Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ενότητα 4: Φάκελος δημοσίων έργων Γρηγόριος Βάρρας Αν. Καθηγητής Άρτα, 2015 1

2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Χρηματοδότηση Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο TEI Ηπείρου» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

4 ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάθεσης σύμβασης μελέτης ή παροχής υπηρεσιών, είναι η δημιουργία φακέλου του έργου με μέριμνα της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού και έγκριση του οργάνου που έχει την αρμοδιότητα για την ανάθεση της σύμβασης και το οποίο εντάσσει την προς ανάθεση σύμβαση σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

5 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο φάκελος του έργου επικαιροποιείται σε όλα τα στάδια έγκρισης των μελετών και ακολουθεί το έργο έως την οριστική παραλαβή του και περιλαμβάνει ιδίως τα ακόλουθα: α. Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων του έργου β. Τεκμηρίωση Σκοπιμότητας του έργου γ. Πρόγραμμα των απαιτούμενων μελετών και υπηρεσιών δ. Τεύχος προεκτίμησης των αμοιβών της μελέτης.

6 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων του έργου Aποτελείται κυρίως από την τεχνική περιγραφή του προς μελέτη έργου με τα κύρια λειτουργικά του χαρακτηριστικά, αναφορά στα διαθέσιμα στοιχεία και προηγούμενες μελέτες που σχετίζονται με την υπό ανάθεση μελέτη ή υπηρεσία αναφορά στις τοπικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του έργου και της ευρύτερης περιοχής και ιδίως στις υφιστάμενες περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και άλλες δεσμεύσεις ως προς τον σχεδιασμό του έργου και ης διαθέσιμες υποστηρικτικές μελέτες (γεωλογικές, γεωτεχνικές κλπ.) που απαιτούνται για την προώθηση της μελέτης.

7 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων του έργου Επιπλέον προσδιορίζονται τα φυσικά αντικείμενα της μελέτης π.χ. κτίριο, περιβάλλον χώρος, οδοποιία κλπ., οι μονάδες των φυσικών αντικειμένων δηλαδή οι μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για τον ποσοτικό προσδιορισμό τους, καθώς και οι συνολικές ποσότητες αυτών.

8 Τεκμηρίωση Σκοπιμότητας του έργου
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τεκμηρίωση Σκοπιμότητας του έργου Παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους ο Κύριος του Έργου προχωρεί στην σύνταξη της προκηρυσσόμενης μελέτης και τα προβλήματα τα οποία στοχεύει να επιλύσει με την σύνταξή της

9 Πρόγραμμα των απαιτούμενων μελετών και υπηρεσιών
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Πρόγραμμα των απαιτούμενων μελετών και υπηρεσιών Πρόγραμμα των απαιτούμενων μελετών και υπηρεσιών που θα λάβουν χώρα.

10 Τεύχος προεκτίμησης των αμοιβών της μελέτης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τεύχος προεκτίμησης των αμοιβών της μελέτης Προσδιορίζονται αρχικά οι αμοιβές ανά μονάδα φυσικού αντικειμένου το οποίο αποτελεί και το τιμολόγιο της μελέτης. Από την τιμή ανά μονάδα φυσικού αντικειμένου και τις ποσότητες ανά φυσικό αντικείμενο προσδιορίζονται τα επιμέρους σύνολα του προϋπολογισμού ανά φυσικό αντικείμενο. Το άθροισμα αυτών των επιμέρους συνόλων των φυσικών αντικειμένων, αποτελούν και το συνολικό προϋπολογισμό της μελέτης.

11 Τεύχος προεκτίμησης των αμοιβών της μελέτης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τεύχος προεκτίμησης των αμοιβών της μελέτης Επιπλέον στο Τεύχος Προεκτίμησης Αμοιβών γίνεται και επιμερισμός της αμοιβής ανά κατηγορία μελέτης των καλούμενων στο διαγωνισμό. Το σύνολο των παραπάνω θα πρέπει να γίνεται με βάση ισχύουσες αποφάσεις, οι οποίες θα αναφέρονται στο τεύχος.

12 ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ Τα μέλη των Επιτροπών Διαγωνισμών πριν την έναρξη της διαδικασίας, Θα πρέπει να λαμβάνουν γνώση του Φακέλου του 'Εργου, καθώς αυτός αποτελεί το βασικότερο στοιχείο για την σύνταξη της Προσφοράς των Διαγωνιζομένων και συνεπώς Θα πρέπει να τελεί σε γνώση της Επιτροπής η οποία και Θα αξιολογήσει τις Προσφορές.

