Περί σήματος, διαμόρφωσης και πολυπλεξίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Υπηρεσίες δικτύων επικοινωνίας
Advertisements

Ψηφιακές και Αναλογικές Πηγές
Κεφάλαιο 4 Επικοινωνία δεδομένων και δίκτυα Η/Υ
Βασικές έννοιες της κυματικής
Εξοπλισμός Ήχου & Εικόνας
Επικοινωνιες-δικτυα-διαδικτυο-ιστοσελιδεσ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΗΜΑΤΩΝ
Μεταγωγή και Πολυπλεξία
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ.
Οπτικά δίκτυα.
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών
Δίκτυα Υπολογιστών Ι Δρ. Ηλίας Σαράφης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ερωτήσεις Σχολικού Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα.
Επιλογή Μέσου Μετάδοσης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Θεωρία Στοχαστικών Σημάτων: Στοχαστικές διεργασίες, Περιγραφή εργοδικών.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
3.2 Προβλήματα φυσικής μετάδοσης
Το τμήμα της Β τάξης του ηλεκτρονικού τομέα Σας παρουσιάζει την εργασία του στα πλαίσια της ειδικής θεματικής δραστηριότητας με τίτλο.
Ο Μετασχηματισμός Laplace και ο Μετασχηματισμός Ζ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΚΕΦ.1 ΜΑΡΤΙΟΣ 2005.
Μετάδοση Δεδομένων CD/DVD Σκληρός Δίσκος Ποντίκι Modem Η/Υ
Δίκτυα Ι Βπ - 2ο ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 2011.
Οπτικά δίκτυα.
Δίκτυα Υπολογιστών Ι Δρ. Ηλίας Σαράφης.
Μορφοποίηση παλμων.
1 Οπτικά δίκτυα. 2 ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΕΥΡΟΣ ΖΩΝΗΣ.
3ος Τομέας: Τηλεπικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος
Διαμόρφωση κατά πλάτος (Amplitude Modulation – AM)
Τεχνικές Πολυπλεξίας Παράγραφος 1.6.
Επικοινωνίες δεδομένων
ΤΑΤΜ-ΑΠΘ - Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας A. ΔερμάνηςΣήματα και Φασματικές Μέθοδοι A. Δερμάνης Σήματα και Φασματικές ΜέθοδοιΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας.
Ψηφιακές και αναλογικές πηγές & επικοινωνιακά συστήματα
Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ (Multiple Access Protocols) Τύποι καναλιών Το πρόβλημα του ελέγχου μέσης προσπέλασης (Medium Access Problem) Στατική Κατανομή.
Οργάνωση Και Λειτουργία Κέντρων Πληροφορικής Επιμέλεια: Γιάννης Τρικαλίτης.
Βασικά Στοιχεία Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος (ΙΙI)
T I B T I B T I B
Επιβλέπων Καθηγητής : Δρ. Σ. Τσίτσος Σπουδάστρια : Μποζίνου Ζαφειρούλα, ΑΕΜ: 1909 Σέρρες, Ιούλιος 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
T I B T I B T I B
Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα Στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, η διάδοση των σημάτων μέσα στο κανάλι υποστηρίζεται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το ηλεκτρομαγνητικό.
Ενότητα 2 η Σήματα και Συστήματα. Σήματα Γενικά η πληροφορία αποτυπώνεται και μεταφέρεται με την βοήθεια των σημάτων. Ως σήμα ορίζουμε την οποιαδήποτε.
Τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο και Ασύρματη Τεχνολογία.
1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. εισαγωγή Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, των ψηφιακών συστημάτων και των υπολογιστών έδωσαν τα τελευταία χρόνια ώθηση.
3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ 1. ASK Ψηφιακή διαμόρφωση πλάτους – Amplitude shift keying – Αποθήκευση πληροφορίας στο πλάτος Δυαδική ASK – On Off Modulation.
ΔΙΑΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΞΙΑ OFDM. Τι είναι η διασυμβολική παρεμβολή-1 Intersymbol Interference – ISI Είναι ένα πρόβλημα που οφείλεται στη συχνοεπιλεκτική.
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΔΗΜΗΤΡIΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 4 Ιουνίου 2015 ΣΕΡΡΕΣ.
Φυσική για Μηχανικούς Ηχητικά Κύματα Εικόνα: Τα αυτιά του ανθρώπου έχουν εξελιχθεί να ακούν και να ερμηνεύουν ηχητικά κύματα ως φωνή ή ως ήχους. Κάποια.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Εισαγωγή Στις Τηλεπικοινωνίες Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Διδάσκων: Χρήστος Μιχαλακέλης Ενότητα.
XDSL Δίκτυα ΙΙ Ενότητα 6.8. Τι σημαίνει DSL Η τελευταία και αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ταχύτητας του τοπικού βρόγχου είναι μια τεχνολογία.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II
ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θεωρία Σημάτων: ανάλυση στο χρονικό και στο φασματικό πεδίο Θεωρία Γραμμικών Συστημάτων Συνεχής συνέλιξη (Continuous convolution) Διακριτού.
Συστήματα Επικοινωνιών
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Τεχνολογίες ψηφιακής συνδρομητικής γραμμής xDSL
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΙΙ
Κεφάλαιο 6: Δίκτυα Ευρείας Περιοχής
Δίκτυα Ι Βπ - 2ο ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 2011.
Μετάδοση Δεδομένων Έννοια Μετάδοσης Δεδομένων Αναπαράσταση Δεδομένων
Μετάδοση δεδομένων Παράλληλη μετάδοση Σειριακή μετάδοση
Παράρτημα: Υπηρεσίες Δικτύων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Περί σήματος, διαμόρφωσης και πολυπλεξίας Ενότητες 2.1.1 και 1.4 Περί σήματος, διαμόρφωσης και πολυπλεξίας

