Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων Αναστρέψιμοι παράγοντες Αυξημένες τιμές λιπιδίων - υψηλη ολική χοληστερόλη - υψηλή LDL - χαμηλή HDL -

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Advertisements

ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και ότι πρέπει να την ακολουθούμε αν.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Υπερλιπιδαιμία Παχυσαρκία Ο ρόλος του λίπους στη διατροφή του παιδιού. 1. Κύρια πηγή παροχής ενέργειας. 40% ενεργειακών αναγκών στο βρέφος.
Αντιυπερλιπιδαιμικά Φάρμακα. Στεφανιαία νόσος (ΣΝ) ΣΝ = αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL και τριγλυκεριδίων (TG) και χαμηλά επίπεδα ΗDL στο πλάσμα Παράγοντες.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ: ΜΑΘΗΜΑ 7 ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ-ΙΙ: Μεταβολισμός Φωσφογλυκερολιπιδίων, Μεταβολισμός Χοληστερόλης 2014.
Βαρύτητα και έκβαση του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο Κ. Τζιόμαλος, Σ.
 Η θεραπεία της παχυσαρκίας έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων μεθόδων, από τελείως ανορθόδοξες έως πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες  Οι μαγικές συνταγές.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 15 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Χάρης Κ. Α ’1 Η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Τα προβλήματα είναι πολλά ! - Καρκίνος.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Αντωνία Σγούρα Ζωή Δερματοπούλου Κλεόπας Ρώσσος Βασίλης Δρουγούτης Στα πλαίσια του μαθήματος : βιωματικές δράσεις.
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΕΦΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Προεγχειρητική φάση χειρουργικού ασθενούς
Μεταβολισμός λιπιδίων
«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»
Τοξικότητα των θρεπτικών συστατικών
Έρευνα δράσης (action research) Η έρευνα δράσης είναι μια ερευνητική διαδικασία που οι ίδιοι οι άνθρωποι της πράξης διενεργούν, με στόχο να βελτιώσουν.
Σύνθημα: Ενωμένοι στην πολυµορφία
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Διατροφή στην τρίτη ηλικία Διατροφή και καρδιαγγειακά νοσήματα
ΘΕΜΑ Διατροφή και Εφηβεία
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 Καρδιαγγειακά προβλήματα Επείγουσες υπερτασικές καταστάσεις
Εργομετρια 4 Πηγές μυικης ενέργειας
Τι είναι οξείδωση και αναγωγή;
Θερμοκρασία και Θερμότητα
Φυσική A’ Λυκείου ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Δύναμη και Επιτάχυνση Επιταχυνσιόμετρο
ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ
Καταστάσεις του νερού – μορφές
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ACTION AID: ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεσογειακή διατροφή.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Δρ. Κ. Ποτόλιας ΚΑΒΑΛΑ 2015
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος
ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
2. ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του Αμερικανικού.
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Η σοκολάτα στη διατροφή μας
Διατροφικεσ συνηθειεσ
Η έννοια του συστήματος σωμάτων
Επιμέλεια: Διογένης Κοσμόπουλος
Οι φυσικές καταστάσεις.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 9ο. Διδάσκων καθηγητής
Περί Ελαιολάδου… Το μάζεμα της ελιάς.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ Είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ
تغذیه در سالمندی زهرامقصودی گروه تغذیه جامعه
الطاقة.
Ένα επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη
Διατροφικές Συστάσεις - Ομάδες Τροφίμων & Σύνθεση τροφίμων
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Θερμότητα ή Θερμοκρασία Η Θερμότητα και η θερμοκρασία,Οι Θερμικές Διαστολές, Η Διάδοση της θερμότητας ΕΦΕΙΑ 10ο μάθημα.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΚΑΤΑΜΗΝΙΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΜΗΤΡΑΣ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑ (1) Όλες οι κλινικές & τα νοσοκομεία της Ελλάδος, πλην εκείνων στο λεκανοπέδιο Αττικής ΕΛΛΑΔΑ (2) Όλες οι κλινικές & τα.
Ισορροπία Στερεών Σωμάτων
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
Η έννοια της δύναμης Οι δυνάμεις προκαλούν μεταβολή στην ταχύτητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Архимед күші”.
Συρόπουλος Χαράλαμπος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων Αναστρέψιμοι παράγοντες Αυξημένες τιμές λιπιδίων - υψηλη ολική χοληστερόλη - υψηλή LDL - χαμηλή HDL - υψηλά τριγλυκερίδια Υπέρταση Τρόπος Ζωής κακές διατροφικές συνήθειες παχυσαρκία κάπνισμα χαμηλή δραστηριότητα Μη αναστρέψιμοι παράγοντες Ηλικία Φύλο Κληρονομικότητα Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Διατροφικές παρεμβάσεις για πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων Μείωση σωματικού βάρους Αύξηση φυσικής δραστηριότητας Κατανάλωση λίπους 25-35 % της συνολικής ενέργειας SAFA < 7% τις συνολικής ενέργειας ελάχιστα Trans λιπαρά οξέα διαιτητική χοληστερόλη <200mg Παράγοντες που οδηγούν σε μείωση των επιπέδων LDL φυτικές στερόλες/ στανόλες (2 g/ ημ) διαιτητικές ίνες (~10 g/ημ) κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (αντιοξειδωτικά) Ιορδάνης Ψωμόπουλος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου μπορεί να εφαρμοστεί σε τρία επίπεδα: γενικού πληθυσμού, που στοχεύει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με στόχο τη θωράκιση της υγείας, στην πρωτογενή πρόληψη, η οποία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε άτομα με ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου (όπως υπερλιπιδαιμία, υπέρταση) και τέλος στη δευτερογενή πρόληψη που εφαρμόζεται σε άτομα με ήδη εγκατεστημένη στεφανιαία νόσο και στοχεύει στην αναχαίτιση της εξέλιξής της και στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ενός νέου οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.

