ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καλές πρακτικές καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων
Advertisements

Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας PISA Programme for International Student Assessment Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών.
Τι είναι το ΑΞΙΟΜΑ Καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης και αξιολόγησης των βασικών γνωστικών δεξιοτήτων και ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Περίληψη του ιστορικού, των δεδομένων αξιολόγησης, των κλινικών παρατηρήσεων, των συμπερασμάτων και των συστάσεων. Περιγράφει.
Τα μαθησιακά αποτελέσματα μέσα από κοινωνιολογική προσέγγιση – κριτική θεώρηση των διεθνών ερευνών ή International Assessment studies as a global policy.
Η βία και ο σχολικός εκφοβισμός παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει: τα δικαιώματα του παιδιού τις διεθνείς.
Δια Βίου Μάθηση και το ρόλος της στην επαγγελματική αποκατάσταση Καλησπέρα σας, Ευχαριστώ τον ΔΗΜΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ και τους οργανωτές αυτής της.
Εναλλακτική διδακτική προσέγγιση για την ενότητα «Η Επιχείρηση ως Κοινωνική Οργάνωση» του μαθήματος Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων με προσανατολισμό.
«ΓΡΑΜΜΗ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Μέλος των: Child Helpline International (CHI) Eurochild International Society for Prevention.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ 30/03/2004 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γ. ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ ΜΕΡΟΣ Β’
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις Διάλεξη 3η Διαφήμιση και Προώθηση Τουριστικής Καμπάνιας Παρακαλώ μελετήστε τις πρακτικές ερωτήσεις 3, στο e-class.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Γιώργος Γιαννόπουλος.
Η Αξιολόγηση του μαθητή (portfolio) Σεμινάριο Νηπιαγωγών 2009 Μουσιάδου Νικολέτα Σχ. Σύμβουλος Νηπιαγωγών.
“Κινητικότητα Erasmus & ECTS/DS Labels” Αθήνα, 6 Απριλίου 2012 National Teams of Bologna Experts Άσπα Καράμπελα Υπεύθυνη Erasmus/Bologna Experts.
Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
Οι παγκόσμιες μελέτες μαθητικής επίδοσης από άποψη ερευνητικής μεθοδολογίας και στατιστικής ανάλυσης.
Πρόγραμμα Δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας στα Μαθηματικά μέσω της αυτενέργειας των μαθητών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ερευνητικό Εργαστήριο για.
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΩΝ (ΤΕΙ-Α)
Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας
Καλές πρακτικές Ελίνα Ρέπα
Στατιστική ανάλυση των πειραματικών μετρήσεων
Γραμμική παλινδρόμηση και Συσχέτιση: έλεγχοι με τον συντελεστή συσχέτισης r Στην ενότητα αυτή μελετάται η σχέση ανάμεσα σε δυο ποσοτικά χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΛΕΞΗ 4 Υποθρεψία Ορισμός Ταξινόμηση Συχνότητα Εκτίμηση
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 Αθήνα, Ξενοδοχείο ‘Athens Park Hotel’
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΗΣ
ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΑΡΑ –ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2.
Σχολ. Σύμβουλος Αγγλικής
Η Συμμετοχή της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Νεολαίας.
Ποιοτική μεθοδολογία έρευνας στη Διδακτική των Μαθηματικών
Στόχοι Asking for and giving the time The weather
Η έννοια του τουρισμού Ο τουρισμός είναι αποτέλεσμα μεμονωμένης ή ομαδικής μετακίνησης ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς και η διαμονή τους.
Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά του Καρκίνου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Ατομικός Φάκελος Αξιολόγησης Νηπίου (Portfolio Assessment)
Μεγάλο θάρρος.
Μαθήτρια: ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΡΤΗ Β2 Υπεύθυνη καθ. : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΛΑΜΟΥ
STRATEGIC PARTNERSHIPS IN THE FIELD OF EDUCATION, TRAINING AND YOUTH
η βιβλιοθηκη μας Φιλίπ Μπαρμπώ
Παγκόσμιο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
2η ενότητα: Αναλυτικά προγράμματα σπουδών (ΙΙ)
Erasmus+ KA Ενσωμάτωση των Ζώων στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Animal integration in the Educational programme) «ZORO» 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο.
Αποτελέσματα PISA 2015 Δρ Μοδεστίνα Μοδέστου Δρ Χριστιάνα Νικολάου
Η εκκλησιαστική τέχνη στη Δύση - αρχιτεκτονική -
Programme for International Student Assessment 2018
WELCOME TO ESN! ΟΠΑ.
PISA 2018: Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών
Κοσόγλου Ιορδάνης - Msc, μαθηματικός
Διεθνής Κινητικότητα ΚΑ107
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 6ο. Διδάσκων καθηγητής
Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων Μαθητών Α΄ Λυκείου Θέατρο Χωρέμη
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Programme for International Student Assessment 2018
Αποτελέσματα PISA 2015 Δρ Μοδεστίνα Μοδέστου Δρ Χριστιάνα Νικολάου
Διεθνείς εκπαιδευτικές έρευνες: TALIS, PISA & TIMSS
Programme for International Student Assessment 2018
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ: Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Τίτλος Εργασίας «Πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων στην.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Φάκελος Επιτευγμάτων Μαθητή
Νοσηλευτική διεργασία Νοσηλευτική διάγνωση
Ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου
«Access and Quality of Education for International Migrant Children»
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ – ΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ SI
Κίμων Χατζημπίρος Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Σχετικά με τις βασικές δεξιότητες 18/10/2017
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: Εκπαιδευτική πολιτική ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. Ηλιάδου- Τάχου ΘΕΜΑ: Το πείραμα PISA Ονοματεπώνυμο: Καράνου Στυλιανή Α.Ε.Μ: 3140 Έτος :3ο Εξάμηνο: ΣΤ’ Ακαδημαϊκό Έτος: 2013-2014

