Μνήμη Η ικανότητα αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών στη διάρκεια του χρόνου Μια πολύπλοκη και δυναμική διαδικασία, ποικιλόμορφη και συναισθηματικά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μνήμη Η ικανότητα αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών στη διάρκεια του χρόνου Μια πολύπλοκη και δυναμική διαδικασία, ποικιλόμορφη και συναισθηματικά.
Advertisements

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ. ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ Από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες αδιαθεσίες στον ανθρώπινο πληθυσμό Παρατηρείται στο 70-75% των γυναικών, 55-60% των ανδρών Μπορεί.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΝΙΚΟΣ ΣΕΛΛΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ Workshops Αλεξανδρούπολη 15 Ιανουαρίου 2016.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ & ΥΓΕΙΑΣ.
Ο βοηθός της όρασής μας Τα γυαλιά:. Το μάτι Το μάτι μας είναι ένας ανιχνευτής φωτός.
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Ζ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΝΕΥΡΟΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Ο Κύκλος Ζωής Του Προϊόντος.
Οικονομική κρίση και κατάθλιψη: Τι να κάνουμε; Αλέξανδρος Βγόντζας Καθηγητής Ψυχιατρικής Παν. Κρήτης.
. 00:00:00 Λογότυπο Τελικό λογότυπο Slogan Always look on the bright side of life… Always look on the greek side of life!
Ατομική Ψυχολογία (Alfred Adler) Bασικές προτάσεις Πίσω από κάθε ανθρώπινη ενέργεια υπάρχει μια προσπάθεια να προχωρήσει ο άνθρωπος από μια μειονεκτική.
Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός και Διαχείριση Φυσικών Περιοχών Οργάνωση & λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα (ΦΔΠΠ)
Μάθημα: Οικονομική Του Περιβάλλοντος & Των Φυσικών Πόρων Διδάσκων: Dr. Ευτύχιος Σαρτζετάκης Δημήτρης Σακκουλίδης – Φωτεινή Σαμαρά Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ.
Εργασία Οδοντιατρικής Πληροφορικής Θέμα: Πληροφορική στην Προαγωγή και αγωγή οδοντικής υγείας σε παιδιά Mπομπότας Δημήτριος Σαμαράς Δημήτριος Σούλης Βασίλειος.
Φιλοσοφία & Κανόνες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Αναμφίβολα η διαφήμιση έχει εισβάλλει στη ζωή μας δυναμικά. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με διαφημιστικά μηνύματα από τα ΜΜΕ, το ραδιόφωνο, τις αφίσες, το.
22 ο Σχολείο Καλαμάτας Στ΄1 Άννα Μπαλίκου Σταυρίνα Ξυπολίτου.
Το Εννοιολογικό πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης
ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ (6031) Εαρινό Εξάμηνο
Ανοιχτά δεδομένα στη δημόσια υγεία Το παράδειγμα των ΗΠΑ και η προστιθέμενη αξία του για την Ευρωπαϊκή Ένωση Εβίκα Καραμαγκιώλη, Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου,
Εκπ. Δούκα Σχολικό Έτος Ερευνητική εργασία με θέμα: Η βιοτεχνολογία, οι εφαρμογές της και οι προοπτικές στην έρευνα - κοινωνικές και ηθικές.
Πρώτες βοήθειες Είναι οι πρώτες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο
Γραμμική παλινδρόμηση και Συσχέτιση: έλεγχοι με τον συντελεστή συσχέτισης r Στην ενότητα αυτή μελετάται η σχέση ανάμεσα σε δυο ποσοτικά χαρακτηριστικά.
Σύστημα στήριξης καθρέπτη σε Dobsonian Τηλεσκόπια.
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 2: Κύκλος Ζωής Έργου.
ΟΡΙΣΜΟΣ: ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ – ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση & Διαχείριση απορριμμάτων
