Οικονόμου Ανδρέας, Κιοσσέ Θεοφανή, Γκένας Χρήστος, Λεονάρδος Ιωάννης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers)
Advertisements

Τεχνικές για την ανάλυση της κίνησης και την αξιολόγηση της μάθησης
Μέτρηση μάζας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Ο χειρισμός του ποτίσματος διαφοροποίησε σημαντικά την εδαφική υγρασία μόνον κατά την ξηρή εποχή (2η δειγματοληψία Ιουνίου). Μεταβολές της βιοκοινότητας.
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Εργασίες ατομικές ή ανά δύο Προθεσμία 8/1/2013
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.
Χρυσό τσακάλι Το χρυσό τσακάλι (Canis aureus - Κύων ο χρυσός) ένα από τα τρία είδη τσακαλιού που απαντώνται , είναι ένα μεσαίο θηλαστικό που ανήκει στην.
Σεμινάριο Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης
ΟΜΑΔΑ 2 Νίκος, Ευτυχία, Σοφία, Δήμητρα.  Τροφή  Νερό  Αποφυγή κινδύνων  Αναπαραγωγή  Ανταγωνισμός.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Τμήμα Γεωλογίας Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ ΙΙ Ευθύμιος Σώκος Λέκτορας Τηλ:
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στα Σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης του Ν. Καρδίτσας Σεραφείμ Μπίτσιος, Φυσικός, υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Καρδίτσας.
Καταγραφή ενός πληθυσμού σε ένα οικοσύστημα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο Στ’ Τάξη του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
Εκτίμηση της Απόδοσης των Οργανισμών Αθλητικής Αναψυχής
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
Στατιστικά περιγραφικά μέτρα Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής 5η Διάλεξη.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγματοληψία
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Στόχοι της παρούσας έρευνας: 1)Η μελέτη της τροφικής οικολογίας του.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
 Βρίσκεται στην οδό Αναγνωστοπούλου 37 στο Κολωνάκι  18 γραφεία nutrimed σε όλη την Ελλάδα  Στελεχώνεται από έναν κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο,
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Πέτρος Ρούσσος, PhD Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΕΝΙΑ
ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ & ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Τμήμα Υδατ/γειών & Αλ
Μεθοδολογία Έρευνας Δρ Ηλίας Αβραμίδης Tel:
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ιωάννης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Βλαστός*
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών)
Μέτρηση Βάρους – Μάζας - Πυκνότητας
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
Ducoffe A. 1,2, Παφίλης Π.2,3 και J. Φουφόπουλος2
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki
4 ΕΠΟΧΕΣ.
Μαρία Πώρρα, Χρυσάνθη Αντωνιάδου, Χαρίτων Χιντήρογλου
Αντώνης Χατζηστυλλής Ε’1 Σταχτοτσικνιάς
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Το Καλοκαίρι είναι μία από τις αγαπημένες μας εποχές γιατί τελειώνουν τα σχολεία, πάμε στις παραλίες, τρώμε παγωτά και κάνουμε διακοπές.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ & ΕΥΡΩΣΤΙΑΣ
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Μεταναστεύσεις των ιχθύων (Ετήσιες και υπερ-ετήσιες μεταναστεύσεις)
Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ Επίδραση της αλιείας και της ρύπανσης σε Χονδριχθύες
Ρήματα Ουσιαστικά Επίθετα Και πώς να τα ξεχωρίζουμε.
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
Βιοστατιστική (Θ) ΤΕΙ Αθήνας Ενότητα 3: Περιγραφική στατιστική
Περιφερειακό Σύστημα Ακοής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Οικονόμου Ανδρέας, Κιοσσέ Θεοφανή, Γκένας Χρήστος, Λεονάρδος Ιωάννης Εργαστήριο Ζωολογίας ,Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 45110, Ιωάννινα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατροφή βασίζεται στην ανάλυση του στομαχικού περιεχομένου των ιχθύων Είναι σημαντική για: την κατανόηση των διατροφικών τους συνηθειών τον προσδιορισμό των τροφικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ θηρευτή-λείας την δυναμική των τροφικών πόρων και την τύχη τους μέσα στο οικοσύστημα Ελλιπής πληροφορία σχετικά με την διατροφή της των ειδών της ιχθυοπανίδας των εσωτερικών υδάτων της Ελλάδας (Bobori & Economidis 2006) G. Holbrooki πετυχημένο εισβολικό είδος στη Λ. Παμβώτιδα δρα ανταγωνιστικά και ασκεί πιέσεις στα άλλα ενδημικά είδη Στόχοι της παρούσας έρευνας: Η μελέτη της τροφικής οικολογίας του είδους προσδιορισμός των οντογεννητικών διατροφικών αλλαγών μελέτη του ενδοειδικού ανταγωνισμού μεταξύ των φύλων

