Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
«ΟΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»

2 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α’ Ομάδα Γ’ Αγγελάκη Αιμιλία Αγγελάκης Ανδρέας Βίλκου Βλάντι Αγγελάκης Κωνσταντίνος Βουρβαχάκη Μαρκέλα Γεωργίου Ιωάννα Κακαμπούρα Μαρία – Λουίζα Κάλθι Μαντέος Ομάδα Β’ Ομάδα Δ’ Αλεξάκη Κατερίνα Αναγνωστάκης Γιώργος Γιουμπάκη Νίκη Αναγνωστάκης Ματθαίος Ζούλης Ιωάννης Βελονάκης Μανώλης Καβιδά Ελεάνα Δραμηλάρης Μιχάλης Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Πλακίδα Κων/να ΠΕ09

3 ΕΦΗΒΕΙΑ

4 Ορισμός εφηβείας Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση. Η έναρξη της εφηβείας τοποθετείται χρονικά γύρω στα χρόνια για τα κορίτσια και στα για τα αγόρια.

5

6 Τα χαρακτηριστικά της εφηβείας
Εναλλαγή συναισθημάτων, συμπεριφοράς και εξωτερικής εμφάνισης συναισθηματική αστάθεια αντιδραστικότητα, σύγκρουση με τους γονείς ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση άγχος δυσκολία στις κοινωνικές σχέσεις περιέργεια επιθυμία να δείξουν πως μεγάλωσαν

7 Η ψυχολογία των εφήβων Η διάθεση του εφήβου είναι «μία επάνω, μία κάτω». Νιώθει άγχος, ανασφάλεια, αγωνία, μελαγχολία και ντροπή. Διαφοροποιείται από τους γονείς του και αναζητεί τη δική του ταυτότητα. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συναισθημάτων του είναι οι φίλοι. Οι γονείς έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι και στο τι σκέφτονται γι’ αυτόν. Μοιράζεται τις ανησυχίες του με τους άλλους εφήβους και παρατηρεί ομοιότητες και διαφορές.

8

9 ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

10 Ορισμός της εξάρτησης Ο εθισμός είναι η εκτός ελέγχου ανίχνευση ευτυχίας ή αποφυγής του πόνου. Είτε είναι αλκοόλ, τσιγάρο ή ναρκωτικά, ο κάθε εθισμένος δημιουργεί μια «σχέση» με διατηρεί την ουσία που τον διακατέχει για να μπορεί να αλλάζει και τη διάθεσή του πάντα στα ίδια επίπεδα. Όμως το εθισμένο άτομο οδηγείται στην εξάρτηση. Εξάρτηση είναι όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει και να λειτουργήσει χωρίς αυτό με το οποίο είναι εθισμένος.

11 Ο εθισμός Yπάρχουν πολλά στάδια εθισμού.
Κανείς δεν εθίζεται σε κάτι από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν μερικοί βασικοί χημικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αφορούν όλους τους εθισμούς. Ένας καθοριστικός παράγοντας για τον εθισμένο είναι η επιμονή. Δηλαδή, συνεχίζει την χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ δίχως να νοιάζεται για τα επικίνδυνα αποτελέσματα. Καθώς ο εθισμός εξελίσσεται γίνεται τρόπος ζωής.

12 Ο εθισμός Υπάρχουν διαφορετικά είδη θεραπειών που μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Τέτοιες είναι: Η θεραπεία πρόληψης υποτροπής, η γνωστική - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία

13 ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

14 Ορισμός αλκόολ «Αλκοολούχα ποτά» ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό το οποίο έχει προέλθει είτε από φυσική ζύμωση, είτε από προσθήκη κατά την επεξεργασία.

15 Διάκριση αλκοολούχων ποτων
Τα αλκοολούχα ποτά, όπως ορίζονται στην ελληνική νομοθεσία διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Το κρασί, τη μπύρα, τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά.

16 Το αλκοόλ στην αρχαιότητα
Οι μύθοι και οι μαρτυρίες που σώζονται από τον αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό αποκαλύπτουν την κοινή σχεδόν πανομοιότητα. Έλληνες φιλόσοφοι ανέφεραν μια χονδροειδή μέθοδο απόσταξης. Ο Διόνυσος ήταν θεός του κρασιού, γιος του Δία και της Σέμελης. Στην αρχαία Ελλάδα ευδοκιμούσε το σιτάρι, το αμπέλι, η ελιά. Όσοι δεν έτρωγαν ψωμί και δεν έπιναν κρασί, θεωρούνταν βάρβαροι. Οι πολιτισμένοι έπιναν κρασί, όχι όμως άκρατο. Ο Ησίοδος και ο Πλούταρχος, θεωρούσαν ιδανική την αναλογία νερού και κρασιού 3 προς 1. Ποτά με υψηλή συγκέντρωση οινοπνεύματος παρήχθησαν για πρώτη φορά στην Ασσυρία, τη Βαβυλωνία και την Αίγυπτο [ π.Χ.].

17 Αίτια της μέθης Κοινωνικές και ψυχολογικές είναι οι αιτίες της μέθης.
Κοινωνικές και ψυχολογικές είναι οι αιτίες της μέθης. Με τον όρο ψυχολογικές αιτίες εννοούμε το σύνολο των κινήτρων που ωθούν ορισμένα άτομα στη χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Αυτές είναι: • Οι δυσκολίες προσαρμογής στο εξωτερικό περιβάλλον, • οι συγκρούσεις στα πλαίσια του στενότερου περίγυρου, • η δυσαρέσκεια, • η μοναξιά, • η έλλειψη κατανόησης, • η κόπωση, • η αναποφασιστικότητα, • η αίσθηση ότι το άτομο μειονεκτεί σε κάτι.

