ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΣ Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Applied Econometrics Second edition
Advertisements

Applied Econometrics Second edition
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Άλλες Στατιστικές Παλινδρόμησης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Applied Econometrics Second edition
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Το μοντέλο της απλής παλινδρόμησης
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Στάσιμες και Στοχαστικές Διαδικασίες
Applied Econometrics Second edition
Ανάλυση Πολλαπλής Παλινδρόμησης
Ανάλυση Παλινδρόμησης με Δεδομένα Χρονολογικών Σειρών
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 1)
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Βασικές Αρχές Μέτρησης
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αναδρομικός.
Στατιστική IΙ (ΨΥΧ-122) Διάλεξη 3 Απλή γραμμική παλινδρόμηση
Στατιστική IΙ (ΨΥΧ-122) Διάλεξη 4 Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Μπεττίνα Χάιδιτς Τρίτος παράγοντας ΈκθεσηΈκβαση ? Συγχυτικός παράγοντας Τροποποιητικός παράγοντας.
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
ΑΣΚΗΣΗ 19η Έστω οι ακόλουθες παρατηρήσεις για τις μεταβλητές Υ, Χ1 και Χ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Ηλεκτρική Δυναμική Ενέργεια Δυναμικό – Διαφορά Δυναμικού.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
Σήματα και Συστήματα ΙΙ Διάλεξη: Εβδομάδα Καθηγητής Πέτρος Γρουμπός Επιμέλεια παρουσίασης: Βασιλική Μπουγά 1.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΠΛΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Δρ. Κουνετάς Η Κωνσταντίνος.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 05 Μαρί-Νοέλ.
Εισαγωγή στη διαχείριση χαρτοφυλακίου Ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ορίζουμε Μ ια περιουσία που αποτελείται από μία ή περισσότερες κατηγορίες επενδυτικών.
Εργαστήριο Στατιστικής (8 ο Εργαστήριο) Συσχετίσεις μεταξύ μεταβλητών (ερωτήσεων)
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
Έλεγχος Υποθέσεων Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στη διαδικασία αποδοχής ή απόρριψης μιας στατιστικής υπόθεσης, Κατά την εκτέλεση ενός στατιστικού ελέγχου,
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Οικονομετρία Οικονομετρία ποσοτικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ μεταβλητών με βάση και αιτιολόγηση τη σχετική οικονομική θεωρία έχει στόχο – όχι μόνο την.
ΤΕΙ Αθήνας: Σχολή ΤΕΦ: Τμήμα Ναυπηγικής Εφαρμογές Η/Υ στην Ναυπηγική ΙΙ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ NA0703C39 Εξάμηνο Ζ’ Διδάσκων Κωνσταντίνος Β. Κώστας Παρουσίαση.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Επικρατούσα τιμή. Σε περιπτώσεις, που διαφορετικές τιμές μιας μεταβλητής επαναλαμβάνονται περισσότερο από μια φορά, η επικρατούσα τιμή είναι η συχνότερη.
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 1η Διάλεξη
Κίνδυνος και ΠΕΚ Έως τώρα υποθέταμε ότι οι ταμειακές ροές είναι βέβαιες, δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο Στην πραγματικότητα οι ταμειακές ροές ενός επενδυτικού.
Εισαγωγή στην Στατιστική
Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων – Μεθοδολογία παλινδρόμησης
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Κανονικότητα Μια από τις υποθέσεις του υποδείγματος της γραμμικής παλινδρόμησης είναι ότι ο διαταρακτικός όρος κατανέμεται κανονικά με μέσο μηδέν και σταθερή.
Διδάσκων: Δρ. Τσίντζα Παναγιώτα
Πολυσυγγραμμικότητα Εξειδίκευση
Η Έννοια της τυχαίας Διαδικασίας
Πολυπαραγοντική γραμμική εξάρτηση
Ονοματεπώνυμο Σπουδάστριας: Ευαγγελία Δάπκα
D. ACEMOGLU, D. LAIBSON, J. A. LIST
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Σχέση μεταξύ δυο ποσοτικών μεταβλητών & Μονοπαραγοντική γραμμική εξάρτηση 2017.
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστής συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Απλή γραμμική παλινδρόμηση
Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΣ Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής
Τ. Ε. Ι. Αθήνας Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η: Ανάλυση Ποσοτικών Δεδομένων
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστές συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
Επαγωγική Στατιστική Γραμμική παλινδρόμηση-Linear Regression Χαράλαμπος Γναρδέλλης Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
დროითი მწკრივების ანალიზი ბოქსი-ჯენკინსის მიდგომა და ARMAმოდელი
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΣ Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής Πολλαπλός συντελεστής προσδιορισμού – Διορθωμένος συντελεστής προσδιορισμού

