Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμέλεια: Διογένης Κοσμόπουλος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμέλεια: Διογένης Κοσμόπουλος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμέλεια: Διογένης Κοσμόπουλος
Ο χημικός δεσμός. Ετεροπολικός δεσμός. Επιμέλεια: Διογένης Κοσμόπουλος

2 Τι είναι ο χημικός δεσμός ; 1/2
Τι είναι ο χημικός δεσμός ; 1/2 Χημικός δεσμός φιλοδοξεί να εξηγήσει τον τρόπο που με τον οποίο τα άτομα ενώνονται μεταξύ τους για να δώσουν: Μόρια στοιχείων (Η2 , Ρ4) Μόρια χημικών ενώσεων (H2O, ΝΗ3) Ιοντικές χημικές ενώσεις.

3 Τι είναι ο χημικός δεσμός ; 2/2
Τι είναι ο χημικός δεσμός ; 2/2 Χημικός δεσμός μελετά επίσης και τις δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δομικών μονάδων της ύλης π.χ. μεταξύ μορίων . Οι δυνάμεις μεταξύ των δομικών μονάδων καθορίζουν κυρίως τις φυσικές ιδιότητες της ύλης. Δεσμοί (δυνάμεις) μεταξύ μορίων.

4 Γιατί ευνοείται η δημιουργία χημικών δεσμών;
Γιατί ευνοείται η δημιουργία χημικών δεσμών; Κατά τον σχηματισμό του χημικού δεσμού, απελευθερώνεται ενέργεια από το σύστημα. Η απελευθέρωση ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα να έχει μικρότερη ενέργεια. In an electron dot diagram, each dot represents a valence electron. Η μείωση της ενέργειας οδηγεί το σύστημα σε σταθερότερη κατάσταση .

5 Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων.
Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων κατά την δημιουργία των δεσμών εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες: Από την ατομική ακτίνα του στοιχείου που καθορίζει την ηλεκτραρνητικότητα του στοιχείου ( ικανότητα του στοιχείου να έλκει ηλεκτρόνια). Από τα ηλεκτρόνια σθένους που είναι τα ηλεκτρόνια της εξωτερικής στιβάδας του ατόμου.

6 H ατομική ακτίνα . τα κάτω και αριστερά στον περιοδικό πίνακα.
Η ατομική ακτίνα αυξάνεται προς τα κάτω και αριστερά στον περιοδικό πίνακα.

7 H ηλεκτραρνητικότητα είναι η τάση των στοιχείων να έλκουν ηλεκτρόνια.
Η ηλεκτραρνητικότητα αυξάνεται αντίθετα με την ατομική ακτίνα. Η ηλεκτραρνητικότητα κατά κανόνα είναι μεγάλη στα αμέταλλα και μικρή στα μέταλλα.

8 Τα ηλεκτρόνια σθένους. Το πλήθος των ηλεκτρονίων σθένους προσδιορίζεται από την ηλεκτρονική δομή του ατόμου και ταυτίζεται με την Α ομάδα του περιοδικού πίνακα. Το φθόριο (F) με ατομικό αριθμό Ζ=9 έχει δομή ανά στιβάδα: Κ2L7 άρα έχει 7 ηλεκτρόνια σθένους και ανήκει στην VIIΑ ομάδα του περιοδικού πίνακα. Το μαγνήσιο (Mg) με ατομικό αριθμό Ζ=12 έχει δομή ανά στιβάδα: Κ2L8M2 άρα έχει 2 ηλεκτρόνια σθένους και ανήκει στην ΙIΑ ομάδα του περιοδικού πίνακα. Μg F

9 ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ. Η ηλεκτρονική δομή των ευγενών αερίων
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ. Η ηλεκτρονική δομή των ευγενών αερίων. και η τάση των άλλων στοιχείων. Τα ευγενή αέρια που ανήκουν στην VIIIA ομάδα του περιοδικού πίνακα, διαπιστώθηκε πειραματικά ότι είναι αδρανή στοιχεία. Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στο ότι έχουν σταθερή ηλεκτρονική δομή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ηλεκτρονικής τους δομής είναι ότι στην εξωτερική τους στιβάδα έχουν όλα 8 ηλεκτρόνια , πλην του Ηe που έχει 2 ηλεκτρόνια στην εξωτερική ( μοναδική) στιβάδα Κ.

10 Η ηλεκτρονική δομή των ευγενών αερίων. και η τάση των άλλων στοιχείων.
Τα άτομα των στοιχείων, όταν σχηματίζουν δεσμούς, ανακατανέμουν τα ηλεκτρόνια σθένους έτσι, ώστε να τείνουν να αποκτήσουν ηλεκτρονική δομή όμοια με εκείνη των ευγενών αερίων.

11 Τα μέταλλα έχουν τάση να αποβάλλουν ηλεκτρόνια
Τα μέταλλα έχουν τάση να αποβάλλουν ηλεκτρόνια

12 Τα αμέταλλα έχουν τάση να προσλαμβάνουν ηλεκτρόνια.
Τα αμέταλλα έχουν τάση να προσλαμβάνουν ηλεκτρόνια.

13 ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Σχηματίζεται μεταξύ μετάλλου και αμέταλλου. Το μέταλλο δίνει e στο αμέταλλο μέχρι να αποκτήσουν δομή ευγενούς αερίου. Τα μέταλλα γίνονται θετικά ιόντα (κατιόντα) ενώ τα αμέταλλα αρνητικά ιόντα (ανιόντα) . Τα αντίθετα ιόντα έλκονται με ηλεκτρική δύναμη και δημιουργείται ο ετεροπολικός (ιοντικός) δεσμός.

14 1ο παράδειγμα ετεροπολικού δεσμού στο ΝaCl

15 2o παράδειγμα ετεροπολικού δεσμού στο MgF2

16 Ο ετεροπολικός (ιοντικός) δεσμός δημιουργεί ιοντικούς κρυστάλλους.
Ο ετεροπολικός (ιοντικός) δεσμός δημιουργεί ιοντικούς κρυστάλλους.

17 Ιοντικοί κρύσταλλοι.


Κατέβασμα ppt "Επιμέλεια: Διογένης Κοσμόπουλος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google