Η έννοια της ταχύτητας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Γιατί μαθαίνουμε Φυσική;
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Θέση και μετατόπιση x2=8 Δx=8-3=5 x1=3 x1=-2 x2=3 Δx=3-(-2)=5
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
2ο΄ Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Μεταβαλλόμενη κίνηση Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Κινηματική.
Διανυσματική παράσταση εναλλασσόμενων μεγεθών
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Kίνηση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Περί Διαγραμμάτων Ταχύτητα Επιτάχυνση Μετατόπιση.
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Στιγμιαία ταχύτητα 0 10m 20m 30m 40m 50m 60m Τρεις κύριοι,εφοδιασμένοι με χρονόμετρα, παρατηρούν την διέλευση ενός αυτοκινήτου.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
Κινήσεις στερεών σωμάτων
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Το Ηλεκτρικό Πεδίο Στη μνήμη τού Ανδρέα Κασσέτα.
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ «ΘΕΣΗΣ» ? Πού βρίσκεται;
Μηχανικές Ταλαντώσεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
Θέση Αλέξης Μπρες. o Φέρνουμε την ευθεία πάνω στην οποία είναι το αντικείμενο, τη θέση του οποίου θέλουμε να περιγράψουμε. o Επιλέγουμε ένα σημείο αναφοράς.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
 Γνωριμία με φύση και ανθρώπινο πολιτισμό  Συμβολή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού  Κατανόηση διαδικασιών που γίνονται καθημερινά γύρω μας 
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η έννοια της ταχύτητας

Γιατί φτιάξαμε αυτό το φυσικό μέγεθος; Γνωρίζοντας την ταχύτητα ενός υλικού σημείου παίρνουμε πληροφορίες για το πόσο γρήγορα κινείται αυτό, δηλαδή πόσο γρήγορα αλλάζει η θέση του την κατεύθυνση στην οποία κινείται αυτό. (η κατεύθυνση της ταχύτητας μας πληροφορεί προς τα πού έγινε η μετατόπιση)

Η ταχύτητα ενός υλικού σημείου είναι το διανυσματικό μέγεθος που εκφράζεται με το πηλίκο της μετατόπισής του σε ένα χρονικό διάστημα Δt, προς αυτό το χρονικό διάστημα. Μονάδα μέτρησης της ταχύτητας στο SI είναι το .

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση

Ευθύγραμμη ομαλή είναι η κίνηση κατά την οποία το κινητό έχει σταθερή κατεύθυνση και το διάνυσμα της ταχύτητας είναι σταθερό (οπότε σε ίσους χρόνους διανύονται ίσες μετατοπίσεις).

Η εξίσωση κίνησης στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Εξίσωση κίνησης είναι μια εξίσωση που συνδέει τη θέση (x) του σώματος με τις διάφορες χρονικές στιγμές (t) της κίνησής του. x = x0 + υ.(t – t0) Εξίσωση κίνησης Αν t0=0 και x0=0, τότε παίρνουμε την απλούστερη μορφή x = υ.t

Γραφικές παραστάσεις

Α. Γραφική παράσταση «ταχύτητα – χρόνος» (υ – t) t1 υ Δ Α t2 Γ Β ΕΑΒΓΔ Δx Τι υπολογίζεται από την γραφική παράσταση υ – t ; Εμβαδόν=ΕΑΒΓΔ=ΑΔ∙ΔΓ=υ∙Δt=Δx Το εμβαδόν που περικλείεται μεταξύ της γραφικής παράστασης και του άξονα του χρόνου είναι αριθμητικά ίσο με τη μετατόπιση Δx του κινητού στο χρονικό διάστημα Δt.

Β. Γραφική παράσταση «θέση – χρόνος» (x – t) x t x1 t1 x = x0+υ.t x2 t2 x = υ.t x0 x1 t1

Τι υπολογίζεται από την γραφική παράσταση x – t ; t2 x2 Β x0 Γ Δt Δx t1 x1 Α φ Η κλίση της ευθείας ως προς τον άξονα του χρόνου είναι ίση με: Η κλίση της ευθείας στη γραφική παράσταση x–t αριθμητικά είναι ίση με το μέτρο της ταχύτητας.

Μέση (αριθμητική) ταχύτητα Άλλη ταχύτητα αυτή πάλι; Η μέση (αριθμητική) ταχύτητα έχει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Η μέση (αριθμητική) ταχύτητα υμ του κινητού είναι μονόμετρο μέγεθος και ισούται με το πηλίκο του διαστήματος sολ που διανύει το κινητό σε χρόνο tολ προς το χρόνο αυτό.

Στιγμιαία ταχύτητα Η στιγμιαία ταχύτητα είναι διανυσματικό μέγεθος και ισούται με το πηλίκο της μετατόπισης του κινητού σε (πολύ μικρό) χρονικό διάστημα Δt προς αυτό το χρονικό διάστημα. (Το Δt είναι πολύ μικρό, απειροστό).