Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
Advertisements

1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Εκδιδόμενα Στοιχεία για Λιανική πώληση αγαθών ή υπηρεσιών Άρθρο 12 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό.
1 Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο Εταιρείες Παππά Βιβή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 3: Οι μεγάλες αυτοκρατορίες Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1η: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
Κοσμητολογία Ι - Θ Ενότητα 9: Συντήρηση καλλυντικών προϊόντων (α΄μέρος) Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 7: Λειτουργικά προϊόντα δημητριακών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα.
1 Γεωργική Χημεία - Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γεωργική.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 3: Τεχνολογία Ζυμαρικών. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ Ενότητα 2: Χαρακτηριστικά φύλλων ανθέων και καρπών Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ Ενότητα 10: Παράγωγη καλλωπιστικών φυτών. Μέρος Β’ Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 7: Σχιζοφρένεια - Διδασκαλία Αυτοφροντίδας. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Θρεπτικά Υποστρώματα Εισαγωγή Μικροβιολογίας Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 9 Η «ΜΟΥΧΛΕΣ» ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ.
1 Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις Εισαγωγή – Βασικές Έννοιες Καραµάνης Κώστας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Υγιεινή & Ποιότητα Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΑ Γιάννης Πούρης Βιολόγος Msc Διδακτική της Βιολογίας Υποψήφιος Διδάκτορας τομέα Βοτανικής, ΕΚΠΑ Εισαγωγή στους μύκητες.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Απλοποιημένο και Συγκεντρωτικό Τιμολόγιο Άρθρο 10 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 9: Επικοινωνία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Η απογραφή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 2: Η Ευρώπη πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Εισαγωγή στα Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα (Λ.Π.Σ.) Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 3: Ποιοτικός Έλεγχος στα Έπιπλα Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα :Λογιστικό αποτέλεσμα, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 3: Δομή και σύσταση μικροβιακού κυττάρου. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ενότητα 3: Σύνταγμα - Δικαστήρια Γρηγόριος Βάρρας Αν.
1 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο Άρθρο 14 Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα :Λογαριασμοί, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 5 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
1 Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Στάδια Κατάρτισης των ΕΟΚ Δρ. Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών Διανεμητικές Συναλλαγές Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας
Ο Υπαλληλικός Κώδικας του 1951
Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Κεφάλαιο 4ο: Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA
H ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Βιοχημική εξέλιξη.
Οι διοικητικές εκκαθαρίσεις
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών
Project Ομάδας (4 άτομα)
Ενότητα 10: Άτμιση του Ξύλου.
Τα μόρια της ζωής.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 7: Στοιχεία μυκητολογίας.
Βραβευμένοι Επιστήμονες που έσωσαν την ζωή μας
ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Βιολογία γενικής παιδείας Γ΄ Λυκείου Παυλίνα Κουτσοκώστα - Βιολόγος
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
Μελέτη περίπτωσης παιδιού με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και δραστηριότητας και συνοδά προβλήματα μάθησης. Διεξαγωγή: Διεπιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
Κατηγορίες Έμβιων όντων, Προκαρυωτικοί οργανισμοί-Βακτήρια
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ
ΝΟΥΚΛΕΪΚΑ ΟΞΕΑ.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Παρατήρηση των χρωμοσωμάτων - καρυότυπος
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Λειτουργίες του γενετικού υλικού
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ Η ινσουλίνη παράγεται από τα β-κύτταρα των νησιδίων του Langerhans του παγκρέατος και ελευθερώνεται σε καταστάσεις που δημιουργούν υπεργλυκαιμία.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας

Άδειες χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται στην παρακάτω άδεια χρήσης Creative Commons (C C): Αναφορά δημιουργού (B Y), Παρόμοια Διανομή (S A), 3.0, Μη εισαγόμενο. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή Σκοποί ενότητας Εξοικείωση των φοιτητών με τα παρακάτω: Περιγραφή της έννοιας και της εξέλιξης της επιστήμης της Μικροβιολογίας με αναφορά στις σημαντικότερες ανακαλύψεις και την πορεία εξέλιξης της Μικροβιολογίας μέχρι σήμερα. Κατηγορίες και είδη μικροοργανισμών. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή

Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή Περιεχόμενα ενότητας Περιγραφή της έννοιας και της εξέλιξης της επιστήμης της Μικροβιολογίας με αναφορά στις σημαντικότερες ανακαλύψεις και την πορεία εξέλιξης της Μικροβιολογίας μέχρι σήμερα. Κατηγορίες και είδη μικροοργανισμών. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή

Ιστορική Αναδρομή (1 από 8) Η ζωή στον πλανήτη ξεκίνησε από τους μικροοργανισμούς (αναερόβιοι που παρήγαγαν οξυγόνο), Άγνωστη η ύπαρξή τους μέχρι την ανακάλυψη του μικροσκοπίου. Σημαντικές ανακαλύψεις: Αριστοτέλης 4ος αιώνας: Περί ζώων ιστορίας και Περί ζώων γενέσεων (θεωρία της αυτόματης γένεσης), Robert Hooke (1665) και Αntony van Leeuwenhoek (1677): παρατήρηση «μικρών ζώων» στο πρώτο μικροσκόπιο. Εισαγωγή της έννοιας κύτταρο (cell) και γέννηση της επιστήμης της Μικροβιολογίας Pasteur (1858): απόρριψη της θεωρίας της αυτόματης/αυθόρμητης γέννησης, ανακάλυψη της παστερίωσης, Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 6

Ιστορική Αναδρομή (2 από 8) Robert Koch και RJ Petri (1881-1887): καλλιέργεια βακτηρίων σε στερεό θρεπτικό μέσο (τρυβλία Petri), D.A. Flemming 1892: ανακάλυψη της παραγωγήςπενικιλίνης από το μύκητα Penicillium, K. Mullis 1983: ανακάλυψη της αντίδρασης PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) και ανάπτυξη του κλάδου της μοριακής μικροβιολογίας. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 7

Ιστορική Αναδρομή (3 από 8) Το πείραμα του Pasteur που αντέκρουσε τη θεωρία της «αυθόρμητης γέννησης». Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 8

Ιστορική Αναδρομή (4 από 8) Δυνατότητα παρατήρησης της μορφολογίας βακτηρίων, μυκήτων, ζωικών και φυτικών κυττάρων. Οπτικά Μικροσκόπια Robert Hooke, Αntony van Leeuwenhoek (17ος αιώνας). Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 9

Ιστορική Αναδρομή (5 από 8) Οπτικά Μικροσκόπια 20ου αιώνα. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 10

Ιστορική Αναδρομή (6 από 8) Δυνατότητα παρατήρησης ιών, κυτταρικών οργανιδίων, κυτταρικής δομής και βιομορίων. Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (electron microscope) (1931). Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 11

Ιστορική Αναδρομή (7 από 8) Διαχωρισμός της Μικροβιολογίας σε επιμέρους κλάδους: Ιατρική Μικροβιολογία: Μελέτη παθογόνων μικροοργανισμών Μικροβιολογία Τροφίμων: Μελέτη αλλοιογόνων, τροφοπαθογόνων, και ωφέλιμων μικροοργανισμών (σε ζυμούμενα και σε προβιοτικά τρόφιμα) Περιβαλλοντική Μικροβιολογία: Μελέτη παθογόνων του νερού και του εδάφους, αλλά και τεχνολογικά ωφέλιμων μικροοργανισμών (στην αποικοδόμιση τοξικών ουσιών/αποβλήτων, βιολογικό καθαρισμό, βελτίωση εδαφών και υδάτων, κλπ). Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 12

Ιστορική Αναδρομή (8 από 8) Σημείωση: Δεν είναι όλοι οι μικροοργανισμοί επικίνδυνοι ή ανεπιθύμητοι. Αντίθετα οι περισσότεροι είναι αβλαβείς για τον άνθρωπο ή και ωφέλιμοι. Βιοτεχνολογία: Η επιστήμη της αξιοποίησης ωφέλιμων μικροοργανισμών (ή ενζύμων αυτών, ή ζωικών/φυτικών κυττάρων) στην υπηρεσία του ανθρώπου (π.χ. παραγωγή αντιβιοτικών, ορμονών, βιταμινών, ενζύμων, πεπτιδίων, πολυσακχαριτών, οργανικών οξέων, χημικών διαλυτών, κλπ). Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 13

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (1 από 11) Ταξινόμηση Μικροοργανισμών: Βακτήρια (προκαρυωτικά), Ζύμες-Μύκητες (ευκαρυωτικά), Ιοί, Ταξινόμηση διαδοχικά σε τάξεις (class), σειρές (order), οικογένειες (family), γένος (gender) ,είδος (species), υποείδος (subspecies), στέλεχος (strain). Παράδειγμα, Οικογένεια: Streptococacae, Γένος: Lactococcus, Είδος: lactis, Υποείδος (spp): cremoris Το στέλεχος αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη αποικία ενός είδος ή υποείδους που αναπτύσσεται και απομονώνεται σε συγκεκριμένο περιβάλλον ή υπόστρωμα. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 14

