Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ. Αν πάτε στο ψηφιακό σχολείο θα θυμηθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συστήματα:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ. Αν πάτε στο ψηφιακό σχολείο θα θυμηθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συστήματα:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αν πάτε στο ψηφιακό σχολείο θα θυμηθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συστήματα:

2 ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

3 Με αυτόν το μηχανισμό αυτορύθμισης διατηρείται σταθερή η προγραμματισμένη θερμοκρασία του σίδερου, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Παρόμοιους μηχανισμούς αυτορύθμισης συναντάμε και στους ζωντανούς οργανισμούς. Για να λειτουργήσουν σωστά, θα πρέπει να μπορούν να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον (σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH κ.ά.) σχετικά σταθερό, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Η ικανότητά τους αυτή ονομάζεται ομοιόσταση και, για να επιτευχθεί, απαιτείται ενέργεια. Απαιτείται επίσης συντονισμός της λειτουργίας διάφορων οργάνων και συστημάτων. Οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται η ομοιόσταση ονομάζονται ομοιοστατικοί μηχανισμοί. Με τέτοιους μηχανισμούς ρυθμίζονται: η θερμοκρασία του σώματος, η οξύτητα (pH) του αίματος, η συγκέντρωση της γλυκόζης και των αλάτων του αίματος κ.ά.

4

5

6

7 ανάδραση ευαίσθητο όργανο κέντρο ελέγχου Ερέθισμα πληροφορία μήνυμα για την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση της λειτουργίας όργανο που ενεργοποιείται για την αποκατάσταση της λειτουργίας που έχει διαταραχθεί.

8

9 36.60 C

10 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Δ3 (ρύθμιση θερμοκρασίας) Συζήτηση: 3. Προβολή ΦΥΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 για καύσωνα (Εφημερίδα εργασίας). Ποια άτομα διατρέχουν κίνδυνο και γιατί; Τι θα κάνατε εσείς σε περίπτωση καύσωνα;

11 To δέρμα μας

12 ΓιατΙ χρειΑζεται να ρυθμζουμε την εσωτερικΗ Θο του Σωματοσ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τη διεκπαιρέωση των αντιδράσεων που καταλύονται από τα ένζυμα.

13 Θο Σώματος Κανονική Θο σώματος = 37ο C Μεγαλύτερες Θερμοκρασίες προξενούν μετουσίωση των ενζύμων και «μπλοκάρουν» τις μεταβολικές διαδικασίες Χαμηλώτερες...μπλοκάρουν το μεταβολισμό και επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Επομένως, θα πρέπει να δούμε μερικά πράγματα για τα ένζυμα!

14 Είναι οι βιολογικοί καταλύτες- βιοκαταλύτες
Ένζυμα Είναι οι βιολογικοί καταλύτες- βιοκαταλύτες Ελέγχουν τις αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στο κυτταρόπλασμα Επιταχύνουν την ταχύτητα των αντιδράσεων. Χαμηλώνουν τις απαιτήσεις σε Ε που απαιτούνται Παραμένουν αναλλοίωτες από την αντίδραση

15 Η καταλάση ως παράδειγμα βιοκαταλύτη
Διασπά το υπεροξείδιο του υδρογόνου (τοξίνη) σε νερό και οξυγόνο. καταλάση Υπεροξείδιο υδρογόνου οξυγόνο+νερό (ένζυμο) (υπόστρωμα) (προϊόντα)

16 Αντιδράσεις διάσπασης
Υπόστρωμα (μόριο τροφής) Προϊόντα (διατροφικά στοιχεία ένζυμο Πώς κάνουν διάσπαση τα ένζυμα

17 Σύνθεση Υπόστρωμα (μόρια τροφής) Σύνδεση ενζύμου- υποστρώματος
es Προιόντα (διατροφικά στοιχεία) Σύνδεση ενζύμου- υποστρώματος Ένζυμο Ένζυμο= απελευθερώνεται για να επαναχρησιμοποιηθεί Ενεργό κέντρο

