Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το αυτόματο ηλεκτρικό σίδερο
Advertisements

Ηλεκτροπνευματικά Συστήματα Αυτοματισμού
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
07. ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (1ο μέρος)
2.5 ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ.
ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΣ
Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αναγνωρίζει τα βασικά μέσα απόζευξης, διακοπής και προστασίας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. (β) αναφέρει και εκτιμά τους κινδύνους.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠO ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ, ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΣΤΟΧΟΙ : Να μπορείτε να,
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
Σύνδεση ηλεκτρικών αντιστάσεων σε σειρά
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΤΟ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΧΡΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
9. ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ 1:
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο
ΠΑΡΟΧΗ ΜΤ ΤΥΠΟΥ Α1.
Ασφάλεια παντού και πάντα…
Γειώσεις και άλλα μέτρα προστασίας
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΤ ΚΟΝΕΩΣ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ)
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΣΤΟΧΟΣ : ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ Ο μαθητής να μπορεί να (α) αναφέρει ότι ο τρόπος σύνδεσης των ισοζυγισμένων καταναλωτών είναι ανεξάρτητος από τον.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΈΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ: ΤΟ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί ένα ηλεκτρικό αερόθερμο και εντοπίζει βλάβες με τη βοήθεια των καταλλήλων οργάνων. (β)
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
Μάθημα 2 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων.
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Μάθημα 9 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΜΕΣΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής να: (α) αναφέρει τους κινδύνους από τη χρήση του.
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
Μάθημα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Aρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής Μερικές βοηθητικές σημειώσεις
ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό.
ΤΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΣ
ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΡΗΤΗ – ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΙΚΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Σύνδεση Αντιστάσεων.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΩΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε ΓΕ. Τ. Π. ΜΑ/Ε. Π. ΠΑΙ. Κ
Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε ΓΕ. Τ. Π. ΜΑ/Ε. Π. ΠΑΙ. Κ
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση. Γείωση στη τριφασική εγκατάσταση Συστήματα Γείωσης.

Τι είναι όμως η γείωση? Σ’ αυτό το μάθημα, επιχειρούμε να περιγράψουμε / να εξετάσουμε βασικές έννοιες και θέματα της γείωσης μίας εγκατάστασης, όπως: Έννοια της γείωσης σε μία εγκατάσταση. Αγωγοί και συνδεσμολογία των αγωγών γείωσης σε μία εγκατάσταση. Συστήματα Γείωσης

Βασικές Έννοες Γείωση σημαίνει σύνδεση στη γη ή σ’ έναν αγωγό που συνδέεται στη γή. Ένας αγωγός γείωσης είναι ένα σύστημα ή κύκλωμα που συνδέεται στη γή. Ο αγωγός γείωσης συχνά ονομάζεται και ουδέτερος   Υπάρχουν δύο είδη αγωγών γείωσης: Αγωγός προστασίας που λειτουργεί ώστε να συνδέει τα μεταλλικά μέρη μίας συσκευής που κανονικά, δεν μεταφέρουν ρεύμα, στον αγωγό γείωσης του γραμμής / εγκατάστασης ή στο αγωγό που συνδέει τη μπάρα του ουδέτερου (γείωσης) στη γή Γείωση γραμμής που συχνά ονομάζεται και ουδέτερος (Εικόνα 1).

Γείωση στη Μονοφασική Εγκατάσταση

Γιατί να γειώνουμε – να συνδέουμε στη γη, τον αγωγό που επιστρέφει το ρεύμα, στη πηγή?

Η σύνδεσή αυτού του αγωγού στη γη δεν προστατεύει αυτούς που λειτουργούν / χρησιμοποιούν την εγκατάσταση, αλλά τα φορτία της εγκατάστασης. Γειώνοντας δηλαδή τον αγωγό που επιστρέφει το ρεύμα στη πηγή τροφοδοσίας μίας μονοφασικής εγκατάστασης, λειτουργεί ώστε το ρεύμα στο κύκλωμα να επιστρέψει γρηγορότερα πίσω στη πηγή τροφοδοσίας.   Έτσι δηλαδή, η γείωση του αγωγού που κλείνει ένα κύκλωμα, επιστρέφοντας το ρεύμα στο κύκλωμα, πίσω στη πηγή τροφοδοσίας, έχει μία πρακτική σημασία. Γειώνοντας αυτό τον αγωγό, το ρεύμα επιστρέφει γρηγορότερα πίσω στη πηγή τροφοδοσίας. Ο αγωγός από το τελευταίο φορτίο σε μία γραμμή πίσω στη τροφοδοσία, θα πρέπει να έχει πολύ μικρή αντίσταση, ώστε το ρεύμα να επιστρέφει γρηγορότερα στη πηγή τροφοδοσίας.

