Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πέψη και Απορρόφηση Θρεπτικών Συστατικών
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Τα δόντια μας.
…ένα ταξίδι που διαρκεί Δημιουργία παρουσίασης
Η άμυνα του οργανισμού ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. Δρίβας
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
Δομή και λειτουργία του πεπτικού συστήματος
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Από το κύτταρο στον οργανισμό
  Επιμόρφωση REGIO Εκπαιδευτικοί ΠΕ 70: Τσαούση Κατερίνα-Σαουλίδου Χαρά-Βεργόπουλος Βασίλης-Δόμβρος Γιάννης-Κεχαγιάς.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
Το ταξίδι της τροφής Το πεπτικό μας σύστημα ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΪΜΑΚΗ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
Το πεπτικό σύστημα.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Π Ε Π Τ Ι Κ Ο Σ Υ Σ Τ Η Μ Α 3η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
2.1 Η παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά – Η φωτοσύνθεση
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
Καραματσούκη Αγγελική
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Τρώτε μια σοκολάτα Προσπαθήστε να φανταστείτε τι πορεία θα ακολουθήσει μέσα στο σώμα σας από την στιγμή που θα δαγκώσετε το πρώτο κομμάτι.
Πεπτικό σύστημα Φυσικά Ε΄ Δημοτικού Άρχισε
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΖΩΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Π ΕΨΗ ΚΑΙ Α ΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Άντρη Τζιωνή. Γ ΕΝΙΚΑ Οι θρεπτικές ουσίες πρέπει πρώτα να υποστούν πέψη (μηχανική και χημική διάσπαση) για να καταλήξουν.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος 2013
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Πεπτικό σύστημα Εργασία από τους μαθητές της Στ΄2 τάξης:
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Διατροφή-Διαιτολογία
Τα δόντια μας.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου Από την μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Άργους Μαρίνα Μάγουλα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου αποτελείται από έναν ανοιχτό σωλήνα που ονομάζεται πεπτικός ή γαστρεντερικός σωλήνας και περιλαμβάνει την στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο και τον πρωκτό. Επίσης αποτελείται από τους προσαρτημένους αδένες, όπως είναι οι σιελογόνοι αδένες, το συκώτι (ήπαρ) και το πάγκρεας.

Οι προσαρτημένοι αδένες ΣΥΚΩΤΙ

Η Πορεία της τροφής Η πορεία της τροφής ξεκινάει από τη στοματική κοιλότητα. Η τροφή εισέρχεται σ’ αυτήν, όπου με τη βοήθεια των δοντιών τα οποία μασούν και τεμαχίζουν την τροφή, της γλώσσας το οποίο είναι ένα ευκίνητο μυώδες όργανο και του σάλιου το οποίο περιέχει ένζυμα, όπως η αμυλάση, πραγματοποιείται η μάσηση και ξεκινά η διάσπαση των υδατανθράκων (δημιουργία βλωμού).

Η Πορεία της τροφής Με την κατάποση ο βλωμός περνά από το στόμα στον φάρυγγα και στη συνέχεια στον οισοφάγο, ο οποίος με περισταλτικές κινήσεις τον οδηγεί στο στομάχι. Εκεί αναμειγνύεται με το γαστρικό υγρό και γίνεται χυλός. Το γαστρικό υγρό περιέχει ένζυμα και υδροχλωρικό οξύ που βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Ακόμη το υδροχλωρικό οξύ καταστρέφει τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην τροφή μας.

Η Πορεία της τροφής Στη συνέχεια η πέψη ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο, όπου γίνεται η διάσπαση των λιπών και ολοκληρώνεται και η διάσπαση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Ύστερα εκεί γίνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με τη βοήθεια αναδιπλώσεων του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου, των εντερικών λαχνών. Απ’ αυτές περνούν οι θρεπτικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούνται σε όλα τα μέρη του οργανισμού μας.

Η Πορεία της τροφής Στο παχύ έντερο απορροφάται ένα μεγάλο μέρος του νερού και από τις άχρηστες ουσίες, ουσίες δηλαδή που δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται, σχηματίζονται τα κόπρανα που αποβάλλονται από τον πρωκτό.

Ισορροπημένη Διατροφή Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καλή πέψη. Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Α, Βιταμίνη C,Βιταμίνη D, Ασβέστιο και Σίδηρο ενισχύουν την όρασή μας, την άμυνα του οργανισμού μας, βοηθούν στην απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου, είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου. Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ψάρι, τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, το άσπρο κρέας κ.τ.λ. Αντίθετα αν καταναλώνουμε καθημερινά κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό αρνί) ,ζωικό λίπος, τροφές που περιέχουν λίπη και υδατάνθρακες και αναψυκτικά, δε θα μας προσφέρουν τίποτα παρά μόνο αποθήκες με περίσσεια λίπους, που θα έχει ως αποτέλεσμα να παχύνουμε. Επίσης μπορούν να μας προκαλέσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα όπως είναι το έλκος στομάχου και η κολίτιδα.

ΤΕΛΟΣ Ευχαριστώ πολύ που παρακολουθήσατε την εργασία μου. Ελπίζω να σας άρεσε και να σας κίνησε το ενδιαφέρον. Μαρίνα Μάγουλα 1ο Γυμνάσιο Άργους Τμήμα Α1 2016