Αξιολόγηση Timed 10 meter walk (10 μέτρα βάδιση )
Καθ. Γεώργιος Ζαλίδης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωπονίας Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου.
Το ταξίδι της ενέργειας
Προσθήκη διαδραστικότητας στους κόσμους SCRIPTING
novoril® bright Καθαριστικό-Συντηρητικό
Τουρισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Δρ. Αμανατίδου Ελισάβετ
Πως θα κατασκευάσουμε μια τοπογραφική τομή
Μέγας Αθανάσιος Thug Life Πέρρα Μαρία Φεφέ Αικατερίνη
INTERNATIONAL HELLENIC CULTURAL and EDUCATIONAL CONSORTIUM
Υπόδειγμα καταχώρησης σε ιστοσελίδα (Διαδίκτυο, κινητά, tablet, κλπ)
1η Έκθεση Προόδου ΕΣΠΑ Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2017
Dissemination & Exploitation Activities
Σχεδιασμός και Υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σχ. Έτους Ιωάννα Δεκατρή Υπεύθυνη Π.Θ. Γ΄ Δ.Δ.Ε. Αθήνας.
ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD/LEADER)
Εύη Κάϊλα Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπ. Εργασίας, Κοιν
ΣΤΙΓΜΑ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ
Υγειά και Ποιότητα ζωής Η ποιότητα ζωής είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο -Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στην Αμερική ο όρος ποιότητα ζωής εκφράζει την.
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ. Φραδέλος Ευάγγελος1, Τζαβέλλα Φωτεινή1,
45ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΣΝΕ
دستور العمل مراقبت از بیماران قلبی در بارداری، زایمان و پس از زایمان
Μετανάστευση: Απειλή ή ευκαιρία;
Ασκηση 1: Εισαγωγή στην Γενετική Ανάλυση
Σωστή Χρήση & Κατάχρηση του Internet
Βασική Υποστήριξη της Ζωής και Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση ΠΑΤΡΑ 2018
Επειδη πολλες φορες αισθανεστε ατυχοι και αδυναμοι και κανετε ολα αυτα τα ηλιθια τεστ που κυκλοφορουν για να βελτιωσετε την τυχη σας και να νιωσετε πιο.
Επίσκεψη της Γ’ τάξης στο Country Side Park, για εκπαιδευτικό πρόγραμμα 21Μαρτίου 2018.
ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΝΕΥΜΟΝΑ  Πίγκου Κωνσταντίνα1, Ζυγά Σοφία2, Αλικάρη Βικτωρία3, Θεοφίλου Παρασκευή4, Λαβδανίτη Μαρία5,
Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Φλώρινας
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
CYSTOISOSPORA BELLI.
Η έρευνα παρουσιάστηκε το 2016 στο PME40, στο Szeged της Ουγγαρίας
SARCOCYSTIS spp.
TOXOPLASMA GONDII.
Παραπτωματικοτητα: προληψη & αντιμετωπιση
Law of Sine Chapter 8.2.
ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon
2o ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κολοστούμπης Γιώργος , BSc, MSc, PhD Μακρυγιαννάκη Κλεάνθη , RN, MSc
Πολιτική για τη δημιουργία Φιλικών Πόλεων για τα άτομα με Άνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θέλετε διαφορετική εικόνα σε αυτή τη διαφάνεια; Επιλέξτε.
στο Χιονοδρομικό κέντρο της Ροδόπης!
1η Έκθεση Προόδου ΕΣΠΑ Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2017
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μνήμη Η ικανότητα αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών στη διάρκεια του χρόνου Μια πολύπλοκη και δυναμική διαδικασία, ποικιλόμορφη και συναισθηματικά φορτισμένη Πέρα από όλα τα άλλα, οι αναμνήσεις μας μας προσδιορίζουν - χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε η αίσθηση της συνέχειας του εαυτού