Συντελεστής πολλαπλού προσδιορισμού Ο συντελεστής προσδιορισμού είναι ένα μέτρο της ικανότητας προσαρμογής του υποδείγματός μας, είτε αυτό είναι ένα απλό γραμμικό υπόδειγμα παλινδρόμησης, είτε είναι πολλαπλό. Επομένως ανεξάρτητα από τον αριθμό των ανεξάρτητων μεταβλητών, ο συντελεστής προσδιορισμού ορίζεται ως η αναλογία της μεταβλητότητας της εξαρτημένης μεταβλητής Υ που ερμηνεύεται από την παλινδρόμηση, δηλαδή από τις ανεξάρτητες μεταβλητές Χ1, Χ2, Χ3, … Χκ

Συντελεστής πολλαπλού προσδιορισμού Η τιμή του συντελεστή της πολλαπλής παλινδρόμησης υπολογίζεται από τους παρα- κάτω τύπους:

Συντελεστής πολλαπλού προσδιορισμού Όπου Var(et) και Var(Yt) είναι οι διακυμάνσεις των καταλοίπων και της εξαρτημένης μεταβλητής αντίστοιχα. Η τιμή του πολλαπλού συντελεστή προσδιορισμού κυμαίνεται μεταξύ 0 και 1, 0< R2<1 Eπειδή ο αριθμός των παραμέτρων εξαρτάται από τον αριθμό των ανεξάρτητων μεταβλητών που περιλαμβάνονται στη συνάρτηση του πολλαπλού γραμμικού υποδείγματος της παλινδρόμησης, συνεπάγεται ότι η τιμή του συντελεστή προσδιορισμού επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των ανεξάρτητων μεταβλητών του γραμμικού υποδείγματος. Επομένως, αν το δείγμα περιέχει μικρό αριθμό παρατηρήσεων και μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων μεταβλητών προκύπτει σοβαρό πρόβλημα συνέπειας και ακρίβειας των εκτιμητών στο πολλαπλό γραμμικό υπόδειγμα.

Διορθωμένος συντελεστής προσδιορισμού Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει προταθεί ο διορθωμένος (προσαρμοσμένος) συντελεστής προσδιορισμού (adjusted coefficient of multiple determination) που υπολογίζεται από τη σχέση: 1-(1-R2)*[n-1/n-(k+1)] Μία από τις βασικές διαφορές είναι ότι με την αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων μεταβλητών, η τιμή του συντελεστή πάντοτε αυξάνει, ενώ η τιμή του διορθωμένου συντελεστή προσδιορισμού ενδέχεται να αυξηθεί ή να μειωθεί. Για τον λόγο αυτό θα λέγαμε ότι ο διορθωμένος συντελεστής προσδιορισμού είναι περισσότερο κατάλληλος για τη σύγκριση της ερμηνευτικής ικανότητας των υποδειγμάτων που έχουν διαφορετικό αριθμό ανεξάρτητων μεταβλητών, καθώς και διαφορετικό μέγεθος δειγμάτων

Μερικοί Συντελεστές Συσχέτισης Αν σε ένα πολλαπλό γραμμικό υπόδειγμα παλινδρόμησης ορίσουμε ως rij (όπου i = 0,1,…,k. και j = 0, 1,…,k) τον απλό συντελεστή συσχέτισης μεταξύ των μεταβλητών Υ, Χ1, Χ2,..Χκ τότε μπορούμε να υπολογίσουμε όλους τους απλούς συντελεστές συσχέτισης μεταξύ όλων των μεταβλητών ανά δύο που βρίσκονται στο πολλαπλό γραμμικό υπόδειγμα της παλινδρόμησης με την παρακάτω μήτρα R (μήτρα συσχετίσεων).

