ΉΧΩΜΑΤΕΡΕΣΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΟΥΛΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4.
Advertisements

Διαχείριση απορριμμάτων
Διαχείριση απορριμμάτων Ανακύκλωση
Επιμελήτρια : Μάγδα Δαστερίδου
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Βιολογικός Καθαρισμός
TA ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Βιώσιμη Πόλη Μαυρογιαννίδη Θεολογία Πατέρα Μυρτώ
Ανακύκλωση Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
«Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης»
«Tα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια»
Το πορτρέτο των σκουπιδιών μας…
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΥΣΗ RDF ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων 20 Φεβρουαρίου 2014 μέσω δράσεων πρόληψης, μείωσης, χωριστής.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Ποια είναι η επιστημονική και θεσμική αξιολόγηση και ιεράρχηση των διαφόρων μεθόδων διαχείρισης των ΑΣΑ; Γιώργος Αρβανίτης Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.
ΉΧΩΜΑΤΕΡΕΣΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ.
ΟΙ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ… Ηλιόπουλος Αναστάσης Κλάδου Εύα Κονίδης Ηλίας Φίλη Άννα.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Τι είναι η ανακύκλωση;
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακυκλώστε και σώστε το περιβάλλον!!!
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
‘ Go green ’ ( ομάδα γυαλίου ) Δήμητρα Πολίτη Ιωάννα Σπέντζου Σοφία Παναγιωτοπούλου Γιώργος Σταυρόπουλος Αγάπη Σαββίδου.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ 1Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΙΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ:
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ονομάζουμε την επαναφορά των χρήσιμων υλικών στο φυσικό και οικονομικό κύκλο. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν σκοπό την ανάκτηση.
ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
Συνέπειες των απορριμμάτων για το περιβάλλον.
Δράση: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΟΚΙΝΗΣΗ
Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT 6) ΥΠΟΘΕΜΑ: Σκουπίδια και παραδοσιακές κοινωνίες (ιστορική.
1 Μέγιστη αξιοποίηση χώρων συγκέντρωσης αποβλήτων Μεικτή διαχείριση αποβλήτων - χώροι συγκέντρωσης αποβλήτων (ΧΣΑ)‏
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εργασία των μαθητών Βασίλη Παπαγεωργιου Ηλία Μαζιανίτη
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων
Αλόγιστη χρήση αγαθών – Τεράστιος όγκος σκουπιδιών Σ.Π.Α.Μ.
Save the world Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα Τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης χειρότερη θέση στον τομέα της ανακύκλωσης έχει η Τσεχία αλλά και.
Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΙΑΝΑΚΗ Α1.
Διαχείριση απορριμμάτων Ανακύκλωση
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τι είναι ανακύκλωση; Οφέλη Ανακυκλώσιμα προϊόντα
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα δεν είναι σκουπίδια
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται μια συσκευή.
AIMS- ZICHNALIS S.A. 367 Syngrou Ave Athens Tel Fax Kioutahias Serres Tel/Fax.
Ανακύκλωση Απορριμμάτων ‘Τα άχρηστα-Χρήσιμα’
ΡΑΝΙΑ ΓΙΑΧΑΛΗ ΝΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΓΚΟΣ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κατερίνα Παπαοικονόμου Διάλεξη στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Χωρική Ανάλυση.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Οδηγία ΕΕ 2006/66/ΕΚ για ηλεκτρικούς συσσωρευτές.
 Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης.
Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας Αστικά Στερεά Απόβλητα Συνέδριο ΚΕΔΕ Ιανουάριος 2015.
Κατερίνα Παπαοικονόμου Διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος «Ρύπανση και Προστασία Περιβάλλοντος» 10 Δεκεμβρίου 2015 ΒΟΛΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
1. Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i. Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii. Είναι τα καθαρά σχολεία της Κύπρου! iii. Είναι τα σχολεία που συμμετέχουν.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 1.Τι είναι τα οικολογικά σχολεία; i.Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο!Είναι τα σχολεία που έχουν ωραίο κήπο! ii.Είναι.
Φύση και άνθρωπος – έννοιες αλληλένδετες!. Τα εργοστάσια, είναι ο κυριότερος παράγοντας στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα διάφορα βιομηχανικά απόβλητα.
Κατερίνα Παπαοικονόμου Διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος «Περιβαλλοντική Μηχανική και Διαχείριση» 14 Ιανουαρίου 2015 ΒΟΛΟΣ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Μαρία Μάρκου ΔΊ Το περιβάλλον, [ αέρας, νερό, έδαφος ] είναι ο χώρος που ζούμε.Πολλές δραστηριότητες μας το ρυπαίνουν. Σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος.
Τιμές Μεταφοράς.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ.
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Ρύπανση του εδάφους.
«Μονάδες μηχανικής & βιολογικής επεξεργασίας.»
ΔιαχεΙριση απορριμμΑτων στην Ε.Ε - ΚΥπροΣ
Ιωάννα, Αγγελική, Ειρήνη
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ / ΤΕΔΚΝΑ / ΠΟΕ ΟΤΑ
Ανακύκλωση ΑΗΗΕ και κοινωνικά οφέλη
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ & ΓΙΩΡΓΟΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΉΧΩΜΑΤΕΡΕΣΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΟΥΛΑΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

