Η κινητική θεωρία των αερίων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Advertisements

Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Εσωτερική Ενέργεια.
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα Συσχέτιση
ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ.
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Θερμοδυναμικό σύστημα – Μακροσκοπικές μεταβλητές
1 ) Δυνάμεις Έλξης (διασποράς) και απώσεις (αποκλειόμενους όγκου)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Θερμοδυναμικό σύστημα – Μακροσκοπικές μεταβλητές
Νόμοι αερίων.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Τάση ατμών ενός υγρού Η τάση ατμών ενός υγρού είναι η πίεση ισορροπίας ενός ατμού επάνω από το υγρό της (ή το στερεό) δηλαδή η πίεση του ατμού ως αποτέλεσμα.
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ: ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Κων/νος Θέος, Χημεία Α΄Λυκείου 4 ο κεφάλαιο Ιδανικά αέρια Νόμοι των αερίων Καταστατική εξίσωση των αερίων.
Τεστ ρευστά.
Ελεύθερη πτώση ΓεωργίαΕιρήνη Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου.
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Νόμος Boyle π ί ε σ η (P) ό γ κ ο ς (V) Μικρός όγκος, Μεγάλη πίεση Μεγάλος όγκος, Μικρή πίεση (θερμοκρασία σταθερή)
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Μαθήματα θερμοδυναμικής 5. ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΜΗΧΑΝΩΝ Holton & Brush: σελ και
Θεωρητικοί κύκλοι αέρα-Γενικά Θερμοδυναμικός κύκλος: Εργαζόμενο μέσο σταθερό, με μόνιμη (σταθερή) παροχή σε κλειστό κύκλωμα. Μηχανικός κύκλος σε εμβολοφόρο.
Κεφάλαιο 3 Κύκλος λειτουργίας των Μ.Ε.Κ. Γενικά – Συμπίεση & Εκτόνωση
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.

2 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση
Κινητική θεωρία αερίων
Κινητική θεωρία των αερίων
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Ο Δεύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Υλικά καθημερινής χρήσης (ανακυκλώσιμα ) μεταμορφώνονται σε συσκευές για την Πειραματική μελέτη φυσικών φαινομένων ώστε να.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Δομή του μαθήματος Το σύστημα και το περιβάλλον του συστήματος
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Ομάδα Δ: Κοπανέλης Δημήτρης Μήλας Μιχαήλ Κρητικού Χριστιάνα
Η έννοια του συστήματος σωμάτων
Βάρος είναι η κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα κάτω που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα. Γιατί όμως στις παρακάτω εικόνες, τα σώματα που εικονίζονται, δεν κινούνται.
Κινητική θεωρία των αερίων
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Υλικά καθημερινής χρήσης (ανακυκλώσιμα ) μεταμορφώνονται σε συσκευές για την Πειραματική μελέτη φυσικών φαινομένων ώστε να.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Η κινητική θεωρία των αερίων
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
Ο Δεύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η κινητική θεωρία των αερίων
Ο Δεύτερος Θερμοδυναμικός Νόμος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η κινητική θεωρία των αερίων James Clerk Maxwell 1831-1879 Josiah Willard Gibbs 1839-1903 Ludwig Eduard Boltzmann 1844-1906

Μελέτη ενός φαινομένου Μακροσκοπική Μικροσκοπική (Εξετάζουμε το φαινόμενο σε μοριακό επίπεδο) (Εξετάζουμε το φαινόμενο «από μακριά» χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τη δομή ή τη σύσταση του αντικειμένου) Π.χ. στη περίπτωση του αερίου μακροσκοπικά μεγέθη είναι: Ενώ μικροσκοπικά μεγέθη είναι π.χ.: Πίεση (p) Mέση ταχύτητα μορίων Θερμοκρασία (Τ) Mέση ελεύθερη διαδρομή μορίων Όγκος (V) Mέση ενέργεια μορίων Μάζα (σε mol) (n) *Οι δύο μελέτες αλληλοσυμπληρώνονται και πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις τους

Τι είναι η κινητική θεωρία των αερίων; Είναι ένας κλάδος της Φυσικής που μπόρεσε να συνδυάσει τη μακροσκοπική με την μικροσκοπική μελέτη των αερίων. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε τη θεωρία ενός νέου κλάδου της Φυσικής: της Στατιστικής Φυσικής. Για το σκοπό αυτό θεώρησε ότι τα αέρια αποτελούνται από ένα πολύ μεγάλο πλήθος απειροελάχιστων σφαιριδίων (μορίων) που κινούνται τυχαία μέσα στο χώρο. Για τα μόρια αυτά η κινητική θεωρία θεωρεί ότι: 1. Τα μόρια του αερίου συμπεριφέρονται σαν μικροσκοπικές ελαστικές σφαίρες. 2. Στα μόρια δεν ασκούνται δυνάμεις παρά μόνο τη στιγμή της κρούσης με άλλα μόρια του ή με τα τοιχώματα δοχείου. 3. Οι κρούσεις των μορίων με τα τοιχώματα είναι ελαστικές.