18 Αλκοόλ στην εφηβεία Η κα. Νατάσσα Καραμολέγκου,MSc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει ότι: στη χώρα μας το 28,2% των εφήβων ηλικίας ετών, καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα. Πιστεύουν ότι αυτή η συχνότητα κατανάλωσης θεωρείται ακίνδυνη στις προτιμήσεις τους έρχονται πρώτα τα ‘βαριά’ ποτά, όπως βότκα, ουίσκι και τεκίλα και μετά ακολουθεί η μπύρα ή το κρασί, που παλιότερα αποτελούσε την πρώτη προτίμησή τους. Αυτό που οι έφηβοι θεωρούν ως το πιο επικίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα τροχαία δυστυχήματα, η βίαιη συμπεριφορά και οι εγκληματικές ενέργειες, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

19 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

20 Ορισμός Ναρκωτικών «Ναρκωτικά» ειναι νόμιμες ή παράνομες ουσίες, χημικής ή φυτικής προέλευσης, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν φυσική, διανοητική και συναισθηματική αλλοίωση.

21 Είδη ναρκωτικών 1. Στα ψευδαισθησιογόνα ή παραισθησιογόνα (χασίς, μαριχουάνα, LSD, κ.ά.). 2. Στα διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (κοκαΐνη, αμφεταμίνη, κ.ά.) 3. Στα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια, κ.ά.) 4. Στα οπιούχα (όπιο, ηρωίνη, μορφίνη, κ.ά.)

22 Στατιστικά Στοιχεία Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 υπήρξε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης χασίς και μαριχουάνας, ενώ στις δεκαετίες του 1980 και 1990 αυξήθηκε η κατανάλωση πιο «σκληρών» ναρκωτικών, όπως της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Οι θάνατοι από χρήση ενδοφλέβιας ηρωίνης από 71 που ήταν το 1991 έφτασαν τους 239 το 1998 και 273 το 2006.

23 Επίδραση Η πιο συχνή κατηγοριοποίηση είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει η κάθε ναρκωτική ουσία στην ανθρώπινη συνείδηση. Τα ναρκωτικά διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεμούν. ναρκωτικά που διεγείρουν ή δίνουν ενέργεια. ναρκωτικά που αλλάζουν την αντίληψή όταν, για παράδειγμα, το άτομο βλέπει και ακούει πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι πραγματικά είναι.

24 Κριτήρια κατάχρησης ουσιών
Επαναλαμβανόμενη χρήση ουσιών με αποτέλεσμα την αποτυχία της εκπλήρωσης σημαντικών υποχρεώσεων στην εργασία, στο σχολείο, ή στο οικογενειακό περιβάλλον. Επαναλαμβανόμενη χρήση ουσιών σε καταστάσεις φυσικά επικίνδυνες (π.χ. οδήγηση αυτοκινήτου) παρά το γεγονός ότι το άτομο είναι εξασθενημένο από τη χρήση της ουσίας. Επαναλαμβανόμενες παραβατικές συμπεριφορές και νομικά προβλήματα, λόγω της χρήσης ουσιών. Επαναλαμβανόμενη χρήση παρά τα επίμονα κοινωνικά, εργασιακά και διαπροσωπικά προβλήματα τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται.

25 Κριτήρια εξάρτησης ουσιών
Ανοχή. Εμφανίζεται είτε σαν ανάγκη συνεχώς αυξανόμενης δόσης ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή επίδραση, είτε σαν εμφανής μειωμένη δράση με τη συνεχή χρήση της ίδιας ουσίας. Απόσυρση. Εμφανίζεται σαν σύνδρομο στέρησης, τα σημεία του οποίου υποχωρούν με τη χορήγηση της ίδιας ή μιας πολύ σχετικής ουσίας. Η ουσία χρησιμοποιείται συχνά σε μεγαλύτερα ποσά. Υπάρχουν ανεπιτυχείς προσπάθειες περικοπής της χρήσης των ουσιών.

26 Κριτήρια εξάρτησης ουσιών
Αφιερώνεται πολύς χρόνος για τη λήψη και τη χρησιμοποίηση της ουσίας. Συστηματικές κοινωνικές, επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες διακόπτονται λόγω της χρήσης της ουσίας. Η χρήση της ουσίας συνεχίζεται παρά τη γνώση ότι ένα φυσικό ή ψυχολογικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ή έχει επιδεινωθεί από τη συγκεκριμένη ουσία.

27 Αιτίες και παράγοντες φαινομένου
Ατομα χωρίς ιδιαίτερη παιδεία και χωρίς πνευματική καλλιέργεια που δεν διαθέτουν κριτική σκέψη γεγονός που τα τα καθιστά ευάλωτα και επιρρεπή να υποπέσουν σε παγίδες. Επομένως η έλλειψη της πνευματικής καλλιέργειας στις σημερινές κοινωνίες οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά. Άλλοι νέοι πιστεύουν ότι η λύση των διαφόρων προβλημάτων τους όπως προσωπικών, οικογενειακών, επαγγελματικών, συναισθηματικών βρίσκεται στον τεχνητό παράδεισο των ναρκωτικών.

28 Αποτελέσματα Τα ναρκωτικά προκαλούν μια γενική αίσθηση ευφορίας και μειώνουν την ένταση, το άγχος και την επιθετικότητα. Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται συχνά με ποικιλία παρενεργειών, οι οποίες περιλαμβάνουν ζάλη, κνησμό, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, συστολή ή διαστολή της κόρης αναλόγως της χορηγούμενης ουσίας, διαστολή των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα κοκκίνισμα του προσώπου και του λαιμού, δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετό και, κυρίως, καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας.

