Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων Ενότητα 9η : Διαγνωστικοί Έλεγχοι- Εγκεφαλονωτιαίο υγρό (cerebrospinal fluid)

2 Εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ)
Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) είναι διαυγές, άχρωµο υγρό, το οποίο βρίσκεται στο κοιλιακό σύστηµα του εγκεφάλου και στον υπαραχνοειδή χώρο

3 Εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ)
Προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό από κακώσεις και συμμετέχει στο μεταβολισμό των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος. • Περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Ο εγκέφαλος «επιπλέει» στο ΕΝΥ µε το βάρος των 1500g να γίνεται αισθητό µόνο ως 50g, ώστε να ασκείται λιγότερη πίεση στη βασική επιφάνεια και τα αγγεία. Ρύθµιση ενδοκρανιακής πίεσης.

4 Εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ)

5 Εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ)- Λήψη δείγματος
Οσφυονωτιαία παρακέντηση σε άσηπτες συνθήκες. • Στους ενήλικες: Ο3-Ο4 ή Ο4-Ο5 μεσοσπονδύλιο διάστημα. Στα νεογνά: Ο4-Ο5 ή Ο5-Ι1.

6 Γενική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)
Επείγουσα εξέταση σε περιστατικά μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας. Οι αρχικές εξετάσεις που αφορούν την υποψία λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι οι εξής: Φυσικά χαρακτηριστικά: κανονικά είναι διαυγές και άχρωμο, συγκρίσιμο με το νερό. Κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, η πίεση εξόδου θα είναι υψηλή και το δείγμα θα φαίνεται θολό, λόγω της παρουσίας των λευκών αιμοσφαιρίων ή των μικροοργανισμών. Πρωτεΐνη: Μόνο μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης υπάρχει κανονικά στο ENY, επειδή τα μεγάλα μόρια δεν διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.  H αύξηση της πρωτεΐνης εμφανίζεται συνήθως σε μηνιγγίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα και νευροσύφιλη.

7 Γενική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)
Γλυκόζη: κανονικά αντιστοιχεί στα 2/3 της γλυκόζης του αίματος. Η γλυκόζη του ΕΝΥ μπορεί να μειωθεί όταν υπάρχουν στο ΕΝΥ κύτταρα που μπορούν να καταναλώσουν γλυκόζη. Τέτοια είναι τα βακτήρια ή τα φλεγμονώδη κύτταρα (λευκοκύτταρα). Μέτρηση κυττάρων: Τα λευκοκύτταρα είναι αυξημένα στο ΕΝΥ και δρουν κατά των  μολύνσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

8 Γενική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)
Τα λευκά αιμοσφαίρια: φυσιολογικά υπάρχουν στο ΕΝΥ μικρές ποσότητες λεμφοκυττάρων, μονοκύτταρα και ουδετερόφιλα στα νεογέννητα. Παθολογικά μπορούν να βρεθούν:  αύξηση των ουδετερόφιλων που υποδηλώνει μια βακτηριακή λοίμωξη.  αύξηση των λεμφοκυττάρων που υποδηλώνει ιϊκή λοίμωξη  αύξηση στα ηωσινόφιλα, η οποία υποδηλώνει παρασιτική λοίμωξη Χρώση Gram : για την άμεση εξέταση των μικροοργανισμών. Κατάλληλη καλλιέργεια του ΕΝΥ και μελέτη της ευαισθησίας των βακτηρίων, μυκήτων και ιών.

9 Γενική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)
Οι περαιτέρω εξετάσεις που μπορούν να απαιτηθούν μπορεί να είναι οι: H ανίχνευση ιών με PCR: ανιχνεύεται το γενετικό υλικό (DNA, RNA) παραγόντων όπως ο έρπης ή οι εντεροϊοί. Ανίχνευση αντιγόνου κρυπτόκοκκου. Ανίχνευση άλλων αντιγόνων (ανάλογα με τον ύποπτο μολυσματικό παράγοντα) Ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων - ανάλογα με τον μολυσματικό παράγοντα που έχει υποψιαστεί/ ανιχνευθεί.

10 Γενική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)
Αναλύσεις που γίνονται πιο σπάνια: Επιχρίσματα ειδικών καλλιεργειών για αναζήτηση φυματίωσης ή άλλων  μυκοβακτηριδίων Mοριακές αναλύσεις για αναζήτηση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, Ορολογικές εξετάσεις για σύφιλη στο ΕΝΥ (VDRL). Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει τη διάγνωση.

11 Γενική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)
Αρκετές άλλες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροδιάγνωση βακτηριακής και ιογενούς μηνιγγίτιδας: Επίπεδα γαλακτικού οξέος στο ΕΝΥ: είναι φυσιολογικά στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα και μυκήτων ή ελαφρώς αυξημένα στη ιογενή μηνιγγίτιδα, Γαλακτική αφυδρογονάση (LDH): διαφοροδιαγνώσκει βακτηριακές από ιογενείς μηνιγγίτιδες, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP): είναι αυξημένη κατά τη διάρκεια της φλεγμονής και βακτηριακής μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ ευαίσθητη από την αρχή.

12 Γενική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ)
Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα εκτός των ΕΝΥ είναι: Εξέταση γλυκόζης και ολικής πρωτεΐνης στο αίμα για να γίνει η σύγκριση με τις τιμές του ΕΝΥ Εξέταση αντισωμάτων στο αίμα για διάφορους ιούς, όπως τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αύξηση της συγκέντρωσης των αντισωμάτων ανά μήνα επί τέσσερα δείχνει πρόσφατη λοίμωξη από αυτό τον μικροοργανισμό, Καλλιέργεια αίματος για την αναζήτηση βακτηρίων στο αίμα, Καλλιέργειες άλλων δειγμάτων για την ανίχνευση της πηγής της μόλυνσης (πύλη). Ηλεκτρολύτες του ορού για νεφρική εκτίμηση.


Κατέβασμα ppt "ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google