18 Αντιδράσεις διάσπασης: Μετατροπή Αμύλου σε Μαλτόζη
Άμυλο Αμυλάση Μαλτόζη

19 Η θερμοκρασία και το pH επηρεάζουν τη δράση του ενζύμου
Ενζυμική δράση Η θερμοκρασία και το pH επηρεάζουν τη δράση του ενζύμου Ταχύτητα αντίδρασης Βέλτιστη ΘΟ (περίπου 40ο C) «Μετουσίωση» του ενζύμου. Παύει να είναι λειτουργικό. θερμοκρασία

20 Η θερμοκρασία και το pH επηρεάζουν τη δράση του ενζύμου
Ενζυμική δράση Η θερμοκρασία και το pH επηρεάζουν τη δράση του ενζύμου Βέλτιστη ΘΟ (περίπου 40ο C) Ταχύτητα αντίδρασης «Μετουσίωση» του ενζύμου. Παύει να είναι λειτουργικό. θερμοκρασία

21 Βέλτιστες συνθήκες Τα ένζυμα δρουν καλύτερα ή είναι πολύ ενεργά σε ειδικές συνθήκες που είναι γνωστές ως βέλτιστες συνθήκες. Ταχύτητα αντίδρασης

22 Αντιδράσεις διάσπασης
Υπόστρωμα Ένζυμο Προϊόν Υπεροξείδιο υδρογόνου Καταλάση Οξυγόνο και νερό Άμυλο Αμυλάση Μαλτόζη Μαλτάση Γλυκόζη Πρωτεϊνη Πεψίνη Πεπτίδια Πρωτεάση Αμινοξέα Λίπη Λιπάση Λιπαρά οξέα και γλυκερίνη

23 Αντίδραση σύνθεσης Φωσφορο-γλυκόζη-1 Μόρια Γλυκόζης Άμυλο

24 Ιδιότητες των Ενζύμων Επιταχύνουν αντιδράσεις. Είναι πρωτεϊνες.
Έχουν εξειδίκευση. Δεν χρησιμοποιούνται κατά την αντίδραση. Χρειάζονται ιδανικές συνθήκε απόδωσης. Σε ψηλές θερμοκρασίες μετουσιώνονται.

25 Κλειδί-κλειδαριά Υπόστρωμα Ένζυμο Λειτουργική μορφή

26 Φωσφορογλυκόζη Άμυλο Αντιδράσεις σύνθεσης φωσφορυλάση (υπόστρωμα)
Φωσφορογλυκόζη Άμυλο (υπόστρωμα) (ένζυμο) (προϊόν)

27 This powerpoint was kindly donated to www.worldofteaching.com
is home to over a thousand powerpoints submitted by teachers. This is a completely free site and requires no registration. Please visit and I hope it will help in your teaching.

28 Υδάτινο λουτρό σταθερής Θο
Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει η παροχή θερμότητας παραμένει ανενεργή μέχρι το νερό να κρυώσει.

29 Έλεγχος της ομοιόστασης μέσω ανάδρασης
Το σύστημα ανάδρασης συνιστά ένα κύκλο γεγονότων στον οποίο η κατάσταση του σώματος συνεχώς παρακολουθείται, αξιολογείται, αλλάζει, επανααξιολογείται, κλπ.

30 Οι 3 βασικές συνιστώσες του μηχανισμού ανάδρασης (feedback)
1) υποδοχέας, Αισθητήρας που ανταποκρίνεται στις αλλαγές (ερέθισμα) 2) κέντρο ρύθμισης Καθορίζει το εύρος των τιμών, αξιολογεί την τιμή εισροής και στέλνει τις τιμές των εκροών 3) Εκτελεστής Δέχεται την τιμή εκροής από το σύστημα ελέγχου και παράγει μια αντίδραση

31 Ρύθμιση Θ σώματος Υπόφυση & Υποθάλαμος Ο υποθάλαμος δρα ως θερμοστάτης και δέχεται νευρικά ερεθίσματα θερμού και and ψυχρού από θερμουποδοχείς στο δέρμα. Υπάρχουν επίσης υποδοχείς στιν υποθάλαμο που ονομάζονται- κεντρικοί θερμοϋποδοχείς. Ανιχνεύουν αλλαγές στη θερμοκρασία του αίματος.

