Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

Συστήματα ενέργειας για την άσκηση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Στατιστικής.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Δρ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος
Ανδρογόνα και αντίσταση στην ινσουλίνη
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/ Δ.Σ.) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία.
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 50/ Δ.Σ.) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ (Β!)
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή αναιμία Μεσογειακός πυρετός
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ Γ.Π.Α.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Σύγχρονες Τάσεις στη διατροφή των αιγοπροβάτων Γεώργιος Ζέρβας Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Κ Ανάπτυξης Πρακτική Άσκηση 1/11/12-14/12/12 Φοιτητής Ζάββος Γιώργος Υπεύθυνος Δημιουργίας Βάσης.
Μεταρρύθμιση Φορολογίας Εισοδήματος. Νέες Κλίμακες Φορολογίας Εισοδήματος Το εισόδημα από μισθούς ( συντάξεις ) και επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : Εκτροφή προβάτων & αιγών. Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Παραπροϊόντα και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων ως λειτουργικά συστατικά για την παραγωγή κρέατος με βελτιωμένα.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (B’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Τεχνητή διατροφή IV Εξάμηνο Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ Λάρισας 01.VI.΄08 Δ. Παπαγόρας.
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: Εκτροφή προβάτων & αιγών_Κρεοπαραγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης.
Φυλές Βοοειδών.
ΘΕΩΡΙΑ 2 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΦΑΓΙΩΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-ΚΡΕΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Ο κτηνιατρικός υγειονομικός έλεγχος των σφαγίων και των παραπροϊόντων τους έχει.
6o ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
8o Διατροφή και ποιότητα κτηνοτροφικών προϊόντων
Μεταβολισμός Πρωτεϊνών και Άσκηση
ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΑ.
Λειτουργική ολοκλήρωση των πρωτεϊνών και επιλογή του προορισμού τους
Ανάλυση Σύστασης Σώματος
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
Οικονόμου Ανδρέας, Κιοσσέ Θεοφανή, Γκένας Χρήστος, Λεονάρδος Ιωάννης
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία ( )
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΟΙΗΣΗ VS ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ.
Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
ΝΈΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΙΑΝ14) VS. ΕΓΚΡΙΘΕΝ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΥΓ13)
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Ζορμπάς – Καζαντζάκης Συναίσθημα – Λογική
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2, Γ. Παπαδομιχελάκης2, Γ. Ζέρβας2 1Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Τ.Θ. 22016, 1516,Λευκωσία, Κύπρος. 2Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 118 55, Αθήνα, Ελλάδα. Εισαγωγή Ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των λιπαρών οξέων στην ανθρώπινη διατροφή Θετική συνεισφορά στην ανθρώπινη υγεία από ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (conjugated linoleic acid: CLA) Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας και ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου στον άνθρωπο, όπως στήθους και προστάτη Τροποποίηση της σύστασης του σώματος με μείωση του σωματικού λίπους σε υπέρβαρα άτομα Κυριότερες πηγές CLA: λίπος γάλακτος, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας μηρυκαστικών A: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά αρνιά φυλής Χίου ΦΘ B: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά αρνιά φυλής Χίου ΤΘ Γ: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά ερίφια φυλής Δαμασκού ΦΘ Δ: 10 αρσενικά και 10 θηλυκά ερίφια φυλής Δαμασκού ΤΘ Λήψη δειγμάτων γάλακτος από φυσικό και τεχνητό θηλασμό την 25η και 35η ημέρα μετά τον τοκετό για τους αμνούς και την 39η και 49η ημέρα για τα ερίφια Σφαγή πέντε αρνιών και πέντε εριφίων από την κάθε ομάδα στην ηλικία του απογαλακτισμού (35 και 49 ημέρες αντίστοιχα) και των υπολοίπων στην ηλικία των 90 ημερών Λήψη ατομικών δειγμάτων μυϊκού ιστού από τον επιμήκη ραχιαίο, τρικέφαλο και ημιμεμβρανώδη μυ 24 ώρες μετά τη σφαγή Ελαφρώς μεγαλύτερη απόδοση σφαγίου στα ερίφια έναντι αμνών (59,5% vs. 58,7% στην 1η σφαγή και 55,6% vs. 54,8% στη 2η) Στόχοι Προσδιορισμός του προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος αμνοεριφίων, με έμφαση στο CLA Σύγκριση είδους κρέατος (αμνών vs. εριφίων) και μεθόδου θηλασμού (φυσικού vs. τεχνητού) ως προς το CLA Αναλύσεις Πραγματοποίηση αναλύσεων για προσδιορισμό του προφίλ των λιπαρών οξέων (Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) Ανάλυση λιπαρών οξέων στα δείγματα των μυϊκών ιστών με τη μέθοδο O’Fallon et al. (2007) και του γάλακτος με τη μέθοδο Noorooz-Zadeh και Appelqvist (1988), όπως αυτή περιγράφεται από τον Jiang et al (1996) Προσδιορισμός προφίλ των λιπαρών οξέων όλων των δειγμάτων με τη χρήση αέριου χρωματογράφου Προοπτικές Κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων, θα γίνει χαρακτηρισμός του κρέατος αμνοεριφίων ως προς την αξία του για την υγεία του καταναλωτή Πειραματικό Σκέλος Επιλογή 20 προβατίνων της φυλής Χίου και 20 αιγών της φυλής Δαμασκού με δίδυμα αμνοερίφια παραπλήσιας ημερομηνίας τοκετού (Πειραματική Έπαυλη Αθαλάσσας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών) Χρησιμοποίηση ενός εκ των δύο διδύμων αμνών ή εριφίων στον φυσικό (ΦΘ) και του άλλου στον τεχνητό θηλασμό (ΤΘ) Συγκρότηση τεσσάρων ομάδων με βάση το φύλο, την ηλικία και το σωματικό βάρος των αμνοεριφίων Βιβλιογραφία Jiang J., Bjoerck L., Fonden R. and Emanuelson M., 1996. Occurrence of conjugated cis-9, trans-11 octadecadienoic acid in bovine milk: effects of feed and dietary regimen. Journal of Dairy Science 80, 438-445. Nourooz-Zadeh J. and Appelqvist L. A., 1988. Cholesterol oxides in Swedish foods and ingredients: milk powder products. Journal of Food Science 53, 74-79. O’Fallon J. V., Busboom J. R., Nelson M. L. and Gaskins C. T., 2007. A direct method for fatty acid methyl esters synthesis: Application to wet meat tissues, oils and feedstuffs. Journal of Animal Science 85, 1511-1521.