Κατευθύνσεις Ερευνας Διατροφικής Επιδημιολογίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφικές Συστάσεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη Πλιάκας Τριαντάφυλλος Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Διατροφής
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία.
«Διατροφή και καρδιοπάθειες.
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Πιλοτικό Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής Ενηλίκων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Μπεττίνα Χάιδιτς Τρίτος παράγοντας ΈκθεσηΈκβαση ? Συγχυτικός παράγοντας Τροποποιητικός παράγοντας.
Αγωγή Υγείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Φυσική Δραστηριότητα και Πρόληψη των Χρόνιων Παθήσεων Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Τμήμα Βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ιστορική αναδρομή της τεχνητής διατροφής
Τροφή και τρόφιμα.
Στόχοι του μαθήματος Ορισμός συστηματικού λάθους (ΣΛ, bias) Διάκριση των τύπων συστηματικού λάθους Πως επιδρούν τα ΣΛ στην αλλαγή των αποτελεσμάτων Κριτική.
1 Διατροφή και Πρόληψη Νοσημάτων. 2 Προτεραιότητες Προληπτικής Ιατρικής & η θέση της Διατροφής τον 21ο Αιώνα.
Συγχρονικές μελέτες ή Χρονικής στιγμής
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιδίωξη: βελτίωση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των διεργασιών με βάση τις οποίες παράγονται τα προϊόντα Παράγοντες: ελεγχόμενες μεταβλητές.
4 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. Αιτιολογική Διάγνωση Λοίμωξης επιτυγχάνεται: (1)Απομόνωση μικροοργανισμού (καλλιέργειες σε ζωμούς και τρυβλία,
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
1 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Διατροφή & Δημόσια Υγεία.
ΑΣΚΗΣΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 3: Μεθοδολογικά ζητήματα στην έρευνα για τη γήρανση Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής.
ΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
1 Διατροφή και Πρόληψη Νοσημάτων στην Κοινότητα Community Nutrition and Disease Prevention.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (B’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
ΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ. Διερεύνηση και τεκμηρίωση της αιτιότητας,μιας χρόνιας συνήθως, νόσου συσχετίζοντας τον αιτιολογικό παράγοντα.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
1 Πρόληψη Καρκίνου Ευάγγελος Α Πολυχρονόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής.
1 Διατροφή και Πρόληψη Καρκίνου Diet and Cancer Prevention Where we are Where we are going.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓIA ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ -ΑΝΑΚΛΗΣΗ 24ΩΡΟΥ -ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -HOUSEHOLD.
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κανονική Κατανομή.
Ερμηνεία Σχετικού λόγου ( Odds ratio ) -1
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Περιγραφική Επιδημιολογία άτομο ,τόπος,χρόνος
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Σχεδιασμός Ερευνών Συγχρονικές Ερευνες.
«ΕΡΩΤΗΣΗ 1» Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ετήσιοι αριθμοί θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ανήλθαν στις , δηλαδή.
Προληπτικη ιατρικη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ορισμός υγείας: Στόχοι για την προώθηση της και την πρόληψη ασθένειας Mosby στοιχεία και των παραγώγων στοιχείων © 2010, 2006, 2002 από Mosby,
ΥΓΙΕΙΝΗ Δημήτρης Τσιργής.
Διατροφή και Ασθένειες
Παχυσαρκία.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βήματα σχεδιασμού Ερευνας Διατροφικής Επιδημιολογίας
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓIA ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Λήψη απόφασης για Ενεργειακό Σχεδιασμό
Αθανάσιος Δ Πρωτογέρου / Αναπληρωτής Καθηγητής
ΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Πρωτοβάθμια πρόληψη Αναφέρεται σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε το άτομο να μην έλθει όσο το δυνατόν σε επαφή με νοσογόνους παράγοντες ή να έχει.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κατευθύνσεις Ερευνας Διατροφικής Επιδημιολογίας

Validation studies Ερευνες Εγκυρότητας

Validation Studies Oι Ερευνες Εγκυρότητας επιτελούνται σε ένα δείγμα με χαρακτηριστικά παρόμοια με τα χαρακτηριστικά της κυρίως Ερευνας.

Validation studies Eρευνες Εγκυρότητας Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι σημαντικότεροι Συγχυτικοί παράγοντες Ηλικία Age Φύλο Gender Βάρος σώματος Body weight

Συγχυτικοί Παράγοντες με δυνατότητα να προκαλέσουν Διαφορική Δυσταξινόμηση Σχετιζόμενοι με τους συμμετέχοντες Ηλικία Age Φύλο Gender Θρησκεία Religion Κοινωνικοοικονομική Τάξη Social class Μορφωτικό Επίπεδο Education

