Πληροφορική και Εκπαίδευση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ερώτηση στην διδασκαλία
Advertisements

Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή των αρχών του συμπεριφορισμού Χριστίνα Σολομωνίδου Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ.
21, 23 Φεβρουαρίου 2005 ΗΜΕΡΙΔΑ: Τεκμηρίωση και Διαλειτουργικότητα Μεταδεδομένα για απόδοση εκπαιδευτικής αξίας σε συλλογές πολιτισμικού αποθέματος Γιώργος.
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Xαρτογράφηση Εννοιών Εννοιολογικοί Χάρτες και οι εφαρμογές τους στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Κεφ. 8 ο : Εκπαιδευτικό Λογισμικό Γενικοί ορισμοί: Γενικοί ορισμοί: (software): –Λογισμικό (software): οι καταγραφές σε υλικό –Υλικό hardware –Υλικό (hardware):
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑ (Α.Μ.:1022) ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (Α.Μ.:1062) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.
ΠΟΛΥΜΕΣΑ. OI “MULTI-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΤΩΝ MULTIMEDIA ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ Τι είναι τα πολυμέσα? Τα Πολυμέσα (Multimedia) είναι ο κλάδος της πληροφορικής τεχνολογίας.
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου. Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου Διδακτικό αρχείο : ένα καλά οργανωμένο σύνολο στοιχείων και πληροφοριών.
Η διδασκαλία των δικτύων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με χρήση εικονικού περιβάλλοντος μάθησης Θ. Ζευγίτης Ημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής.
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
Απομακρυσμένη Εκπαίδευση
Επιστημολογική Επάρκεια
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
Ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα των εκπαιδευτικών υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νέα διδακτικά πακέτα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΠΙ 2007 ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ: ΜΑΒΟΓΛΟΥ.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΠΕ- Τεχνολογίες Πληροφορίες Επικοινωνίας Γ’ τάξη
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Xαρτογράφηση Εννοιών. Εννοιολογικοί χάρτες Εννοιολογικοί Χάρτες και οι εφαρμογές τους στη διδασκαλία.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
§Από την δεκαετία του ‘60 κάποιοι σκέφτονται ότι ο υπολογιστής μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο.
Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη Διδάσκουσα Πόταρη Δ. Καρατράσογλου Αθανασία Δ
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Εργαστήριο με θέμα: Η χαρτογράφηση εννοιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο της Π.Ε/ Ε.Α.Α.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Σαράντος Ψυχάρης ΑΣΠΑΙΤΕ
Ανάπτυξη και οικοδόμηση της γνώσης στις Φυσικές Επιστήμες
Ταυτότητες εκπαιδευτικού
ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προσεγγίσεις εκπαιδευτικής τεχνολογίας: 1. η προσέγγιση AI (2)
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Εκπαιδευτικές Διδακτικές 2015 (Edu Didactics 2015): Συνδέοντας διδακτικές, ικανότητες και στάσεις απέναντι στην εκπαιδευτική.
Διδακτική της Πληροφορικής
Θεωρίες Μάθησης Τα Βασικά
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η προβολή οπτικοακουστικού υλικού στη Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ (concept mapping)
Το μέγεθος και η κλίμακα της νανοκλίμακας
Θεωρίες Μάθησης Τα Βασικά
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
ΕΡΓΑΣΙΑ 1 Μελετήστε το απόσπασμα από άρθρο του Schoenfeld (1992) και απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα: -Τι ακριβώς διαπραγματεύεται; -Ποια είναι τα επιχειρήματα.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Η προβολή οπτικοακουστικού υλικού στη Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας
Η ερώτηση στην διδασκαλία Η ερώτηση έχει σημαντική θέση στη διδακτική διαδικασία Δημιουργία ενδιαφέροντος Εστίαση της μαθητική προσοχής σε συγκεκριμένο.
Χαρτογράφηση Εννοιών Εννοιολογικοί Χάρτες (concept maps)
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει… Μερικές σκέψεις και προτάσεις.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πληροφορική και Εκπαίδευση Αξιοποίηση αναλογιών στην διδασκαλία εννοιών πληροφορικής Υποψ. Διδακ. Δημήτρης Δουκάκης