29

30 Ναρκωτικά και Εφηβεία Η καλλιέργεια ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος για τα παιδιά παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο αφού είναι πιθανό ότι θα εκτεθούν στα ναρκωτικά είτε στο χώρο του σχολείου είτε από συνομηλίκους και γνωστούς. Βασική προϋπόθεση για να μειωθεί ο κίνδυνος εμπλοκής ενός παιδιού με τα ναρκωτικά είναι η επικοινωνία. Οι γονείς πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με τις παρέες των παιδιών τους και τα μέρη που συχνάζουν.

31 Κίνδυνοι Ανάμεσα στους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος μολύνσεων, ασθενειών και θανάτου από υπερβολική δόση. Οι πυώδεις μολύνσεις σε δέρμα, πνεύμονες και εγκέφαλο, Η ενδοκαρδίτιδα, Η ηπατίτιδα και AIDS, είναι από τις επιπλοκές που συναντώνται συχνά σε άτομα τα οποία μοιράζονται σύριγγες ή αναπνέουν το ναρκωτικό.

32

33 Πρόληψη Συνίσταται απαραίτητη η παρότρυνση των ατόμων να υιοθετήσουν υγιεινό τρόπο ζωής και να δημιουργήσουν υγιεινές συνθήκες διαβίωσης για όλους. Χρειάζονται στρατηγικές πρόληψης επικεντρωμένες στη ψυχική υγεία των εφήβων που αφορούν διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές ελλειμματικής προσοχής. Χρειάζονται κοινωνικές πολιτικές όπως παροχή χώρων ψυχαγωγίας Χρειάζεται η υποστήριξη σε ευάλωτους νέους ή άπορες οικογένειες. Είναι απαραίτητες οι εκπαιδευτικές πολιτικές όπως περιορισμός του φαινομένου της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου κλπ.

34

35 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

36 Ορισμός καπνίσματος Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια, που ξαφνιάζει και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό, τον δυσκολεύει και τον καταπονεί μέχρι να την υιοθετήσει, διότι είναι ξένη προς τις φυσιολογικές, βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν είναι λειτουργία, που έχει προβλέψει η Φύση, αλλά συνήθεια, που έχει επινοήσει ο άνθρωπος και μάλιστα από την εποχή, που ζούσε ακόμη σε σχεδόν πρωτόγονη κατάσταση. Παρά ταύτα όμως, όταν ο οργανισμός εθιστεί στον καπνό, τον κάνει αδιάσπαστο μέρος της ζωής του και δυσκολεύεται μετά να απαλλαγεί. Η σύγχρονη επιστήμη και ο σημερινός πολιτισμός μας κρούουν τον κώδων του κινδύνου

37 Συνέπειες Καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι βλαβερό εξαιτίας της νικοτίνης που περιέχει ο καπνός η οποία είναι ένα αλκαλοειδές υγρό πολύ τοξικό και ταυτόχρονα πολύ εθιστικό. Η νικοτίνη δημιουργεί επιπλοκές στους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων, στο νευρικό και αναπνευστικό σύστημα. Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση παθήσεων, όπως οι καρκίνοι, οι καρδιόπαθειες και το εμφύσημα. Το κάπνισμα είναι η πλέον σημαντική πρόληψη, παράμετρος, προκλήσεως θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία. Στην πληθώρα των παθήσεων λόγω καπνίσματος έρχεται να προστεθεί τώρα η δυναμική σχέση του με την κατάθλιψη.

38 Συνέπειες Καπνίσματος
Έχουν αναφερθεί και πολλές άλλες επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία που αφορούν ποικίλες διαταραχές καθώς και άλλες έμμεσες επιπτώσεις, όπως είναι η πρόκληση ατυχημάτων, κυρίως πυρκαγιών. Το κάπνισμα θεωρείται, σήμερα ως ο σπουδαιότερος καρκινογόνος παράγοντας, δεδομένου ότι ενοχοποιείται για το 30-40% των θανάτων από καρκίνο. Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε και τον αριθμό των θανάτων από καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως το σπουδαιότερο αίτιο για προβλήματα υγείας στην εποχή μας.

39 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ του καπνίσματος
-ΣΤΕΙΡΩΣΗ -ΤΥΦΛΩΣΗ -ΚΑΡΚΙΝΟΣ -ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ -ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΥΦΥΪΑΣ -ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

40 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα πρέπει να γνωρίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν: α) η βιοχημεία της νικοτίνης που αφορά τον οργανισμοί β)ο συνδυασμός τσιγάρου με διάφορες καταστάσεις. Γι' αυτό η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί εκνευρισμό, ερεθιστότητα, ζαλάδες, άγχος και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα.

41 Μέθοδοι διακοπής καπνίσματος
1. Αυτοκόλλητα νικοτίνης 2. Βελονισμός 3. Ειδικά κέντρα Εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος και παρέχουν υποστήριξη. Ελέγξτε αν η μέθοδος που θα επιλέξετε είναι εγκεκριμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 4. Τσίχλες νικοτίνης 5. Ψυχολογική υποστήριξη Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου σας θα παίξουν η ισχυρή θέληση και η επιμονή.

