TA ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΝΕ Χαρακτηριστικά φωνηέντων:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Θεμελίωση της πρακτικής φυσικοθεραπείας
Advertisements

Η αναπνοή στον άνθρωπο Όταν εισπνέουμε ο αέρας εισέρχεται στην αναπνευστική κοιλότητα. Στην κοιλότητα αυτή υπάρχουν μικροσκοπικά τριχίδια που φιλτράρουν.
Είναι η καλύτερη άσκηση..?? Είναι επικίνδυνη άσκηση…?
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Γλώσσα Α Δημοτικού ΚΑΡΑΒΙΑ Αγγίσταλη Ματίνα.
ΉΧΟΣ.
Ο ΗΧΟΣ.
Η φωνή μας Το βασικό όργανο ομιλίας του ανθρώπου είναι ο λάρυγγας. Στον λάρυγγα βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Όταν αναπνέουμε και δεν μιλάμε οι φωνητικές.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Φωνητική-Φωνολογία Η Φωνητική εξετάζει τη φυσιολογία της ομιλίας και περιγράφει τους ήχους όπως παράγονται από τα φωνητικά όργανα του ανθρώπου ή τους αναλύει.
Πώς δουλεύει το αυτί μας;
Εισαγωγή στη Γλωσσολογία (Ενότητα 3 – Φωνητική)
Επιμέλεια: Δούρου Μαρίνα ΠΕ04-04
ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑ Χατζηιερεμία Μαρία Κλωστοϋφαντουργός Τμήμα Α’
Το πεπτικό σύστημα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ EYE – LINER ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ ΤΥΠΟΙ ΦΡΥΔΙΩΝ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Προοπτική
5.5 ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
Η μουσική είναι …κύμα.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Φραστικά Δεκανίκια.
Ημερίδα Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών για μαθητές Λυκείων Πρόσεχε πώς μιλάς!!!
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ- ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure) ΥΛΗ → έννοιες Περιεχόμενο ΜΟΡΦΗ → σημασίες ΥΛΗ → φθόγγοι Έκφραση ΜΟΡΦΗ → φωνήματα.
Επεξεργασία Ομιλίας & Ήχου Ενότητα # 3: Παραγωγή ομιλίας Ιωάννης Καρύδης Τμήμα Πληροφορικής.
Τομέας Πληροφορικής. Υποστήριξης Υπολογιστικών Συστημάτων Εφαρμογών & Δικτύων Η/Υ.
Οργανολογία ΙΙ Μάθημα VIΙΙ. Τα αερόφωνα Ι.. Τα αερόφωνα Ήχος: παλμική κίνηση στήλης αέρος. Οξύτητα: ανάλογα με το μήκος της στήλης αέρος. Κατατάσσονται.
Σεμινάριο εκπαιδευτικών Φ.Α Ροδόπης επιτραπέζιας αντισφαίρισης Μαυρίδης Γεώργιος Χατζόπουλος Γεώργιος Κομοτηνή – Μάρτιος 2015.
Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας Ενότητα 2: Αρθρωτική Φωνητική Γεώργιος Κ. Μικρός Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Β1-Β2 (Σχ.έτος ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΝΕΟΚΟΣΜΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΑΡΙΑ.
Μερική ή πλήρη λύση της συνέχειας ενός οστού
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ο επαγγελματικός τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών ανήκει στον κύκλο Εφαρμογών του 10ου ΕΠΑ.Λ. και περιέχει την ειδικότητα: Γραφικών.
Χ Ο Ρ Ω Δ Ι Α. Πριν το τραγούδι Μην στέκεσαι κορδωμένος- άφησε τους ώμους ελεύθερους Σκέψου τι πρέπει να προσέξεις στο τραγούδι σου Σκέψου τις πρώτες.
Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας Ενότητα 3: Ελληνική Φωνητική και Φωνολογία Γεώργιος Κ. Μικρός Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Εκπνοή ! Εισπνοή !  Ο αέρας εισέρχεται από τη ρινική κοιλότητα (μύτη). τραχεία ρόγχους  Περνάει από το λάρυγγα, την τραχεία και φτάνει στους βρόγχους.
ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ;. TAΞΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.. Οι παραδοσιακοί χοροί της χώρας μας παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Κάθε περιοχή, χωριό έχει τους δικούς.
Α ΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιηπαιθριοι χώροι. 3. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
8. Ρινικά σύμφωνα ΠΑΝΤΑ ΗΧΗΡΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ!
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ 1ον ΜΑΘΗΜΑ Οκτώβριος 2013, ΤΕΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗ - 2η Διάλεξη - Ανθή Χαϊδά (Ιανουάριος 2017)
Ανθρώπινη γλώσσα και συστήματα επικοινωνίας ζώων
8. Φωνολογία.
ΦΩΝΟΛΟΓΙΑ 1. Αντικείμενο της φωνολογίας Η φωνητική ουσία
Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας
ΤΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΤΣΙΑΡΑ ΑΝΝΙΑ ΙΜΕΡΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΥΩΤΗ
Οργανολογία ΙΙ Μάθημα Χ. Αερόφωνα ΙΙΙ..
Μάθημα Χ. Αερόφωνα ΙΙΙ. Πολύαυλα
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΒΗΣΣΑΡΙΑ & ΜΑΡΙΑ ΣΤ2.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου
Οργανολογία ΙΙ Μάθημα ΙΧ. Αερόφωνα ΙΙ..
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure)
Αναπνευστικό σύστημα αναπνοή.
Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής
Πώς μετράμε με το παχύμετρο;.
Επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης
ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
TA ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΝΕ Χαρακτηριστικά φωνηέντων:
Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου Γεωργία Παπατσιακμάκη Κωφίδου Msc Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής ΣΤ’ ΜΕΡΟΣ «Διαταραχές Λόγου: Συνέπειες.
15 «χρυσοί κανόνες» στο τραπέζι
ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

