Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οργανολογία ΙΙ Μάθημα ΙΧ. Αερόφωνα ΙΙ..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οργανολογία ΙΙ Μάθημα ΙΧ. Αερόφωνα ΙΙ.."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οργανολογία ΙΙ Μάθημα ΙΧ. Αερόφωνα ΙΙ.

2 Χάλκινα αερόφωνα Η παλμική κίνηση της στήλης αέρος γίνεται από τα χείλη του εκτελεστή. Τα χείλη τοποθετούνται μέσα σε ένα επιστόμιο και πάλλονται σαν διπλή γλωττίδα. Η έκταση εξαρτάται από το μήκος του σωλήνα. Για την παραγωγή επιπλέον τονικών υψών ο εκτελεστής πρέπει να σφίξει περισσότερο τα χείλη του.

3 Χάλκινα αερόφωνα Από κάθε σωλήνα μπορεί να παραχθεί μόνο ένας φθόγγος και οι αρμονικοί του. Όταν αλλάξει το μέγεθος του σωλήνα, αλλάζει ο βασικός φθόγγος και η σειρά των αρμονικών.

4 Χάλκινα αερόφωνα Εκτός των φθόγγων της αρμονικής στήλης δεν μπορεί να παραχθεί άλλος φθόγγος. Το πρόβλημα άρχισε να λύνεται στα 1759 με την κατασκευή τρομπέτας με οπές στον σωλήνα της και αργότερα με έναν ολκωτό σωλήνα παρόμοιο με του τρομπονιού. Οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν λόγω της επίπτωσης στο ηχόχρωμα.

5 Χάλκινα αερόφωνα Τελική λύση δόθηκε στα 1815 με την επινόηση του συστήματος των βαλβίδων που έδωσε την δυνατότητα να παίζονται όλοι οι φθόγγοι της χρωματικής κλίμακας. Κάθε βαλβίδα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο μήκος επιπρόσθετου σωλήνα. Όταν ο εκτελεστής πατήσει την βαλβίδα μεγαλώνει το συνολικό μήκος του σωλήνα και αλλάζει ο βασικός φθόγγος και η σειρά των αρμονικών.

6 Χάλκινα αερόφωνα Οι βαλβίδες χρησιμοποιούνται μία μία ή σε συνδυασμό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθούν 7 διαφορετικά μήκη σωλήνα.

7 Τα χάλκινα της ορχήστρας
Τρομπέτα. Ο σωλήνας της είναι αναδιπλωμένος, το σχήμα του κυλινδρικό και καταλήγει σε καμπάνα. Έχει τρεις βαλβίδες. Έχει λαμπρό και δυνατό ήχο και έκταση σχεδόν τρεις οκτάβες.

8 Τα χάλκινα της ορχήστρας
Χρησιμοποιείται κυρίως η τρομπέτα σε σι ύφεση (όργανο μεταφοράς). Για ψηλές συχνότητες σε ρε και μι ύφεση. Κόρνο. Έχει μακρύ κωνικό σωλήνα που ελίσσεται και τελειώνει σε μια μεγάλη καμπάνα.

9 Τα χάλκινα της ορχήστρας
Χρησιμοποιείται το διπλό κόρνο. Το ένα με τον μακρύτερο σωλήνα είναι σε φα και έχει πλούσι και ζεστό ηχόχρωμα. Το δεύτερο είναι σε σι ύφεση έχει πιο λαμπρό ηχόχρωμα.

10 Τα χάλκινα της ορχήστρας
Το τρομπόνι. Σημαίνει μεγάλη τρομπέτα. Έχει μακρύτερο σωλήνα που αποτελείται από ένα κομμάτι πρόσθετου σωλήνα που μετατοπίζεται μπρος-πίσω. Το μετακινούμενο καμμάτι μπορεί να βρίσκεται σε 7 διαφορετικές θέσεις παράγοντας επτά διαφορετικούς φθόγγους με τους αρμονικούς τους. Η τούμπα είναι το βαθύτερο και νεότερο μέλος της ομάδας των χάλκινων.


Κατέβασμα ppt "Οργανολογία ΙΙ Μάθημα ΙΧ. Αερόφωνα ΙΙ.."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google