42 ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Η σύνδεση του καπνίσματος με την ανδρικότητα, μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους νέους σε καπνιστές. Το βλέπουν κοινωνικά και ψυχολογικά σαν επιβεβαίωση του ανδρισμού τους. Γνωστό παράδειγμα είναι η διαφήμιση του Marlboro, στην οποία κυριαρχεί ο γνωστός Cowboy. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι νέοι υποκύπτουν στα καταναλωτικά πρότυπα που παρουσιάζουν οι καπνοβιομηχανίες. Σήμερα, ένας στους τρεις νέους ανήκει στους καπνιστές, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται σε σχέση με τους ενήλικες καπνιστές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο από το οποίο προέρχονται και οι περισσότεροι θάνατοι, δεν είναι ούτε το AIDS, ούτε η πείνα στην Αφρική. Είναι το τσιγάρο! Οι τελευταίες στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι καπνίζουν πέντε δισεκατομμύρια τσιγάρα το χρόνο.

43 ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το 90% των καπνιστών απόκτησαν την κακή και νοσηρή συνήθεια του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 19 ετών. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση στον κόσμο. Συνολικά η διάδοση του καπνίσματος στην Ελλάδα αυξήθηκε από 34,8% το 1984 σε 37,6% το 1988 λόγω της απότομης αύξησης του καπνίσματος μεταξύ νέων γυναικών. Οι Έλληνες αρχίζουν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία. Το 10% των Ελλήνων ετών ανέφεραν ότι καπνίζουν τσιγάρα. Πολλοί νέοι καπνιστές αρχίζουν να καπνίζουν από 10 ετών. Σε πολλούς νέους είχαν ήδη προσφερθεί δωρεάν τσιγάρα από εκπροσώπους εταιρειών καπνού. Η διάδοση του καπνίσματος μεταξύ των Ελλήνων ιατρών είναι μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού.

44 Γιατί καπνίζουν οι νέοι
Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα: - Συνήθεια γονέων - Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον - Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του - Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό - Σχέσεις / οικογενειακή δομή - Επίπεδο εκπαίδευσης - Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο - Διαχείριση άγχους και καταπίεσης - Αποδοχή

45 Γιατί καπνίζουν οι νέοι
Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό - το 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια. - το 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν.

46 ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

47 ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

48 Ορισμός εξάρτησης « Η εξάρτηση από το διαδίκτυο ορίζεται ως: 1) Εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ (συνεχής και ψυχαναγκαστική χρήση διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού, συμμετοχή σε chat rooms με ερωτικό περιεχόμενο κ.λπ.). 2) Εξάρτηση από διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις, που γίνονται τελικά πιο σημαντικές από τις σχέσεις με συγγενείς και φίλους στην πραγματική ζωή. 3) Ψυχαναγκαστικές ενασχολήσεις π.χ. τζόγος. 4) Εξάρτηση από ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια» Πολλοί έφηβοι ασχολούνται με το διαδίκτυο, προκειμένου να «ξεχάσουν» τα συναισθήματα άγχους, μοναξιάς και κατάθλιψης που τους διακατέχουν.

49 Στατιστικά Στοιχεία Ποσοστό 1% από τους εφήβους του δείγματος έχουν εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου. Το 18,2% του δείγματος της έρευνας παρουσίαζε περιοδικά ή συχνά προβλήματα με την κατάχρηση του διαδικτύου.

50 Συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο
Αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο. Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης δηλαδή θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος για κοινωνική συναναστροφή. Άγχος, αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου .

51 Σωματικά Συμπτώματα • Διατροφικές διαταραχές. • Διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου. • Μειωμένη αθλητική δραστηριότητα. • Ξηρά μάτια – μυωπία. • Ημικρανίες. • Η απομόνωση και η μείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν με οικογένεια/φίλους.

52 Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης
Πολλοί νέοι εθίζονται στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα κυριότερα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης είναι δύο: το facebook και το twitter. Ακόμη υπάρχει το Hi5 και το Skype. Μέσω των σελίδων αυτών οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη ανάλογα με τις δραστηριότητες ή τις μουσικές τους προτιμήσεις. Η καθημερινή χρήση εθίζει τους χρήστες στην ανάγκη για συνεχή ανανέωση του προφίλ τους για χάρη των διαδικτυακών τους φίλων . Τέτοιου είδους σελίδες είναι σαν να δίνουν την ικανότητα προβολής προσωπικών δεδομένων. Κάπως έτσι γίνεται η σταδιακή «αποξένωση» από την πραγματική κοινωνία και η ένταξη σε μια διαδικτυακή.

53 Αποτέλεσμα εξάρτησης στο διαδίκτυο
Η σχολική αποτυχία. Οι διαταραχές ύπνου. Η κατάθλιψη. Η μειωμένη αυτοεκτίμηση. Διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων τους φίλους και την οικογένεια. Η αίσθηση μοναξιάς. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Χαμηλή ποιότητα ζωής

54 Σχετικές Εικόνες

55 ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

56 Τι είναι το κινητό τηλέφωνο;
Κινητό τηλέφωνο ή απλά κινητό, ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από φυσική καλωδιακή σύνδεση. Ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες κάποιων χωρών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.

57 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Μπορούμε να περνάμε με αυτό τον ελεύθερο χρόνο μας χρησιμοποιώντας παιχνίδια, βιβλία και πολλές εφαρμογές που μπορούμε να εγκαταστήσουμε, ειδικά στα Smartphones. Ένα άτομο μπορεί να συνομιλεί με ένα άλλο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Τα κινητά τηλέφωνα είναι εύχρηστα λόγω του μεγέθους τους και μπορούν να μεταφερθούν παντού χωρίς δυσκολία.

