Ομάδα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παρουσίαση στην ΕΧΑΕ 18 Νοεμβρίου 2013
Advertisements

ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Παραδοσιακοί Χοροί της Μακεδονίας
Διατροφή και Υγεία.
Τίτλος: Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Βασίλης Σωτηρακόπουλος Χρήστος Τομαράς  Η Ελλάδα έχει πρωτεύουσα την Αθήνα που εκεί υπάρχει η ακρόπολη που είναι χτισμένος ο Παρθενώνας.  Η Ελλάδα.
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ ΤΜΗΜΑ: Ε4
18η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τυρί-Φέτα Η φέτα και γενικότερα το τυρί είναι ένα πολύ διαδεδομένο προϊόν στην χώρα μας και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν βασικά προϊόντα της διατροφής.
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΡΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Μαρία Κρόκου Σοφία Κότσαρη Δήμητρα Γιαγκίνη.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
Τα σύνορα της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
ΕΛΛΑΔΑ. Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας.
Η ελιά είναι δέντρο με σκληρό βλαστό,
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα.
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
H αιγοπροβατοτροφία στην περίοδο 2004 – 2010 ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ & ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – 16&17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 (Κυριάκος Ζέρβας – Ιάκωβος Ορφανίδης – Δημήτρης Τσώκος)
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
Strath ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΜΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ. Σ. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Οι παραδόσεις μας έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές.
Ίδρυση τον Ιούλιο του Έναρξη παραγωγικής διαδικασίας τον Ιούλιο του 2013 Έναρξη εμπορικής δραστηριότητας τον Μάρτιο του 2014 ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 12 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION.
Ελλάδα Πελάγη και Νησιωτικά συμπλέγματα. Τα πελάγη της Ελλάδας Ιόνιο πέλαγος Αιγαίο πέλαγος Κρητικό Ικάριο Μυρτώο Καρπάθιο Θρακικό Στο Ιόνιο στην περιοχή.
Μαστίχα Χίου. Η αποκλειστική καλλιέργεια της μαστίχας στη Χίο, έχει εξηγηθεί τόσο από επιστημονική όσο κι από θρησκευτική άποψη.
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
«Όταν η φύση δημιουργεί... Πολιτισμό»
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΙΛΑ Ε1
ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
Γεια σας ψάχνουμε τους Ρωμαίους
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Παραδοσιακές Συνταγές της Πάτμου
ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Πανελλαδική έρευνα σωματείων ΣΕΓΑΣ
Καταναλωτής, περιβάλλον και γεωργία στην ΕΕ Δ
Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
H ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
Παραγωγός: Νίκος Φραντζέσκαρος
22. Η χλωρίδα και η πανίδα της Ελλάδας
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ομάδα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π. Ο. Π Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) Τα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα που κατάγονται από μια περιοχή, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας. Η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά σε αυτόν τον τόπο. Η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται επίσης αποκλειστικά στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Ελληνικά Προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. Συνολικά 89 Ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. 20 διαφορετικά Τυριά 27 Ελαιόλαδα 23 Λαχανικά και Όσπρια 10 διαφορετικές ποικιλίες Ελιάς Το Κρητικό Παξιμάδι Το Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Μεσολογγίου Ποικιλίες Μελιού Γλυκά ποτά (το Κίτρο Νάξου και το Κουμκουάτ Κέρκυρας) Το Τοματάκι Σαντορίνης Το Μανταρίνι και η Μαστίχα Χίου

