Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ. Φραδέλος Ευάγγελος1, Τζαβέλλα Φωτεινή1,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ. Φραδέλος Ευάγγελος1, Τζαβέλλα Φωτεινή1,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ. Φραδέλος Ευάγγελος1, Τζαβέλλα Φωτεινή1, Κούκια Ευμορφία2, Αλικάρη Βικτώρια1,Κωνσταντίνος Τσάρας3, Ζυγά Σοφία1  1Εργαστήριο Νοσηλευτικών Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη. 2Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα. 3Τμήμα Νοσηλευτικής, Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας, Λάρισα Εισαγωγή: Η χρόνια νεφρική νόσος χαρακτηρίζεται από νεφρική βλάβη και / ή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας και σχετίζεται με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη, την διάγνωση και τη θεραπεία, η ΧΝΝ παραμένει ένα σημαντικό της πρόβλημα δημόσιας υγείας. Αρκετές μελέτες βρήκαν μειωμένη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση όσον αφορά τη σωματική, κοινωνική και ψυχική τους κατάσταση, με την ποιότητα ζωής να είναι μειωμένη ήδη από τα αρχικά στάδια της ΧΝΝ. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη διερευνά την επίδραση των κοινωνικών, δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών ασθενών με ΧΝΝ στην ποιότητα ζωής τους. Υλικό και μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 367 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση και τα δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου αποτελούμενου από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορούσε κοινωνικοδημογραφικές και κλινικές πληροφορίες του δείγματος και το δεύτερο ήταν η κλίμακα αξιολόγησης ποιότητας ζωής (ΠΖ) Missoula Vitas Quality of Life Index-15. Η στατιστική επεξεργασία του εμπειρικού υλικού της έρευνας πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα SPSS v. 20, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της Περιγραφικής (Descriptive) και της Επαγωγικής (Inferential) Στατιστικής. Αποτελέσματα: Από το σύνολο των 367 ασθενών το 62,1% ήταν άνδρες και το 37,9% γυναίκες. Η ηλικία τους κυμαίνονταν από 18 έως 92 ετών με μέση τιμή τα 61,80 ± 15,11. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν έγγαμοι (59,1%) και είχαν 1 έως 2 παιδιά (51,5%). Το συνολικό σκορ της Κλίμακας Ποιότητας Ζωής «MVQOLI – 15R» (Συνολική Ποιότητα Ζωής) είχε μέση τιμή 17,22 ±3,85, γεγονός που δείχνει ότι η πλειονότητα των ασθενών εμφάνιζε ικανοποιητικές τιμές Συνολικής Ποιότητας Ζωής. Η Συνολική Ποιότητα Ζωής βρέθηκε να σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την ηλικία (p=0,001), τον τόπο διαμονής (p=0,001), την οικογενειακή κατάσταση (p=0,002), τη διαβίωση με άλλους (p=0,006), το εκπαιδευτικό επίπεδο (p=0,003), την επαγγελματική κατάσταση (p=0,002), το πόσο κοντά αισθάνονται στο θεό (p=0,005), την ύπαρξη άλλου προβλήματος υγείας (p<0,001) και το τρέχον επίπεδο δραστηριότητας (p<0,001). Συμπεράσματα: Διάφοροι δημογραφικοί, κοινωνικοί και κλινικοί παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με την ποιότητα ζωής στη ΧΝΝ. Η αξιολόγηση των παραγόντων που σχετίζονται με τη ΠΖ μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση ασθενών που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ΠΖ τους.


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ. Φραδέλος Ευάγγελος1, Τζαβέλλα Φωτεινή1,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google