Τι είναι μια αναλογία Μια αναλογία μπορεί να οριστεί ως μια αντιστοίχηση (mapping) κάποιων χαρακτηριστικών μεταξύ δύο εννοιών οι οποίες είναι κατά τα άλλα ανόμοιες (Glynn, 1989) . Η άγνωστη έννοια ονομάζεται στόχος ενώ η γνωστή έννοια ονομάζεται ανάλογο ή πηγή. Τόσο ο στόχος όσο και το ανάλογο μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά που κάνει τις δύο έννοιες να συσχετίζονται.

Μια αναλογία για το άτομο (1/2) Πηγή (ανάλογο) Στόχος

Μια αναλογία για το άτομο (2/2) Ηλιακό σύστημα Ήλιος Πλανήτες Τροχιές πλανητών Πλήθος πλανητών Δύναμη έλξης μεταξύ ηλίου και πλανητών . Άτομο Πυρήνας Ηλεκτρόνια Τροχιές ηλεκτρονίων Πλήθος ηλεκτρονίων Δύναμη έλξης μεταξύ πυρήνα και ηλεκτρονίων .

Προσοχή !! Οι αναλογίες δεν πρέπει να συγχέονται με περιπτώσεις και παραδείγματα. Ένα παράδειγμα ατόμου και όχι μια αναλογία είναι ένα άτομο υδρογόνου.

Αναλογίες και μάθηση Σύμφωνα με την οικοδομιστική θεωρία της μάθησης (constructivism) η νέα γνώση οικοδομείται έχοντας σαν βάση την προυπάρχουσα γνώση. Για μια αποτελεσματική διδασκαλία θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να λάβει υπόψη του ποιες είναι οι προυπάρχουσες γνώσεις των μαθητών του και πως αυτές επηρεάζουν την πρόσληψη των νέων γνώσεων Οι νέες γνώσεις θα πρέπει να συνδεθούν με τις προυπάρχουσες γνώσεις ώστε να έχουμε μάθηση με νόημα.

Αναλογίες και διδασκαλία (1/2) Οι εκπαιδευτικοί αλλά και τα διδακτικά εγχειρίδια πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές τους έχουν μια κατανόηση με νόημα (σχεσιακή) των βασικών επιστημονικών εννοιών. Για να το πετύχουν αυτό, χρειάζονται ισχυρές διδακτικές στρατηγικές όπως οι εννοιολογικοί χάρτες (Novak, 1991) και η διδασκαλία με αναλογίες (Glynn, 1990). Η χρήση εννοιολογικών χαρτών διευκολύνει την κατανόηση των συσχετίσεων μέσα σε ένα εννοιολογικό δίκτυο. Η χρήση αναλογιών μπορεί να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα γεφύρωσης - συσχέτισης διαφορετικών αλλά με κάποιο τρόπο παρόμοιων εννοιολογικών δικτύων.

Αναλογίες και διδασκαλία (2/2) Οι αναλογίες μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν επιστημονικές έννοιες και εξηγήσεις για το πώς λειτουργούν διάφορα φυσικά συστήματα (Genter and Stevens 1983, Meyer 1983, Vosniadou and Ortony, 1989). Οι αναλογίες είναι ένας τρόπος να μεταφραστεί μια αφηρημένη πληροφορία σε μια μορφή που να είναι πιο συγκεκριμένη (concrete) (Davidson 1979). Αυτή είναι η λειτουργία της συγκεκριμενοποίησης (concretization) που επιτυγχάνει μια αναλογία (Simons 1982,1984) . Με την βοήθεια των αναλογιών αφηρημένες και άγνωστες έννοιες συσχετίζονται (παρομοιάζονται) με συγκεκριμένες και οικείες. Αυτή είναι η λειτουργία εξοικείωσης (familiarization) με μια έννοια που επιτυγχάνει μια αναλογία (Iona, 1982).