58 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Κατά τη διάρκεια της οδήγησης το μυαλό του ατόμου δεν μπορεί να συγκεντρωθεί γιατί ο εγκέφαλος κατευθύνει τις πηγές πληροφοριών του είτε στην οπτική εισαγωγή δεδομένων είτε στην ακουστική, αλλά δεν μπορεί να ενεργοποιήσει πλήρως και τις δυο ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνει κάποιο ατύχημα. Κατά την χρήση του κινητού απελευθερώνεται ραδιενέργεια κάτι που σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Εξάρτηση.

59 Εξάρτηση στο κινητό τηλέφωνο
Η εξάρτηση στο κινητό τηλέφωνο είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει πολύ συχνά στην εποχή μας. Η «εξάρτηση από τα κινητά» ανήκει στην κατηγορία των «εξαρτήσεων συμπεριφοράς». Έτσι, μια απλή δραστηριότητα, στην προκειμένη περίπτωση η χρήση κινητού, αποκτά ζωτική σημασία και η επανάληψή της αποτελεί επιδίωξη και εμμονή ως κάτι το αναγκαίο.

60 Εξάρτηση στο κινητό τηλέφωνο
Το πρόβλημα εντείνεται όταν το άτομο επικεντρώνει και κατευθύνει μεγάλο μέρος της συνολικής του ενέργειας, προσοχής και σκέψης στο κινητό. Φυσικά και δεν επέρχεται η ίδια καταστροφή που συναντάμε στην εξάρτηση από ουσίες. Όμως εμφανίζεται μια σοβαρή σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, με τη μορφή ανησυχίας, νευρικότητας, έλλειψης αυτοπεποίθησης, διαταραχής του ύπνου κ.ά.

61

62 ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

63 ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Για τους περισσότερους από μας, τα τυχερά παιχνίδια είναι μια μορφή ψυχαγωγίας την οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό παικτών που αφήνουν τα τυχερά παιχνίδια να γίνονται ο βασικός σκοπός της ζωής τους. Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει ιστορίες για άτομα που έχουν καταστραφεί από τον τζόγο και όχι μόνο. Ορισμένοι, δε διστάζουν να παίξουν σε μια παρτίδα πόκερ ολόκληρες περιουσίες τις οποίες απέκτησαν με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά - και ενώ άλλοι καταφέρνουν να σταματήσουν τον παθολογικό τζόγο έγκαιρα, δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που ρίσκαραν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

64

65 Μερικά είδη τυχερών παιχνιδιών
Μερικά είδη τυχερών παιχνιδιών παιχνίδια τύχης στα οποία ο παίκτης δεν ασκεί κανενός είδους έλεγχο (ρουλέτα, φρουτάκια, ζάρια, Κοινό, κ.α.) στα παιχνίδια όπου απαιτείται ένας βαθμός δεξιότητας και γνώσης από τον παίκτη (αθλητικά στοιχήματα, χρηματιστήριο, ιπποδρομίες, πόκερ κ.α.)

66

67 Ο τζόγος είναι ένα από τα πιο εξαρτημένα τυχερά παιχνίδια
Στον παθολογικό τζόγο η έντονη ανάγκη του ατόμου να παίζει τυχερά παιχνίδια είναι τέτοια, ώστε να δημιουργείται πρόβλημα στη προσωπική ή επαγγελματική του ζωή. Σταδιακά παραμελεί τους ρόλους που έχει σαν σύζυγος, πατέρας, εργαζόμενος, φίλος και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ρόλους εκείνους που έχουν να κάνουν με την εξάρτησή του, δηλαδή το ρόλο του παίκτη, του φιλάθλου και του θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών. Το άτομο αρχίζει να έχει προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους, απομονώνεται κοινωνικά, αρχίζει και αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά ή ακόμη και νομικά προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά δε μπορεί να σταματήσει τον τζόγο.

68 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΖΟΓΟΥ Η ενασχόληση με τον τζόγο χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: Α) Μη συστηματική, δηλαδή το άτομο ασχολείται περιστασιακά, όπως την Πρωτοχρονιά, που σχεδόν όλοι παίζουμαι χαρτιά. Β) Παθολογική, δηλαδή η συστηματική ανάγκη ενασχόλησης με τον τζόγο. Γ) Εξάρτηση, δηλαδή το άτομο φτάνει να σκέφτεται και να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.

69 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΖΟΓΟΥ Στην Ελλάδα, οι ασθενείς συνήθως είναι εθισμένοι σε τζόγο: 1) μέσω internet  2)στα καζίνο 3)στο στοίχημα 4)στο kino 5) στον ιππόδρομο. Αυτά τα τυχερά παιχνίδια θεωρούνται εθιστικά (σε αντίθεση με το λαχείο), καθώς δεν υπάρχει χρονική διαμεσολάβηση μεταξύ του στοιχήματος και του αποτελέσματος, (υπάρχει δηλαδή άμεσο αποτέλεσμα, καθώς η διάρκεια στην ρουλέτα είναι 2 λεπτά, στο kino 5 λεπτά κλπ). 

70 Κριτήρια εξάρτησης από τον τζόγο
Το βασικό κριτήριο είναι η επίμονη και επαναλαμβανόμενη δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά, όπως φαίνεται από τουλάχιστον πέντε (ή περισσότερα) από τα παρακάτω: Το άτομο έχει συνεχόμενες σκέψεις γύρω από τυχερά παιχνίδια. Παίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερα  ποσά. Έχουν γίνει προσπάθειες διακοπής της συμπεριφοράς, αλλά ήταν ανεπιτυχείς.

