ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
10. Αισθητήρια Όργανα - Αισθήσεις
Advertisements

10. Αισθητήρια Όργανα - Αισθήσεις
Μορφές Ενέργειας.
ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
9ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Νευρικό σύστημα.
Τραγέα Γιώτα, Φυσικοθεραπεύτρια ΜSc (Pain Management)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΤΖΕΗΜΣ ΜΑΝΟΣ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Noέμβριος 2005
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τα Ημισφαίρια του Εγκεφάλου
Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΕΚΦΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 2011 Υποστηρικτικό υλικό
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα
Όργανο υποδοχής του ερεθίσματος-αισθητήριο όργανο Αισθητήριο νεύρο
Τράπεζα Θεμάτων ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α’ Λυκείου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Homeostasis
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
Ο οφθαλμικός λοβός έχει
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΦΛΕΒΕΣ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το αισθητήριο της ακοής και της ισορροπίας – Το αυτί.
Νευρομυϊκό Σύστημα Φυσιολογία II 2014.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Δ29/ 4 Μαΐου 2015 Σπύρος Ευθυμιόπουλος Αισθητική Φυσιολογία Ι.
Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΝΣ)
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΝΑΩ!!
ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος 2011 Φυσιολογία. ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΧΟΡΙΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Τρίχες Όνυχες Σμηγματογόνοι ΧΟΡΙΟ Κωνικές προσεκβολές θηλές.
9. Νευρικό σύστημα Βιολογία Α’ Λυκείου. Νευρικό σύστημα ►Δ►Δ►Δ►Διατήρηση εσωτερικού περιβάλλοντος σταθερού (ομοιόσταση) ΝΝΝΝευρικό σύστημα ΕΕΕΕνδοκρινικό.
Αισθητήρια όργανα αισθήσεις
Χαρτογράφηση Εγκεφάλου
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες.
Οι νευρώνες Αποτελούν τα βασικά κύτταρα του νευρικού συστήματος Έχουν κυτταρικό σώμα που περιλαμβάνει τον πυρήνα Επικοινωνούν με τα άλλα κύτταρα.
Κεντρικό νευρικό σύστημα
ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΑΙΣΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Εγκέφαλος εκ των άνω.
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κεντρικό νευρικό σύστημα Μεταβολές περιβάλλοντος
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
Σκεφτείτε και απαντήστε…
Περιφερικό Νευρικό Σύστημα
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Αντιλαμβάνονται τις μεταβολές που συμβαίνουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον του ανθρώπου. ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ Κύτταρα υποδοχείς συλλέγουν τις πληροφορίες . Μεταφορά με τη μορφή νευρικών ώσεων στο ΚΝΣ. Επεξεργασία και απάντηση Ανιχνεύουν αλλαγές στη συγκέντρωση χημικών ουσιών. Παίζουν ρόλο στη δημιουργία της γεύσης και της όσφρησης Ανιχνεύουν αλλαγές στη συγκέντρωση της γλυκόζης, CO2 και άλλων ουσιών Χημειοϋποδοχείς Θερμοϋποδοχείς Ανιχνεύουν αλλαγές στην θερμοκρασία Ανιχνεύουν την φωτεινή ακτινοβολία και συμμετέχουν στη δημιουργία της όρασης Φωτοϋποδοχείς Μηχανοϋποδοχείς Ανιχνεύουν αλλαγές στην πίεση, στην κίνηση , στην τάση

αΙΣΘΗΣΕΙΣ Αποτελούν το μέσο για την αντίληψη του εξωτερικού κόσμου Είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της εγρήγορσης ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ Είναι σημαντικοί για το σχηματισμό της εικόνας του σώματός μας Είναι σημαντικοί για τον έλεγχο των κινήσεων αΙΣΘΗΣΕΙΣ Αίσθηση είναι το αποτέλεσμα ερμηνείας των ερεθισμάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο. Τα ερεθίσματα φθάνουν στον εγκέφαλο με νευρικές ώσεις. Ο τρόπος δημιουργίας και μεταφοράς της νευρικής ώσης είναι ο ίδιος ανεξάρτητα από το είδος του ερεθίσματος Οι διαφορετικές αισθήσεις είναι αποτέλεσμα διαφορετικού τρόπου ανάλυσης και ερμηνείας αυτών των νευρικών ώσεων που σχετίζεται με την περιοχή του φλοιού όπου καταλήγουν οι νευρικές ώσεις Σωματικές Διακρίνονται: Ειδικές

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Είναι το αποτέλεσμα της ερμηνείας των ώσεων που προέρχονται από υποδοχείς που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος Στο δέρμα Στους μυς Οι υποδοχείς βρίσκονται Στους συνδέσμους Στα σπλάχνα Πόνος Οι υποδοχείς του πόνου είναι ελεύθερες νευρικές απολήξεις στο δέρμα και στα εσωτερικά όργανα Διεγείρονται από την καταστροφή των ιστών (μηχανικά αίτια, θερμότητα, χημικές ενώσεις Οξύς πόνος: μεγάλης έντασης και μικρής διάρκειας Χρόνιος πόνος: μικρότερης έντασης και μεγάλης διάρκειας

Οι υποδοχείς τους (μηχανοϋποδοχείς) είναι ελεύθερες νευρικές απολήξεις ή ειδικά σωμάτια. Βρίσκονται στην επιφάνεια του σώματος (δέρμα), στους μυς, στους συνδέσμους Υποδοχείς του δέρματος: βρίσκονται με μεγαλύτερη πυκνότητα στα χείλη, στα ακροδάκτυλα, στις πατούσες και μας βοηθούν να έχουμε αντίληψη της υφής των αντικειμένων Αφή & πίεση Υποδοχείς στους συνδέσμους και τους τένοντες: ανιχνεύουν αλλαγές στην πίεση Οι αισθητικές πληροφορίες μεταφέρονται στο κέντρο σωματικών αισθήσεων του (περιοχή βρεγματικού λοβού) Θερμοκρασία Οι υποδοχείς είναι ελεύθερες νευρικές απολήξεις Βρίσκονται στο δέρμα και στους σκελετικούς μυς. Θερμού Ψυχρού Οι αισθητικές πληροφορίες μεταφέρονται αρχικά στον θάλαμο στο τελικά κέντρο σωματικών αισθήσεων του (περιοχή βρεγματικού λοβού)