Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδοσιακές καλλιέργειες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδοσιακές καλλιέργειες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραδοσιακές καλλιέργειες
Συντονιστές : Τσούντος Νικόλαος Παπανικολάου Ευάγγελος Συμμετέχοντες μαθητές Αμαξάς Παύλος Αμαξάς Χρήστος Βλάχος Γεώργιος του Θεοδώρου Γκοτσόπουλος Διονύσιος Δημητρακόπουλος Δημήτριος Πήττας ευθύμιος Χρυσοβαλλάντης Σταθόπουλος Παναγιώτης Σταματόπουλος Θεμιστοκλής Τακόπουλος Θεόδωρος Τουρκάκης Άγγελος

2 Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμίστων ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε  αμεψισπόρα (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση , ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων

3 Με μια ματιά Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανίσμους . Σε μερικές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, η βιολογική καλλιέργεια ορίζεται και από το νόμο, ώστε η εμπορική χρήση του όρου «Βιολογικό» να υπόκειται σε έλεγχο από την κυβέρνηση και το κράτος. Κάποιο είδος «διαπίστευσης» προσφέρεται στους αγρότες έναντι αμοιβής, καθιστώντας παράνομη την πώληση προϊόντων με τον τίτλο «Βιολογικό» χωρίς αυτή τη διαπίστευση.

4 Φυτοφάρμακα Το κύριο ζήτημα της Βιολογικής Καλλιέργειας είναι η αντικατάσταση συνθετικών χημικών ουσιών με άλλες που βρίσκονται στη φύση. Αντί συνθετικών φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούνται οργανικά φυτοφάρμακα όπως για παράδειγμα το πύρεθρο και η ροτενόνη. Οι βιολογικοί καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες οργανικές ουσίες είναι βιοδιασπώμενες και άρα δεν μένουν στο τελικό προϊόν. Αντίθετα

5 Γενετική Διασταύρωση Είναι η διαφαινόμενη διαδικασία όπου μη-Γ.Τ. φυτά διασταυρώνονται με Γ.Τ. φυτά που καλλιεργούνται σε κοντινά χωράφια ή την ευρύτερη βιοπεριοχή, επιμολύνοντας το γενετικό υλικό τους. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μελέτες πάνω στο τρόπο και στη διαδικασία που συμβαίνει αυτό, αφού ολόκληρη η διαδικασία είναι ακόμη άγνωστη.

6 Πιστοποίηση Η πιστοποίηση βιολογικών προιόντων είναι απαραίτητη, μέσα από το νόμο, για τη χρήση του όρου «βιολογικό». Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία ονομάζονται «Πιστοποιητικοί Οργανισμοί» και υπόκεινται στο Γεωργίας, έναντι αμοιβής. Το ζήτημα της πιστοποίησης έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κόλπους των βιολογικών καλλιεργητών. Πολλοί πιστεύουν ότι, με τη δημιουργία αυτού του προτύπου, προστατεύεται και ελέγχεται το τελικό προϊόν.

7 Μέλλον Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Ειδικά στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια πολύ απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Όμως πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια, έπειτα από 30 χρόνια ύπαρξης, βρίσκεται αυτό το καιρό σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Παρόλη την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, το μέλλον των μικρών και αυτόνομων αγροτών (βιολογικών ή μη) βρίσκεται σε κίνδυνο.

8 8 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ Η ιδιαίτερη ποικιλομορφία της χώρας μας, προσφέρει την ικανότητα να υπάρχει σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους διαθέσιμη φρέσκια ελληνική πατάτα στην αγορά. Η καλλιέργεια της πατάτας πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, με εξαίρεση στους χειμερινούς .Η καλλιέργειά της εντοπίζεται κυρίως στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη, δηλαδή σε περιοχές με ήπιο χειμώνα.

