ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζαχαρίας-Σωτήρης Μ..

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΟΛΙΤΗ ΜΑΡΙΑ Α.Μ Β’ ΕΤΟΣ. Serca2- Ελεγχόμενη από ιόντα ασβεστίου – ρυθμίζει την κερατινοκυτταρική προσκόλληση και διαφοροποίηση που διαμεσολαβούν.
Advertisements

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Η ΜΟΔΑ ΤΗΣ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ- Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ROCK ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΠΛΩΜΑΡΙΤΟΥ ΆΝΝΑ ΙΣΟΥΦΙ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (στα πλαίσια του μαθήματος project) Α΄ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ 7ου γυμνασίου Ηλιούπολης Καθηγητής-Υπεύθυνος της Εργασίας: Λιανός Ανδρέας.
ΚΑΡΑΛΑΚΗ-ΚΥΡΙΑΖΗ 13/11/2016 ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑ: Δ΄2 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:04/06/10 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΩΝ.ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΛΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΖΗ.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΛΙΟΣ, MSc, PhD Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΔΕ
Η ΤΕΧΝΗ τηΣ ΑναγγΕνησηΣ
Παραδοσιακές καλλιέργειες
Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη
ΕΘΙΣΜΟΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΥΑΛΙ.
ΓΕΛ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ:Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΗ ΜΑΡΙΑ Α.Μ Β’ ΕΤΟΣ.
Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α2 β΄ τετράμηνο
ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟ MATLAB ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» Σπουδάστρια:
Τις ομάδες πλαισιώνουν:
ΑΠΟ QUARK ΣΕ QUASAR.
Απορρυπαντική δράση σαπώνων
Καταγραφή των αερολυμάτων από διαστημικές πλατφόρμες
UZGON Ana Gregorina.
Προλήψεις και δεισιδαιμονίες
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Δ ΠΕΝΘΟΣ Πένθος ονομάζεται το συναίσθημα λύπης και θλίψης που νοιώθει κάποιος όταν του συμβεί κάποια μεγάλη συμφορά και είναι η φυσιολογική αντίδραση απέναντι.
1.8 Ατμοσφαιρική ρύπανση – Φαινόμενο θερμοκηπίου – Τρύπα όζοντος
3ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού Εύβοιας
Τα άστρα και οι μύθοι τους
Ένα νησί βγαλμένο από τα πιο…παγωμένα παραμυθια!
σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο, την πρόληψη καθώς και την
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζαχαρίας-Σωτήρης Μ.

Τι είναι πρόσθετα τροφίμων Με τον όρο πρόσθετα 'τροφίμων'χαρακτηρίζονται ουσίες που προστίθενται σε τροφές, συνηθέστερα σε όσες είναι έτοιμες προς κατανάλωση, καθώς και σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κ.τ.λ.. Επίσης επιτελούν και λειτουργίες προφύλαξης από παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και από χημικές διαδικασιές που μπορούν να συμβούν τις οποίες δεν μπορεί να αποτρέψει η κύρια <<ασπίδα>> δηλαδή η συσκευασία.

Τα πρόσθετα τροφίμων διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευσή τους, σε φυσικά πρόσθετα και σε συνθετικά πρόσθετα. Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχίες για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια.

Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση. Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται. Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται: σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους, οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή, η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Αντίστοιχα αν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, αναστέλλεται η χρήση τους γενικά ή σε συγκεκριμένα μόνο τρόφιμα.  Στην Ελλάδα οι προδιαγραφές για τη χρήση των προσθέτων καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που εκδίδει το Γενικό Χημείο του Κράτους και είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ομαδεσ προσθετων

Χρωστικές: προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου που έχει χαθεί κατά την επεξεργασία του. Συντηρητικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους. Γαλακτωματοποιητές: επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μειγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο. Πυκνωτικά μέσα: αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου.

Αντιοξειδωτικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση (όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος). Γλυκαντικά: χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. Η χρήση γλυκαντικών υλών αντί της ζάχαρης είναι δικαιολογημένη για την παραγωγή τροφίμων μειωμένων θερμίδων, τροφίμων που δεν προκαλούν τερηδόνα ή τροφίμων χωρίς προσθήκη ζάχαρης για την παράταση του χρόνου διατήρησης χάρις στην αντικατάσταση της ζάχαρης, καθώς και για την παραγωγή διαιτητικών προϊόντων.

Σταθεροποιητές: επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικο-χημικής κατάστασης ενός τροφίμου, δηλαδή επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη μειγνυόμενων ουσιών σε ένα τρόφιμο. Περιλαμβάνουν επίσης ουσίες που σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου. Ρυθμιστές οξύτητας: μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου. Ενισχυτικά γεύσης: ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή / και οσμή του τροφίμου.

Τα <<Ε>>

Τι είναι <<Ε>>; Οι αριθμοί E είναι κώδικες για τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων και έχουν θεσμοθετηθεί από την ευρωπαική ένωση για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιά πρόσθετα περιλαμβάνουν οι συσκευασμένες τροφές που καταναλώνουν

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προσθήκη μη κατάλληλων για κατανάλωση Ε στα τρόφιμα. Πολλές τέτοιες πρόσθετες ουσίες θεωρούνται ότι συνδεόνται με διάφορες διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό. Λ.χ. : αλλεργίες, νευρολογικές διαταραχές, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις κ.α

Στη συσκευασία όλων των τροφίμων υπάρχει υποχρεωτικά ο κατάλογος των συστατικών του, ο οποίος συνίσταται στην παράθεση όλων των συστατικών του τροφίμου κατά σειρά ελαττούμενης περιεκτικότητας ως προς το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων. Ο καταναλωτής μπορεί επομένως να ελέγξει ποια πρόσθετα περιέχονται σε ένα τρόφιμο, διαβάζοντας την ετικέτα. Στον κατάλογο των συστατικών τα πρόσθετα αναφέρονται υποχρεωτικά με το όνομα της κατηγορίας και το ειδικό τους όνομα ή τον αριθμό Ε.

Παρακάτω αναγράφονται οι τιμές των Ε και σε ποια ομάδα ανήκει το κάθε ένα. E100-Ε200: Χρώματα- Χρωστικές τροφίμων. Ε200-E300: Συντηρητικά. E300-E400: Αντιοξειδωτικά- Γαλακτοματοποιητές Σταθεροποιητές. E400-E500: Γαλακτοματοποιητές- Παράγοντες πήξης. Ε500-Ε600: Πρόσθετα διαφόρων χρήσεων. Ε500-1000: Πρόσθετα διαφόρων χρήσεων. Ε1000-Ε1525: Πρόσθετα διαφόρων χρήσεων.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που ΤΕΛΟΣ!!! Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε!!!

Βιβλιογραφεια + www.wikipedia.com + www.foodgrade.gr + www.efet.gr + www.bestrong.org.gr +Συσκευασία τροφίμων του Σπυρίδων Ε. Παπαδάκη (Βιβλίο)