Γειώνοντας αυτό τον αγωγό, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό: το ρεύμα επιστρέφει γρηγορότερα πίσω στη πηγή τροφοδοσίας. Έτσι, όταν για τον οποιοδήποτε λόγο, το ρεύμα στο κύκλωμα αυξηθεί απότομα, πέρα / πάνω το μέγιστο προβλεπόμενο ρεύμα για το κύκλωμα, διακινδυνεύοντας να κάψει τα φορτία στο κύκλωμα, η γείωση του αγωγού επιστροφής του ρεύματος στη πηγή, λειτουργεί ώστε το ρεύμα να επιστρέψει γρηγορότερα στη πηγή. Η ταχύτερη επιστροφή του ρεύματος στη πηγή, με τη σειρά της, οδηγεί / επιτρέπει να λειτουργήσει γρηγορότερα η ασφάλεια ή όποια άλλη συσκευή προστασίας, ανοίγοντας το κύκλωμα και προστατεύοντας τα φορτία, σ’ αυτό

ΑγωγόςΠροστασίας – Προστατεύοντας από Ηλεκτροπληξία   Το κύκλωμα της μονοφασικής εγκατάστασης, εκτός από τους δύο αγωγούς, δηλαδή τον αγωγό (μαύρο) που μεταφέρει το ρεύμα στα διάφορα φορτία της εγκατάστασης και τον αγωγό που επιστρέφει το ρεύμα στη πηγή και που συνδέεται και στη γη, έχει έναν ακόμα αγωγό γείωσης. Ο δεύτερος αυτός αγωγός γείωσης (πράσινο περίβλημα) ξεκινάει από κάθε φορτίο της εγκατάστασης και καταλήγει στη γή, συνδέοντας απευθείας, τα μεταλλικά μέρη – την επιφάνεια κάθε φορτίου της εγκατάστασης στη γή (Εικόνα ). Στο πραγματικό κύκλωμα της εγκατάστασης, ο αγωγός γείωσης υλικού ξεκινάει από κάθε φορτίο και καταλήγει στη μπάρα γείωσης, στον ηλεκτρικό πίνακα της εγκατάστασης. Ο αγωγός αυτός γειώνεται – συνδέεται στη γή, μέσα από τη σύνδεση της μπάρας γείωσης με τη μπάρα του ουδέτερου στο πίνακα της εγκατάστασης και μετά, τη κοινή τους σύνδεση στον αγωγό γείωσης και στο ηλεκτρόδιο γείωσης.

Γιατί ένας δεύτερος αγωγός γείωσης Γιατί ένας δεύτερος αγωγός γείωσης? Ενώ ο πρώτος αγωγός γείωσης προστατεύει τα φορτία της εγκατάστασης από μία δυσλειτουργία του κυκλώματος, ο δεύτερος αγωγός γείωσης προστατεύει το άνθρωπο που χρησιμοποιεί την εγκατάσταση, από μία δυσλειτουργία του κυκλώματος.   Αν δηλαδή, από μία δυσλειτουργία του κυκλώματος που τροφοδοτεί μία συσκευή ή μία δυσλειτουργία της συσκευής, ο αγωγός που μεταφέρει ρεύμα σε μία συσκευή, έρθει σε επαφή την επιφάνεια της συσκευής (Εικόνα ), τότε η επιφάνεια της συσκευής γίνεται αγωγός και ακουμπώντας επάνω σ’ αυτή, για να χειριστούμε τη συσκευή, το ρεύμα περνάει από την επιφάνεια της συσκευής στο σώμα μας, προκαλώντας ηλεκτροπληξία.

Χάρη στον αγωγό γείωσης υλικού, μπορούμε να χειριστούμε μία συσκευή ακόμα και όταν περνάει ρεύμα από την επιφάνεια της συσκευής, χωρίς το κίνδυνο να πάθουμε ηλεκτροπληξία. Γιατί ο αγωγός γείωση υλικού θα οδηγεί αυτό το ρεύμα στη γή, αποτρέποντάς το να περάσει μέσα από το σώμα του ανθρώπινου χειριστή. Έχοντας δει τη λειτουργία / χρησιμότητα και τη συνδεσμολογία των δύο αγωγών γείωσης, στο κύκλωμα μίας μονοφασικής εγκατάστασης, προχωρούμε να δούμε πως οι δύο αυτοί αγωγοί συνδέονται στο πραγματικό κύκλωμα της εγκατάστασης.