Με δεδομένη την έναρξη της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας από τα πρώτα στάδια της ζωής η Αμερικάνικη καρδιολογική εταιρεία εξέδωσε το 2005 μία επιστημονική τοποθέτηση σχετικά με τη βέλτιστη διατροφή παιδιών και εφήβων που θα τα προστατέψει έναντι της καρδιαγγειακής νόσου. Η συστάσεις αφορούν παιδιά άνω των 2 ετών και εφήβους και οριοθετούν μία δίαιτα που βασίζεται:

Σε ότι αφορά τον ενήλικο γενικό πληθυσμό, το 2006 η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε κάποιες κατευθυντήριες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι συστάσεις αυτές εστιάζουν κυρίως σε οκτώ επιμέρους στόχους και πιο συγκεκριμένα στην

Πρωτόγεννη Πρόληψη

Πρωτόγεννη Πρόληψη

Πρωτόγεννη Πρόληψη

Αλάτι

Σάκχαρα Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων Τα φυσικά σάκχαρα είναι εκείνα που υπάρχουν φυσιολογικά σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, Πρόσθετα σάκχαρα (added sugars) τα οποία είναι σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται κατά την επεξεργασία/ παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων. Τα συνολικά σάκχαρα της διατροφής περιλαμβάνουν τα φυσικά και τα πρόσθετα Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων έχει εν μέρει ενοχοποιηθεί για την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, ενώ έχουν συσχετιστεί με αύξηση των τριγλυκεριδίων, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες

Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 7κ. Σάκχαρα (140 Κcal) Προτείνετε Την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ροφημάτων και τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα Πρόσληψη < 100Κcαλ/ήμερα από πρόσθετα σάκχαρα για τις γυναίκες <150 Κcαλ /ήμερα για τους άνδρες Ο περιορισμός της κατανάλωσης πρέπει ενδεχομένως να είναι ποιο αυστηρός σε περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας ή ΣΔ Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 7κ. Σάκχαρα (140 Κcal)

Ευεργετικές τροφές

Φυτικές στερόλες, στανόλες & χοληστερόλη Διατηρούν τη δομή και τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης στα φυτά. Η μοριακή τους δομή είναι παρόμοια με της χοληστερόλης. Φυτική στερόλη- Καμπεστερόλη HO HO χοληστερόλη HO Φυτική στανόλη- b-Σιτοστανόλη Φυτική στερόλη- b-Σιτοστερόλη HO

Πιθανοί τρόποι δράσης φυτικών στερολών Έως 1.5 g χοληστερόλης ημερησίως μπορεί να παράγεται από το ήπαρ. Με φυτικές στερόλες Χωρίς φυτικές στερόλες Λόγω του ότι οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τη χοληστερόλη, απομακρύνουν τη χοληστερόλη από τα μικκύλια. Με τον τρόπο αυτό φτάνει λιγότερη χοληστερόλη στο εντερικό τοίχωμα σε απορροφήσιμη μορφή. Οι φυτικές στερόλες μπορεί επίσης να ανταγωνίζονται με τη χοληστερόλη για την πρόσβαση στους μεταφορείς χοληστερόλης στο εντερικό τοίχωμα. Trautwein EA, Duchateau GSMJE, Lin YG,Mel’nikov SM,Molhuizen HOF, Ntanios FY. Proposed mechanisms of cholesterol-lowering action of plant sterols. Eur J Lipid Sci Tech 2003; 105: 171–185.

Αντιοξειδωτικά Παρεμπόδιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης Προστασία από καρδιαγγειακά

Γνωστά αντιοξειδωτικά Βιταμίνη Ε, με σημαντικότερη για τον άνθρωπο την α-τοκοφερόλη Πηγές: Φυτικά έλαια με σημαντικότερο το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σε μικρότερες ποσότητες σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Βιταμίνη C. Πηγές: Σε πολλά είδη φρούτων όπως εσπεριδοειδή, acerola, φράουλες, ακτινίδια κλπ. Σε πολλά είδη λαχανικών όπως λαχανίδα, μπρόκολο, ραπανάκι κλπ.

Γνωστά αντιοξειδωτικά Καροτενοειδή. Με σημαντικότερα το α & β καροτένιο, το λυκοπένιο, την λουτεϊνη και την ζεοξανθίνη. Πηγές: καρότο, καρπούζι, ντομάτα, πεπόνι, μπρόκολο, μαρούλι, σέλινο, αβοκάντο κλπ. Φλαβονοειδή. Διακρίνονται σε φλαβονόλες, φλαβόνες, φλαβανόνες, φλαβανόλες, ανθοκυανίδες. Πηγές: Υπάρχουν στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως, κάππαρη, μαϊντανός, μάραθος, κρεμμύδι, μέντα, grapefruit, λεμόνι, πορτοκάλι, κεράσια, πλούσια πηγή αποτελούν το κόκκινο κρασί και τα φύλλα τσαγιού.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας