ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Advertisements

Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΟΥΝΑΒΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Χρήση Αντιβιοτικών και Θεραπευτική Εδώ μπορείτε να βρείτε τα Διαγράμματα των ΦΕ 1 και ΦΕ 2, που μπορεί να είναι χρήσιμα για προβολή στην τάξη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
…I.Σ.ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ Κεφ. 14: ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
ΒΑΚΤΗΡΙΟΦΑΓΟΙ.
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση ενδοσπορίων Dr ΣτΕλιοΣ ΛογοθΕτηΣ.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. 8 ο Μάθημα – 08/01/2016 Πρώτες βοήθειες σε καθημερινές καταστάσεις ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΟΥΤΑ Α. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ.
1 «Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
Ρόλος του νερού Πηγή ζωής Καθολικός διαλύτης Μεταφορά θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων Αντιδραστήριο, μέσο αντιδράσεων και προϊόν αντιδράσεων Λιπαντικό και.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Πρακτική άσκηση Θεοδωρίδου Άννα, Γ16231 Κοκκίνη Μαρία, Γ16274 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας και.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εργαστήριο: Μοριακής Βιολογίας Υπέυθυνος: Ρήγας Σταμάτης Ασκούμενοι: Πατριανάκος Στέφανος, AM:
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Αντιβιοτικά Κεφάλαιο 12 Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. Ιστορικό Υπόβαθρο Α. Fleming 1928: Ανακάλυψη της αντιβακτηριακής δράσης του Penicillium nοtarium στον.
Μελέτη Πρωτεινών Τρούγκος Κ. Αν. Καθ. Βιοχημείας Εργ. Βιολογικής Χημείας Ιατρικής ΕΚΠΑ.
Ιδιότητες των πρωτείνων Η ΥΔΡΟΛΥΣΗ Πρωτείνη ΠΡΩΤΕΟΛΥΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ Πεπτίδια, Αμινοξέα Ή ΟΞΕΑ ( HCl ) Η ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ : καταστροφή της τρισδιάστατης δομής της.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 9 η Παραγωγή βιοδραστικών ουσιών (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
Kάλλη Καρβέλη, M.Sc. Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Πρόσβαση στα Δημόσια Έγγραφα.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
IN VITRO ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΟΥΣ ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΟΠΟΣΙΔΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ ΕP057 Χριστίνα Δημητριάδου1,5,
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Κουλυμπούδη Λ.1, Ορφανουδάκης Μ.2 και Σιναπίδου Ε.1
ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ
Λ. Λατανιώτης, Αγγελή I.K., Γαϊτανάκη Αικ. και Μπέης Ι.
Ο Κύκλος του Νερού (Φυσική) Μεταβιτσιάδου Ελένη Σελίδα 1
Μαθηματικα στην κουζινα
Η Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού
Ανίχνευση Βιολογικού σήματος με ενίσχυση: Καλλιέργεια, εμβολιασμός σε θρεπτικά υλικά, αντιβιόγραμμα Εισαγωγή στις Ασκήσεις 2 & 3 Copyright© 2007 (Ν. 2121/93),
«ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΒΟΞΥΤΕΛΙΚΟΥ ΑΚΡΟΥ (BRCT) ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ BRCA1 ΣΤΗΝ ΔΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ.
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ «EXPERT SYSTEM» KAI TOY «IBR»
Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής
ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΘΑΛΑΣΣΑ
φεγχόνη, R-καρβόνη, S-καρβόνη
ΑΠO ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Β1 1.ΙΑΣΟΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΜΑΚΡΗ 2.ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΕΡΟΔΗΜΟ
Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ GST ΣΤΗ Daphnia magna ΩΣ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ PDLF ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ»
Βιολογία Α΄ Γυμνασίου Ανθή Αποστολίδου Φυσικός, MSc
Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο.
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
ΓΡΑΜΜΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
Ημερίδα στη Μνήμη του Επίκουρου Καθηγητή Ηρακλή Χαλκίδη
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ M.Sc. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α. Εργαστήριο Γενικής Μικροβιολογίας, Τομέας Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βακτηριακά ενδοσπόρια : Αδρανή μεταβολικά κύτταρα που επάγονται από δυσμενείς συνθήκες (π.χ. έλλειψη θρεπτικών). Ανθεκτικά σε ακραίες φυσικές και χημικές καταπονήσεις, όπως υψηλή θερμοκρασία, UV ακτινοβολία, λυτικά ένζυμα, ισχυρά οξέα, απολυμαντικά, διαλύτες κ.τ.λ. Αιθέρια έλαια : Σύνθετα πτητικά μίγματα δευτερογενών μεταβολιτών των φυτών. Αποτελούνται από τερπενικές ενώσεις χαμηλού μοριακού βάρους (κυρίως μόνο- και σεσκιτερπένια). Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της σποριοκτόνου δράσης των συστατικών του αιθέριου ελαίου της ρίγανης (Origanum vulgare).