Χρήση αναλογιών στην διδασκαλία Οι αναλογίες είναι ένα ισχυρό εργαλείο διδασκαλίας και για αυτό οι εκπαιδευτικοί το χρησιμοποιούν στην διδασκαλία δύσκολων – πολύπλοκων εννοιών στις οποίες είναι γνωστό ή αναμενόμενο οι μαθητές να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Μια αναλογία όμως δεν μπορεί από μόνη της να περιγράψει - εξηγήσει όλα τα χαρακτηριστικά και όλα τα επίπεδα της έννοιας που διδάσκεται. Η έννοια πηγή και η έννοια στόχος έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά δεν ταυτίζονται.

Κίνδυνοι από την χρήση αναλογιών στην διδασκαλία (1/2) «Η χρήση αναλογιών στην διδασκαλία είναι δίκοπο μαχαίρι» ( Harrison & Treagust, 2006). Παρανοήσεις είναι δυνατόν να προκύψουν όταν οι μαθητές παίρνουν τις αναλογίες κυριολεκτικά ή όταν κάνουν αντιστοίχηση χαρακτηριστικών της πηγής που δεν υπάρχουν στον στόχο.

Κίνδυνοι από την χρήση αναλογιών στην διδασκαλία (2/2) Πρέπει να επιλεχθεί μια αναλογία που να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές. Το ανάλογο (πηγή) πρέπει να έχει όσο το δυνατό περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το στόχο. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη διδακτική προσέγγιση για την αξιοποίηση μιας αναλογίας στη διδασκαλία.

Προσεγγίσεις για αξιοποίηση των αναλογιών στην διδασκαλία Έχουν προταθεί διάφορα μοντέλα και διδακτικές προσεγγίσεις για αξιοποίηση των αναλογιών στην διδασκαλία όπως : General Model of Analogy Teaching (GMAT) (Zeitoun , 1984) Bridging Analogies (Brown and Clement, 1989) Analogy Teaching Model (Dupin and Johsua, 1989) Teaching-with-Analogy model (Glynn, 1991)

Teaching-with-Analogy model (Glynn, 1991) •Εισαγωγή – παρουσίαση της έννοιας στόχος •Ανάκληση της έννοιας πηγής (ανάλογο) •Αναγνώριση των σχετικών χαρακτηριστικών του αναλόγου και του στόχου •Αντιστοίχηση κοινών στοιχείων ανάλογου και στόχου. •Κατάδειξη του σημείου στο οποίο παύει να ισχύει η αναλογία •Εξαγωγή συμπερασμάτων

Κατηγορίες αναλογιών (1/2) Στην κατηγοριοποίηση αναλογιών κατά (Curtis & Reigeluth 1984) ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης είναι η αναλογική συσχέτιση μεταξύ της πηγής και του στόχου : Όταν έχουν την ίδια γενική φυσική εμφάνιση ή να είναι κατασκευασμένα με παρόμοιο τρόπο λέμε ότι έχουν δομική συσχέτιση. Στην λειτουργική συσχέτιση συγκρίνεται τι κάνει κάτι δηλαδή αν έχουν παρόμοιες λειτουργίες. Συνδυασμός των παραπάνω είναι η δομική - λειτουργική συσχέτιση.

Κατηγορίες αναλογιών (2/2) Με κριτήριο τον τρόπο παρουσίασης αναλογιών (σε γραπτό κείμενο) : Λεκτικός Εικονικός Λεκτικός- εικονικός

Αναλογίες που παρουσιάζονται με κινούμενη εικόνα (animation) Σημαντική είναι η δυνατότητα για αλληλεπίδραση του μαθητή με την αναλογία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενεργός συμμετοχή του μαθητή η οποία θεωρείται μια βασική αρχή για αποτελεσματική μάθηση.

