Λειτουργική ολοκλήρωση των πρωτεϊνών και επιλογή του προορισμού τους

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση. Παράγοντες που την επηρεάζουν Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.
Advertisements

1 Η Σημερινή Κατάσταση της Κυπριακής Οικογένειας Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης, Intercollege.
1 Οικονομικού Κλίματος & Προσδοκιών Αποτελέσματα Έρευνας: Δεκέμβριος 2015.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΈΣ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc 2015.
Χολινεργικοί ανταγωνιστές. Χολινεργικοί ανταγωνιστές* * χολινεργικοί αποκλειστές η αντιχολινεργικά φάρμακα Συνδέονται με τους χολινεργικούς υποδοχείς.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Δείκτες Επιτυχίας – Δείκτες Επάρκειας.
Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Ενότητα 6: ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΦΗΣ - ΑΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Βασίλης Αργυρόπουλος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
+ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ Από οργανικά ανόργανα Από οργανικά ανόργανα Φυσ.σώματα φυσ.σώματα Φυσ.σώματα φυσ.σώματα (φυτά- ζώα έμβια όντα (λίθοι- μέταλλα.
Μεταρρύθμιση Φορολογίας Εισοδήματος. Νέες Κλίμακες Φορολογίας Εισοδήματος Το εισόδημα από μισθούς ( συντάξεις ) και επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται.
ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/
Στρατηγικές επιβίωσης αποχωρισμένων αιτούντων άσυλο παιδιών στα κέντρα υποδοχής των νομών Λέσβου και Ιωαννίνων Χρύσα Γιαννοπούλου Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών.
1 FDL Group 1 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής. 2 Τι είναι logistics ; Παγκόσμιος κύκλος εργασιών εταιρειών Logistics 2013 Ελληνικός Κ.Ε. εταιρειών Logistics.
1 ΝΕΟΠΛΑΣΙEΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009.
4η θεματική ενότητα Πλασματική μεμβράνη Διαπερατότητα-Επικοινωνία.
Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος Παθολόγος-Διαβητολόγος
Α ) Κύτταρο Β ) Δομές DNA - RNA Παρουσίαση Βιολογίας.
Βιοχημεία Ενότητα 20: Λιπίδια: Ισοπρενοειδή και λιπαρά οξέα
Έλεγχος κίνησης σώματος
ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΑ ΟΡΓΑΝΙΔΙΑ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΥΛΙΑΔΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΜΒΑ
Περιεχομενο σημερινου μαθηματοσ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Η καθιέρωση του σοσιαλισμού πριν το 1914
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 10 Μαρτίου 2017
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ, ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
(ALPHA BANK – EUROBANK – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
Δομημένος Προγραμματισμός
ΒΙΟΛ. ΚΥΤΤΑΡΟΥ, ΑΣΚΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ-ΜΕΡΟΣ Β_2007, Λ.Χ. Μαργαρίτης
Βασικοί Ορισμοί (1) Τι είναι ένα Πληροφοριακό Σύστημα;
ΚΥΤΤΑΡΟ: «Περιηγηση στο εσωτερικο του κυτταρου»
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία ( )
Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) & Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ) Τρύφων Μαυροπαλιάς.
2. ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 4η (2016 – 17) Εξυπηρέτηση Πελατών Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
θέμα: richard gloss το φαινομενο τησ διασπορασ
Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα Διάλεξη 5η (2017 – 18) H Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Η Περίοδος της Κρίσης Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΟΙΗΣΗ VS ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ.
Πλοήγηση στο Διαδίκτυο
Οικονομικού Κλίματος & Προσδοκιών
Επαναληπτική Διάλεξη (2017 – 18).
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
Φυσιολογικοί ρόλοι των λιπαρών οξέων
5 Δεκεμβρίου 2017 Έκτη σειρά ασκήσεων.
Απάτες στα Τρόφιμα και Ασφάλεια Τροφίμων Γιώργος Σάββα, Υγειονομικός Λειτουργός Υγειονομικές Υπηρεσίες, Ιατρικές Υπηρεσίες και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας,
ΝΈΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΙΑΝ14) VS. ΕΓΚΡΙΘΕΝ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΥΓ13)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ Είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών που βιώνουν Απώλεια, Θρήνο και Θάνατο
Φυσιολογία Ζώων και Ανθρώπου, Διάλεξη 4/ Σπύρος Ευθυμιόπουλος
ΜΥΙΚΗ ΣΥΣΠΑΣΗ.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΑ ΟΡΓΑΝΙΔΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΤΩΤΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑ (1) Όλες οι κλινικές & τα νοσοκομεία της Ελλάδος, πλην εκείνων στο λεκανοπέδιο Αττικής ΕΛΛΑΔΑ (2) Όλες οι κλινικές & τα.
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ Η ινσουλίνη παράγεται από τα β-κύτταρα των νησιδίων του Langerhans του παγκρέατος και ελευθερώνεται σε καταστάσεις που δημιουργούν υπεργλυκαιμία.
Ζορμπάς – Καζαντζάκης Συναίσθημα – Λογική
Βιωματική άσκηση λήψης απόφασης: 6 καπέλα σκέψης
ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Έλεγχος κίνησης σώματος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΛΩΣΣΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λειτουργική ολοκλήρωση των πρωτεϊνών και επιλογή του προορισμού τους 5η θεματική ενότητα Λειτουργική ολοκλήρωση των πρωτεϊνών και επιλογή του προορισμού τους