13 Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης Με σχετικές εγκυκλίους έχουν αποσταλεί στις Αναθέτουσες Αρχές προς διευκόλυνσή τους, υποδείγματα Αναλυτικών Προκηρύξεων τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούν για την διενέργεια των διαγωνισμών.

14 Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης Οι Πρότυπες Προκηρύξεις και τα λοιπά έγγραφα των διαγωνισμών, που δημοσιεύθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ σύμφωνα με το νόμο 3316/05 (για τις συμβάσεις μελετών και συναφών υπηρεσιών), αποτρέπουν το ενδεχόμενο σύνταξης και δημοσιοποίησης προκηρύξεων ασαφών, διφορούμενων και μη κατανοητών, οι οποίες κατά το παρελθόν αιφνιδίαζαν τους ενδιαφερόμενους και έφερναν σε δύσκολη θέση τόσο αυτούς όσο και τις αναθέτουσες αρχές στο στάδιο του ελέγχου πλέον των προσφορών και εφαρμογής των κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης.

15 Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης Επί των Προκηρύξεων αυτών, οι Αναθέτουσες Αρχές δύνανται να προβαίνουν σε προσθήκες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της προς ανάθεση σύμβασης, με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου ικανού και καταλλήλου για την εκτέλεσή της. Οι προσθήκες αυτές θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες, να έχουν ως γνώμονα την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αναλογικότητας και της διευκόλυνσης ουσιαστικού ανταγωνισμού μεταξύ των διαγωνιζομένων, και να αποφεύγονται όροι οι οποίοι άνευ αποχρώντoς λόγου δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό και ευνοούν συγκεκριμένους διαγωνιζόμενους.

16 Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης Θα πρέπει δε να διατυπώνονται με σαφήνεια, ακρίβεια και χωρίς αμφισημία, κατά τρόπο, ώστε αφενός να παρέχουν σε όλους τους ευλόγως ενημερωμένους και κανονικά επιμελείς υποψηφίους τη δυνατότητα να κατανοούν το ακριβές περιεχόμενό τους και να τους ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο, και αφετέρου να καθιστούν δυνατό τον εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής αποτελεσματικό έλεγχο, του αν οι προσφορές των υποψηφίων ανταποκρίνονται στα κριτήρια που διέπουν την εν λόγω σύμβαση.

17 Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης Η καταστρατήγηση των ανωτέρω, μπορεί να οδηγήσει σε υποβολή ενστάσεων και δικαστικές εμπλοκές περί τη διαδικασία του διαγωνισμού, και σε περιπτώσεις συγχρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον αποχαρακτηρισμό της επιλεξιμότητας των σχετικών δαπανών.

18 Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης Πριν την έναρξη της διαδικασίας των διαγωνισμών τα μέλη των Επιτροπών θα πρέπει να λαμβάνουν γνώση των περιεχομένων της Αναλυτικής Διακήρυξης και να ζητούν διευκρινήσεις από την Αναθέτουσα Αρχή για τους πρόσθετους όρους αυτής και γενικότερα για τους όρους που δεν τους είναι κατανοητοί.

19 Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σύνταξη Αναλυτικής Διακήρυξης Στην Αναλυτική Διακήρυξη πέραν των άλλων αναφερομένων, προσδιορίζονται τα Τεύχη Δημοπράτησης του Διαγωνισμού και η σειρά ισχύος τους.

20 Αποδοχή Όρων Διαγωνισμού εκ των Διαγωνιζομένων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Αποδοχή Όρων Διαγωνισμού εκ των Διαγωνιζομένων Επιτρέπεται η αδιακώλυτη συμμετοχή στο διαγωνισμό ενδιαφερομένου, που προβάλει ζήτημα νομιμότητας όρου της διακήρυξης ασκώντας επιφύλαξη ταυτόχρονα με την υποβολή της προσφοράς του. Αποτελεί δικαίωμα των ενδιαφερομένων να υποβάλλουν προσφορά και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ακόμα κι αν έχουν ήδη ασκήσει προσφυγή κατά όρου της διακήρυξης που θεωρούν ότι τους βλάπτει, ή υποβάλλουν, ταυτόχρονα με την προσφορά τους, γραπτή επιφύλαξη για συγκεκριμένους όρους της Διακήρυξης.