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (2 από 11) Χαρακτηριστικό στέλεχος (type strain) παρουσιάζει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά και καλλιεργείται και λαμβάνεται από τράπεζες καλλιεργειών (ATCC, DSM, NBCC, κλπ). Άγρια στελέχη είναι όσα απομονώνονται τυχαία από το περιβάλλον. Μορφολογικά-δομικά-αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών, Βακτήρια: προκαρυωτικά (χωρίς πυρήνα), μονοκυτταρικά, μέγεθος 0.2-10μm , κόκκοι, ραβδιά, σπειροειδή, ή καμπυλωτά μεμονωμένα ή σε αλυσίδες ή συσσωματώματα. Αναπαράγονται με απλή διχοτόμηση (μίτωση) . Μερικά παράγουν ενδοσπόρια (πολύ ανθεκτικά !). Αρκετά έχουν δυνατότητα κίνησης (με μαστίγια, ή ινίδια-φίμπριες) Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 15

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (3 από 11) Μύκητες: ευκαρυωτικοί, πολυκυτταρικοί, μέγεθος 20-100μm, χωρίς δυνατότητα κίνησης, διακλαδισμένοι σε μυκηλιακές υφές. Αποτελόύνται από βλαστικά και αναπαραγωγικά κύτταρα που συνθέτουν το μυκκήλιο του μύκητα. Αναπαράγονται είτε αγενώς με εξοσπόρια που αναπτύσσοονται στα άκρα ή στο εσωτερικό των μυκηλιακών υφών (ασκοσπόρια, κονιδιοσπόρια, θαλλοσπόρια), είτε εγγενώς με τη συνένωση διαφορετικών αναπαραγωγικών κυττάρων-γαμετών. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 16

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (4 από 11) Ζύμες: ευκαρυωτικά αλλά μονοκυτταρικά, σφαιροειδή η ωοειδή κύτταρα, μέγεθος 5-30μm , ακίνητα, με πολλές από τις λειτουργίες των μυκήτων . Αναπαράγονται συνήθως με εκβλάστηση (dudding) στο ένα άκρο του κυτταρικού τοιχώματος , καθώς και με απλή διχοτόμηση ή και με εξοσπόρια (ασκοσπόρια) Ιοί: ατελείς οργανισμοί χωρίς κυτταρική οργάνωση, υποχρεωτικά παράσιτα αποκλειστικά ζωντανών κυττάρων. Αποτελούνται από ένα μόριο DNA ή RNA καλυμμένο από ένα πρωτεϊνικό καψίδιο (με ¨κεφάλι¨ και ¨ουρά¨) που το προφυλάσει. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 17

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (5 από 11) Η αναπαραγωγή των Ιών γίνεται στο κυτταρόπλασμα ή και τον πυρήνα του ξενιστή, έπειτα από την πρόσδεση του ιού στην επιφάνεια του ξενιστή και την ένχυση του ιικού γονδιώματος εντός του κυττάρου-ξενιστή. Μετά τον πολλαπλασιασμό του ιικού σωματιδίου το κύτταρο-ξενιστής καταστρέφεται. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 18

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (6 από 11) Βακτήρια - ραβδιά Από αριστερά: Bacillus anthracis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, μαστιγιοφόρα ραβδιά. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 19

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (7 από 11) Βακτήρια - κόκκοι Από αριστερά: Staphylococcus aureus, Streptomyces, χρωματισμένα Gram- βακτήρια. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 20

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (8 από 11) Μύκητες Από αριστερά: Aspergillus fumigatus conidia (πάνω), Penicillium conidia (κάτω), Mucor ascosporus (πάνω), Rhizopus sporiangia (κάτω), άλλα ασκοσπόρια (πάνω), τυπικό μυκήλιο μύκητα (κάτω), υφές του Aureobasidium pullulans με septa. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή 21

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (9 από 11) Ζύμες Από αριστερά: Saccharomyces σε αναπαραγωγή (budding), Rhodotorula (budding), διχοτόμηση κυττάρων Schizosaccharomyces , ασκοσπόρια ζυμών. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (10 από 11) Ιοί Από αριστερά: ιός Norwalk , καψίδιο και νουκλοετίδιο του ιού Norwalk, Rota virus χωρίς και με πρόσδεση αντισωμάτων, ιός του έρπη με λιπώδη φάκελο. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία (11 από 11) Ιοί Αριστερά: βακτηριοφάγοι (coliphages), Δεξιά: βακτηριοφάγοι εισβάλουν σε βάκιλο. Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή

Δηλώνεται ότι όπου δεν αναφέρεται βιβλιογραφική πηγή σε εικόνες/πίνακες/διαγράμματα, αυτά δεν αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του διδάσκοντα, αλλά προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές ελεύθερης πρόσβασης όπως το https://www.google.gr/imghp?hl=el&tab=wi&ei= Z2ktVv-1NYO5swHG2rH4Ag&ved=0CBEQqi4oAQ (εικόνες google.com)

Τέλος Ενότητας Επεξεργασία υλικού: Χαρτώνας Αλέξανδρος