Ενδοπλασματικό δίκτυο Εκτεταμένο αλληλοσυνδεόμενο μεμβρανικό δίκτυο αποτελούμενο από σωληνάρια, κυστιδια και ασκίδια Εσωτερικός χώρος=>δίαυλος 10% συνολικου χώρου Ενιαίο οργανίδιο Με αυτό συνδέονται λειτουργικά και δομικά, η συσκευή Golgi, και ο πυρηνικός φάκελος. Τα τρία αυτά ενδοκυτταρικά μεμβρανικά συστήματα αποτελούν το ενδομεμβρανικό κυτταροπλασματικό σύστημα.

Σύσταση-Δομη ΕΔ Το ενδοπλασματικό δίκτυο (ΕΔ) είναι το μεγαλύτερο μεμβρανικό οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων Η συνολική του επιφάνεια είναι τουλάχιστον 6 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της πλασματικής μεμβράνης και αποτελεί το 50% των ενδοκυτταρικών μεμβρανών Η μεμβράνη του ΕΔ είναι πιο λεπτή από την πλασματική και αποτελείται κυρίως από φωσφολιπίδια Δεν υπάρχει μέχρι τώρα ένδειξη ότι τα βακτήρια έχουν ΕΔ Στα θηλαστικά, τα μόνα κύτταρα που δεν έχουν ΕΔ είναι τα ώριμα ερυθροκύτταρα.

Άδρο vs Λείο ΕΔ Η βασική διάφορα τους είναι ότι το αδρό έχει ριβοσωμάτια ενώ το λείο όχι Επιπλέον το ΑΕΔ έχει μορφή πεπλατυσμένων σάκων ενώ το λείο έχει σωληνοειδή μορφή Η κατανομή των δυο διαφέρει από κύτταρο σε κύτταρο (π.χ κύτταρα που παράγουν μεγάλη ποσότητα εκκριτικών πρωτεϊνών έχουν μεγαλύτερη αναλογία ΑΕΔ)

Βασικός ρόλος ΕΔ Σύνθεση των πρωτεϊνών Σύνθεση και τη συγκρότηση των μεμβρανών. Τα φωσφολιπίδια συνθέτονται στο ΕΔ, και δημιουργούν νέες μεμβρανικές δομές. Στο ΕΔ αρχίζει η συγκρότηση των γλυκοπρωτεϊνών και των γλυκολιπιδίων. Στο ΕΔ των ηπατοκυττάρων των θηλαστικών, γίνεται η διαδικασία της αποτοξίνωσης (κατά την οποία, τοξικές ουσίες μετατρέπονται σε ανενεργά παράγωγα που μπορούν να εκκριθούν) Το ΕΔ αποτελεί επίσης τη θέση για την έναρξη της αποικοδόμησης των μη συγκροτημένων πρωτεϊνικών υπομονάδων

Λειτουργίες λείου ΕΔ Σύνθεση λιπιδίων (π.χ χοληστερόλη) Σύνθεση στεροειδών ορμονών Αποτοξίνωση το οργανισμού από τα φάρμακα (υδροξυλιωση φαρμάκων και γίνονται περισσότερο υδατοδιαλυτά) Γλυκογονόλυση (το ήπαρ αποθηκεύει την γλυκόζη με τη μορφή γλυκογόνου

Λειτουργίες αδρού ΕΔ Συμμετοχή στη βιοσύνθεση και τη γλυκοσυλίωση των εκκριτικών, μεμβρανικών και λυοσωμικών πρωτεϊνών. Η βιοσύνθεση των πρωτεϊνών αυτών γίνεται στα ριβοσώματα που είναι συνδεδεμένα στις μεμβράνες του ΑΕΔ, ενώ η γλυκοσυλίωση (δηλ. η προσθήκη υδατανθράκων στις νεοσχηματιζόμενες πολυπεπτιδικές αλυσίδες) αρχίζει στον αγωγό του ΑΕΔ και ολοκληρώνεται στη συσκευή Golgi.