Μερικοί Συντελεστές Συσχέτισης

Ο απλός συντελεστής συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών δεν λαμβάνει υπόψιν του τις πιθανές σχέσεις των μεταβλητών αυτών ως προς μία άλλη τρίτη μεταβλητή. Δηλαδή θα λέγαμε ότι ο απλός συντελεστής συσχέτισης δεν μετρά την αληθινή συσχέτιση μεταξύ δύο μεταβλητών του πολλαπλού γραμμικού υποδείγματος της παλινδρόμησης, όταν υπάρχει και κάποια άλλη μεταβλητή που μπορεί να συσχετίζεται με τις δύο αυτές μεταβλητές. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τους μερικούς συντελεστές συσχέτισης

Έστω το παρακάτω πολλαπλό γραμμικό υπόδειγμα της παλινδρόμησης: Ο μερικός συντελεστής συσχέτισης μεταξύ της εξαρτημένης μεταβλητής Υt και της ανεξάρτητης μεταβλητής X1t μετρά την επίδραση της X1t επί της Υt δοθέντος ότι η X2t παραμένει σταθερή. Ομοίως, ο μερικός συντελεστής μεταξύ της εξαρτημένης μεταβλητής Υt και της ανεξάρτητης μεταβλητής X2t μετρά την επίδραση της X2t επί της Υt δοθέντος ότι η X1t παραμένει σταθερή.

Μερικοί Συντελεστές Συσχέτισης Οι δύο μερικοί συντελεστές προσδιορισμού δίνονται από τις παρακάτω σχέσεις:

Μερικοί Συντελεστές Συσχέτισης Οι μερικοί συντελεστές προσδιορισμού παίρνουν τιμές ανάμεσα -1 και +1. Αν τότε λέμε ότι δεν υπάρχει καμία γραμμική συσχέτιση μεταξύ των μεταβλητών Υ και Χ1 όταν η μεταβλητή Χ2 παραμένει σταθερή. Στην περίπτωση αυτή η μεταβλητή Χ1 είναι προτιμότερο να εξαιρεθεί από το πολλαπλό γραμμικό υπόδειγμα της παλινδρόμησης.

Κριτήρια Επιλογής Υποδειγμάτων της Παλινδρόμησης Όταν υπάρχουν δύο συναρτήσεις που οι εξαρτημένες τους μεταβλητές αποτελούν διαφορετικές συναρτησιακές μορφές, π.χ και τότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτές τις δύο συναρτήσεις με τους αντίστοιχους συντελεστές προσδιορισμού.

Κριτήρια Επιλογής Υποδειγμάτων της Παλινδρόμησης O διορθωμένος συντελεστής προσδιορισμού είναι περισσότερο κατάλληλος για τη σύγκριση της ερμηνευτικής ικανότητας των υποδειγμάτων που έχουν διαφορετικό αριθμό ανεξάρτητων μεταβλητών, καθώς και διαφορετικό μέγεθος δειγμάτων. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα κριτήρια εκτός από το διορθωμένο συντελεστή προσδιορισμού που μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση της ερμηνευτικής ικανότητας των υποδειγμάτων. Τα κυριότερα από αυτά είναι το κριτήριο του Akaike (1973) (Akaike Information Criterion, AIC), το κριτήριο του Schwarz (1978) (Schwarz Criterion, SC) και το κριτήριο των Hannan and Quinn (1979) (Hannan and Quinn Criterion HQ) τα οποία βασίζονται στα αθροίσματα των τετραγώνων των καταλοίπων

Κριτήρια Επιλογής Υποδειγμάτων της Παλινδρόμησης Τα κριτήρια αυτά δίνονται από τις παρακάτω σχέσεις:

Κριτήρια Επιλογής Υποδειγμάτων της Παλινδρόμησης Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, επιλέγουμε εκείνο το υπόδειγμα που έχει τη μικρότερη τιμή στα κριτήρια αυτά. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι και τα τρία κριτήρια μπορούν να πάρουν και αρνητικές τιμές. Πρέπει επίσης εδώ να επισημάνουμε ότι όλα τα κριτήρια δεν επιλέγουν το ίδιο υπόδειγμα. Στην περίπτωση αυτή διαλέγουμε εκείνο το υπόδειγμα που το υποδεικνύουν τα περισσότερα κριτήρια.