Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τις ομάδες πλαισιώνουν:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τις ομάδες πλαισιώνουν:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τις ομάδες πλαισιώνουν:
PROJECT 2013 ΘΕΜΑ: Τα επαγγέλματα με την μεγαλύτερη ζήτηση στην εποχή μας. ΟΜΑΔΕΣ: ΄΄ Οι εραστές της Aνεργίας ΄΄ ΄΄ Τα Ελάφια ΄΄ ΄΄ Μια παρά κάτι ΄΄ ΄΄ 4 Εποχές ΄΄ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Χρυσικοπούλου Αγγελική ΠΕ Διοίκηση Επιχειρήσεων Τις ομάδες πλαισιώνουν: Χατζόγλου Στάθης (Chief) Ελένη Δεβετζη Μαρία ΒαΪρλή Αλπανάκης Νίκος Χρήστος Τόσιος Λευτέρης Κανελιάδης ΒοΪτσίδου Φαιη ΝαΪημ Μιχάλης Σοφία Θωμαίδου Γρηγοριάδης Γιάννης Σφύρκας Γρηγόρης Χριστίνα Βουβου Ζωή Αμπράζη Δήμητρα Βαγενά Σμαράγδα Γιαγτζή Μπόλλα Μιχαήλ

2 Τι είναι εργασία; Τι είναι επάγγελμα;
Τι είναι εργασία; Τι είναι επάγγελμα;

3 Ορισμοί… Ορισμός εργασίας:
Με τον όρο εργασία ονομάζουμε τη σκόπιμη σωματική και πνευματική απασχόληση του ανθρώπου που αποβλέπει σε παραγωγικό σκοπό. Ορισμός επαγγέλματος: Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε την ειδική εργασία, με την οποία ασχολείται κάποιος, για να αποκτήσει τα αναγκαία για τη ζωή.

4 Τι είναι Ανεργία; Ορισμός ανεργίας:
Ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία.

5 Ποια είναι τα είδη της ανεργίας;
Η ανεργία τριβής, προκύπτει λόγω της ακατάπαυστης κίνησης των ανθρώπων μεταξύ περιοχών και θέσεων εργασίας ή διαφόρων σταδίων του κύκλου ζωής. Η δομική ή διαρθρωτική ανεργία οφείλεται στις αναντιστοιχίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς κάποιοι κλάδοι (ή ειδικότητες, ή γεωγραφικές περιοχές) έχουν αυξανόμενη ζήτηση και κάποιοι άλλοι πτωτική ζήτηση Η κυκλική ανεργία οφείλεται στην μειωμένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτή η μορφή ανεργίας είναι αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η οποία έχει ως επακόλουθο την αδυναμία απορρόφησης του εργατικού δυναμικού. Τεχνολογική ανεργία: οφείλεται στην υιοθέτηση νέων παραγωγικών μεθόδων Εποχιακή ανεργία: είναι αυτή που εμφανίζεται σε ορισμένες περιόδους του χρόνου

6 Γιατί η επιλογή επαγγέλματος είναι δύσκολη για πολλούς νέους.
Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία και η επιστήμη εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Παρόλα αυτά η επιλογή επαγγέλματος κυρίως από τους νέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ένας λόγος λοιπόν που καθιστά δύσκολη την επαγγελματική επιλογή είναι η δυσχερής οικονομική θέση που υπάρχει. Οι περισσότεροι <<παραμελούν>> τα όνειρα και τις επιθυμίες τους με σκοπό έναν υλικό βίο. Θυσιάζουν τα πιστεύω τους στον βωμό της επαγγελματικής αποκατάστασης η οποία θα τους προσφέρει κέρδη. Ένας δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη Σ.Ε.Π. τα παΐδια ψάχνουν και κολυμπούν μόνα τους σε άγνωστες θάλασσες χωρίς κανείς να τους βοηθήσει και να τους μιλήσει για μια επαγγελματική επιλογή και της συνέπιες της. Αν εξαιρέσουμε τον ύπνο , η εργασία είναι η διαδικασία που κρατεί περισσότερο στην ζωή μας.

7 Τα επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση.
Σε περίοδο κρίσης οι περισσότεροι νέοι είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την επιλογή επαγγέλματος ….