Ποιες είναι οι μικροσκοπικές μεταβλητές των αερίων; Μικροσκοπικές μεταβλητές των αερίων είναι: α) Η μάζα του κάθε μορίου (m) β) Ο αριθμός των μορίων (Ν) γ) Η μέση κινητική ενέργεια του κάθε μορίου (εΚ) δ) Η μέση τιμή των τετραγώνων των ταχυτήτων των μορίων: (υ2) όπου: (με υ1, υ2, υ3,…, υΝ: οι ταχύτητες των μορίων του αερίου)  Ένα παράδειγμα για το υ2: Έστω ότι έχουμε 4 μόρια με ταχύτητες 2 m/s, 4 m/s, 5 m/s, και 6 m/s. Πόση είναι η μέση τιμή των τετραγώνων των ταχυτήτων;

 Πώς συνδέεται η πίεση (p) του αερίου με τις μικροσκοπικές παραμέτρους; Από την εφαρμογή των νόμων της μηχανικής και της κινητικής θεωρίας έχουμε: όπου: Ν: ο αριθμός των μορίων του αερίου m: η μάζα κάθε μορίου V: ο όγκος του αερίου υ2: η μέση τιμή των τετραγώνων των ταχυτήτων των μορίων του αερίου

 Άλλη σχέση για την πίεση Από τη προηγούμενη σχέση: θα έχουμε Νm = mολ η ολική μάζα του αερίου, και αφού mολ/V = ρ (την πυκνότητα του αερίου)… παίρνουμε μια πιο κομψή σχέση για την πίεση:

 Δύο σχέσεις με τη θερμοκρασία Μετά από πράξεις: αν λύσουμε ως προς την εΚ: Άρα η μέση κινητική ενέργεια των μορίων εξαρτάται αποκλειστικά από τη θερμοκρασία του αερίου. Επειδή όμως η μέση κινητική ενέργεια είναι: Οπότε:

Στατιστική μελέτη της εντροπίας

Ένα φορτηγό μόλις άδειασε τούβλα. Ποιαν θεωρείτε πιθανότερη εικόνα; Αυτήν; Αυτήν; ή

Με πόσες ζαριές μπορείτε να κερδίσετε; Έχετε τα κίτρινα πούλια και κερδίζετε αν το άθροισμα των ζαριών (ένα μαύρο κι ένα λευκό) είναι 7 Με πόσες ζαριές μπορείτε να κερδίσετε;

Στην μακροκατάσταση άθροισμα=7 αντιστοιχούν 36 πιθανοί συνδυασμοί (μικροκαταστάσεις) 1 2 3 4 5 6 5 4 3 2 1 Έξι (6) ισοδύναμες μικροκαταστάσεις

Για να δούμε… (5-2) Μπράβο!! Κάντε κλικ εδώ

Κατανομή 4 μορίων σε δύο διαμερίσματα Ισοδύναμες μικροκαταστάσεις Μακροκατάσταση Κατανομή 4-0 Κατανομή 0-4 Ισοδύναμες μικροκαταστάσεις W=1

Ισοδύναμες μικροκαταστάσεις Μακροκατάσταση Κατανομή 3-1 Κατανομή 1-3 Ισοδύναμες μικροκαταστάσεις W=4

Ισοδύναμες μικροκαταστάσεις Μακροκατάσταση Κατανομή 2-2 Ισοδύναμες μικροκαταστάσεις W=6

Αν τα μόρια ήταν 10 (διαφορετικών χρωμάτων) τότε η μακροκατάσταση(9-1) [ή (1-9)] πραγματοποιείται με 10 τρόπους, ενώ η μακροκατάσταση (5-5) με 252. Και γενικά:

Κατανομές Ν=10 μορίων W=1 W=120 W=10 W=210 W=45 W=252 Κατανομή 10-0 ή (0-10) Κατανομή 7-3 ή (3-7) W=1 W=120 Κατανομή 9-1 ή (1-9) Κατανομή 6-4 ή (4-6) W=10 W=210 Κατανομή 8-2 ή (2-8) Κατανομή 5-5 W=45 W=252

Ορισμός της εντροπίας S=k∙lnW Σταθερά του Boltzmann: k=1,38∙10-23Joule/K W είναι ο αριθμός των μικροσκοπικώς διαφορετικών, αλλά μακροσκοπικώς ισοδυνάμων, καταστάσεων υπό τις οποίες μπορούν να διαταχθούν οι δομικοί λίθοι του συστήματος.

Ανακατεύετε 10 φορές αυτήν την τράπουλα Ανακατεύετε 10 φορές αυτήν την τράπουλα. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να παρουσιαστεί αυτή η εικόνα; Δεν είναι αδύνατον… Είναι, όμως, απίθανο!!

Διάχυση μορίων αερίου Δεν είναι αδύνατον… Είναι απίθανο!!

mgh Είναι απίθανο!! Είναι απίθανο!! Δεν είναι αδύνατον… Q Μια πέτρα ανυψώνεται ενώ ψύχεται. Δεν είναι αδύνατον… Είναι απίθανο!! Μια μπάλα αναπηδά και ψυχόμενη κερδίζει συνεχώς ύψος.

T T T2 T1 T1 = T2 T2 >T1 Είναι απίθανα!! Δεν είναι αδύνατον…