Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών. Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών. Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών

3 Φωτεινή ενέργεια Q λέγεται η ενέργεια που διαδίδεται στο χώρο από μια φωτεινή πηγή με τη μορφή ορατής Η/Μ ακτινοβολίας.

4 Μετριέται σε lumen x hours (λουμινώρες, lumenh) που είναι μονάδα αντίστοιχη με την Watt x hour (Wh, βαττώρες) της ηλεκτρικής ενέργειας.

5 Η φωτομετρία εξετάζει την φωτεινή ενέργεια που εκπέμπουν οι διάφορες φωτεινές πηγές.

6 Στερεά γωνία

7 Ας θεωρήσουμε στο χώρο ένα σημείο Ο και μια κλειστή γραμμή τυχαίου σχήματος.

8 Διάφορα σημεία αυτής της κλειστής γραμμής μπορούν να ενωθούν με ευθείες γραμμές με το σημείο 0.

9 Το μέρος του χώρου που περικλείεται και περιορίζεται από αυτές τις ευθείες γραμμές ονομάζεται στερεά γωνία με κορυφή το Ο.

10 Αν με κέντρο το Ο (κορυφή της στερεάς γωνίας) διαγράψουμε σφαίρα ακτίνας R, τότε ορίζεται μια επιφάνεια S στην επιφάνεια της σφαίρας.

11 To μέτρο της στερεάς γωνίας που σχηματίσθηκε είναι:

12 Από την σχέση αυτή προκύπτει ότι η στερεά γωνία είναι αδιάστατος αριθμός. Δηλαδή δεν έχει μονάδα μέτρησης.

13 Αν έχουμε σφαίρα ακτίνας R και μια κλειστή γραμμή που ορίζει στην επιφάνεια της σφαίρας εμβαδόν S=R2, τότε το κέντρο της σφαίρας και διάφορα σημεία της κλειστής γραμμής ορίζουν μια στερεά γωνία που έχει μέτρο 1 sterad.

14 Μονάδα μέτρησης της στερεάς γωνίας είναι το ένα στερεακτίνιο (1 sterad ή sr).

15 Επειδή η συνολική επιφάνεια μιας σφαίρας είναι S=4πR2 η στερεά γωνία που ορίζεται από ολόκληρη τη σφαίρα αντιστοιχεί σε γωνία:

16 Φωτεινή ροή

17 Το πηλίκο της στοιχειώδους ενέργειας dQ που εκπέμπει μια σημειακή φωτεινή πηγή σε στοιχειώδη χρόνο dt δια τον χρόνο αυτό λέγεται φωτεινή ροή ή φωτεινή ισχύς, δηλαδή:

18 Όταν ο ρυθμός με τον οποίο εκπέμπεται η φωτεινή ενέργεια από την πηγή είναι σταθερός, η φωτεινή ροή είναι:

19 H φωτεινή ροή που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός εκφράζει το ρυθμό με τον οποίο η πηγή εκπέμπει φωτεινή ενέργεια

20 Ένταση φωτεινής πηγής

21 Ορίζεται σαν ένταση μιας φωτεινής πηγής το πηλίκο της στοιχειώδους φωτεινής ροής dΦ που εκπέμπεται στο εσωτερικό μιας στερεάς γωνίας dω προς την στερεά αυτή γωνία, δηλαδή:

22 Aν η ένταση της φωτεινής πηγής είναι ίδια προς όλες τις κατευθύνσεις (ομοιόμορφη εκπομπή), τότε ισχύει: Ι=Φ/ω ή Φ=Ι.ω

23

24 1 Cd ισούται με το 1/60 της έντασης ενός cm2 από την επιφάνεια «μέλανος σώματος» που βρίσκεται σε θερμοκρασία 1773°C (θερμοκρασία τήξης Pt), αν θεωρηθεί ότι η επιφάνεια ακτινοβολεί κάθετα.

