Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά
ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά Ρυθμικά κινητικά πρότυπα Εκούσιες κινήσεις M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος)

2 Επίπεδα της κινητικής ιεραρχίας

3 Ο κινητικός φλοιός δρά στους κινητικούς νευρωνες του νωτιαίου μυελού έμμεσα
μέσω οδών του εγκεφαλικού στελέχους και άμεσα με το φλοιονωτιαίο δεμάτιο. Το φλοιονωτιαίο δεμάτιο διαιρείται σε δύο κατιόντα δεμάτια: Το εγκεφαλικό στέλεχος περιέχει δύο παράλληλα νευρικά συστήματα, το έσω και το έξω, των οποίων οι ίνες νευρώνουν και ρυθμίζουν τους κινητικούς και διάμεσους νευρώνες του νωτιαίου μυελού: Το χιαστό πλάγιο φλοιονωτιαίο δεμάτιο Το αχίαστο κοιλιακό φλοιονωτιαίο δεμάτιο

4 Άμεση σύνδεση φλοιού-νωτιαίου μυελού

5 Το εγκεφαλικό στέλεχος δρα μέσω δύο οδών

6 Κινητικοί πυρήνες του νωτιαίου μυελού

7 Μύες και μυϊκοί υποδοχείς
Εισαγωγή στην κίνηση ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά Ρυθμικά κινητικά πρότυπα Εκούσιες κινήσεις M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος)

8 Νευρομυική σύναψη

9 Κινητική μονάδα

10 Το ΝΣ διαβαθμίζει τη δύναμη της μυικής σύσπασης:
-Με αύξηση του ρυθμού εκπόλωσης -Με αύξηση των κινητικών μονάδων

11 Ιδιότητες κινητικών μονάδων

12 ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών νευρώνων του νωτιαίου μυελού και των ομόλογων νευρώνων στους κινητικούς πυρήνες των κρανιακών νεύρων. Οι κινητικοί νευρώνες δέχονται ερεθίσματα από μια τεράστια ποικιλία κατιουσών οδών, από άλλους νωτιαίους νευρώνες, και από περιφερικές προσαγωγές ίνες. Τα σήματα που συγκλίνουν στους κινητικούς νευρώνες έχουν τρεις λειτουργίες: μπορούν να επιφέρουν εκούσια δραστηριότητα (κινητικός φλοιός-φλοινωτιαίο και του φλοιοπρομηκικό σύστημα) ρυθμίζουν τη στάση του σώματος παρέχοντας ένα σταθερό υπόβαθρο για την κίνηση, και συντονίζουν τη δράση των διαφόρων μυών για την ομαλή και ακριβή εκτέλεση των κινήσεων (παρεγκεφαλίδα, βασικά γάγγλια).

13 ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Κάθε κίνηση απαιτεί τη συντονισμένη δράση πολλών μυών. Η διεργασία του συντονισμού των συσπάσεων για την από κοινού δράση ανεξάρτητων μυών ονομάζεται κινητικός συντονισμός. Η πλέον στοιχειώδης μορφή κινητικού συντονισμού είναι το αντανακλαστικό. Η αντανακλαστική απόκριση εξαρτάται από: 1. Τη θέση του ερεθίσματος που καθορίζει ποιοί μύες θα συσπαστούν για να προκληθεί η αντανακλαστική κίνηση. 2. Την ισχύς του ερεθίσματος που καθορίζει το εύρος της κίνησης- τα αντανακλαστικά συνήθως διαβαθμίζονται σε ένταση. Ένα νωτιαίο αντανακλαστικό βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στο νωτιαίο μυελό και δέχεται αισθητικές πληροφορίες απευθείας από τους μυς, τις αρθρώσεις και το δέρμα. Τα νωτιαία αντακλαστικά έχουν ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις εκούσιες ενέργειες.