9 Καλλιεργητικά βήματα 1ο Βήμα: Για να καλλιεργήσουμε την πατάτα φυτεύουμε πατατόσπορους. 2ο Βήμα: Αυτοί οι σπόροι φυτεύονται ολόκληροι ενώ αν έχουμε μεγαλύτερα μεγέθη (60-80γρ), θα πρέπει να τους κόψουμε στη μέση. Δεν χρησιμοποιούμε πατατόσπορους μεγέθους μεγαλύτερου των 80γρ. 3ο Βήμα: Για να βλαστήσουν όλοι οι πατατόσποροι και για να μειώσουμε το χρόνο καλλιέργειας στο χωράφι (κατά ημέρες) αλλά και για να ωριμάσουν όλες οι πατάτες που θα μαζέψουμε μαζί, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη λεγόμενη «προβλάστηση» στις πατάτες. 

10 Προετοιμασία χωραφιού
Αρχικά καθαρίζουμε την έκταση που θα καλλιεργήσουμε από αγριόχορτα και πέτρες. Η πατάτα αγαπάει την οργανική ουσία, για αυτό ρίχνουμε καλά κομποστοποιημένη κοπριά. Κοπριά και λίπασμα τα απλώνουμε σε όλη την έκταση και μετά τα ενσωματώνουμε φρέζα σε βάθος τουλάχιστον 20εκ., έτσι ώστε να μην έρθουν σε απευθείας επαφή με τις πατάτες και τους δημιουργήσουν εγκαύματα.  Στην συνεχεία αλφαδιάζουμε την έκταση και αφαιρούμε πέτρες και μεγάλους σβώλους χώματος, που θα δυσκολέψουν το φύτρωμα και την ανάπτυξη των νέων κονδύλων της πατάτας

11 Τρόπος καλλιέργειας Η αυτόµατη σπαρτική που προσαρμόζεται σε ελκυστήρα (τρακτέρ) ο οποίος φυτεύει 2 γραµµές ταυτόχρονα σε κανονικές αποστάσεις των cm επί των γραµµών και σε γραµµές που απέχουν 75 cm μεταξύ τους. Tο λίπασµα τοποθετείται αυτόµατα σε συνεχείς λωρίδες, αριστερά και δεξιά του πατατόσπορου και έτσι ο πατατόσπορος δεν έρχεται σε επαφή µε το λίπασµα, αποφεύγονται πιθανά εγκαύµατα. H κάλυψη του σπόρου και του λιπάσµατος γίνεται µε τη βοήθεια των δίσκων που σχηµατίζουν

12 Ροδάκινα Νάουσας Τα Ροδάκινα Νάουσας αναγνωρίστηκαν ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένδειξη «Ροδάκινα Νάουσας», όπως και κάθε άλλη καταχωρισμένη ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ, προστατεύεται από: κάθε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση καταχωρισμένης ονομασίας για προϊόντα που δεν καλύπτονται από την καταχώριση, κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση, έστω και αν αναφέρεται η πραγματική προέλευση των προϊόντων ή υπηρεσιών.

13 Ποικιλίες-Χαρακτηριστικά
Το προϊόν Ροδάκινα Νάουσας προέρχεται από την καλλιέργεια των εκλεκτών ποικιλιών. Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της ζώνης καλλιέργειας, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του όρους Βέρμιου, σε συνδυασμό με τα γόνιμα πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη και τα άφθονα νερά των πηγών συντελούν ώστε το παραγόμενο προϊόν να αποκτά ποιοτικές ιδιαιτερότητες που το ξεχωρίζουν από τα ομοειδή προϊόντα άλλων περιοχών. Ποικιλίες-Χαρακτηριστικά

14 Καλλιέργεια, Συγκομιδή
Οι καλλιεργητικές τεχνικές εφαρμόζονται συστηματικά, με ιδιαίτερη επιμέλεια. Το κλάδεμα και το αραίωμα γίνονται έγκαιρα και με σχολαστικότητα. Η αντιμετώπιση των ασθενειών γίνεται με χρήση ήπιας μορφής φυτοφαρμάκων. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται σταδιακά μετά από έλεγχο της ωριμότητας. Μετά τη συγκομιδή, το προϊόν ελεγμένο και συσκευασμένο μεταφέρεται σε πιστοποιημένες μονάδες.