Υπόθεση συνθήματος: Günter Blobel Νομπελ 1999 Εξηγεί πως μπορούν τα ριβοσωμάτια ενώ έχουν ίδια μορφολογία να συνθέτουν διαφορετικές πρωτεΐνες Στις εκκριτικές πρωτεΐνες υπάρχει μια αλληλουχία αμινοξέων (πεπτίδιο συνθήματος) Το πεπτίδιο συνθήματος αναγνωρίζεται από ειδική πρωτεΐνη (πρωτεΐνη αναγνώρισης συνθήματος ΠΑΣ) Αναστέλλεται η επιμήκυνση Περιπλάνηση πρωτεΐνης και ΠΑΣ (καθοδήγηση) Αναγνώριση ειδικής πρωτεΐνης υποδοχέα στην επιφάνεια του EΔ

Το ριβόσωμα με ειδικές πρωτεΐνες συνδέεται στην μεμβράνη του ΕΔ Η ΠΑΣ αποχωρεί Δημιουργείται ένα κανάλι Η πρωτεΐνοσύνθεση ξαναρχίζει Αν η πρωτεΐνη είναι εκκριτική μπαίνει στο δίαυλο (μετατόπιση) Μέσα στο δίαυλο υφίσταται τροποποιήσεις για γίνει λειτουργική (ωρίμανση)

Οι πρωτεΐνες μετά την σύνθεση τους στο ΕΔ εισέρχονται σε μεταφορικά κυστιδια και μεταφέρονται στη συσκευή Golgi

Συσκευή Golgi Δέχεται και διαχωρίζει τις μεμβρανικές και διαλυτές πρωτεΐνες που φτάνουν στην cis-περιοχή από το ΕΔ. Γλυκοσυλιώνει τις γλυκοπρωτεϊνες και τα γλυκολιπίδια Διαχωρίζει και κατευθύνει στον τελικό τους προορισμό τις μεμβρανικές και τις διαλυτές πρωτεΐνες με την δημιουργία εκκριτικών κοκκίων Γλυκοσυλίωση των πρωτεϊνών και των λιπιδίων και προσθηκη θειικων ομάδων Πρωτεόλυση (αρκετές ορμόνες συνθέτονται ως πρόδρομες μορφές στο ΑΕΔ και λαμβάνουν την τελική ενεργή μορφή μετά την πρωτεολύτική αφαίρεση κάποιων τμημάτων τους από ενδοπεπτιδάσες που βρίσκονται στη συσκευή Golgi).

Χημική σύσταση και δομή της συσκευής Golgi Σε όλους τους κυτταρικούς τύπους, αποτελείται από μια συστοιχία πεπλατυσμένων σάκων, οι οποίοι κυρίως στα άκρα τους είναι διάτρητοι και έχουν σωληνοειδείς προεκβολές. Σχηματίζουσα ή cis-περιοχή Το τμήμα της συσκευής Golgi που δέχεται τις νεοσχηματισμένες πολυπεπτιδικές αλυσίδες από το ΑΕΔ ονομάζεται. Ώριμη ή trans-περιοχή. Το άλλο τμήμα της συσκευής Golgi, από το οποίο βγαίνουν οι πρωτεΐνες «κλεισμένες» μέσα σε διάφορους τύπους κυστιδίων (Συνήθως η cis-περιοχή είναι κυρτή, ενώ η trans-περιοχή είναι κοίλη) σχηματίζουσα ώριμη

Κυστιδιακή μεταφορά Διαχωρισμός μεταφερομένων πρωτεϊνών από εκείνες που παραμένουν στα οργανίδια Σχηματισμός κυστιδίων Μετακίνηση κυστιδίων στη μεμβράνη Σύντηξη κυστιδίων στη μεμβράνη

Υπάρχουν δύο διακριτά και αντιπαρατιθέμενα ενδοκυτταρικά μεμβρανικά συστήματα. Το ένα (περιφερειακό) αποτελείται κυρίως από τη πλασματική μεμβράνη και το άλλο (κεντρικό) αποτελείται από το ΕΔ. Οι σάκοι της συσκευής Golgi βρίσκονται μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων και αποτελούν ένα είδος φίλτρου