Αναλογίες σε μαθησιακά αντικείμενα (learning objects) Μαθησιακό αντικείμενο : Μία οντότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μάθηση. Είναι μικρό, ανεξάρτητο, επαναχρησιμοποιήσιμο σε διάφορα πλαίσια και μπορεί να αποτελεί μέρος μια μεγαλύτερης μαθησιακής οντότητας (Wiley, 2002), (IEEE LTSC, 2001). Συχνή η χρήση αναλογιών σε μαθησιακά αντικείμενα για διδασκαλία εννοιών προγραμματισμού και πληροφορικής.

Παράδειγμα αλληλεπιδραστικών αναλογιών κινούμενης εικόνας (1/3) http://www.londonmet.ac.uk/ltri/learningobjects/index.htm

Παράδειγμα αλληλεπιδραστικών αναλογιών κινούμενης εικόνας (2/3) ΔΕΛΥΣ

Παράδειγμα αλληλεπιδραστικών αναλογιών κινούμενης εικόνας (3/3) Μαθησιακό αντικείμενο για την έννοια της μεταβλητής στην γλώσσα Pascal και την εντολή απόδοσης τιμής . Μαθησιακό αντικείμενο για δομές επιλογής στην γλώσσα «ΓΛΩΣΣΑ» (Τα δύο παραπάνω μαθησιακά αντικείμενα υλοποιήθηκαν στο περιβάλλον Director της macromedia)

Βιβλιογραφία (1/2) Brown, D.E. Clement, J. (1989) Overcoming misconceptions via analogical reasoning: Abstract transfer versus explanatory model construction, Instructional Science, 18, 237-261.   Curtis, R. Reigeluth, C. (1984) The use of analogies in written text Instructional Science ,13, 99-117. Clement, J. (1993) Using Bridging Analogies and Anchoring Intuitions to Deal with Students’ Preconceptions in Physics, Journal of Research in Science and Teaching, 30(10), 1241 –1275. Davidson, D.: 1979, The Inscrutability of Reference, reprinted in D. Davidson, 1984, pp. 227–241. Dupin, J.J. Joshua, S. (1989) Analogies and “modeling analogies” in teaching. Some examples in basic electricity, Science Education, 73, 207-224. Gentner, D. & Stevens, A.L. (Eds.) (1983) Mental Model , Hillsdale, Nj: Erlbaum Glynn, S. M. (1991) Explaining science concepts: A teaching-with-analogy model. In S. M. Glynn, R.H. Yeany & B.K. Britton, (eds.), The psychology of learning science , Hillsdale: Erlbaum. Harrison, A. G. & Treagust, D. F. (2006). Teaching and Learning with Analogies: Friend or foe? In: P. J. Aubusson, A. G. Harrison & S. M. Ritchie (Eds.). Metaphor and Analogy in Science Education. Dordrecht: Springer.

Βιβλιογραφία (2/2) IEEE Learning Technology Standards Committee (LTSC) (2001) Draft Standard for Learning Object Metadata Version 6.1. http://ltsc.ieee.org/doc/ Iona, M. (1982). Teaching electricity. Science and Children, 19, 22–23. Mayer, R. E. (1983). Can you repeat that? Qualitative and quantitative effects of repetition and advance organizers on learning from science prose. Journal of Educational Psychology, 75, 40-49. Simons, P.R.J. (1984). Instructions with analogies. Journal of Educational Psychology, (76), 513–527. Thagard, P. (1992) Analogy, explanation and education. Journal of Research in Science Teaching, 29, 537-544. Wiley, David. A. (2002) "Connecting Learning Objects to Instructional Design Theory: A Definition, a Metaphor, and a Taxonomy." The Instructional Use of Learning Objects (Bloomington, IN: Agency for Instructional Technology) Vosniadou, Stella and Andrew Ortony (eds.) (1989), Similarity and Analogical Reasoning, New York: Cambridge University Press. Zeitoun, H.H. (1984) Teaching scientific analogies: a proposed model, Research in Science and Technological Education, 2(2), 107-125.