15 Η καλλιέργεια του αμπελιου
Η καλλιέργεια του αμπελιού ξεκίνησε απ’ τη νότια περιοχή του Καυκάσου πριν περίπου χρόνια, διαδόθηκε στη Μεσοποταμία όπου αναπτύχθηκε και ο πρώτος ανθρώπινος πολιτισμός. Στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα το αμπέλι ήρθε αργότερα περνώντας απ’ τη Φοινίκη, το σημερινό Λίβανο. Απ’ τους Έλληνες το αμπέλι πέρασε στη Ρώμη, στη Γαλλία, στην Ισπανία και σ’ όλες τις χώρες απ’ τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

16 Προετοιμασία Αμπελώνα
Ο σχεδιασμός εγκατάστασης ενός νέου αμπελώνα, αφορά στο σύνολό της την εκμετάλλευση , γι'αυτό παίζει καθορι­στικό ρόλο η μελέτη όλων των παραγόντων που συντελούν στη διαμόρφωση του κόστους της επένδυσης, αλλά και του κόστους του παραγόμενου προϊό­ντος.

17 Τοποθεσία-Εδαφος Η θέση του χωραφιού, εφόσον υπάρχει δυνατότητα επιλογής, πρέπει να είναι τέτοια, ώστε το αμπέλι να δέχεται τις ευεργετικές επιδράσεις τόσο των ηλιακών ακτίνων, όσο και του αέρα. Για παράδειγμα, τα επι­ κλινή εδάφη και ειδικότερα τα ευρισκόμενα σε πλαγιές λόφων, θεωρούνται τα καταλληλότερα για την εγκατάσταση αμπελώνων, διότι αφενός πλήττονται δυσκολότερα από τους παγετούς και αφετέρου παράγουν καλύτερης ποιό­τητας σταφύλια. Η δομή, η σύσταση και η χημική σύνθεση του εδάφους του χω­ραφιού, παίζει σπουδαίο ρόλο, τόσο στην ανάπτυξη των φυτών της αμπέλου, όσο και στα παραγόμενα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για οινοποίηση. Εν­δεικτικά, μπορεί να αναφερθεί, ότι όπως το κάλιο και το ασβέστιο επηρεά­ζουν, το πρώτο τα ζάχαρα και το δεύτερο τις αρωματικές ουσίες, το χλωρι­ούχο νάτριο αν εμπεριέχεται στο έδαφος του χωραφιού, θεωρείται απαγο­ρευτικός παράγοντας για την ανάπτυξη και εγκατάσταση αμπελιού

18 17/2/2017 ΚΛΑΔΟΣ Το χειμερινό κλάδεμα γίνεται κατά τη χειμέρια ανάπαυση των πρέμνων και αφορά την αφαίρεση κληματίδων ή τμημάτων τους και βραχιόνων. Διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και καρποφορίας. Το κλάδεμα βοηθά στην ανάπτυξη και υποστήριξη του σκελετού και της βλάστησης των πρέμνων. Το θερινό κλάδεμα γίνεται κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και αφορά επεμβάσεις σε χλωρά όργανα του πρέμνου και στοχεύει στην εξισορρόπηση της βλάστησης, στη διόρθωση λαθών κατά το χειμερινό κλάδεμα, στη βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών και στη δημιουργία κατάλληλων κληματίδων για το χειμερινό κλάδεμα της επόμενης χρονιάς Το κλάδεμα μπορεί να γίνει από το τέλος της φυσιολογικής φυλλόπτωσης μέχρι την έναρξη της βλάστησης.Γενικά το πολύ πρώιμο και πολύ όψιμο κλάδεμα εξασθενούν τα πρέμνα.

19 Φράουλα Η Φράουλα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις,δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος.

20 Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Η φράουλα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα. Τη βλάπτει η ξηρασία ενώ το πότισμα είναι καλύτερα να γίνεται με ράντισμα όλου του φυτού ή με τεχνητή βροχή. Όταν το ψύχος του χειμώνα είναι μεγάλο τότε οι φράουλες καλύπτονται για να προστατευτούν.Η συγκομιδή γίνεται μόλις οι φράουλες αποκτήσουν κόκκινο χρώμα. Οι Η.Π.Α. έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο με τόνους ετησίως. Ακολουθούν ο Καναδάς , η Ιταλία , η Πολωνία και η Γαλλία.