8 Τα επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση
1. Πληροφορικός Ψηφιακής Εικόνας 2. Πληροφορικός-Οικονομολόγος, 3. Φοροτεχνικός-Λογιστής 4. Ορκωτός Ελεγκτής, 5. Εμποροπλοίαρχος, 6. Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, 7. Μηχανολόγος-Μηχανικός, 8. Γεωπόνος σύγχρονων καλλιεργειών, 9. Ζωοτεχνικός, 10. Τεχνολόγος γεωργίας και τροφίμων, 11. Μηχανολόγος-Τεχνολόγος ενέργειας, 12. Τεχνολόγος-ακτινολογίας ή ιατρικών εργαστηρίων, 13. Νοσηλευτής, 14. Φυσιοθεραπευτής, 15. Κτηνίατρος, 16. Ιχθυολόγος, 17. Μάγειρας-Ζαχαροπλάστης 18. Κομμωτής, 19. Επιπλοποιός, 20. Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος, 21. Τεχνικός κινητής τηλεφωνίας, 22. Φύλακας ιδιωτικής ασφάλειας

9 Οι διεθνείς προβλέψεις.
Σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες επαγγέλματα με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας είναι εκείνα που συνδέονται με την πληροφορική νέες τεχνολογίες τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές την οικονομία τον τουρισμό την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία την μηχανολογία τις μεταφορές κι άλλα… τα θεωρητικά επαγγέλματα και αυτά της εκπαίδευσης είναι μάλλον κορεσμένα , αφού υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων από τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Όπου υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ανεργίας γενικότερα, η απορρόφηση του συνόλου των επαγγελμάτων είναι συγκριτικά καλύτερη από την περίπτωση χωρών με υψηλή ανεργία.

10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

11 Ερωτηματολόγιο ομάδας: Οι εραστές της Ανεργίας
Ερωτηματολόγιο ομάδας: Οι εραστές της Ανεργίας Στα πλαίσια του project κάναμε και διάφορα ερωτηματολόγια… ρωτήσαμε μια φιλόλογο.. με το όνομα: Maria- Emilia de la cruise saluasove Dolores. Τι σπουδές έχετε κάνει; Πόσα χρόνια; Ναι , έχω κάνει, τελείωσα το γενικό λύκειο και έκανα 4 χρόνια σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη φιλοσοφική σχολή και 3 χρόνια μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Ήταν επιλογή σας οι σπουδές σας ή όχι; Ναι , ήθελα να σπουδάσω γιατί η γνώση είναι δύναμη. Βρήκατε αμέσως δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών; Όχι, ταλαιπωρήθηκα μέχρι να μπω στο δημόσιο, αλλά μπόρεσα και βρήκα δουλειά αλλού. Δουλέψατε σε άλλες εργασίες άσχετες των σπουδών; Ναι , έχω δουλέψει ως βρεφονηπιοκόμος. Ήταν δουλεία μερικής απασχόλησης. Συνέχεια…

12 Είστε ευχαριστημένος με την επιλογή επαγγέλματος;
Ναι ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον μου, με ευχάριστη, αισθάνομαι δημιουργική, είναι μια ευκαιρία για συνεχή μάθηση. Αν ξεκινούσατε τώρα θα επιλέγατε ξανά το ίδιο επάγγελμα; Ναι, γιατί το μεράκι για την δουλεία δεν έχει φύγει από μέσα μου, και το να είσαι φιλόλογος σου διευρύνει τους ορίζοντες με γνώση. Το αγαπώ… Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον νέο για το συγκεκριμένο επάγγελμα; Θα του έδινα μια προειδοποίηση, ότι θα πρέπει συνεχώς να επιμορφώνετε και να μην μείνει πότε στάσιμος. Ακόμη θα πρέπει να είναι έτοιμος για εργασία και όχι για αγγαρεία. αν μπορεί καλό θα είναι να κρατήσει την μονιμότητα στο δημόσιο. Έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε επάγγελμα, αν σας το επιβάλλουν οι συνθήκες ζωής; Ποιο θα ήταν αυτό; Ναι, οποιοδήποτε επάγγελμα για να καλύψω της βιοποριστικές μου ανάγκες. Περνάμε δύσκολα αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε για δουλεία. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα επαγγέλματα που εξελίσσονται ανοδικά και σε αυτά που μέρα με την μέρα σβήνουν; Έχετε να προτείνετε λύσεις; Εξαιτίας, της κρίσης τα επαγγέλματα , αν όχι όλα , έχουνε σβήσει. Τα επαγγέλματα του μέλλοντος πιστεύω θα είναι αυτά που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την προστασία του περιβάλλοντος , την οικονομία και την ειδική αγωγή. Το μεράκι και η όρεξη για δουλειά θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση. Η κρίση αντιμετωπίζεται συλλογικά και όχι ατομικά. Πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε και να είμαστε σίγουρη ότι θα φανεί φως στο τούνελ.