21 Αποδοχή Όρων Διαγωνισμού εκ των Διαγωνιζομένων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Αποδοχή Όρων Διαγωνισμού εκ των Διαγωνιζομένων Σε κάθε περίπτωση όμως η Προσφορά των Διαγωνιζομένων Θα πρέπει να είναι συνταγμένη σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης. Δεν αποτελεί δικαίωμα των διαγωνιζομένων να υποβάλλουν εναλλακτικές προσφορές (ήτοι προσφορών που στηρίζονται σε διαφορετικό από τον προδιαγραφόμενο στα τεύχη του διαγωνισμού τρόπο εκτέλεσης του έργου), αν δεν προβλέπεται στη διακήρυξη.

22 Αποδοχή Όρων Διαγωνισμού εκ των Διαγωνιζομένων
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Αποδοχή Όρων Διαγωνισμού εκ των Διαγωνιζομένων Ο αποκλεισμός, ή η απειλή αποκλεισμού στις παραπάνω περιπτώσεις προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να παραιτηθεί από τις επιφυλάξεις του ή την ήδη ασκηθείσα προσφυγή του, αποτελεί παραβίαση των διατάξεων της Δικονομικής Οδηγίας και έχει τις εκ της παραβιάσεως αυτής συνέπειες (αναστολή χρηματοδότησης, παραπομπή στο ΔΕΚ).

23 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
ΣΥΣΤΑΣΗ Οι Επιτροπές διενέργειας διαγωνισμών συστήνονται με απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής και αποτελούνται από τρία ή πέντε μέλη με τους αναπληρωτές τους, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της προς ανάθεση σύμβασης και με εμπειρία και προσόντα σχετικά με την προς ανάθεση σύμβαση. Με την ίδια απόφαση μπορεί να ορίζεται και γραμματέας της Επιτροπής.

24 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
ΣΥΣΤΑΣΗ Τα δύο ή τέσσερα μέλη αντίστοιχα με τους αναπληρωτές τους, είναι υπάλληλοι της Αναθέτουσας Αρχής και ένας εξ' αυτών ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του. Στην περίπτωση που η Αναθέτουσα Αρχή δεν διαθέτει κατάλληλο προσωπικό για την σύσταση των ως άνω Επιτροπών, πρέπει να απευθύνεται στην Αρχή από την οποία εποπτεύεται για την άσκηση της αρμοδιότητας και στην περίπτωση που και αυτή δεν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό, τότε την σχετική αρμοδιότητα ασκεί η Περιφέρεια της Έδρας του.

25 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
ΣΥΣΤΑΣΗ Αν οι προηγούμενες αρχές δεν δύναται να ασκήσουν την ως άνω αρμοδιότητα, τότε ο Κύριος του Έργου δύναται να απευθυνθεί σε άλλη Αναθέτουσα Αρχή με την οποία υπογράφει για τον σκοπό αυτό σχετική Προγραμματική Σύμβαση.

26 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Βιβλιογραφία ΝΟΜΟΣ 3316/ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΝΑΦΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΜΕΟ/α/ο/1257/9-8-05) Α' ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΜΕΟ/α/ο/2361) ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - Ν.3369/2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 6 ΚΑΙ 7 ΤΟΥ Ν.3316/2005 (Δ17γ/157/Φ.Ν. 4393) ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ (Ν.3316/2005) (ΔΜΕΟ/α/ΟΙΚ/1161) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (Π.Δ. 541/1978) ΜΗΤΡΩΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ - Π.Δ. 138/2009 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΤΕΥΧΩΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 6,7,8 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ Ν.3316/2005 (ΑΠΟΦΑΣΗ Δ17γ/07/85/ΦΝ439.1) ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 38/2005 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΚΕΝΑΚ (Νομοθεσία, Εγκύκλιοι)

27 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου. <Βάρρας Γρηγόριος>. <Επαγγελματικές μελέτες>. Έκδοση: 1.0 <Άρτα>, Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: 27

28 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
Τέλος Ενότητας Επεξεργασία: Μυριούνης Χρήστος Άρτα, 2015 28


Κατέβασμα ppt "Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google