21 Καλλιέργεια ελαιόδεντρων και παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη ​
Καλλιέργεια ελαιόδεντρων και παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη ​ Στην Κρήτη, περίπου το ¼ της συνολικής έκτασης καλύπτεται από ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν το 65% της γεωργικής γης του νησιού. Η Κρήτη είναι η δεύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αριθμό ελαιοδέντρων και η καλλιέργειά τους απασχολεί σχεδόν το σύνολο των αγροτικών οικογενειών. ​

22 Στοιχεία διαφοροποίησης κρητικού ελαιολάδου ​
Στοιχεία διαφοροποίησης κρητικού ελαιολάδου ​  Το κύριο χαρακτηριστικό του Κρητικού ελαιολάδου, που το καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, είναι η ποιότητά του. Σήμερα πάνω από το 95% της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (στοιχεία Σ.Ε.ΔΗ.Κ.). Πρόκειται για ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, με ευχάριστη οσμή και εξαιρετική γεύση. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά του Κρητικού ελαιολάδου οφείλονται στο ήπιο κλίμα που επικρατεί στο νησί, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίοδο κατά την οποία δημιουργείται το λάδι στον καρπό. Επίσης, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή και η μεταφορά του ελαιοκάρπου για ελαιοποίηση γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και με την βοήθεια των εξελιγμένων τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τα ελαιουργεία σήμερα στην Κρήτη, παράγεται ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. ​

23 ΦΑΚΗ Η φακή αποτελεί ένα από τα όσπρια τα οποία καλλιεργούνται παραδοσιακά στην ελληνική ύπαιθρο για αιώνες. Είναι ξηρική καλλιέργεια και έχει ευρεία ζώνη προσαρμοστικότητας. Ανήκει στα είδη τα οποία προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα συστήματα αμειψισποράς, ενώ προτιμάται ιδιαίτερα στη βιολογική γεωργία. Ως ψυχανθές, δεν απαιτεί αζωτούχο λίπανση, ενώ αντίθετα προσθέτει μονάδες αζώτου για την επόμενη καλλιέργεια. Αντιδρά πολύ καλά στη φωσφορική λίπανση, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων.

24 «ΔΗΜΗΤΡΑ» Είναι δημιουργία του ΙΚΦ & Β Λάρισας που προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Πελασγία” με την ποικιλία “Θεσσαλία”. Ο σπόρος έχει σχήμα φακού με χρώμα ανοιχτό πράσινο ή υπόξανθο χωρίς στίγματα ή κηλίδες. Η άριστη πυκνότητα φυτών στο στρέμμα είναι περίπου φυτά, που αντιστοιχεί σε σπορά 7- 7,5 κιλών σπόρου/στρέμμα. Προσαρμόζεται άριστα στις μεσογειακές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Είναι ποικιλία ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -10 C). Η μέση στρεμματική απόδοση της ποικιλίας “Δήμητρα” κυμαίνεται στα κιλά το ο στρέμμα σε ξηρικά χωράφια. Χαρακτηρίζεται από άριστη βραστικότητα σε όλους τους τύπους εδαφών που καλλιεργείται και έχει ιδιαίτερα ευχάριστα γευστικά χαρακτηριστικά.

25 Βιολογικές ντομάτες Υπάρχουν πολλές ποικιλίες Βιολογικές ντομάτες ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει γνωστές στο πλατύ κοινό. Κάποιες από τις ποικιλίες έχουν πιστοποιηθεί από διάφορους οργανισμούς ως βιολογικές (οργανικές). Εκτός από τις γνωστές σε εμάς κόκκινες ντομάτες (μεγάλες για φαγητό ή μικρές για σάλτσα) υπάρχουν ποικιλίες ντομάτας με κίτρινο, ανοιχτό πράσινο, σκούρο πράσινο, μωβ, πορτοκαλί, κιτρινοπράσινο και ροζ χρώμα! Κάποιες από τις ποικιλίες αυτές έχουν ιδιαίτερο σχήμα, όπως κερασιού, πιπεριάς, σύκου, λεμονιού και κάποιες τελείως ακανόνιστο σχήμα