71 Κριτήρια εξάρτησης από τον τζόγο
Η συμπεριφορά αλλάζει δραστικά όταν προσπαθεί να διακόψει τον τζόγο (συναισθηματική ευαισθησία, μη λειτουργικότητα) . Χρησιμοποιεί τον τζόγο για να αποφύγει άλλα προβλήματα που έχει στη ζωή του. Συνεχίζει να παίζει τυχερά παιχνίδια με σκοπό να κερδίσει όσα έχασε παίζοντας. Έχει προσπαθήσει να βρει λεφτά για να τζογάρει μέσω παράνομων ή ανήθικων τρόπων.

72

73 Συμπέρασμα  Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, που οδηγεί αρκετούς συνανθρώπους μας στα όρια της απόγνωσης τελευταίες έρευνες ανέδειξαν την εξάρτηση από το τζόγο ισχυρότερη ακόμα κι από αυτή του αλκοόλ.  Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος που ωθείται κάποιος στα τυχερά παιχνίδια. Πολλοί συνάνθρωποί µας αναπτύσσουν μορφές εξάρτησης στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. 

74 Θεραπευτική αντιμετώπιση
Πρώτα από όλα να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να το αποδεχτούν.  Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς και λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης. Η θεραπεία του παθολογικού τζόγου συνίσταται στο να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει τις παράλογες σκέψεις που έχει αναπτύξει, σχετικά με τον έλεγχο τυχαίων γεγονότων, καθώς και στην αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχιατρικών και νευρολογικών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται συνήθως λόγω της εξαρτητικής διαδικασίας. Κύριος στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η κινητοποίηση του ασθενή προς την κατεύθυνση της βαθμιαίας διακοπής του τζόγου και η αναζήτηση τεχνικών για τη μακροχρόνια αποχή του από τα τυχερά παιχνίδια.

75 Θεραπευτική αντιμετώπιση
Είναι προτιμότερο να εμπλακούν και οι σύντροφοι ή οι γονείς στη θεραπεία. Οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τον εξαρτημένο συχνά έχουν αυτή την ανάγκη. Η αντιμετώπιση του παθολογικού τζόγου δε διαφέρει ιδιαίτερα από τον τρόπο απεξάρτησης από άλλες συμπεριφορές ή ουσίες. Η αυτοπειθαρχία, οι ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις, η αυτογνωσία και ο αυτοσεβασμός είναι κάποιοι παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα κάποιου να εμπλακεί παθολογικά με τον τζόγο.  Εν κατακλείδι, όπως και με τις άλλες μορφές εξάρτησης, έτσι και ο εθισμένος στα τυχερά παιχνίδια  μπορεί να απεξαρτηθεί όταν πάρει στα χέρια του την ευθύνη του εαυτού του, ώστε να αναγνωρίσει το πρόβλημά του και να ζητήσει βοήθεια .

76 ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ:
Ο εθισμός στον τζόγο προκαλεί σωματικά στερητικά σύνδρομα όπως αϋπνία, ανησυχία, πόνο στο στομάχι, εφίδρωση. Η ικανοποίηση της ανάγκης γίνεται επιτακτική στο σωματικό και στο ψυχολογικό επίπεδο. Η θεραπευτική «συμμαχία» για την αντιμετώπιση του προβληματικού τζόγου είτε του εθισμού στον τζόγο βασίζεται στην σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, καθώς ο τελευταίος βρίσκει ένα χώρο και ένα πλαίσιο στο οποίο να λέει την αλήθεια και να εκφράζεται ειλικρινά χωρίς να κρίνεται.

77 ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ:
Η διακοπή από τον τζόγο γίνεται σταδιακά και περνάει από την μείωση των ποσών που παίζονται έως την πλήρη αποχή. Διάφορες τεχνικές και εργαλεία χρησιμοποιούνται για να προστατευθεί από το περιβάλλον του ο θεραπευόμενος και να μειώσει τον κίνδυνο της «υποτροπής» στον τζόγο.  Τα ψυχομετρικά τεστ μπορούν υπο συγκεκριμένες συνθήκες να δώσουν αντικειμενικά αποτελέσματα.  Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την έγκυρη και έγκαιρη ιατρική γνωμάτευση και φυσικά δεν αποτελούν προτροπή για οποιαδήποτε ενέργεια δίχως την συμβουλή ειδικού ιατρού ή ψυχολόγου. 

78 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

79 ΟΡΙΣΜΟΣ «Σεξουαλική επαφή, ερωτική συνεύρεση, σεξ ή συνουσία είναι τέσσερις όροι οι οποίοι εκφράζουν την ερωτική πράξη. Στα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πιο συχνά τον όρο συνουσία για να περιγράψουν αυτή την πράξη.»

80 Στατιστικά στοιχεία Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν το 2007, το 11,25% των νεων είχε την πρώτη του σεξουαλική επαφή στην ηλικία μεταξύ 12 με 14 ετών. Το 21,25% είχε την πρώτη του εμπειρία από 14 εως 16 ετών Το υπόλοιπο 67,5% των εφήβων είχε στην ηλικία από 16 εως 18 ετών. Παρά τα ενημερωτικά προγράμματα σχετικά με θέματα σεξουαλικότητας και αντισύλληψης, οι έφηβοι δείχνουν να ξεχνούν ότι υπάρχουν τρόποι αντισύλληψης.

