Η Προοπτική Μνήμη κατά τη γήρανση: ανασκόπηση πρόσφατων ερευνών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Δασική Διαχειριστική Ι
Βήματα στην Κατασκευή ενός Ψυχομετρικού Εργαλείου (Μέρος B)
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Μουσικός διευθυντής : Gil Gourdier-Leroy
Νίκη Νεάρχου* & Αριάδνη Στογιαννίδου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
ΨυχολΟγος.
Γενική Εκτίμηση (άπαξ) Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου (υποχρεωτική)
Θέματα αναφορικά με τη χρήση και τον τρόπο αναφοράς των ψυχομετρικών τεστ Μάθημα: Ψυχομετρία II Διάλεξη Νο 4.
Γενικό πλαίσιο παρουσιάσεων Διάρκεια παρουσιάσεων: 10 λεπτά με 5 λεπτά για ερωτήσεις Φόρματ παρουσιάσεων: PowerPoint ή αντίστοιχο πρόγραμμα Αριθμός ομιλητών:
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Διάσκεψη Σερρών Ιουνίου 2004 Ερίκ Γκαζόν Σύμβουλος σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων & Απασχόλησης Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους νόμους.
Στόχοι επίτευξης στη φυσική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
Αποδόσεις αιτίων.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περίπλοκη μάθηση και γνωστικές παράμετροι. Δεν είναι δυνατό να θεωρήσουμε όλα τα είδη μάθησης συνδυαστικά. Σε περίπλοκες καταστάσεις οι οργανισμοί φαίνεται.
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Διδακτική Μεθοδολογία και Εκπαίδευση Ενηλίκων
Αυτόματα εστιασμένη προσοχή (covert attention)
Οι εκτιμήσεις των ενηλίκων αποτελούν τη βάση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας Το καλό και το κακό ορίζονται από τις συναισθηματικές.
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ? Ικανότητα Ερευνητική τάση.
Μέρος 1 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 22/9/20162 Περιεχόμενα  Βασικές έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων  Απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
PSY 301 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Η ΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ: ΟΠΤΙΚΗ-ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΣΗ Ή ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ;
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 2:Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην.
Σύγκριση παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ HIV-οροθετικών και του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα Αναστασία Καλπουρτζή1, Αθανάσιος.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 5: Κινητικός έλεγχος –Αισθητηριακές πληροφορίες
Περίπλοκη μάθηση και γνωστικές παράμετροι
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών
«Εκπαιδευτική Αξιολόγηση»
MEΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΚΣ
Φάκελος Αξιολόγησης για Νηπιαγωγείο
Στην Ελλάδα, σε πρόσφατο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ B 931/ ), στο άρθρο 6 και στην παράγραφο Γ΄ σε σχέση με τα παιδιά με ειδικές.
1 Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Ο Παράγοντας της Αυτοδιαχείρισης σε Σχέση με την Υγεία των Καρδιοπαθών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΓΚΛΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ.
Μετρήσεις Θεωρίας του Νου
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Νατάσσα Κυριακοπούλου & Στέλλα Βοσνιάδου
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Κρέπια Βασιλική1, Κατσαραγάκης Στυλιανός2, Καϊτελίδου Δάφνη3, Πρεζεράκος.
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
1 Φορέας -Οργανισμός, 2 Φορέας -Οργανισμός
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.
Σχέση διγλωσσίας και γνωστικής / γλωσσικής ανάπτυξης
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μέση παιδική ηλικία Γνωστική ανάπτυξη
Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Προοπτική Μνήμη κατά τη γήρανση: ανασκόπηση πρόσφατων ερευνών Παπαχρηστοπούλου Ε. 1, 2, Μωραΐτου Δ.1, Ντόσκας Τ. 2, Παγοροπούλου Α.3 , Μασούρα Ε.1 1 Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2 Νευρολογική Κλινική , Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών 3 Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή «Προοπτική μνήμη» ή «μνήμη των προθέσεων: Γνωστική διεργασία της ενθύμησης ή προετοιμασίας εκτέλεσης μιας πράξης στον κατάλληλο χρόνο στο άμεσο μέλλον Αποτελεί : Διάσταση της μνήμης επεισοδίων Βασικό στοιχείο της καθημερινής λειτουργικότητας του ατόμου Συμβάλλει: στην ικανότητα να ζει κανείς ανεξάρτητος. Διάκριση σε έργα που βασίζονται: Στο χρόνο Σε ένα γεγονός/ερέθισμα Συστατικά προοπτικής μνήμης Εμπροσθοδρομικό Οπισθοχωρητικό

Μέθοδος Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση διά βίου αναπτυξιακών ερευνών, συγχρονικού και διαχρονικού σχεδίου, σύγκρισης ομάδων ελέγχου και πειραματικών ομάδων. Κριτήρια αποκλεισμού: σχέδιο της έρευνας, είδος του δείγματος ψυχομετρικά χαρακτηριστικά των εργαλείων που χορηγήθηκαν. Όλες οι μελέτες που συμπεριελήφθησαν αφορούν την προοπτική μνήμη και τα συστήματα του γιγνώσκειν με τα οποία συνδέεται.

Συζήτηση Η συνειδητοποίηση και εκτέλεση μιας εμπρόθετης πράξης επιστρατεύει τόσο την προοπτική όσο και την αναδρομική μνήμη. Το προοπτικό στοιχείο συνδέεται με εκτελεστικές διεργασίες ελέγχου του περιβάλλοντος, όπως με αυτές της αναγνώρισης και της διατήρησης των ενδείξεων που σχετίζονται με την εκτέλεση της πρόθεσης στο περιβάλλον. Το «οπισθοχωρητικό συστατικό» αντίθετα, συνδέεται με την ανάσυρση της πρόθεσης από τη μνήμη. Το πλαίσιο εκτέλεσης των πράξεων, επίσης, αλληλεπιδρά με την ηλικία, καθώς οι διαφορετικές συνθήκες ζωής νέων και ηλικιωμένων προκαθορίζουν ως ένα βαθμό τη λειτουργικότητά τους

Συμπεράσματα Τα ευρήματα καταδεικνύουν : Η προοπτική μνήμη εκπίπτει προϊούσης της ηλικίας Διαφορές στις επιδόσεις νέων και ηλικιωμένων στα έργα που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε συνθήκες εργαστηρίου οι νέοι αποδίδουν καλύτερα σε έργα προοπτικής μνήμης. Σε έργα που εμπεριέχουν συναισθηματική φόρτιση οι ηλικιακές διαφορές αμβλύνονται. Τα θετικά ερεθίσματα ενισχύουν τις επιδόσεις σε σχέση με το «εμπροσθοδρομικό» συστατικό. Τα αρνητικά ερεθίσματα ενισχύουν τις επιδόσεις σε σχέση με το «οπισθοχωρητικό» συστατικό.