32

33 Διόρθωση σε υπερθέρμανση
Ανίχνευση από τους θερμουποδοχείς του υποθαλάμου. Επιφέρει αγγειοδιαστολή. Εφίδρωση

34 Μηχανισμός ψύξης Όταν κάνει ζέστη και χρειάζεσαι δροσιά, οι μύες στη βάση των τριχών χαλαρώνουν. Οι τρίχες βρίσκονται κοντά στο δέρμα. Ο αέρας παύει να δρα ως μονωτική στιβάδα.

35 Εφίδρωση Ποιος είναι ο μηχανισμός;
Η θερμική Ε του σώματος χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το νερό του ιδρώτα σε υδρατμούς, με αποτέλεσμα την ψύξη.

36 Διόρθωση σε κρύες συνθήκες
Οι θερμοϋποδοχείς στον υποθάλαμο ανιχνεύουν το ψύχος. Αυτό επιφέρει αγγειοσυστολή. Ελάττωση ιδρώτα Τρέμουλο

37 Μένοντας ζεστοί Σε κρύες συνθήκες, ο μυς συσπάται και ανορθώνει την τρίχα. Ένα στρώμα θερμού αέρα συγκεντρώνεται γύρω από την τρίχα, προσφέροντας μόνωση στο σώμα μας. Η θερμότητα διατηρείται

38 Τρέμουλο Ποιος είναι ο μηχανισμός;

39 Συνειδητές αντιδράσεις
Στον άνθρωπο το μπροστινό τμήμα των ημισφαιρίων τους «κάνει» να αισθάνονται κρύα ή ζεστά. Έτσι μπορούν να αντιδράσουν συνειδητά, π.χ. Βάζοντας πιο πολλά ρούχα, τρώγοντας ένα ζεστό γεύμα, να κινηθούν έντονα, κλπ.

40 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΡΥΘΜΙΣΗΣ (ζέστη)
Οι ιδρωτοποιοί αδένες ενεργοποιούνται . Ψύξη μέσω εξάτμισης Ο «θερμοστάτης» στον εγκέφαλο ενεργοποιεί μηχανισμούς ψύξης Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος διαστέλλονται. Το αίμα που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια ψύχεται Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται. Ο «θερμοστάτης» κλείνει τους μηχανισμούς ψύξης ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ: ΕΡΕΘΙΣΜΑ = Αύξηση θερμοκρασίας σώματος Κανονική θερμοκρασία (36,6οC)

41 Ο «θερμοστάτης» στον εγκέφαλο ενεργοποιεί μηχανισμούς θέρμανσης
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΡΥΘΜΙΣΗΣ (κρύο) Οι ιδρωτοποιοί αδένες παραμένουν αδρανείς. Μυς ενεργοποιούν το τρέμουλο που παράγει θερμότητα Ο «θερμοστάτης» στον εγκέφαλο ενεργοποιεί μηχανισμούς θέρμανσης Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος συστέλλονται. Το αίμα απομακρύνεται από το δέρμα μειώνοντας τις απώλειες της θερμότητας από την επιφάνειά του Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Ο «θερμοστάτης» κλείνει τους μηχανισμούς θέρμανσης ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ: ΕΡΕΘΙΣΜΑ = Μείωση θερμοκρασίας σώματος Κανονική θερμοκρασία (36,6οC)

42 Μετάφραση από is home to over a thousand powerpoints submitted by teachers. This is a completely free site and requires no registration. Please visit and I hope it will help in your teaching.


Κατέβασμα ppt "ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ. Αν πάτε στο ψηφιακό σχολείο θα θυμηθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συστήματα:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google