14 ΜΥΙΚΗ ΑΤΡΑΚΤΟΣ – ΤΕΝΟΝΤΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ GOLGI

15 Λειτουργία μυϊκών ατράκτων
Οι ενδοατράκτιες ίνες είναι εξειδικευμένες μυικές ίνες μικρότερες από τις εξωατράκτιες ίνες και δεν συμβάλλουν σημαντικά στη μυική σύσπαση. Ταξινομούνται σε: Ίνες πυρηνικής αλυσίδας Ίνες πυρηνικού σάκου. Αισθητικές απολήξεις ταξινομούνται σε: πρωτοταγείς (Ιa-ρυθμό αλλαγής μήκους ) και δευτεροταγείς (ΙΙ-στατικό μήκος). Οι κινητικοί νευρώνες γ νευρώνουν τις συσταλτές πολικές περιοχές των ενδοατράκτιων ινών. Όταν οι ενδοατράκτιες ίνες εκτείνονται, γεγονός που αναφέρεται ως φόρτιση της ατράκτου, οι αισθητικές απολήξεις αυξάνουν τον ρυθμό εκπόλωσης τους. Η επιμήκυνση των αισθητικών απολήξεων ενεργοποιεί διαύλους ιόντων ευαίσθητους στη διάταση προκαλώντας δυναμικά ενέργειας. Όταν παύει η διάταση, γεγονός που αναφέρεται ως εκφόρτιση, οι ενδοατράκτιες ίνες χαλαρώνουν και ο ρυθμός εκπόλωσης των αισθητικών απολήξεων μειώνεται.

16 Λειτουργία του Τενοντίου Οργάνου του GOLGI
και νευρώνονται μόνο από αισθητικές ίνες της ομάδας Ιb (εμμύελες). Κάθε τενόντιο όργανο νευρώνεται από μια μόνο ίνα της ομάδας Ιb, η οποία χάνει το μυελώδες έλυτρο της αφού εισέλθει στο έλυτρο του οργάνου και διακλαδίζεται σε πολλές λεπτές απολήξεις, οι οποίες παρεμβάλλονται μεταξύ των διαπλεκόμενων δεματίων κολλαγόνων ινών. Τα τενόντια όργανα είναι ευαίσθητα σε αλλαγές της τάσης. Η διάταση των τενόντιων οργάνων ευθυγραμμίζει τις δεσμίδες κολλαγόνων ινών με αποτέλεσμα τη συμπίεση και επιμήκυνση των νευρικών απολήξεων και την πρόκληση δυναμικών ενέργειας. Ο ρυθμός εκπόλωσης των τενόντιων οργάνων είναι, επομένως, πολύ ευαίσθητος σε αλλαγές της τάσης του μυός. Τα τενόντια όργανα εκτείνονται ευκολότερα όταν αυξάνεται η τάση του μυός λόγω σύσπασης.

17 Αποκρίσεις των υποδοχέων
Λειτουγία μυικών ατράκτων

18 ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΣΗΣ ή ΜΥΟΤΑΤΙΚΟ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ
ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ

19 ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ GOLGI ή ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΜΥΟΤΑΤΙΚΟ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ
ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ

20 ΚΑΜΠΤΙΚΟ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ
ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΩΤΙΑΙΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ

21 Καμπτικό αντανακλαστικό (απόσυρσης)
Kαμπτικές απαντήσεις -- αθώο ερεθισμό του δέρματος Έντονες καμπτικές απαντήσεις απόσυρσης -- ερεθιστικά ή ιδιοδεκτικά επιβλαβή ερεθίσματα Το αντανακλαστικό απόσυρσης έχει προστατευτική λειτουργία αφού η κάμψη του ερεθιζόμενου άκρου το απομακρύνει από την πηγή του ερεθισμού ενώ η έκταση του άλλου άκρου υποστηρίζει το σώμα. Τα αντανακλαστικά απόσυρσης είναι δεσπόζοντα, δηλαδή απομονώνουν τις νωτιαίες οδούς από οποιοδήποτε άλλη αντανακλαστική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα. Aσθενές βλαπτικό ερέθισμα -- ελάχιστη καμπτική απάντηση. Ισχυρότερα ερεθίσματα -- μεγαλύτερη κάμψη (περισσότεροι κινητικοί νευρώνες) Επαναλαμβανόμενη πυροδότηση κινητικών νευρώνων -- μέτα-εκφόρτιση (inputs από σύνθετες και δαιδαλώδεις πολυσυναπτικές οδούς).


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή στην κίνηση Μύες και μυϊκοί υποδοχείς Νωτιαία αντανακλαστικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google