26 Η ντομάτα ευδοκιμεί σε ήπια και ζεστά κλίματα
Η ντομάτα ευδοκιμεί σε ήπια και ζεστά κλίματα. Το μεσογειακό κλίμα θεωρείται ιδανικό για την καλή ανάπτυξη του φυτού. Ως προς το έδαφος, η ντομάτα αναζητά αργιλώδες ή αμμώδες υπόστρωμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο ίδιο έδαφος για αρκετά χρόνια αν δεν παρατηρήσουμε αύξηση παρασίτων και προσβολή σημαντικού μέρους της σοδειάς από αυτά Αν η σπορά πραγματοποιηθεί στα τέλη του Φλεβάρη, οι ντομάτες θα είναι έτοιμες για συγκομιδή περί τα μέσα Ιουλίου, όταν η καλλιέργεια πραγματοποιηθεί σε περιοχή με αρκετά ζεστό κλίμα και σε έδαφος με πολύ οργανικό λίπασμα (κοπριά).

27 Τα φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς
Τα πλατιά, ολόλευκα φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). H ιδιαιτερότητά τους κι εδώ έχει να κάνει με τις εδαφολογικές-κλιματικές συνθήκες, κοντολογίς με το μικροκλίμα της περιοχής, που είναι ήπιο, ημιορεινό. Καλλιεργούνται στις παρόχθιες περιοχές του Αλιάκμονα, κοντά στις πηγές με τα εξαιρετικά νερά, και είναι λεπτόφλουδα, βραστερά και με υπέροχη γεύση.

28  στην περιοχή της Καστοριάς, το καλοκαίρι είναι δροσερό και γενικά επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επηρεάζουν το κλίμα οι οροσειρές Γράμμος και Βίτσι, βοηθούν τα τρεχούμενα νερά με την ευνοϊκή σύνθεση, από τις πηγές του Αλιάκμονα. Ακολουθούμε την Ορθή Γεωργική Πρακτική και, γενικά, όλα συντελούν στο να βγαίνει ένα προϊόν εξαιρετικό.”

29 Είδη φασολιών που καλλιεργουντε στις πρεσπες
Γίγαντες – μαγειρεύονται στον φούρνο Πλακέ – μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, η κλασσική φασολάδα Παπούδα – μαγειρεύεται επίσης ομοίως όπως το φασόλι Πλακέ. Μαύροι Γίγαντες – μαγειρεύονται νερόβραστα και γίνονται εκπληκτική σαλάτα Μπαρμπούνι – μαγειρεύονται με κρέας ή όπως η κλασσική φασολάδα Χάντρες – πολύχρωμα φασόλια που γίνονται εξαιρετική σαλάτα

30 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΥΔΩΝΙΑΣ Η κυδωνια είναι γνωστή απο τους αρχαίους χρόνους. Καλλιεργείται σήμερα στις μεσογειακές χώρες αλλα και στις χώρες της μεσης Ανατολής. Συστηματικοί οπωρώνες υπάρχουν σημερα στη Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησσο. Τα κυδώνια χρησιμοποιούνται κυρίως για την Παρασκευή ζελέδων, κυδωνόπαστας, μαρμελάδας και γλυκών. Ποικιλίες. Υπάρχουν οι παρακατω Οrange, Smyrna, de bereczki, de lescovatz, meliform ή αλλιώς και κυδωνόμηλο, vranja, πορτογαλλίας και αφρατη. Κλίμα και έδαφος Η κυδωνιά προσαρμόζεται καλά σε περιοχες της εύκρατης ζώνης. Στις πιό ζεστές χώρες παράγει καρπούς καλύτερης ποιότητας ενω οι άναγκες σε ψύχος είναι σχετικά μικρές. Ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης , αμμοπηλώδη και καλά αποστραγγιζόμενα , γονιμα και φτωχά σε ασβεστιο. Σε ξηρά εδαφη παράγει καρπούς ξυλωδεις και ελάχιστα χυμώδεις.

