Η αξιοπιστία ως όπλο οικονομικής πολιτικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Για ένα νέο ελληνικό πανεπιστήμιο Βάσω Κιντή Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Advertisements

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ οδηγός κατανόησης Δηλαδή θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά και μετά τα 65 μας;
Μια αγορά με ευκαιρίες και παγίδες. Η συγκεκριμένη αγορά γίνεται πολύ συχνά, αντικείμενο λαϊκισμού, δημαγωγίας και πλειοδοσίας μιας δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.
Η κρίση και το πρόβλημα της διακυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία Σταύρος Ιωαννίδης.
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
OIKONOMIKO ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 alco THE PULSE OF SOCIETY.
Αυτοεκτίμηση Σεβασμός Αγάπη
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.
Μετάφραση Απόδοση υπό Ηλία Πετράκου (Διπλωματούχου χημικού Αντιπροέδρου Σ.Β.Π.Ε)
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 9η Διάλεξη.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Το τέρας της πολυνομίας και η παραβατικότητα των Ελλήνων.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ - DG ECFIN Σεπτέμβριος 2011.
ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Κακατσάκη Μαρία Παπαμάρκου Γαρυφαλλιά Μυλωνοπούλου Ανθή
Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ Α.Μ: Δ18411 Υπεύθυνος Καθηγητής: Ζωγραφάκης Σταύρος Χρονικό διάστημα: ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ Έτος:
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Βαγής Σαμαθρακής 2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ &
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΔΠΔ) ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ και ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Γιώργος Παγουλάτος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
1 Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ. 2 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ: Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά  Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
Στρατηγικές - Ανοίγματα
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
8.1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Mathew Shane & David Kelch
Δηλαδή θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά και μετά τα 65 μας;
Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο Δημόσιες επιχειρήσεις
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Πολιτική Έρευνα Πανελλήνια Κοινωνική Έρευνα.
Δηλαδή θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά και μετά τα 65 μας;
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Γεωργική Εκτιμητική Κώστας Τσιμπούκας.
Για ένα νέο ελληνικό πανεπιστήμιο
Ρυθμιστικά «εργαλεία» για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την προστασία του καταναλωτή στην αγορά ρεύματος POWER AND GAS SUPPLY FORUM Μάρτιος 2019.
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η αξιοπιστία ως όπλο οικονομικής πολιτικής Μία συνήθης τακτική των κυβερνήσεων είναι αντιστοιχία προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών πράξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρακτικής αυτής είναι η προεκλογική εξαγγελία περί μη επιβολής πρόσθετης φορολογίας. Για να δικαιολογήσουν την ασυνέπεια αυτή, οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι αλλιώς ήταν η εικόνα της οικονομίας πριν τις εκλογές και αλλιώς εμφανίζεται μετά. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σύγχυση και αίσθηση αιφνιδιασμού στους ιδιωτικούς φορείς και να πληγώνεται η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Και είναι γεγονός ότι η αξιοπιστία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα οικονομικής πολιτικής.

Τι εννοούμε με τον όρο αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική: είναι η οικονομική πολιτική που δεν αιφνιδιάζει, που βασίζεται σε εξαγγελίες τις οποίες υλοποιεί, που ό,τι λέει το κάνει, που μένει προσηλωμένη στο στόχο της. Σκεφτείτε τη γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) πριν την εισαγωγή του ευρώ ή τη «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την περίοδο της απεργίας των ανθρακωρύχων. Η προσήλωσή τους στον αρχικό τους στόχο δημιούργησε μια φήμη συνέπειας και τελικά, αξιοπιστίας. Αντίθετα, αν σκεφτούμε τη δική μας οικονομική πολιτική στη δεκαετία του ΄80 που υπήρχαν συνεχείς αιφνιδιασμοί στην οικονομία (έκτακτες φορολογίες και εισφορές, υποτιμήσεις κ.ά) και μια αντίληψη του «άλλα λέμε πριν και άλλα κάνουμε μετά», τότε ουδόλως μπορούμε να μιλήσουμε για συνέπεια και αξιοπιστία.

Είναι κατανοητό βέβαια, ότι οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να γίνονται αναξιόπιστες γιατί πρέπει να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα πολλούς στόχους. Εάν για παράδειγμα πρέπει να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και να μειώσουν τα ελλείμματα, τότε θα μπορούσαν να εξαγγείλουν προγράμματα μετατάξεων των υπαλλήλων στο Δημόσιο προκειμένου οι τελευταία να μην απεργήσουν. Όταν γίνει η ιδιωτικοποίηση, οι κυβερνήσεις έχουν κίνητρο να μην υλοποιήσουν το στόχο τους για να μην αυξήσουν τις δαπάνες του δημοσίου και συνεπώς τα δημόσια ελλείμματα. Όμως χάνουν έτσι την αξιοπιστία τους και την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο θα αποτύχουν. Το ίδιο συμβαίνει και με έναν παιδαγωγό που εξαγγέλλει στους μαθητές του ότι την επόμενη μέρα θα γράψουν διαγώνισμα. Οι μαθητές διαβάζουν στο σπίτι και ο καθηγητής την επόμενη μέρα δεν τους βάζει διαγώνισμα για να γλιτώσει τη διόρθωση γραπτών, όταν μάλιστα ο στόχος του διαβάσματος επετεύχθη. Την επόμενη βέβαια φορά, οι μαθητές θα πάνε αδιάβαστοι.

Σε αντίθεση με την παραπάνω πολιτική, η αξιοπιστία είναι σημαντικότατο όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων. Εάν για παράδειγμα, μια αξιόπιστη αρχή (π.χ. το οικονομικό επιτελείο μιας κυβέρνησης) εξαγγείλει την αναμενόμενη πτώση των τιμών τον επόμενο χρόνο, οι καταναλωτές θα επηρεαστούν και θα αναπροσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στη βάση της εξαγγελίας αυτής. Δεν θα πραγματοποιήσουν τρέχουσες αγορές, θα συγκρατήσουν επομένως τη ζήτηση και ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σε ένα χρόνο, αλλά άμεσα. Χωρίς δηλαδή να κάνει τίποτε η κυβέρνηση, κατάφερε να πετύχει το στόχο της μείωσης των τιμών. Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι η αξιοπιστία. Η τελευταία είτε χτίζεται σιγά-σιγά είτε επιβάλλεται με τη βοήθεια ισχυρών θεσμών. Η ΟΝΕ ήταν ένας τέτοιος θεσμός, ένας θεσμός εξωτερικού πειθαναγκασμού που «έδεσε τα χέρια» των ασκούντων την οικονομική πολιτική προκειμένου η τελευταία να αποκτήσει αξιοπιστία. Το ΑΣΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι συνταγματικές δεσμεύσεις αποτελούν παραδείγματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας στην άσκηση πολιτικής, που όμως θα πρέπει να χαρακτηρίζονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανεξαρτησία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.