TA ΦΩΝΗΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΝΕ Χαρακτηριστικά φωνηέντων: Χαρακτηριστικά φωνηέντων:   (1) Ταλαντώσεις φωνητικών χορδών (κλειστή γλωσσίδα κατά την εκπνοή

Χαρακτηριστικά φωνηέντων της KNE (2) Ελεύθερη δίοδος του αέρα από το λάρυγγα και πάνω. Αυτό συνεπάγεται και απουσία ενός συγκεκριμένου σημείου άρθρωσης. Τόπος άρθρωσης εδώ είναι ολόκληρη η στοματική (μερικές φορές η ρινική) κοιλότητα.

Η δυσκολία αυτή στην περιγραφή των φωνηεντικών φθόγγων μιας γλώσσας αντισταθμίζεται από τρία κριτήρια ή διαστάσεις ποικιλίας των φωνηέντων.  

(α) Το άνοιγμα του στόματος και το αντίστοιχο ύψος της γλώσσας, η απόστασή της από τον ουρανίσκο: κλειστό στόμα  γλώσσα ψηλά, κοντά στον ουρανίσκο στόμα ανοικτό γλώσσα χαμηλά, μακριά Η κάθετη αυτή κίνηση της γλώσσας διαφοροποιεί τα φωνήεντα σε κλειστά (ψηλά) και σε ανοιχτά (χαμηλά).   [o]-[u]- [a] [e]- [i]

(β) Η θέση του ψηλότερου σημείου της γλώσσας στην οριζόντια διάσταση (β) Η θέση του ψηλότερου σημείου της γλώσσας στην οριζόντια διάσταση Η οριζόντια κίνηση της γλώσσας διαφοροποιεί τα φωνήεντα σε μπροστινά και σε πισινά [a]-[e]-[i] [o]-[u]

(γ) Το σχήμα των χειλιών (γ) Το σχήμα των χειλιών διαφοροποιεί τα φωνήεντα σε στρογγυλεμένα   [o]- [u] και σε απλωμένα [a] -[e] -[i]

Φυσικά, τα φωνήεντα κάθε γλώσσας είναι διαφορετικά από κάποιας άλλης. Εμείς εδώ μιλάμε για τα δικά μας, και μάλιστα της ΚΝΕ κι όχι άλλων ιδιωματικών μορφών που μπορεί κι εσείς οι ίδιοι να μιλάτε.  

Hμίφωνα έχουν κοινά χαρακτηριστικά τόσο με τα φωνήεντα όσο και με τα σύμφωνα. Στην ΚΝΕ υπάρχει το [y] το οποίο το ακούμε, πχ στη λέξη ευωδιά Είναι κάτι ανάμεσα σε [j] και [i] ευωδιά [evo΄δja] ή [evo΄δya]