ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Γιατί όλοι οι οργανισμοί τρέφονται; Έχουν ανάγκη από χημικές ουσίες και ενέργεια Διασπούν τις χημικές ουσίες της τροφής τους έτσι απελευθερώνονται: Ενέργεια Χημικές ουσίες που απορροφούν + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + ΕΝΕΡΓΕΙΑ + +
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Οι αντιδράσεις του μεταβολισμού πρέπει να γίνονται ταχύτατα Σε αυτό βοηθούν τα ειδικά πρωτεϊνικά μόρια τα ένζυμα Διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις που γίνονται στο εσωτερικό ενός οργανισμού δρώντας ως βιολογικοί καταλύτες Επιταχύνουν τις αντιδράσεις Η ταχύτητα αυξάνεται ακόμα και 100.000.000 φορές
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Τρόπος δράσης των ενζύμων Προσανατολίζουν τα αντιδρώντα μόρια Υποστρώματα Σύνδεση των υποστρωμάτων στο ενεργό κέντρο του ενζύμου Κλειδί-Κλειδαριά Με την ολοκλήρωση της αντίδρασης τα προϊόντα ελευθερώνονται Ένζυμο εκ νέου έτοιμο να δράση
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ιδιότητες ενζύμων Δεν συμμετέχουν στην αντίδραση που καταλύουν, παραμένουν αναλλοίωτα μετά το πέρας της αντίδρασης και χρησιμοποιούνται εκ νέου Κάθε ένζυμο καταλύει μια συγκεκριμένη αντίδραση Τα ένζυμα εκτός από το να διευκολύνουν τις αντιδράσεις τις ελέγχουν κιόλας Η δομή του ενζύμου είναι καθοριστική για τη λειτουργία του Η δραστικότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των ενζύμων Θερμοκρασία Για κάθε ένζυμο υπάρχει μια ορισμένη θερμοκρασία στην οποία η ταχύτητα γίνεται μέγιστη Τα περισσότερα δρουν άριστα μεταξύ 36°C-38°C pH Για κάθε ένζυμο υπάρχει μια ορισμένη τιμή pH στην οποία η ταχύτητα γίνεται μέγιστη Τα περισσότερα δρουν άριστα μεταξύ pH=5 – pH=6
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Χρήση των ενζύμων για την διευκόλυνση της καθημερινότητας μας Αντιβιοτικά Στοχεύουν στην καταστροφή ενζύμων χρήσιμων για την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών Απορρυπαντικά Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούν ένζυμα Γλυκά Βελτιωτικά γεύσης