Η έρευνα PISA (διακρατική συγκριτική έρευνα) PISA: Programme for international student assessment Ένα πρόγραμμα δεκαετούς διαρκείας (1998-2008) που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του ΟΟΣΑ. Η έρευνα ανίχνευσε τις σχολικές επιδόσεις 15χρονων μαθητών και διεξήχθη σε 3 διαδοχικά στάδια. Κεντρικός στόχος ήταν να εξετάσει σχολικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που είχαν αποκτηθεί στην περιοχή της ανάγνωσης, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.

3 φάσεις του πειράματος Α’ φάση Ολοκληρώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού 2000 και το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις αναγνωστικές δεξιότητες. Το εξεταζόμενο μαθητικό δείγμα προερχόταν από 31 χώρες . Ο ελληνικός μαθητικός πληθυσμός κατέλαβε την 25η θέση στις αναγνωστικές δεξιότητες και στις δεξιότητες στο πεδίο των φυσικών επιστημών και την 28η στις μαθηματικές. Β’ φάση Συμμετείχαν μαθητές από 49 κράτη και το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στον έλεγχο των μαθηματικών δεξιοτήτων. Γ’ φάση Έμφαση στην εξέταση των δεξιοτήτων στο πεδίο των φυσικών επιστημών.

Κύριο ζητούμενο για τον ΟΟΣΑ Η διερεύνηση της μετασχολικής χρήσης στοιχειωδών γνώσεων και ικανοτήτων των νέων, ώστε να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα.  με την έρευνα ελέγχθηκαν σημαντικές δεξιότητες που αναμένεται να διαθέτουν οι μαθητές και μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Έννοια- κλειδί της έρευνας  «γραμματισμός» Ο «αναγνωστικός γραμματισμός» διερευνήθηκε μέσω της ικανότητας το ατόμου να κατανοεί κείμενα που διαφέρουν σε ύφος, δομή και πρόθεση συγγραφής. Ο «μαθηματικός γραμματισμός» σχετίζεται με την λειτουργική χρήση των μαθηματικών γνώσεων και όχι μόνο με την κατοχή της διδακτέας ύλης.

Μεθοδολογικός σχεδιασμός έρευνας PISA Στόχος η αντικειμενική καταμέτρηση  καθορίστηκαν το είδος των τεστ, οι παρεχόμενες οδηγίες στους εξεταζόμενους, η μέθοδος συλλογής και καταγραφής στατιστικών δεδομένων και ο τρόπος ελέγχου. Υπεύθυνοι ερευνητές κάθε χώρας συγκέντρωναν τα στοιχεία. Παρά τον προσεκτικό σχεδιασμό της έρευνας παρατηρήθηκαν αδυναμίες.  1.Η ύπαρξη ενιαίου τεστ συγκριτικής αξιολόγησης που μεταφράζεται από την αγγλική στις υπόλοιπες γλώσσες. Η επιτυχής ή όχι μετάφραση επηρεάζει τον βαθμό δυσκολίας 2. Οι ιδιαιτερότητες των εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης 3. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μετατρέπουν τη μάθηση σε διαδικασία αναπαραγωγής έτοιμων απαντήσεων.

Εκπαιδευτικός λόγος και ιδεολογική βάση σχεδιασμού της έρευνας PISA Δεν επιδιωκότανε η χάραξη ενός «διεθνούς βασικού αναλυτικού προγράμματος» Κύριο ζητούμενο ήταν η εξέταση μιας σειράς απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την καθημερινή ζωή και ο έλεγχος ανταπόκρισης του σχολείου στις απαιτήσεις της πραγματικότητας. Οι μαθητές γενικά δυσκολεύτηκαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους. Κύρια αιτία η έλλειψη κινήτρων.

Συμπεράσματα Η ανάλυση των κύριων επιδιώξεων της έρευνας κατέδειξε την επίδραση του διεθνούς εκπαιδευτικού λόγου στο σχεδιασμό της. Στηρίχθηκε στην «χρηστικότητα» , στον «άμεσο ωφελιμισμό», στην «αποδοτικότητα» και «μετρησιμότητα». Η ευρωπαϊκή επιτροπή , εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων των μαθητών της Γερμανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Λουξεμβούργου, προβληματίζεται για τις προοπτικές τους και σχετικά με το αν μπορούν να αντλήσουν διδάγματα από το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα που σημείωσε επιτυχία. Τα πορίσματα της έρευνας αναφέρονται και σε ζητήματα που σχετίζονται με το εργασιακό προφίλ των εκπαιδευτικών, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τη γεφύρωση της θεωρίας με την πράξη κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και την εξάρτηση των σχολικών επιδόσεων από την κοινωνικοοικονομική προέλευση των μαθητών.

Συμπεράσματα για την Ελλάδα Στον ελλαδικό χώρο συζητήθηκε η αποδυνάμωση της κριτικής σκέψης των μαθητών και ο εθισμός τους στην αποστήθιση της διδακτέας ύλης. Ο μικρός αντίκτυπος των πορισμάτων συνδέεται με την απουσία πολιτικού σθένους και παιδαγωγικής ωριμότητας