ΥΛΙΚΑ - ΜΕΘΟΔΟΙ Μελετήθηκε η δράση των κύριων συστατικών του αιθέριου ελαίου της ρίγανης (Origanum vulgare) – καρβακρόλη και θυμόλη-. ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (B. subtilis 3610, B. sphaericus 236-2 και B. thuringiensis 1.1) ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΠΟΡΙΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΜΟΛΗΣ ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ MIC KAI MSC ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΛΥΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΙΩΝ ΛΙΠΟΛΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΑΛΥΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ SDS- PAGE ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗ (15%) ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΜΟΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΜΟΛΗΣ ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ MIC KAI MSC ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ MIC MSC B. subtilis 100 mM 400 mM B.sphaericus 25 mM B. thuringiensis 1.1 3,1 mM

MΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ MΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ α) B. thuringiensis 1.1 Carvacrol - + Εικόνα 1 : Πρωτεΐνες του περικαλύμματος των σπορίων του B. thuringiensis 1.1 αναλύθηκαν σε 10% πηκτή SDS πολυακρυλαμίδης, μεταφέρθηκαν σε φύλλο νιτροκυτταρίνης και στη συνέχεια υβριδίστηκαν με πολυκλωνικά αντισώματα ενάντια στην 140 kDa πρωτεΐνη. β) Β. subtilis 175 80 58 46 30 25 17 7 kDa M ova - + ova - + Carvacrol Carvacrol A B Εικόνα 2 : (Α) Ηλεκτροφόρηση σε 15% SDS πηκτή πολυακρυλαμίδης των πρωτεϊνών του περικαλύμματος των σπορίων του B. subtilis (B) Ενζυμόγραμμα των ίδιων δειγμάτων

ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της ρίγανης (Origanum vulgare), καρβακρόλη και θυμόλη, εμφάνισαν έντονη σποριοκτόνο δράση. Συγκεκριμένα : Η καρβακρόλη και η θυμόλη προκάλεσαν σημαντική μείωση της βιωσιμότητας των σπορίων το μέγεθος της οποίας εξαρτάται από το είδος Από τα τρία είδη, το B. subtilis ήταν το πιο ανθεκτικό, ενώ το B. thuringiensis 1.1 το πιο ευαίσθητο στη δράση της Η σποριοκτόνος δράση τους ήταν δόσο- και χρόνο- εξαρτώμενη. Στα βακτήρια που μελετήθηκαν διαπιστώθηκε ότι η σποριοκτόνος δράση της καρβακρόλης οφείλεται στην αναστολή της βλάστησης. Ειδικότερα η καρβακρόλη οδηγεί σε δραματική μείωση της ενζυμικής δραστικότητας των υπεύθυνων για την βλάστηση των σπορίων ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά εντοπίζονται στο περικάλυμμα των σπορίων και είναι: 23 kDα λιπάση για τον B. subtilis και η 140 kDa β- γλυκοσιδάση για B. thuringiensis 1.1