Confounders related to the subject cont Culture Πολιτισμός/Παιδεία/καλλιέργεια πνεύματος Social approval(Η επιθυμία να ‘ εγκρίνει την συμπεριφορά τους’ ο Ερευνητής Social desirability (Η επιθυμία να φαίνονται στους άλλους ‘ΚΦ’ ‘normal’ η επιτυχημένοι σε σχέση με ‘φιλοδοξίες’’επιθυμίες’ / Nα γίνονται ‘επιθυμητοί’

Συγχυτικοί παράγοντες σχετιζόμενοι με την διαδικασία μέτρησης Μέγεθος μερίδας Portion Size Ερευνητής Interviewer Επιδράσεις μάθησης Learning effects Η τάση να αναφέρουν πρόσφατα γεγονότα ακόμη και όταν ερωτώνται σχετικά με γεγονότα στο παρελθόν Recency effects

Συγχυτικοί παράγοντες που σχετίζονται με την διαδικασία μέτρησης cont Χρόνος καθυστέρησης Η διαφορά χρόνου μεταξύ σχετικής έκθεσης και έκβασης(ανάπτυξη καρδιοπάθειας η καρκίνου) Lag time Αριθμός τροφίμων Number of foods Βάση δεδομένων Database

Πιθανές πηγές σφάλματος τριών μεθόδων μέτρησης Διατροφικής Εκθεσης(Nutritional Exposure) Μέτρηση Βάρους(kg) Mεθοδολογία :Personal balances

Components of error Συνιστώσες σφάλματος Χi =BTi+α+ei +εi Ti =true value

Μέτρηση βάρους Β (Proportional bias ) Εσφαλμένo ζύγισμα Underrecorded weight 3%

Mέτρηση Βάρους ‘Constant bias’ που σχετίζεται με την μέθοδο μέτρησης . Under recorded weights by 0.5 kg

Μέτρηση Βάρους Ei (random error) Tυχαίο σφάλμα σχετιζόμενο με ‘noise’- ‘Θόρυβο’(true random error) (μεταβλητότητα day-to- day διατροφικής πρόσληψης ) To βάρος διαφέρει κατά την διάρκεια της ημέρας. Το πρωί μικρότερο το βράδυ μετά το δείπνο μεγαλύτερο

Μέτρηση Βάρους εi Error που σχετίζεται με διαδικασία μέτρησης σε δεδομένο άτομο Πρόσληψη τροφίμων και ποτών από (Heavier subjects) Yπέρβαρα άτομα είναι μικρότερη από την ‘συνήθη’ όταν γνωρίζουν ότι θα ζυγιστούν στα πλαίσια έρευνας

Πρόσληψη λιπιδίων Fat intake g/day Food Record in Household measures Hμερολόγιο τροφίμων –μετρήσεις νοικοκυριού-οικογενειακού προγραμματισμού

Fat intake B Mικρές μερίδες υπέρ- αναφέρονται(over reported) , μεγάλες μερίδες υπο αναφέρονται (underreported)

Fat intake α Χρήση φωτογραφιών ‘προάγει’ την μέση υπερεκτίμηση του μεγέθους μερίδων κατά 5%

Fat intake e Περιεχόμενο δίαιτας σε λιπίδια ‘fat’ διαφέρει από ημέρα σε ημέρα

Fat intake ei Υπέρβαρα άτομα (heavier subjects) υποαναφέρουν(underreport) κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ‘λιπαρά’ fat

Ferritin serum μg/l Mέθοδος μέτρησης ELISA Enzyme-linked immunosorbent assay

Serum Ferritin B Temperature autoanalyzer too low All reactions too law Ferritin levels underestimated 5% Υποεκτίμηση επιπέδου Φερριτίνης 5%

Serum Ferritin a Yπεραραίωση Standard solution Overestimated /υπερεκτιμάται 6 μg/l

Serum Ferritin ei Τα επίπεδα Φερριτίνης ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση υγρών (fluid consumption )

Serum Ferritin εi Ατομα με λοίμωξη έχουν επίπεδο Φερριτίνης ‘overestimated’

Ferritin as Biochemical Indicator of Dietary Intake H Φερριτίνη αποτελεί τον καλύτερο δείκτη(indicator) αποθηκών Σιδήρου Meat intake is a significant Predictor of serum ferritin level , ….>>>>>> measure of heme

Serum Iron Is highly variable . Μεταξύ υγιών ατόμων , έχει παρατηρηθεί μεταβολή >20% μέσα σε 10 λεπτά.

Περιορισμοί Μεθόδων αναφοράς απαραίτητων για την Εγκυρότητα μετρήσεων Διατροφικής αξιολόγησης Βιοχημικές Μετρήσεις θρεπτικών συστατικών στο αίμα η άλλους ιστούς

Biochemical Measurements Πολύπλοκη συσχέτιση(μηχανισμοί) που αφορά διατροφική πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση, μεταβολισμό, αππέκριση, ομοιοστατικούς μηχανισμούς.