Αναλογικό και ψηφιακό σήμα Το αναλογικό σήμα είναι συνάρτηση του χρόνου που παίρνει τιμές μέσα σε ένα συνεχόμενο πεδίο τιμών Το ψηφιακό σήμα είναι συνάρτηση του χρόνου που μπορεί να πάρει μόνο δύο διακριτές τιμές 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης

Περίοδος και συχνότητα απλού ημιτονοειδούς σήματος Τι ονομάζουμε ημιτονοειδές σήμα Τι ονομάζουμε Περίοδο σήματος (T)[sec] Και τι συχνότητα (f) [Hz] f=1/T Φάσμα συχνοτήτων ημιτονοειδούς σήματος 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης να γίνει χρήση του Edison

Σύνθεση-ανάλυση σημάτων Σύνθεση-ανάλυση σημάτων Αν δημιουργήσουμε δύο αρμονικά σήματα (ημιτονοειδή) συχνότητας f1=500Hz και f2=1000Hz και τα εκπέμψουμε μαζί στην ίδια γραμμή θα πάρουμε σαν αποτέλεσμα το σύνθετο σήμα fΣ. f1 ­­ fΣ f2 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης να γίνει χρήση του Edison

Φάσμα συχνοτήτων σήματος Αποδεικνύεται ότι οποιοδήποτε σήμα μπορεί να παραχθεί από σύνθεση απλών αρμονικών Το διάγραμμα των συχνοτήτων των απλών αρμονικών στις οποίες αναλύεται ένα σύνθετο σήμα ονομάζεται φάσμα συχνοτήτων του σήματος 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης

Διαμόρφωση σήματος Διαμόρφωση πλάτους Διαμόρφωση συχνότητας Διαμόρφωση φάσης 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης

Διαμόρφωση Πλάτους σήμα Φέρουσα Διαμορφωμένο σήμα 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης

Διαμόρφωση συχνότητας σήμα Φέρουσα Διαμορφωμένο σήμα 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης

Διαμόρφωση φάσης σήμα Φέρουσα Διαμορφωμένο σήμα 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης

Διαμόρφωση φάσης και πλάτους σήμα Φέρουσα Διαμορφωμένο σήμα 15/10/2008 Γιάννης Ιωαννίδης

Το φάσμα του διαμορφωμένου σήματος Η φέρουσα συχνότητα θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις συχνότητες που έχει το σήμα που μεταφέρει. Αν το φάσμα του σήματος είναι: Το φάσμα τα αρχικού σήματος δεν αλλάζει μορφή αλλά απλώς μετατοπίζεται κοντά στη συχνότητα της φέρουσα Τότε το φάσμα του διαμορφωμένου σήματος είναι

Πολυπλεξία Καθώς το πλήθος των συνδρομητών στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα συνεχώς μεγάλωνε, αυξανότανε και η ανάγκη για περισσότερες γραμμές. Η λύση δόθηκε με την πολυπλεξία.

Πολυπλεξία - Ορισμός Στις τηλεπικοινωνίες και στα δίκτυα υπολογιστών πολυπλεξία (multiplexing) λέγεται η μέθοδος, η οποία επιτρέπει σε ψηφιακά δεδομένα ή αναλογικά σήματα από διαφορετικές πηγές, τα οποία, π.χ., εκφράζουν διαφορετικές δικτυακές συνδέσεις, να διέλθουν μέσα από το ίδιο φυσικό μέσο (ένα καλώδιο, στην ενσύρματη επικοινωνία, ή ο ελεύθερος χώρος, στην ασύρματη επικοινωνία). Με αυτόν τον τρόπο κάποιος πόρος διαμοιράζεται σε πολλαπλούς χρήστες.

Τρόποι πολυπλεξίας Πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας Πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου

Πολυπλεξία συχνότητας

Πολυπλεξία συχνότητας

Λογικά κανάλια στη πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας (FDM)

Πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου TDM Ο χρόνος μετάδοσης χωρίζεται σε τμήματα (Χρονοθυρίδες). Κατά τη διάρκεια ενός τμήματος μεταφέρεται από την γραμμή τα δεδομένα μιας μόνο συνομιλίας. Με αυτό τον τρόπο επιτύγχαμε την μεταφορά 5 συνομιλιών (κανάλια) από μια γραμμή.

Παράδειγμα πολυπλεξίας TDM

Πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου

Για να λειτουργήσει η πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου: Για Ν γραμμές που πολυπλέκονται με TDM πρέπει ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων από την κεντρική γραμμή να είναι τουλάχιστον Ν φορές μεγαλύτερη από τους ρυθμούς των επιμέρους γραμμών των συνομιλιών. Ή αλλιώς, το εύρος ζώνης των συχνοτήτων που διαδίδονται από την κεντρική γραμμή να είναι Ν φορές μεγαλύτερο από το εύρος των επιμέρους γραμμών.