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ Δειγματοληψίες: Μάϊος 2007 - Απρίλιος 2008 Χρήση απόχης διαστάσεων: 30 cm Χ 35 cm και ανοίγματος ματιού 2mm Συντήρηση δειγμάτων: διάλυμα φορμαλδεΰδης 4% Μέτρηση μηκών σώματος με χρήση ψηφιακού μικρόμετρου ακριβείας (±0,1 mm) Ζύγιση σωματικού βάρους με ψηφιακό ζυγό ακριβείας (±0,1 mgr) Προσδιορισμός του στομαχικού περιεχομένου: ανατομία καταγραφή άδειων στομαχιών αναγνώριση λειών στο κατώτερο δυνατό ταξονομικό επίπεδο Ποσοτική περιγραφή της δίαιτας: μέθοδος εμφάνισης συχνότητας (% F.Ο.) αριθμητική μέθοδος (% Ν) ογκομετρική μέθοδος (% G) Ανάλυση της διατροφής: δείκτη κύριας σπουδαιότητας(IRI): I.R.I.=(%N+%V)*%F δείκτη ποικιλότητας της διατροφής: δείκτη τροφικής επικάλυψης: Cxy = 1-0.5(Σ|pxi–pyi|) Εφαρμογή της μεθόδου Costello τροποποιημένη από τους Amundsen et al. (1996).

Πίν. 2: Ποικιλότητα της διατροφής του ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Πίν. 2: Ποικιλότητα της διατροφής του G. holbrooki και τα όρια εμπιστοσύνης για κάθε μήνα ως προς τη σχετική αφθονία Συνολικά αλιεύθηκαν 662 άτομα Δείκτης κενότητας: 9,5% Πίν. 1: Συνολική ποσοστιαία σύνθεση κάθε κατηγορίας τροφής στη διατροφή του είδους Τροφικές κατηγορίες % F. O. % N % W % IRI Chydorus sphaericus 28.54 18.49 7.13 14.09 Alona rectangula 16.51 8.99 0.86 5 Bosmina longirostris 14.20 8.8 1.4 3.85 Daphniidae 5.01 2.08 0.27 0.37 Copepods 48.01 19.92 18.36 27.62 Chironomidae larvae 31.05 8.55 7.1 10.5 Insects larvae 6.34 1.32 6.08 1.58 Nematocera adults 16.21 3.64 36.19 15.19 Diptera general 7.71 1.62 3.54 1.15 Collembola 3.41 0.88 0.55 0.32 Aquatic insects 11.98 2.95 14.33 9.15 Terrestrial insects 3.79 0.89 1.96 0.64 Nematoda 1.42 0.76 1.03 0.17 Eggs 22.94 20.79 1.13 10.31 Plants 2.02 0.30 0.1 0.04 Πίν. 3: Επικάλυψη των τροφικών θώκων του είδους G. holbrooki ανά εποχή, φύλο και κλάσεις μήκους Eποχή Άνοιξη Καλοκαίρι Φθινόπωρο Χειμώνας 0.2 0.15 0.16   0.67 0.7 0.8 Φύλο Θηλυκά Ανώριμα Αρσενικά 0.85 0.61 Κλ. μήκους 25 - 35mm 35 - 45mm <25mm 0.79 0.66 0.64

Pi%: ειδική αφθονία κάθε κατηγορίας τροφής, Chydorus sphaericus Alona rectangula Bosmina longirostris Daphnidae Copepods Chironomidae larvae Insects larvae Nematocera adults Diptera general Collembola Aquatic insects Terrestrial insects Nematoda Eggs Plants 5 10 15 20 25 30 40 50 60 FO% Pi% Εικ 1. Διάγραμμα στρατηγικής της διατροφής του G. holbrooki στη Λ. Παμβώτιδα. Pi%: ειδική αφθονία κάθε κατηγορίας τροφής, FO%: συχνότητα εμφάνισης της τροφής αυτής.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ το G. holbrooki χαρακτηρίζεται ως ζωοπλαγκτοφάγος θηρευτής. Κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή του παίζουν κυρίως τα κωπήποδα και τα κλαδόκερα, ενώ τα νεαρά άτομα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο Chydorus sphaericus. Τα ώριμα nematocera και άλλα υδρόβια έντομα παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στη κατά βάρος συμμετοχή. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ο δείκτης ποικιλότητας Shannon ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος λόγω της παρουσίας περισσότερων λειών στη δίαιτα του είδους. Υπάρχει επικάλυψη στις διατροφικές συνήθειες του έιδους ανάμεσα στις κλάσεις μήκους και στο φύλο. Το χειμώνα ο τροφικός θώκος του είδους διαφέρει από τις άλλες εποχές λόγω του ότι η διατροφή του περιορίζεται σε αριθμό ειδών. Σύμφωνα με τη μέθοδο Costello το είδος εμφάνισε γενικευμένη διατροφή που περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες τροφής. Ενώ το είδος θεωρήθηκε ως θηρευτής κουνουπιών και για το λόγο αυτό εισήχθηκε, αποδεικνύεται (Costello- Amundsen) ότι είναι γενικευμένος θηρευτής χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση στα κουνούπια.