ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτική Αμπαλάκης Στέλιος
Advertisements

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Λάμπρος Πόλκας.
Διδακτικοί στόχοι.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Αυτορυθμιζόμενη μάθηση
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Σχόλια για τον επιστημονικό εγγραμματισμό
Σενάριο.
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
Ψυχολογία της μάθησης των Μαθηματικών μεθόδευση της διδασκαλίας επίκεντροτης Διδακτικής των Μαθηματικών Για πολλά χρόνια η μεθόδευση της διδασκαλίας των.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Ερωτήσεις για την αξιολόγηση του βαθμού κατανόησης των αντιλήψεων περί των φαινομένων της ζωής κατά την Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα Τι είναι τελεολογία,
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν.ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν.ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ Βασικοί άξονες του Νέου Συστήματος Πρόσβασης
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Φοιτητής : Πάτακας Δημήτριος ΑΕΜ : 3279 Εξάμηνο : Στ΄ Μάθημα :
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
John Dewey
Διδακτική της Πληροφορικής Ορολογία
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης Αγωγή: συστηματική και σκόπιμη ενέργεια. Επιδιώκεται από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ύπαρξη σκοπών,
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
«Εκπαιδευτική Αξιολόγηση»
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
H εκπαίδευση και το πρόγραμμα STEM
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Άξονες Συνέντευξης.
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Κεφάλαιο 1ο Θεωρητική Θεμελίωση
Αναλυτικό Πρόγραμμα & Εκπαιδευτικός
Βασικές αρχές για την εκπόνηση Α.Π.
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Ρόλος Εκπαιδευτικού.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Εννοιολογική αποσαφήνιση
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
Υποδοχή των φοιτητών/τριών
Μουσική Δημιουργικότητα και Κινηματογράφος στο Δημοτικό Σχολείο Μαρίνα Λίτου 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ α’
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Μεταπτυχιακης Διπλωματικης Εργασιας « Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ».
Giroux & McLaren «Βorder pedagogy»
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Θεωρίες γύρω από το Αναλυτικό Πρόγραμμα
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ 4. Γνωθι το Curriculum ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Εννοιολογική αποσαφήνιση & Είδη Αναλυτικών προγραμμάτων Εννοιολογική αποσαφήνιση & Είδη Αναλυτικών προγραμμάτων ’60 : ο όρος βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων γύρω από τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις κάθε χώρας. Στις ΗΠΑ μετά την εκτόξευση του Sputnik από τους Σοβιετικούς αρχίζουν τα λεγόμενα «χρυσά χρόνια» των αναλυτικών προγραμμάτων κυρίως για τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες (Bruner 1963, Kliebart 1986, Spring 1989). Στην Ελλάδα η συζήτηση για την εκπόνηση των αναλυτικών προγραμμάτων φαίνεται να ξεκίνησε από τη δεκαετία του ΄60 (Πετρίτης 1966).

Η έννοια του Αναλυτικού προγράμματος Curriculum  λατινικής προέλευσης και σημαίνει κύκλο σε στάδιο (από τη λατινική ρίζα currere που σημαίνει τρέχω) Σε σχέση με τον ελληνικό όρο «αναλυτικό πρόγραμμα», γίνεται ευθύς εξ αρχής φανερό ότι δε μιλάμε για ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα (ο όρος αναλυτικό δε θα είχε υπόσταση διαφορετικά), αλλά για ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οδηγιών, μαθημάτων… Βασικές ερωτήσεις: Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα και τι πράγματα περιλαμβάνει…? Με ποια σειρά ή προτεραιότητα έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα…? Πώς είναι οργανωμένα σε αυτό…? Ποια είναι η δομή, η οργάνωση και τα κύρια χαρακτηριστικά του…?

