ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

Χημική Ισορροπία.
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Τα δόντια μας.
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Διδακτική Ενότητα «Ένζυμα»
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Διδασκαλία του ενζύμου με τη χρήση αναλογίας
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
4. Μεταβολισμός ξενοβιοτικών ουσιών
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ. Αν πάτε στο ψηφιακό σχολείο θα θυμηθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συστήματα:
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Ρόλος του νερού Πηγή ζωής Καθολικός διαλύτης Μεταφορά θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων Αντιδραστήριο, μέσο αντιδράσεων και προϊόν αντιδράσεων Λιπαντικό και.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Βιολογία Ενότητα 8: Εισαγωγή στον μεταβολισμό Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Στρατηγικές κατάλυσης. ΕΝΖΥΜΑ Βιολογικοί καταλύτες: επιταχύνουν κατά πολύ (> 10 6 ) τη ταχύτητα των βιοχημικών αντιδράσεων χωρίς να.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Στρατηγικές κατάλυσης
Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Εργ. Βιολογικής Χημείας.
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
Παράγοντες που επηρεάζουν την δραστικότητα των ενζύμων 1/3
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Αν. Καθ. ΒιολογικήςΧημείας Υπεύθυνος Βιοχημείας Ι
Θερμοχημεία.
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Χημική αντίδραση Δ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
Γνωρίζω τον κύκλο του νερού και πως αυτός επηρεάζει το οικοσύστημα του πλανήτη.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Γιατί όλοι οι οργανισμοί τρέφονται; Έχουν ανάγκη από χημικές ουσίες και ενέργεια Διασπούν τις χημικές ουσίες της τροφής τους έτσι απελευθερώνονται: Ενέργεια Χημικές ουσίες που απορροφούν + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + +

ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Οι αντιδράσεις του μεταβολισμού πρέπει να γίνονται ταχύτατα Σε αυτό βοηθούν τα ειδικά πρωτεϊνικά μόρια τα ένζυμα Διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις που γίνονται στο εσωτερικό ενός οργανισμού δρώντας ως βιολογικοί καταλύτες Επιταχύνουν τις αντιδράσεις Η ταχύτητα αυξάνεται ακόμα και 100.000.000 φορές

ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Τρόπος δράσης των ενζύμων Προσανατολίζουν τα αντιδρώντα μόρια Υποστρώματα Σύνδεση των υποστρωμάτων στο ενεργό κέντρο του ενζύμου Κλειδί-Κλειδαριά Με την ολοκλήρωση της αντίδρασης τα προϊόντα ελευθερώνονται Ένζυμο εκ νέου έτοιμο να δράση

ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ιδιότητες ενζύμων Δεν συμμετέχουν στην αντίδραση που καταλύουν, παραμένουν αναλλοίωτα μετά το πέρας της αντίδρασης και χρησιμοποιούνται εκ νέου Κάθε ένζυμο καταλύει μια συγκεκριμένη αντίδραση Τα ένζυμα εκτός από το να διευκολύνουν τις αντιδράσεις τις ελέγχουν κιόλας Η δομή του ενζύμου είναι καθοριστική για τη λειτουργία του Η δραστικότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες

ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των ενζύμων Θερμοκρασία Για κάθε ένζυμο υπάρχει μια ορισμένη θερμοκρασία στην οποία η ταχύτητα γίνεται μέγιστη Τα περισσότερα δρουν άριστα μεταξύ 36°C-38°C pH Για κάθε ένζυμο υπάρχει μια ορισμένη τιμή pH στην οποία η ταχύτητα γίνεται μέγιστη Τα περισσότερα δρουν άριστα μεταξύ pH=5 – pH=6

ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Χρήση των ενζύμων για την διευκόλυνση της καθημερινότητας μας Αντιβιοτικά Στοχεύουν στην καταστροφή ενζύμων χρήσιμων για την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών Απορρυπαντικά Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούν ένζυμα Γλυκά Βελτιωτικά γεύσης