31 Πολλαπλασιασμός Η κυδωνιά πολλαπλασιάζεται με ξυλοποιημενα μοσχεύματα χειμερινά ενος χρονου τα οποία και ριζοβολουν ευκολα. Αυτο είναι πολύ σημαντικό οχι τοσο για την καλλιεργεία της κυδωνιας καθαυτής, αλλα επισης διότι αποτελεί σημαντικο υποκειμενο σε διάφορες άλλες καλλιέργειες μηλοειδών οπως είναι η κυδωνιά. Η εμβάπτιση των μοσχευμάτων σε ορμονικο διάλυμα ριζοβολίας καθως και η εγκαρσια εγκοπή της βασης των μοσχευμάτων αυξάνει το ποσοστό ριζοβολίας. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μοσχεύματα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία ριζοβολούν και αυτά εύκολα. Μπορεί ωστόσο η κυδωνιά να πολλαπλασιαστεί και με παραφυάδες ή καταβολάδες ανά συστάδα. Ο μεριστωματικος πολλαπλασιασμός δεν εχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

32 Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια όταν οι καρποί ωριμάσουν.
Κλάδεμα. Η κυδωνιά μπορεί να διαμορφωθεί σε σχήμα κυπελλοειδές , πυραμίδας και ελεύθερης παλμέττας. Το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να είναι ελαφρο και να αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος του δεντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην απομάκρυνση ξηρών και συμπλεκόμενων κλάδων τής κόμης. Ωρίμανση. Τα κυδωνια είναι ωριμα όταν ο φλοιός τους έχει χάσει το πρασινωπό του χρώμα και ο καρπός τους έχει αποκτήσει την χαρακτηριστική του ευωδιά. Συγκομιδή. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια όταν οι καρποί ωριμάσουν.

33 KAΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑΣ
Η φουντουκιά ανηκει στην οικογενεια betulaceaε. Στην Ελλαδα καλλιεργειται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, Ευβοια και Πελοπόννησο. Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της που τρώγονται είτε νωποί ή ξηροί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται και στην ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν πολλά είδη οπως είναι η φουντουκιά των Ιμαλαίων, η φουντουκιά του Θιβέτ, η βυζαντινή φουντουκιά κτλ. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει και ύψος μεχρι τα 5 μετρα. Καρποφορεί κυρίως απο το 4ο χρονο και γίνεται τακτική απο τον 6ο χρόνο , αυξανόμενη μεχρι και το 11ο χρόνο. Επειδή το δέντρο χαρακτηρίζεται απο το φαινομενο της διχογαμίας , δηλαδή ασύγχρονη άνθηση θηλυκών και αρσενικών ανθέων, για μία ικανοποιητική παραγωγή , είναι απαραίτητη η φυτευση περισσότερων απο μία ποικιλιών. Ποικιλιες. Οι κυριότερες ποικιλίες φουντουκιας είναι η εξτρά γιαγλί, η σιβρί γιαγλί, η τομπουλ γιαγλί, η παλλάζ, η μαυρη αγίου όρους, η λευκή αγίου όρους, η αγυάς, κτλ.

34 Κλίμα και έδαφος. Αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με κλίμα ψυχρό και υγρό χωρίς ακραίες θερμοκρασίες που συνηθως μετριάζονται απο τις μεγάλες υδάτινες επιφάνειες. Μπορεί ωστόσο να αντέξει και σε εξαιρετικα´χαμηλές θερμοκρασίες ενώ δεν αντέχει σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες απο 37ο C. Κλ Απο άποψη βροχόπτωσης, καταλληλες θεωρούνται οι τοποθεσίες με ετήσιο ύψος βροχής χιλιοστά. Το έδαφος αποτελεί βασική προυπόθεση για την επιτυχία του φουντουκεώνα αφού θελει βαθύ γόνιμο και αποστραγγιζόμενο έδαφος.