25 1 lumen είναι η φωτεινή ροή που εκπέμπεται εντός στερεάς γωνίας ενός sterad από φωτεινή πηγή ομοιόμορφης ακτινοβολίας έντασης 1 Cd.

26

27 Αν μια σημειακή φωτεινή πηγή εκπέμπει ομοιόμορφα ακτινοβολία προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε η συνολικά εκπεμπόμενη φωτεινή ροή Φολ θα είναι η φωτεινή ροή που περνά από στερεά γωνία ω=4π (sterad), δηλαδή θα είναι:

28 Εάν η ένταση της σημειακής φωτεινής πηγής είναι I=1 cd, τότε από την σχέση προκύπτει:

29 Όταν η φωτεινή πηγή παρουσιάζει διανομή της φωτεινής έντασης συμμετρική ως προς τον άξονα και έχει σε όλα τα επίπεδα την ίδια μορφή μπορεί να παρασταθεί με το μισό της μορφής της.

30

31

32

33 Άρα η ευνοϊκότερη περίπτωση έντασης φωτισμού από τον συγκεκριμένο λαμπτήρα βρίσκεται στην κατεύθυνση μεταξύ 30° και 50° και η χειρότερη στις 180° (πάνω από τον λαμπτήρα)

34 Κάθε καμπύλη φωτεινής έντασης αναφέρεται συνήθως σε λαμπτήρα φωτεινής ροής 1000 lm,

35 Οπότε για την εύρεση της έντασης κάθε λαμπτήρα πολλαπλασιάζουμε την τιμή του διαγράμματος με τον κατάλληλο συντελεστή.

36 Π.χ. αν μελετάμε φωτιστικό σώμα λαμπτήρα υδραργύρου υψηλής πίεσης φωτεινής ροής lm οι τιμές της φωτεινής έντασης που λαμβάνονται από το πολικό διάγραμμα θα πρέπει να πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή:

37 Φωτισμός επιφάνειας (Illuminance)

38 Ένα σώμα που δεν είναι αυτόφωτο, θεωρούμε ότι «φωτίζεται» όταν πάνω του προσπίπτει φωτεινή ροή.

39 Το ποσό της φωτεινής ροής σε μια επιφάνεια, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, καθορίζει τον βαθμό δυσκολίας ή ευκολίας για να διακρίνουμε το σώμα αυτό.

40 Αν θεωρήσουμε στοιχειώδη επιφάνεια dS πάνω στην οποία προσπίπτει κάθετα ποσότητα στοιχειώδους φωτεινής ροής dΦ, τότε καλούμε φωτισμός Ε το πηλίκο:

41 Αν η φωτεινή ροή Φ είναι σταθερή και ομοιόμορφη (παράλληλη δέσμη φωτεινών ακτίνων) και προσπίπτει κάθετα σε επίπεδη επιφάνεια S, τότε ο φωτισμός της επιφάνειας δίνεται από την σχέση:

42 Αν έχουμε μια παράλληλη δέσμη φωτός με φωτεινή ροή 1 lumen που προσπίπτει κάθετα σε επιφάνεια με εμβαδόν 1 m2 , τότε ο φωτισμός της επιφάνειας είναι:

43

44 Νόμοι της φωτομετρίας

45 1ος νόμος της φωτομετρίας

46

47 2ος νόμος της φωτομετρίας

48 Λαμπρότητα (Luminance)

49 Η λαμπρότητα είναι βασικό μέγεθος της φωτοτεχνίας, γιατί προκαλεί στο ανθρώπινο μάτι το αίσθημα της φωτεινότητας των διαφόρων αντικειμένων

50 Τα διάφορα αντικείμενα διακρίνονται από τη λαμπρότητα με την οποία ακτινοβολούν το φως προς την κατεύθυνση του παρατηρητή.

51 Δεν έχει καμιά σημασία αν η επιφάνεια εκπέμπει φως (δηλαδή είναι αυτόφωτη) ή δέχεται ακτινοβολία (είναι ετερόφωτη).