1) κωδικοποίηση: η διεργασία μέσω της οποίας μετατρέπουμε την αντίληψη, τη σκέψη και το συναίσθημα σε ανάμνηση οι αναμνήσεις κατασκευάζονται, δεν είμαστε φωτογραφικές μηχανές ή κασετόφωνα αναπαράσταση (μετατροπή) και χωρητικότητα (ο μαγικός αριθμός 7) οι νέες πληροφορίες συνδέονται με αυτές που ήδη έχουμε και αποθηκεύονται οπτικές, ακουστικές, φωνολογικές, σημασιολογικές, κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση, διαφορετικότητα εφαρμογές στη διαφήμιση, διάβασμα για εξετάσεις κλπ

2) αποθήκευση: η διαδικασία της διατήρησης των πληροφοριών στη μνήμη, στη διάρκεια του χρόνου που βρίσκονται οι αναμνήσεις μας όταν δεν τις χρησιμοποιούμε; αισθητηριακή: η διατήρηση της αισθητήριας πληροφορίας (εικονομνήμη, ηχομνήμη κλπ) για δευτερόλεπτα ή και λιγότερο βραχύχρονη: η προσωρινή (κάτω από λεπτό) διατήρηση μιας (μη αισθητήριας;) πληροφορίας (περίπου 7 συστάδες) &εργασίας: η ενεργητική διατήρηση των πληροφοριών στη βραχύχρονη μνήμη, μέσω της νοερής επανάληψης μακρόχρονη: η αποθήκευση της πληροφορίας για ώρες, μέρες, εβδομάδες, χρόνια – άγνωστο όριο χωρητικότητας & διάρκειας (π.χ. συμμαθητές)! πρόδρομη & ανάδρομη αμνησία ιππόκαμπος , εγκεφαλικός φλοιός και Hebb (1949)

3) ανάσυρση: η διαδικασία επανάκτησης πληροφοριών οι οποίες έχουν προηγουμένως κωδικοποιηθεί και αποθηκευτεί σήμα ανάσυρσης: μια εξωτερική πληροφορία η οποία σχετίζεται με αποθηκευμένες πληροφορίες και βοηθά να τις ανασύρουμε η ανάσυρση είναι πιο αποτελεσματική όταν βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση με αυτήν που είχαμε κατά τη διάρκεια της κωδικοποίησης-αποθήκευσης, πχ: διάβασμα, εξετάσεις & μπύρες φοιτητές και θρανία δύτες και απομνημόνευση λέξεων αλκοολικοί σε αποθεραπεία & ερωτευμένοι σε αποθεραπεία! the bright side of life… η ικανότητα ανάσυρσης φθείνει και αυτή με την ηλικία, όπως και η ικανότητα αποθήκευσης – ιππόκαμπος, Alzheimer’s (φλοιός) συνήθως όσο πιο παλιό το γεγονός τόσο καλύτερα ανασύρεται

Ρητή και Άρρητη μνήμη η συνείδηση δεν είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό μιας μνήμης (ούτε και του τρόπου απόκτησής της - μάθηση) μπορεί να μην θυμόμαστε γεγονότα, αλλά αυτά να έχουν αφήσει ίχνη μέσα μας και να επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας άνθρωποι με αμνησία μπορούν να μάθουν ένα σπορ ή να προγραμματίζουν έναν υπολογιστή, παρ’ότι δεν έχουν καμία συνειδητή ανάμνηση από την εκπαίδευσή τους σημασιολογική μνήμη: ένα δίκτυο αλληλένδετων γεγονότων και εννοιών, που απαρτίζουν τη γνώση μας για τον κόσμο μνήμη επεισοδίων: η συλλογή προσωπικών εμπειριών του παρελθόντος, πράγματα που μας συνέβησαν προσωπικά (νοητικά ταξίδια στο χρόνο – ζώα;) διαδικαστική μνήμη: η απόκτηση δεξιοτήτων, γνώση ως προς το πως να κάνω πράγματα ευόδωση: η ενισχυμένη ικανότητα να σκεφτώ ή αντιληφθώ ένα ερέθισμα (λέξη, αντικείμενο), ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σε αυτό (ή σε κάποιο παρόμοιο) – δουλεύει και σε άτομα με αμνησία

τα 7 αμαρτήματα (?) της μνήμης τα 7 αμαρτήματα (?) της μνήμης παροδικότητα: η λήθη των γεγονότων με την πάροδο του χρόνου αφηρημάδα: η διακοπή της προσοχής που οδηγεί σε αστοχία της μνήμης ανάσχεση: η αποτυχία ανάκτησης πληροφοριών παρ΄ότι αυτές βρίσκονται στη μνήμη λανθασμένη απόδοση: η απόδοση μιας ανάμνησης η μιας ιδέας σε λανθασμένη πηγή υποβολιμότητα: η τάση ενσωμάτωσης παραπλανητικών πληροφοριών από εξωτερικές πηγές στις προσωπικές αναμνήσεις μεροληψία: οι στρεβλωτικές επιρροές της παρούσας γνώσης, των πεποιθήσεων και των συναισθημάτων κατά την ανάκληση παλαιότερων εμπειριών επιμονή: η παρεισφρητική ανάκληση γεγονότων τα οποία θα επιθυμούσαμε να είχαμε τη δυνατότητα να ξεχάσουμε