Αντώνης Δ. Φιλιππής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών
Advertisements

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Η προστιθέμενη αξία των Ιδρυμάτων μέσω της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κυριακή Μπαλτά.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Derivatives Forum 2003 Αθήνα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Η πορεία του Ευρώ Derivatives Forum 2003 Παύλος Μυλωνάς.
Το Ισοζύγιο Πληρωμών 1. Το ισοζύγιο πληρωμών και οι επί μέρους λογαριασμοί. 2. Το ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών. 3. Η λογιστική του ισοζυγίου πληρωμών. 4.
5ο επιστημονικΟ πεδΙο Γιανναράκης Μιχάλης Βαΐτσης Φίλιππος.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Υ π ουργός Οικονομικών Νοέμβριος 2012 Προϋ π ολογισμός 2013 και Μεσο π ρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Αξία Ενυπόθηκου Ακινήτου
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημητρης Γεωργαλίδης.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά.
Κύρια Ευρήματα Μελετών – Ερευνών για την εξαγωγική δραστηριότητα Θοδωρής Λιανός.
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
1 Νέα Θεωρία Μεγέθυνσης Ενδογενής μεγέθυνση. 2 Συνάρτηση παραγωγής προϊόντος Υ t = Y(K, L, A) Y t = [(1-α k )·K t ] α · [(1-α L )·A t ·L t ] 1-α 0
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ/ ΤΙΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ/ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3η
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Κατεύθυνση: Θεωρία και Πολιτική Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής Μάθημα: Κοινωνικοοικονομική.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 8 η Διανομή Εισοδήματος και Μέτρα Πολιτικής.
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
OI ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ.
 Alessandro Barattieri 1.  1. Εισαγωγή  2. Διαπίστωση Φαινομένου o 2.1 Συγκριτικό Πλεονέκτημα στις Υπηρεσίες o 2.2 Σχέση Συγκριτικού Πλεονεκτήματος.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΣΤΕΛΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑ  ΤΣΟΥΡΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ  ΚΑΤΣΑΜΠΙΡΗ ΣΤΕΛΑ ΠΑΤΡΙΚΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
1 Κόστος λειτουργίας πλοίου 2008 Καύσιμα45-50% Μισθοί23-25% Επισκευή10-12% Λιμενικά έξοδα7-10% Ασφάλιση2% Άλλα5-6%
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ ΡεαλιστέςΦιλελεύθεροιΙστορικοί δομιστές κράτος ή άτομο κράτος ως η ανώτατη αρχή προτεραιότητα στον μεμονωμένο δρώντα (παρεμβατιστές)
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
2η Διάλεξη «Εθνικοί Λογαριασμοί και Ισοζύγιο Πληρωμών »
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances Michael Grφmling Οι αναπτυγμένες οικονομίες με σχετικά υψηλά ποσοστά εκβιομηχάνισης , τείνουν.
Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Cooper, R., 2007, “Living with Global Imbalances”, Brooking Papers on economic Activity, 2, pp Μάθημα: Θέματα Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας.
Σκεπτόμενοι σαν οικονομολόγοι
Μάθημα: Θέματα Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
Μακροοικονομικεσ εξελιξεισ και προοπτικεσ στην ελλαδα
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
D. ACEMOGLU, D. LAIBSON, J. A. LIST
Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η ΝΕΑ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ή ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κίνδυνος Χώρας.
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αντώνης Δ. Φιλιππής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Εφαρμοσμένης Οικονομικής & Χρηματοοικονομικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Δ. Φιλιππής

Global Imbalances in the 19th - 20th – 21th century Sara Eugeni Durham University Business School, United Kingdom Economic Letters

Σύμφωνα με την κλασσική θεωρία, τα εμπορικά ελλείμματα, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της εγχώριας κατανάλωσης και της εγχώριας παραγωγής, χρηματοδοτείται με την μέθοδο του διεθνούς δανεισμού Υ – (C + I + G) = (X – M) Μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα δεν επιβεβαιώνεται αυτή η ταυτότητα, καθώς την ίδια περίοδο το διεθνές επιτόκιο ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης, λόγω της αύξησης της αποταμίευσης.

Σχηματοποιημένα γεγονότα Αρνητική σχέση μεταξύ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ισοζυγίου στην πρώτη παγκοσμιοποίηση Σχεδόν τέλεια θετική συσχέτιση μεταξύ ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και εμπορικού ισοζυγίου τα τελευταία 30 χρόνια

Ο Samuelson είχε επισημάνει την ιδιαίτερη περίπτωση της Βρετανίας, η οποία στο παρελθόν μπορούσε να χρηματοδοτήσει το εμπορικό της έλλειμμα από τα επιτόκια και τα μερίσματα που εισέπραττε από παλαιότερο δανεισμό. Σήμερα, η συσχέτιση των πλεονασμάτων με το εμπορικό ισοζύγιο σημαίνει ότι τα σημαντικά πλεονάσματα χωρών όπως η Γερμανία και η Κίνα δεν μπορούν να χρημκατοδοτήσουν ελλείμματα στα εμπορικά ισοζύγια.

Από τους ώριμους πιστωτές στον κατακλυσμό αποταμιεύσεων

Αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος από το διεθνές επιτόκιο, τότε Όταν η χώρα έχει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει και εμπορικό πλεόνασμα Όταν η χώρα έχει έλλειμμα στο ισόζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα Αν το (n+g) > r τότε η χώρα παρουσιάζει συγκέντρωση κεφαλαίου Άρα, η παγκόσμια αύξηση της αποταμίευσης μπορεί να εξηγήσει την θετική συσχέτιση μεταξύ CA και ΤΒ (Bernanke, 2005)

19ος και 20ος αιώνας Από τη γραμμή των 45ο προκύπτει ότι για τις περισσότερες παρατηρήσεις το επιτόκιο ξεπερνά τους ρυθμούς ανάπτυξης γεγονός που συνεπάγεται ότι οι δανείστριες χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα εμπορικά τους ελλείμματα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

21ος αιώνας Τη δεκαετία του 1990 τα επιτόκια ήταν ακόμα μεγαλύτερα από τους ρυθμούς ανάπτυξης Τη δεκαετία του 2000 τα επιτόκια ήταν μικρότερα από τους ρυθμούς ανάπτυξης

Συμπεράσματα Από την ανάλυση προκύπτει ότι στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα η παγκόσμια οικονομία ήταν αποτελεσματική κατά Pareto. Στις αρχές του 21ου αιώνα δεν είναι αποτελεσματική κατά Pareto, καθώς τα επιτόκια είναι μικρότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, που οδηγεί σε θετική συσχέτιση μεταξύ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και εμπορικού ισοζυγίου Αυτή είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι είναι επιθυμητές οι πολιτικές μείωσης της αποταμίευσης.