Doubly-labelled water Energy only Not for cases of gross obesity(Παχυσαρκία) και μεγάλης πρόσληψης αλκοόλ

Αζωτο Ουρίας(Urinary nitrogen Protein only PABA ανάλυση επηρεάζεται από από Παρακεταμόλη Ατελής συλλογή ούρων

Diet History Interviewer bias Inaccuracy αναφοράς μεγέθους μερίδων λόγω ‘memory error’ και προσωπικής αντίληψης(conceptualization) Overreporting fruits vegetables (listed separately)

Weighed records or Household measures Under reporting Aλλαγή Διατροφικών συνηθειών λόγω της διαδικασίας

Eπαναλαμβανόμενες Ανακλήσεις 24ώρου Under overreporting (alcohol &fruit) Inaccuracy of portion size reporting , Memory errors’ & ‘conceptualisation’

Παράγοντες κινδύνου Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ψυχολογικοί Παράγοντες Stress Ωράριο Εργασίας Shift work Ανθρώπινες σχέσεις Human realtionships

Βιολογικοί Παράγοντες Βακτήρια(Bacteria)(Μικρόβια) Ioί (viruses) Parasites

Αccident factors Hazard situations Accidents Alcohol Drugs

Physical factors Climate Workload Radiation

Ατομικά χαρακτηριστικά που τροποποιούν την επίδραση Περιβαλλοντικών Παραγόντων Genetic factors Nutrition Disease Sex Age Physical condition Personality

Genomics Γονιδιωματική Τεχνολογία και εφαρμογές

Επιδημιολογία & Πρόληψη Νοσημάτων Primordial Prevention(Πρωταρχική Πρόληψη ) (Ανακάλυψη παραγόντων κινδύνου και αιτιολογίας(underlying conditions) 1α(Primary Prevention)αποφυγή ‘παραγόντων κινδύνου’( Χοληστερόλη, Εμβόλια) 2α(Secondary Prevention)(Screening) 3α Τertiary Prevention(Aνακουφιστική Φροντίδα)(Palliative Care)(Παρηγορητική Αγωγή) 4α Quaternary(Overdiagnosics, Overmedicalisation)

Υγιής Ασθενής Καλή Υγεία Ευεξία Κακή Υγεία Καλή Υγεία Ευεξία Κακή Υγεία Good Health Well being Ill Health

Διατροφική Φροντίδα Ασθενή 1α Κέντρο Υγείας, Δημοτικό Ιατρείο, Εξωτ Ιατρ Νοσοκ, Διαιτολογικό Γραφείο Ιατρείο 2α Νοσοκομείο 3α Εξειδικευμένο/Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Patient Care Nutritional Care Διατροφικές Οδηγίες . Διαιτολόγιο

Προσυμπτωματικός Ελεγχος Screening Check up Διαλογή

Διαγνωστικό τεστ Diagnostic test Screening test Disease Screening

Screening and Secondary Prevention Πρόληψη Δευτερογενής(Δευτεροβάθμια)

Σχεδιασμός Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ευαισθησία και Ειδικότητα των διαδικασιών ‘screening’

Πληθυσμός ‘στόχος’ ‘Ατομα υψηλού κινδύνου’

Screening ‘τεστ’ Κριτήρια Αποδεκτό Ταχεία διαδικασία Απλό ,Ασφαλές ‘Χωρίς παρενέργειες’ Ακρίβεια(αυθεντικότητα)(accuracy) Επαναληπτότητα(Precision)

Ακρίβεια Αυθεντικότητα Accuracy --------------------------------------------------

Eπαναληπτότητα(Precision) ----------------------------------------------------- Αξιοπιστία(reliability) Αναπαραγωγιμότητα(Reproducibility) Συνέπεια(consistency)

Screening Eυαισθησία* Ειδικότητα* Eγκυρότητα* Θετική διαγνωστική αξία

Life expectancy Επιβίωση σε άτομα ηλικιωμένα >75 ετών Επιβίωση σε άτομα ηλικιωμένα >75 ετών Πρόληψη Ca Προστάτη

Φυσική Ιστορία Νόσου Διαπιστώσιμο Προκλινικό Στάδιο A---------B-----------C------------D--------- A Βιολογική Εναρξη Νόσου(Biologic onset) B Nόσος Διαπιστώσιμη με πρωσυμπτωματικό έλεγχο(Disease detectable by screening) C Eμφάνιση συμπτωμάτων(Symptoms develop) D Death

Διάρκεια επιβίωσης , Πρόσθετος Χρόνος , Χρονική Περίοδος μεταξύ προσυμπτωματικού ελεγχου και διάγνωσης βάσει συμπτωμάτων

Screening Γέννηση // 20 30* 40 45 50 55 60 έτη Γέννηση // 20 30* 40 45 50 55 60 έτη *Εναρξη καρκινογένεσης(exposure) Ολικό Προκλινικό Στάδιο 30-55 : 25 έτη Διαπιστώσιμο Προκλινικό Στάδιο= 45-55 : 10 έτη 55-50 : 5 έτη (Πρόσθετος χρόνος /επιτάχυνση διάγνωσης )