52 Ιδανικές σημειακές φωτεινές πηγές δεν υπάρχουν.

53 Στην πράξη οι φωτεινές πηγές έχουν διαστάσεις και η φωτεινή ενέργεια εκπέμπεται από συγκεκριμένη επιφάνεια.

54 Αν παρατηρήσουμε 2 μη σημειακές φωτεινές πηγές διαφορετικών διαστάσεων αλλά ίδιας φωτεινής έντασης Ι, τότε έχουμε την εντύπωση ότι η πηγή με τις μικρότερες διαστάσεις είναι «λαμπρότερη» από την άλλη.

55 Με δεδομένο ότι η ένταση δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο για την σύγκριση φωτεινών πηγών, καθορίστηκε ένα μέγεθος χαρακτηριστικό της επιφάνειας που φωτοβολεί, το οποίο ονομάζεται λαμπρότητα και συμβολίζεται με το L.

56 Αν η επιφάνεια παρατηρηθεί με τρόπο ώστε η διεύθυνση της όρασης να είναι κάθετη στην επιφάνεια σαν λαμπρότητα ορίζεται το πηλίκο της έντασης της φωτεινής πηγής Ι προς το εμβαδόν της επιφάνειας της S, δηλαδή:

57 Η λαμπρότητα μιας επιφάνειας σπάνια είναι ομοιογενής, γι’ αυτό η παραπάνω σχέση δίνει τη «μέση λαμπρότητα» της επιφάνειας.

58

59 Αν όμως η διεύθυνση της όρασης σχηματίζει με την κάθετο στην επιφάνεια γωνία φ και θεωρήσουμε ότι η φωτεινή πηγή και υπό αυτή τη γωνία έχει την ίδια ένταση Ι, τότε η λαμπρότητα δίνεται από την σχέση: H σχέση αυτή αποτελεί τη μαθηματική έκφραση του νόμου του Lambert, σύμφωνα με τον οποίο:

60 To μέγεθος της λαμπρότητας μιας επιφάνειας εξαρτάται από τη διεύθυνση παρατήρησης.

61 Υψηλές τιμές λαμπρότητας προκαλούν το ανεπιθύμητο φαινόμενο της θάμβωσης που επηρεάζει την ικανότητα της όρασης.

62

63 Φωτιστική απόδοση λαμπτήρων

64 Οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες μετατρέπουν μόνο ένα ποσοστό της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε φωτεινή ενέργεια

65 Το ποσό της φωτεινής ροής Φ το οποίο αποδίδεται από κάποιον λαμπτήρα για κάθε watt καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ισχύος Ρ καλείται απόδοση α του λαμπτήρα και εκφράζεται σε lumen/watt. Επομένως:

66 Οι λαμπτήρες φθορισμού έχουν καλύτερο συντελεστή απόδοσης από τους συνηθισμένους λαμπτήρες πυράκτωσης.

67 Δηλαδή μπορούμε να έχουμε το ίδιο φως με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

68 Η οικονομία σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση κατάλληλων λαμπτήρων φθορισμού αντί για τους κοινούς λαμπτήρες πυράκτωσης συχνά φθάνει έως και το 85%.

69

70 Παράδειγμα υπολογισμού συντελεστή απόδοσης
Λαμπτήρας υδραργύρου υψηλής πίεσης ισχύος 250 W, αποδίδει φωτεινή ροή lumen. Για τη λειτουργία του χρησιμοποιείται και στραγγαλιστικό πηνίο, που παρουσιάζει απώλειες 20 W. Ζητείται να υπολογιστούν: (α) η απόδοση του λαμπτήρα (μόνο) και (β) η απόδοση του συστήματος

71 Λύση (α) η απόδοση του λαμπτήρα θα ισούται με:
(β) η απόδοση του συστήματος θα ισούται με:

72

73


Κατέβασμα ppt "Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών. Φωτομετρικά μεγέθη Φωτεινών πηγών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google