13 Ερωτηματολόγιο ομάδας: Τα ελάφια…
Τι σπουδές έχετε κάνει και πόσα χρόνια; Έχω σπουδάσει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 5 χρόνια. Ήταν οι σπουδές σας επιλογής σας ή όχι; Ναι από την αρχή ήταν στόχος μου να σπουδάσω από την αρχή αυτό το επάγγελμα. Βρήκατε αμέσως δουλεία στο αντικείμενο σπουδών σας; Όχι βρήκα μετά από 2 χρόνια. Δουλέψατε σε άλλες εργασίες άσχετες των σπουδών; Σε ποιες και για πόσο καιρό; Ναι δούλεψα σαν σερβιτόρα σε καφετέρια για 1,5 χρόνο. Είστε ευχαριστημένη με την επιλογή του επαγγέλματος; Ναι γιατί αγαπάω υπερβολικά τα παιδια. Αν ξεκινούσατε ή ήσασταν τώρα μαθήτρια θα επιλέγατε ξανά το ίδιο επάγγελμα; Ναι γιατί η επαφή με τα παιδία με αναζωογονεί και μου χαρίζει αμέριστη ευτυχία. Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον νέο για το συγκεκριμένο επάγγελμα; Είναι από τα ωραιότερα επαγγέλματα γιατί η χαρά που σου προσφέρουν τα παιδιά είναι αναντικατάστατη.

14 Ερωτηματολόγιο ομάδας: Τα ελάφια…
Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε επάγγελμα εάν σας το επιβάλλουν οι συνθήκες της ζωής και ποιο θα ήταν αυτό; Όχι δεν θα το άλλαζα με κανένα άλλο επάγγελμα. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα επαγγέλματα που εξελίσσονται ανοδικά και σε αυτά που σβήνουν; Τα επαγγέλματα που γνωρίζουν πλέον άνθιση είναι όλα όσα έχουν σχέση με την πληροφορική, το εμπόριο και την ιατρική. Πολλά επαγγέλματα τα οποία θεωρούσαμε ως μια καλή λύση έχουν πια χαθεί λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Έχετε να προτείνετε λύσεις; Αν και δεν είναι στο χέρι μου, πιστεύω ότι μια καλή λύση είναι ο κάθε νέος να ακολουθεί το επάγγελμα που αγαπά.

15 Ερωτηματολόγιο ομάδας : ΄΄ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΚΑΤΙ΄΄
Τι σπουδές έχετε κάνει? Πόσα χρόνια; Σπούδασα στο μαθηματικό τμήμα Θεσσαλονίκης για 4 χρόνια. Ήταν επιλογή σας η σπουδές σας ή όχι; Ναι, ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να γίνω καθηγητής και να συναναστρέφομαι με παιδιά. Βρήκατε αμέσως δουλειά στο αντικείμενο σπουδών; Όχι δυστυχώς βρήκα 10 χρόνια μετά αφού τέλειωσα με τη σχολή μου. Δουλέψατε σε άλλες εργασίες άσχετες των σπουδών; Σε ποιες και πόσο καιρό; Ναι, δούλεψα ως σερβιτόρος αρκετά καλοκαίρια μέχρι να διοριστώ στο δημόσιο. Είστε ευχαριστημένος με την επιλογή του επαγγέλματος; Ναι πάρα πολύ. Είναι κάτι που κάνω με ευχαρίστηση το να διδάσκω δηλαδή, με κρατάει ζωντανό.

16 Ερωτηματολόγιο ομάδας : ΄΄ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΚΑΤΙ΄΄
Αν ξεκινούσατε ή ήσασταν τώρα μαθητής θα επιλέγατε ξανά το ίδιο επάγγελμα; Όχι δεν θα το έκανα δεδομένου της κατάστασης στη χωρά καθώς έχουν αλλάξει κατά πολύ οι συνθήκες και τα δεδομένα. Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον νέο/νέα για το συγκεκριμένο επάγγελμα; Αν το θέλει πραγματικά και το έχει σκεφτεί διεξοδικά να το τολμήσει, δηλαδή να κάνει τι δουλειά του καθηγητή. Απαραίτητο στοιχείο όμως για να το επιτύχει είναι η δημιουργικότητα, η υπομονή και η αγάπη για το αντικείμενο του και για τη γνώμη γενικότερα καθώς ιδιαίτερα τα μαθηματικά είναι ένας πολύ ενδιαφέρον κλάδος και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευχαρίστηση και διάθεση. Έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε επάγγελμα εάν σας το επιβάλουν οι συνθήκες ζωής (αναγκαστικά) και ποιο θα ήταν αυτό; Ναι, αν οι συνθήκες ζωής ήταν τόσο δυσβάστακτες τότε θα άφηνα το δημόσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση δηλαδή το φροντιστήριο αλλά όχι το επάγγελμα του καθηγητή μετά από τόσα χρόνια συναναστροφής με νέους.