81 Εθισμός στη σεξουαλική δραστηριότητα
Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι νοιώθουν μια τρομερή και ανεξέλενκτη επιθυμία να κάνουν αμέσως σεξ με οποιοδήποτε άτομο συναντούν στο δρόμο τους και τους διαγείρει ερωτικά. Η ζωή αυτών των ατόμων, ανδρών ή γυναικών περιστρέφεται βασανιστικά γύρω από την ασταμάτητη αναζήτηση της σεξουαλικής τους ικανοποίησης. Αναζήτηση μάταιη και δυστυχώς βλαπτικη για τους ίδιους και για όσους σχετίζονται ερωτικά μαζί τους. Μόνο στις Η.Π.Α. υπάρχουν πάνω από 20 εκ. σεξομανεις περίπου δηλαδή το 11% του πληθυσμού

82 Λόγοι εθισμού Το σεξ για τα άτομα που είναι εθισμένα σε αυτό γίνεται ο σημαντικότερος αμυντικός μηχανισμός ώστε να αγχοληθούν ή να αντιμετωπίσουν έντονα ψυχοπιεστικά γεγονότα στη ζωή τους. Η σεξουαλική εξάρτηση έχει και νευρολογικό υπόβαθρο, δεδομένο ότι η συμπεριφορά της αναζήτησης της σεξουαλικής εμπλοκής ενισχύεται θετικά από χημικές ουσίες οι οποίες εκλύονται κατά τη σεξουαλική επαφή και προσδίδουν στο άτομο ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευφορίας Μεγάλο ποσοστό ατόμων με σεξουαλικό εθισμό είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά σε πολύ μικρή ηλικία. Η αύξηση της ντοπαμίνης και η μείωση της σερατονίνης έχει συσχετιστεί με αύξηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς και μείωση των αναστολών σε όλα τα θηλαστικά. , .

83 Λόγοι εθισμού Υπάρχει κληρονομικό εθισμών στην οικογένεια των σεξουαλικά εξαρτημένων ατόμων. Αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και άλλες αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις. Τα σχήματα αποφευκτικής πρόσδεσης μπορεί να οδηγήσουν σε επαφές χωρίς συναίσθημα. Αποδιοργανωμένη πρόσδεση μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε παραφιλιες [επιθυμία για εγγύτητα και ταυτόχρονα μεγάλο φόβο γι’αυτή] Η αμφιθυμικού τύπου πρόσδεση μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξαρτητικό άτομο που ζητάει την επιβεβαίωση και την αποδοχή από πολλαπλούς συντρόφους.

84 Λόγοι εθισμού Αλλαγή της ανατροφής των παιδιών από τους γονείς
Πρώιμη σεξουαλικοποιηση των παιδιών από την έκθεση τους στα ΜΜΕ. Σημαντικό ρόλο στον σεξουαλικό εθισμό παίζει το διαδίκτυο, αφού είναι πολύ εύκολο στην πρόσβαση και οικονομικό. Η ομοφοβια είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τους άνδρες γκέι να αναπτύξουν υπερσεξουαλικη διαταραχή.

85 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η αντιμετώπιση του σεξουαλικού εθισμού εναπόκειται αρχικά στην αναζήτηση και αναγνώριση της αιτίας αυτής της συμπεριφοράς, και η αναγνώριση αυτή έρχεται μέσα από τη διαδρομή της ψυχοθεραπείας το εθισμένο άτομο θα έχει το χώρο και το χρόνο να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό, το σκοπό που εξυπηρετεί αυτή του η συμπεριφορά αλλά και να αντιληφθεί το κόστος που μπορεί να έχει για τον ίδιο.

86 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Το άτομο που έχει εθιστεί στο σεξ είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσει το ρόλο που έχει και το χώρο που καταλαμβάνει η σεξουαλική επαφή στη ζωή του, μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας συναισθηματικά ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει και να εκφραστεί μέσα από την ερωτική επαφή που δε θα είναι πια ιδωμένη σε ένα καταναγκαστικό πλαίσιο.

87 Τροφή & Εξάρτηση

88 Ορισμός εξάρτησης από την τροφή
Εξάρτηση , με την θετική έννοια , χαρακτηρίζουμε μια συναισθηματική κατάσταση , η οποια γινετε τοσο απαραιτητη και αναγκη, όπου δύσκολα αποδεσμεύεται κανείς απο αυτην, όπως η σχεση μητερας και βρεφους . Από την άλλη στην υπερβολη της μπορει να παρει τη μορφή επαναλαμβανόμενη ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς ή συνηθείας , όπως χρήση ουσιών , αλκοόλ , τυχερά παιχνίδια , ακόμα και φαγητού.

89 Πολύ από εμάς πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι είναι άτομα άβουλα και τεμπέλικα. Κάτι τέτοιο είναι απλώς μια κακόγουστη φήμη. Ο οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να είναι άτομο υπερφαγικό. Είναι κάτι που δεν έχει σχέση με την ηλικία , το φύλο, την οικονομική κατάσταση κτλ. Η συγκεκριμένη εξάρτηση είναι κάτι που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και δεν γίνετε πάντα αντιληπτό. Η άσχημη αυτή συνήθεια έχει και κάποιες συνέπειες στην καθημερινότητα μας όπως το γεγονός ότι αναγκάζουμε τον εαυτό μας να φάει, να κρύβουμε φαγητό ώστε να το φάμε αργότερα, να τρώμε ενώ δεν πεινάμε γιατί απλά δεν έχουμε τι να κάνουμε κτλ.

90 Εξάρτηση από την τροφή Κύριος παράγοντας αυτής της “συνηθείας”είναι ο εγκέφαλος . Με την κατανάλωση κάποιων τροφών , οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά , ζάχαρη και αλάτι , κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε χαρά κα ανακούφιση , δίνουν εντολή στον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμινη. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία η οποία μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση και αφού με την κατανάλωση τροφής νιώθουμε έτσι τότε συνδέουμε την τροφή με το συναίσθημα της ικανοποίησης και της χαράς .