Ελληνικα προϊοντα ΛΑΔΙ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της Ελλάδας. Δεν νοείται ελληνική – μεσογειακή κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο. Οι εξαιρετικές ποικιλίες αυτού του εκπληκτικού προϊόντος έχουν αναγνωριστεί παγκόσμια. 27 ετικέτες, από όλο το φάσμα της ελληνικής υπαίθρου, είναι ΠΟΠ ή έχουν την τιμητική θέση ΠΓΕ. Ενδεικτικά, η Κρήτη, η Λακωνία, το Λυγουριό, η Κεφαλονιά, η Ολυμπία, η Λέσβος, η Πρέβεζα, η Ρόδος, η Θάσος, η Σάμος, η Ζάκυνθος, το Θραψανό, ο Άγιος Ματθαίος, η Τροιζινία, είναι τόποι που τους έχει αναγνωριστεί η μεγάλη τους συμβολή στον πολιτισμό του ελαιολάδου και έχουν αποσπάσει αμέτρητες διακρίσεις. ΚΡΗΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΛΕΣΒΟΣ ΘΑΣΟΣ ΣΑΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Ελληνικα προϊοντα ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ

ΦΕΤΑ Είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα γίδας . Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΦΕΤΑ Η φέτα πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Περιοχές παραγωγής είναι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα η Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος και από την νησιωτική χώρα μονάχα η νήσος Λέσβος (Μυτιλήνη). Προσπάθειες που είχαν γίνει για την ένταξη και άλλων περιοχών όπως η Κρήτη δεν απέδωσαν και στις οποίες ονομάζεται «Λευκό Τυρί». ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΦΕΤΑ Η καταχώριση της φέτας ως Π.Ο.Π. από την Ε.Ε. το 1996 προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Το 1999 η καταχώριση ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Η Επιτροπή διεξήγαγε εκ νέου αναλυτική έρευνα, από την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φέτα οφείλει να προστατευτεί και τον Οκτώβριο 2002 με νέο Κανονισμό καταχωρίστηκε και πάλι. Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού απορρίφθηκε το Δεκέμβριο του 2005. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ελληνικα προϊοντα ΜΑΣΤΙΧΑ

Αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο το οποίο μεγαλώνει στο νησί της Χίου. Η μαστίχα χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα και τη βιομηχανία καθώς επίσης σε μορφή τσίχλας που περιέχει σε μικρό ποσοστό μαστίχα. Το φυτό της μαστίχας, ο Σχίνος, είναι αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος, ο οποίος μπορεί να φτάσει και το ύψος των 3 μέτρα. Στο νησί της Χίου στα νότια χωριά της, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια, ευδοκιμεί και καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο Μαστιχοφόρος Σχίνος από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα. ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΣ

Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες να παραχθεί μαστίχα από το φυτό αυτό σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Οι εργάτες σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή. Αυτή η διαδικασία γίνεται από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΣ

Ελληνικα προϊοντα ΚΡΟΚΟΣ

ΚΡΟΚΟΣ Ο κρόκος Κοζάνης, αυτό το πανέμορφο λουλούδι με το ζωηρό μωβ χρώμα. Συλλέγεται και τυποποιείται με μεγάλη φροντίδα από τους Έλληνες καλλιεργητές. Οι στήμονές του δίνουν χαρακτηριστικό άρωμα, γεύση και χρώμα στα φαγητά και τα γλυκά, αλλά αποτελούν κι ένα μυστικό μακροζωίας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρόκου τον κατατάσσουν στην κατηγορία των «υπερτροφών». ΚΟΖΑΝΗ

Ελληνικα προϊοντα ΤΣΙΠΟΥΡΟ

ΤΣΙΠΟΥΡΟ Ελληνικό οινοπνευματώδες ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από 7 περίπου αιώνες (14ο μΧ) στα μοναστήρια του Αγίου Όρους από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. Το τσίπουρο έχει 36 έως 45 αλκοολικούς βαθμούς. Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΡΗΤΗ

ΤΣΙΠΟΥΡΟ Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η Τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Ούζο το οποίο έχει διαφορετικό τρόπο παρασκευής. Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα, το Αράκ της Μέσης Ανατολής και η Ζιβανία της Κύπρου. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΡΗΤΗ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! Διανόγλου Λάζαρος Λιόσης Γιάννης ΟΜΑΔΑ Διανόγλου Λάζαρος Λιόσης Γιάννης Χαλίλης Χρήστος - Αλκιβιάδης Χατζίδης Σωτήρης