17 Ερωτηματολόγιο ομάδας : ΄΄ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΚΑΤΙ΄΄
α) Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα επαγγέλματα που εξελίσσονται από εδώ και πέρα και σε αυτά που μέρα με τη μέρα σβήνουν; Πιστεύω πως είναι λογικό λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια να αλλάζουν τα επαγγέλματα και αλλά να εξαφανίζονται ενώ αλλά να δημιουργούνται. Όλα συντονίζονται με τη ροή της ζωής, άλλοι να πεθαίνουν και άλλοι να γεννιούνται, όποτε δεν το θεωρώ τόσο τραγικό. β) Έχετε να προτείνετε λύσεις; Νομίζω πως ειδικά οι νέοι που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας πρέπει να ενημερώνονται και να εξελίσσουν τις ικανότητές τους. Η διαβίωση είναι δύσκολη στις μέρες μας όποτε συνιστώ επαγγέλματα περισσότερο του μέλλοντος. Συμφωνώ με την ανάπτυξη και πιστεύω πως πρέπει να φροντίσουν για τη διεύρυνση του νου τους ώστε να θεωρούνται κατάλληλοι για μια εργασία. Πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εφόδια όπως η ασχολία με τους υπολογιστές, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η δημιουργικότητα και η καινοτομία ακολουθώντας το μονοπάτι που θέτει η σύγχρονη πραγματικότητα.

18 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: 4 Εποχές
Τι σπουδές έχετε κάνει; Πόσα χρόνια; Ήταν οι σπουδές σας επιλογή σας ή όχι; Βρήκατε αμέσως δουλειά στο αντικείμενο σπουδών σας; Δουλέψατε σε άλλες εργασίες-άσχετες των σπουδών; Σε ποιες και για πόσο καιρό; Είστε ευχαριστημένη με την επιλογή του επαγγέλματος; Αν ξεκινούσατε ή ήσασταν τώρα μαθήτρια θα επιλέγατε ξανά το ίδιο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον νέο για το συγκεκριμένο επάγγελμα; Έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε επάγγελμα αν σας το επιβάλλουν οι συνθήκες ζωής και ποιο θα ήταν αυτό; Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα επαγγέλματα που εξελίσσονται ανοδικά και σε αυτά που σβήνουν; Έχετε να προτείνετε λύσεις;

19 Ανακεφαλαίωση- Συμπέρασμα
Λόγω της οικονομικής ύφεσης, η ανεργία έχει έρθει δυναμικά στη χώρα μας και οδηγεί πολλά άτομα και ιδιαίτερα τους νέους που εμφανίζονται τώρα στην αγορά εργασίας, στην απελπισία. Παρόλα αυτά οι νέοι πρέπει να βγάλουν τις παρωπίδες τους και να ακολουθήσουν το σύγχρονο ρυθμό. Να αναλογιστούν και να ξεκαθαρίσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και ικανότητες, προσαρμόζοντάς τες στα πρότυπα που θέτει η κοινωνία με κίνητρο την επιτυχία. Σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων και προόδου της τεχνολογίας πάνω απ το 50 % των νέων δυσκολεύονται να αποφασίσουν πιο επάγγελμα να επιλέξουν. Με τα ποσοστά της ανεργίας συνεχώς να αυξάνονται και τους νέους να γίνονται όλο και πιο ασυνεπής στις υποχρεώσεις τους ο επαγγελματικός προσανατολισμός μοιάζει με ξεχασμένη ιδέα που δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο τρένο του χρόνου. Εμείς λοιπόν προβληματισμένοι και κυρίως ενοχλημένοι από την όλη κατάσταση εργαστήκαμε, διερευνήσαμε και καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα , τα οποία σας παρουσιάσαμε και αναλύσαμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η ανεργία και κυρίως σε μια χώρα τόσο επίγειο και υπόγειο πλούτο πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Με όρεξη για δουλεία, εργατικότητα και κυρίως επιμονή θα υπάρξουν θέσεις εργασίας για όλους. Τα επαγγέλματα με την μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον θα είναι εκείνα με τα οποία θα ασχοληθούν εργατικοί και ορεξάτοι νέοι…

20 Βιβλιογραφία www.wikipedia.com\ www.επάγγελμα- εργασια.gr

21 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας…


Κατέβασμα ppt "Τις ομάδες πλαισιώνουν:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google