91 Εξάρτηση από την τροφή Κάποιοι σκέφτονται και λένε <<εντάξει, σε κάποιους αρέσει να τρώνε πολύ , όποτε θέλουν μπορούν να το σταματήσουν >> . Κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα εφικτό , διότι ένας υπερφαγικός άνθρωπος είναι αναγκασμένος να τρώει . Η επιβίωση του χωρίς την απαραίτητη πρόσληψη τροφής καθημερινά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγειά του. Αλλά όπως και οι άλλες εξαρτήσεις έτσι και η υπεπερκατανάλωση τροφής έχουνε καποιες “παρενέργειες “οι οποίες είναι κοινές για όλες .Όπως για παράδειγμα η απόλυα Έλενου , στερητικό σύνδρομο , δυσλειτουργία στη λήψη αποφάσεων κτλ .

92 Έρευνα Το θέμα αυτό της υπερφαγειάς έχει απασχολήσει αρκετά πανεπιστήμια του κόσμου, και έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες πάνω σε άτομα εξαρτημένα από το φαγητό . Ειδικότερα , μια επιστημονική ομάδα στο πανεπιστήμιου το Yale , διεξήγαν μια ερευνά η οποία έδειξε: ότι πολλά άτομα έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό εθισμού που είναι απαραίτητο για την ομαλή ροη της καθημερινότητας τους. Μελετώντας τις αντιδράσεις γυναικών , από υπερβολικά αδύνατες έως και παχύσαρκες , οποίες ήταν εξαρτημένες από την τροφή. Σε αυτες τις κύριες τοποθετήθηκε ένα ποτήρι milkshake σοκολάτας. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι οι γυναίκες ήταν αδύνατον να αντισταθούν σε αυτό το milkshake, έχοντας τις ίδιες αντίδρασης με έναν χρηστή ναρκωτικών στη θεά της ηρωίνης.

93

94 Έρευνα Η εξάρτηση ομως απο την τροφή μπορεί να οφείλεται και σε γενετικούς λόγους. Σε πανεπιστήμιο του Texas, έρευνα έδειξε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν λιγότερους υποδοχείς νταπομίνης που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουν την ποσότητα του φαγητού ώστε να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα ντοπαμινης και κατά συνέπεια ευχαρίστησης .

95 Ερωτηματολόγιο «εφηβεία και εξαρτήσεις»
Ερωτηματολόγιο «εφηβεία και εξαρτήσεις»

96 Το ερωτηματολόγιο αυτό μοιράστηκε σε 80 μαθητές του Λυκείου Επισκοπής όπου και απαντήθηκαν και προέκυψαν τα ακόλουθα…

97 Στην ερώτηση «αν καπνίζουν» το 27,5% των μαθητών απάντησε θετικά και το 72,5% απάντησε αρνητικά

98 Στην ερώτηση «πόσο συχνά καταναλώνεις αλκοόλ» το 13,7% απάντησε ότι καταναλώνει αλκοόλ 1-2 φορές την εβδομάδα, το 21% μία φορά το μήνα, το 11,25% καθημερινά , το 2,5% απάντησε 3-5 φορές την εβδομάδα, το 42,7% σπάνια και το 7,5% ποτέ.

99 Στην ερώτηση «τι ειδους ποτά καταναλώνεις;» το 42,5% απάντησε ουίσκι, το 55% απάντησε μπύρα, το 50% καταναλώνει κρασί και το 16,25% άλλα ποτά.

100 Στην ερώτηση αν «έχεις κάνει χρήση ναρκωτικής ουσίας» το 71,5% απάντησε αρνητικά, το 8,75% απάντησε θετικά, το 3,75% απάντησε ότι έχει καταναλώσει πολλές φορές ναρκωτική ουσία.

101 Στην ερώτηση «πόσο συχνά κάνεις χρήση του διαδικτύου», το 60% απάντησε καθημερινά, το 22,5% απάντησε 1-2 φορές τη βδομάδα, το 13,75% των μαθητών απάντησε σχεδόν ποτέ.

102 Στην ερώτηση αν «παίζεις τυχερά παιχνίδια» το 35% των μαθητών απάντησε θετικά ενώ το 62,5% απάντησε αρνητικά. Στην ερώτηση «πού παίζεις τυχερά παιχνίδια;» το 68% των μαθητών απάντησε στο διαδίκτυο, το 43% σε κάποια λέσχη και το 18% κάπου αλλού.

103 Στην ερώτηση «αν έχεις κάνει κάποιου είδους δίαιτα» το 41,25% απάντησε θετικά και το 52,5% απάντησε αρνητικά

104 Στην ερώτηση «αν είσαι παραπάνω ή λιγότερα από τα φυσιολογικά κιλά τα οποία καθορίζονται από το ύψος σου» το 52,5% των μαθητών απάντησαν ότι είναι στα κανονικά επίπεδα βάρους, το 22,5% απάντησε ότι είναι παραπάνω και το 10% ότι είναι λιγότερο.

105 Στην ερώτηση «για ποιο λόγο τρως» το 80% των μαθητών απάντησε γιατί πεινάει, το 14% των μαθητών απάντησε γιατί είναι στενοχωρημένος/μένη, το 12,5% των μαθητών γιατί είμαι αγχωμένος/μένη, το 7,5% απάντησε ότι τρώει για την παρέα, το 9% απάντησε ότι τρώει επειδή τον αναγκάζουν, το 22,5% ότι του αρέσει η γεύση αλλά δεν πεινάει και το 2,5% άλλο.

106

107

108

109 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ WWW.BESTRONG.ORG.GR WWW.PSI.GR WWW.HEALHIN.GR
Harvard Medical School Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008 – 2012

110 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google