Κυρίαρχες θέσεις: Paul Hirst (Βρετανός φιλόσοφος, 1969): συζητά τρία βασικά σημεία Το περιεχόμενο (δηλαδή τη διδακτέα ύλη) Τους εκπαιδευτικούς σκοπούς Τη μέθοδο ΤΙ θα διδάξω, ΠΩΣ θα το διδάξω και γιο ποιο ΣΚΟΠΟ? «Πατέρας» των αναλυτικών προγραμμάτων θεωρείται ο Tyler (1949-1971): έθεσε τέσσερα σημαντικά ερωτήματα Ποιους σκοπούς πρέπει να επιδιώκουν να επιτύχουν τα σχολεία; Ποιες εκπαιδευτικές εμπειρίες μπορούν να μεταδοθούν ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι σκοποί; Πώς μπορούν να οργανωθούν αποτελεσματικά αυτές οι εμπειρίες; Πώς μπορεί να αξιολογηθεί η επιτυχία των σκοπών που τέθηκαν;  (ΣΚΟΠΟΙ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

Κυρίαρχοι ορισμοί: Dewey 1902: Ένας κύκλος μελέτης που λαμβάνει χώρα στο σχολείο και ο οποίος παρουσιάζει υλικό που εκτείνεται απεριόριστα πίσω στο χρόνο και προς τα έξω στο χώρο. Bobbit 1918: α). Όλες οι εμπειρίες, καθοδηγούμενες και μη, που αφορούν την ανάπτυξη των ικανοτήτων του ατόμου & β). Μια σειρά από συνειδητά καθοδηγούμενες εκπαιδευτικές εμπειρίες, τις οποίες χρησιμοποιούν τα σχολεία για να φέρουν εις πέρας και να τελειοποιήσουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. Pratt 1980: Οργανωμένο σύνολο από επίσημες παιδαγωγικές ή και εκπαιδευτικές προθέσεις Johnson 1968: Το σύνολο των εμπειριών που έχουν οι μαθητές υπό την σκέπη του σχολείου Eisner 1985: Μια σειρά από προσχεδιασμένες δραστηριότητες οι οποίες στοχεύουν σε παιδαγωγικά αποτελέσματα για έναν ή περισσότερους μαθητές.

Stenhouse (1972 p.2): « Η μελέτη του αναλυτικού προγράμματος αφορά στη σχέση ανάμεσα σε δύο παραμέτρους: την πρόθεση και την πραγματικότητα…» «ένα αναλυτικό πρόγραμμα είναι μια προσπάθεια να διακοινώσει κανείς τις βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά μιας εκπαιδευτικής πρότασης, σε τέτοια μορφή, που να είναι ανοιχτή σε κριτική ανάλυση και να δίνεται η δυνατότητα για αποτελεσματική μετατροπή της σε πράξη»

Ο πλέον περιεκτικός ορισμός φαίνεται να δίνεται από τον Eisner: «το αναλυτικό πρόγραμμα είναι μια σειρά από προσχεδιασμένες δραστηριότητες (1985, p.45)». προσχεδιασμός, στόχευση και παιδαγωγικά αποτελέσματα Σχετική οργάνωση δραστηριοτήτων

Ωστόσο οι πιο σημαντικές διακρίσεις αφορούν: John Goodland 1979. Διάκριση ανάμεσα σε 5 διαφορετικά είδη αναλυτικών προγραμμάτων: Ιδανικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα Αντιληπτό Αναλυτικό Πρόγραμμα Λειτουργικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Βιωματικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Ωστόσο οι πιο σημαντικές διακρίσεις αφορούν: Τα ανοιχτά και τα κλειστά Αναλυτικά Προγράμματα Τα Αναλυτικά Προγράμματα γραμμικής και σπειροειδούς μορφής (Bruner 1963, 1966) Το επίσημο και το κρυφό Αναλυτικό Πρόγραμμα

Το κρυφό Αναλυτικό Πρόγραμμα (Phillip Jackson 1968) Τα βασικά στοιχεία του κρυφού αναλυτικού προγράμματος αφορούν στη: Διάταξη και κίνηση αντικειμένων και προσώπων στο χώρο της αίθουσας και του σχολείου Διάκριση των μαθητών Σχολική κουλτούρα «Παιχνίδια» του μαθητή Αντίληψη για τη φύση της γνώσης

Προσανατολισμοί των Αναλυτικών Προγραμμάτων: Eisner 1985: Ακαδημαϊκός Ορθολογισμός Διαγνωστικές Διαδικασίες Κοινωνική Προσαρμογή και Κοινωνική Αναδόμηση Αυτοπραγμάτωση Τεχνοκρατισμός / Τεχνολογία ΑΤΟΜΟ ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΆΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: Θεωρίες Α.Π κατά των Schiro ... Προσανατολισμοί του Α.Π κατά την Grundy... Φιλοσοφικές βάσεις των Α.Π. … Προσανατολισμός για το μέλλον …