35 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΟΔΙΑΣ Η ροδιά καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ο καρπός της είχε σημαντική θέση στην διατροφή και τις προσπάθειες των ανθρώπων προκειμένου να νικήσουν τις ασθένειες. Σήμερα, πληθώρα ιατρικών ερευνητικών εργασιών καταγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού ενάντια στις ασθένειες όπως ο καρκίνος , καρδιαγγειακές παθήσεις, αιμορροίδες, υπογονιμότητα, αρτηριακή πίεση, οστεοαρθρίτιδα, αρνητικα συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση καθώς και πως συμβάλλει στην καλή υγεία και προστασία του δέρματος αφού έχει αντιγηραντική δράση λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

36 Οι ευεργετικες ιδιότητες του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία και οι καλές οργανοληπτικες ιδιότητες του, αποτέλεσαν ισχυρά επιχειρήματα για να διαφημιστεί και να γίνει γνωστό σε ανεπτυγμένες χώρες που μέχρι πρίν λίγο δεν γνώριζαν καλά αυτό τον καρπό. Διαφημίστηκάν οι ιδιοτητες , οι χρήσεις του ροδιού καθώς και το πως καθαρίζεται ένας καρπός χωρίες λεκέδες σε ρούχα και χέρια. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η ζήτηση του ροδιού και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ινδία, Νότια Αφρική,Αργεντινή και πρόσφατα στην Ελλάδα. Σημερα στο εμπόριο, πωλούνται εκτός από τους νωπούς καρπούς , σπόροι και χυμός ροδιού, διαφορα προιόντα ροδιού όπως σιρόπι, μαρμελάδα, ξύδι, κρασί, αποξηραμἐνοι σπόροι, συμπληρώματα διατροφής, διάφορα καλλυντικά. Επίσης, το ρόδι βρίσκεται μαζί με άλλα προιόντα σε μπάρες δημητριακών, μαύρο τσάι, μπισκότα κτλ.

37 Η πρόσφατη εντατικοποίηση της καλλιέργειας της ροδιάς στην χώρα μας είχε ὢς αποτέλεσμα να αντιμετωπιζονται για πρώτη φορά διάφορα προβλήματα της καλλιέργειας. Στην παρούσα εργασία αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διάφορα δεδομένα για την καλλιέργεια που αποκομίστηκαν από την διεθνή βιβλιογραφία καθώς και πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες που έγιναν στον Ελλαδικό χώρο.

38 Επισκέψεις Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήσαμε τετραήμερη εκδρομή στην Φλώρινα-Καστοριά-Πρέσπες. Στην Καστοριά επισκεφτήκαμε το αγρόκτημα « BIOFru» που ανήκει στην Σεβαστιανή Λιουζα. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή της βασιλειάδας στην Καστοριά. Κύρια δραστηριότητα είναι η παραγωγή και διάθεση στην αγορά μήλων και αχλαδιών, σύμφωνα με τις αρχές της οικολογικής γεωργίας. Η επιχείρηση συμμετέχει σε συλλογικές προσπάθειες διατήρησης, διάδοσης και διάθεσης παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων σε συνεργασία με τον ΑΙΓΙΛΟΠΑ- Δίκτυο για την βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία.

39 Συζητήσαμε, ενημερωθήκαμε, για τις παραδοσιακές καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών και φασολιών και για το πώς αυτές οι καλλιέργειες συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή αυτή και κυρίως η παραγωγή φασολιών. Το 90% περίπου του πληθυσμού στην περιοχή των Πρεσπών ασχολείται με τις καλλιέργειες φασολιών. Το ιδανικό κλίμα, το γόνιμο έδαφος, το άφθονο νερό, η χρήση μόνο κοπριάς, η αγάπη και το μεράκι για την καλλιέργεια των φασολιών είναι λίγα από τα στοιχεία που τα καθιστούν ξεχωριστά από τα φασόλια που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Είναι πεντανόστιμα, ευκολόβραστα και κατάλληλα για επιστροφή στην υγιεινή διατροφή» 

40

41

42

43 www.nagref.gr www.wikipedia.com www.agrosimvoulos.gr
17/2/2017 πηγες


Κατέβασμα ppt "Παραδοσιακές καλλιέργειες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google