τόνοι οικιακών απορριμμάτων παράγονται ετησίως στην Ελλάδα. Τα απορρίμματα αυτά αρκούν για να καλύψουν με τον όγκο τους την εθνική οδό από το Ναύπλιο ως την Αλεξανδρούπολη με στρώμα ύψους 1μ.! Στη χώρα μας λειτουργούν 5000 χωματερές, το 70% των οποίων ανεξέλεγκτες και παρόλο που δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες υγειονομικής ταφής, δέχονται πάνω από 1 εκ. τόνους απορριμμάτων το χρόνο. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Ακτινογραφία προβλήματος: Ένας τυπικός όγκος σκουπιδιών ενός τυπικού Έλληνα βάρους 1 kg αποτελείται από:  30% οργανικά υλικά  29% χαρτί  18% πλαστικό  5% αλουμίνιο  4% γυαλί  14% μη κατηγοριοποιημένα και αδρανή υλικά

ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΦΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Τα απορρίμματα διαστρώνονται με διαδοχικές στρώσεις άμμου ή χώματος Εκεί, όταν σαπίσουν και διαλυθούν, εκλύουν κάποια υγρά,τα στραγγίσματα και το λεγόμενο βιοαέριο. Τα στραγγίσματα και το βιοαέριο μαζεύονται σε σωλήνες και επεξεργάζονται με ειδικούς τρόπους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Οι τοξικές ουσίες (βαρέα μέταλλα, χλωριωμένες ενώσεις) διαπερνούν το προστατευτικό στρώμα και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος. Η ανεξέλεγκτη καύση ευθύνεται για την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξινών που περιέχονται σε χλωριωμένες ενώσεις ΡVC

πλεονέκτημα : ανακτάται το οργανικό μέρος των απορριμμάτων και μετατρέπεται σε χρήσιμο ΕΒ. μειονεκτήματα : i. μεγάλος χρόνος παραμονής στη μονάδα ζύμωσης ii. ενδεχόμενα προβλήματα δυσοσμίας στην περιοχή από κακή λειτουργία iii. το σχετικά υψηλό κόστος επένδυσης iv. οι δυσκολίες εξεύρεσης αγοράς του ΕΒ. ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΛΥΣΕΙΣ στο πρόβλημα διάθεσης απορριμμάτων Μείωση όγκου απορριμμάτων: -Διαλογή στην πηγή -Αποφυγή παραγωγής υλικών συσκευασίας -επαναχρησιμοποίηση

ΥΛΙΚΑ%ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Χαρτί30% Γυαλί20% Αλουμίνιο25% Πλαστικό1% ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ανακύκλωση στην Ελλάδα

Παράταση του χρόνου λειτουργίας των χωματερών. Μείωση του κόστους συλλογής και διάθεσης των απορριμμάτων. Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη συλλογή,μεταφορά και ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, σύμφωνα με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων για ταφή και συνεπώς μικρότερη ρύπανση των νερών και του αέρα ΩΦΕΛΕΙΕΣ Εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Κάθε χρόνο, η απαλλαγή από τα αχρηστευμένα αυτοκίνητα και φορτηγά δημιουργεί 8-9 εκατ. τόνους απορριμμάτων. Αντιπροσωπεύει πάνω από το 10 % της ετήσιας συνολικής ποσότητας επικίνδυνων αποβλήτων που δημιουργούνται στην Ευρώπη. Τα σκουπίδια από τον ηλεκτρικό κι ηλεκτρονικό εξοπλισμό αυξάνουν κατά % κάθε πέντε χρόνια - τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δημοτικά σκουπίδια εν γένει. Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να επιστρέψουν τον παλιό εξοπλισμό τους και οι κατασκευαστές να αναλάβουν την ευθύνη παραλαβής και ανακύκλωσης των άχρηστων ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών εξοπλισμών

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας από την ανακύκλωση διάφορων υλικών σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή τους Γυαλί90,2% Αλουμίνιο95,4% Λευκοσίδηρος78% Πλαστικό ΡΕΤ98,7%

ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Η επιτυχία της ανακύκλωσης στηρίζεται στην απόδειξη της σκοπιμότητά της: εξασφάλιση μιας αγοράς που θα απορροφά τα δευτερογενή και ανακτώμενα προϊόντα. διερεύνηση βιωσιμότητάς τους. Το κόστος διαχείρισης, που περιλαμβάνει συλλογή και διάθεση, πρέπει να υπολογισθεί σε σχέση με το αναμενόμενο όφελος Δυσκολία να αποτιμηθεί σε χρηματικές μονάδες και να ενσωματωθεί το εξωτερικό κόστος παραγωγής.(το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται το περιβάλλον κατά τη διάρκεια παραγωγής ως την τελική κατάληξη του υλικού συσκευασίας)

Δέλεαρ θα ήταν να πληρώνουν οι δημότες για τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς των απορριμάτων ανάλογα με την ποσότητα που παράγουν και όχι με τα τετραγωνικά που ζουν.(μεταβλητό σύστημα κοστολόγησης) για να καλύπτεται το κόστος ανακύκλωσης Επιτυγχάνεται με ογκομέτρηση των απορριμάτων.

Ευχαριστώ Για Την Προσοχή Σας Περισσότερες πληροφορίες στις διευθύνσεις: