρατήσουν μόνο αυ- τές στην αγορά → οικονομικές κρίσεις Αιτία: η αδυναμία της αγοράς να απορροφήσει την παραγωγή (δηλ. οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα προϊόντα που παράγονταν)