ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κωνσταντίνος Καβάφης.
Advertisements

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη
Μαργαρίτα Λυμπεράκη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΜΠΟΥΡΤΖΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α2 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΕΙΜΕΝΑ.
Edward De Bono, Τα έξι καπέλα της σκέψης
Κωνσταντίνος Καβάφης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
ΠΟΙΗΣΗ<<Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ>>
Οδυσσέας Ελύτης 1o Πρότυπο Πειραματικό Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2
Σεφέρης.
Έλληνες Λογοτέχνες: Γιώργος Σεφέρης
Οδυσσεας Ελυτης.
ΟΙ ΔΙΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Οδυσσέας Eλύτης Η βιογραφία του Ν. Μεταξένια.
Οδυσσέας Ελύτης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Λεωνίδας Κραλίδης 8/12/2013 1ο Πρότυπο Πειρ. Θεσ/νίκης
Λευτέρης Δάλπης Ε΄2 1ο πρότυπο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Οδυσσέας Ελύτης Ο ποιητής του Αιγαίου
20/2/12 Μάριος Eυρυγένης Γιάννης Ελίζογλου Γ1
Οδυσσέας Ελύτης, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», Ποίηση, Ίκαρος.
Άλκη Ζέη.
Οδυσσέας Ελύτης  Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί.
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Γ. Ρίτσος Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε 2 ΠΤΔΕ - ΑΠΘ.
ΣαββόπουλοςΞαρχάκοςΛοΐζος Επιμέλεια: Επιμέλεια: Βαζελάκης Δημήτριος, Ηρειώτης Θεόδωρος, Βαζελάκης Δημήτριος, Ηρειώτης Θεόδωρος, Καλο-Καράγιαννης Άγγελος.
Οδυσσέας Ελύτης Πρώτο Πειραματικό Δημοτικό σχολέιο Θεσσ/νικης
Έλληνες Λογοτέχνες: Άγγελος Σικελιανός Τμήμα: Ε΄1 Μιχαέλα Τ. Μαρινα Μ. Ηλιάννα Κ.
PROJECT 6ο Λύκειο Πάτρας Β’ Λυκείου Α΄ Τετράμηνο Σχολικό έτος
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
Παράδοση και Μοντερνισμός. Διδασκαλία και Αξιολόγηση
ΜΙΣΕΛ ΝΤΕ ΜΟΝΤΑΙΝ.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Κουργιτάκου Μιχαέλα Γ΄ Θρησκευτικά ΘΕ1: Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΣΗ:ΑΘΗΝΑ ΓΚ.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Μαντώ Μαυρογένους 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο Γ΄ Ναθαλία Κλεάνθους Σχολικό έτος: Τάξη: Στ΄ Δασκάλα: Μαρία Χ’’ Ιωάννου.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣ Μαρία Ιγγλέζου Α1 – Β Αρσάκειο Ψυχικού (Λύκειο)
Οδύσσεας Ελύτης.
Οδυσσέας Ελύτης 2 Νοεμβρίου Μαρτίου 1996.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015
Έλληνες Λογοτέχνες: Κωνσταντίνος Καβάφης
Τόμας Στερνς Έλιοτ Νόμπελ Λογοτεχνίας 1948 « Είναι σπουδαίο πράγμα όταν δύο ψυχές ενώνονται για να στηρίζουν η μία την άλλη στο έργο τους, στις επιτυχίες.
Θέμα : Νίκος Νησιώτης Ονοματεπώνυμο : Μαρία Μποσμή Τμήμα : Γ’3 Σχολείο : Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
 Ο όρος « μοντερνισμός » αρχικά τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα και αναπτύχθηκε πλήρως στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.  Συγγραφικό έργο Συγγραφικό έργο  Συνοπτική εργογραφία Συνοπτική εργογραφία  Απήχηση του έργου του στο εξωτερικό Απήχηση του έργου.
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
Άλκη Ζέη 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. Ε.- Α. Π. Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού Στ ’2.
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
Κωνσταντίνος Καβάφης Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας.
Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ
Ζητείται Ελπίς Αντώνης Σαμαράκης
Κωνσταντίνος Καβάφης.
Λίγα λόγια για τον Κωσταντίνο Καβάφη
Μεγαλοι ελληνεσ ποιητεσ
Λευτέρης Δάλπης 1ο Πειραματικό σχολείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ.
Μαρία Αμπατζή, Ε2, 1ο Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.,
Οδυσσεας Ελυτης.
Θανοσ Βλεκασ του Παύλου Καλλιγά.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Μια σύντομη περιήγηση! ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΤΑΣΣΗ ΤΜΗΜΑ Γ3
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( )

Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια την Ιωάννα και τον Άγγελο. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1914 η οικογένεια Σεφεριάδη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί ο Σεφέρης τέλειωσε το Πρότυπο Κλασικό Γυμνάσιο, ενώ στα δεκαοκτώ του έφυγε για να σπουδάσει νομικά στο Παρίσι. Μετά τις σπουδές του ακολούθησε τη διπλωματική καριέρα, γι’ αυτό έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Ελλάδα.

Το 1926 έγινε ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών και αργότερα διορίστηκε υποπρόξενος και διευθύνων στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Λονδίνου. Το υπηρέτησε ως πρόξενος στην Κορυτσά και στη συνέχεια μετατέθηκε στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών. Το1941 παντρεύτηκε τη Μαρώ Ζάννου και ακολούθησε την ελληνική Κυβέρνηση στη Σούδα, τη Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο και την Ιταλία (έως το 1944).

Το 1945 διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντιβασιλέα Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το 1947 διορίστηκε σύμβουλος πρεσβείας στην Άγκυρα. Αργότερα, ταξίδεψε στη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, στην Κύπρο και τη Νέα Υόρκη.

Το 1969 δημοσιεύτηκε η δήλωσή του κατά της χούντας και ο Σεφέρης παύτηκε από πρέσβης, ενώ του απαγορεύτηκε και να κάνει χρήση του διπλωματικού του διαβατηρίου. Ο Γ. Σεφέρης πέθανε το Σεπτέμβρη του Είχε προηγουμένως υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο δωδεκαδάκτυλο.

ΠΟΙΗΣΗ ΣΕΦΕΡΗ Ο Σεφέρης είναι από τους σημαντικότερους ποι- ητές της Γενιάς του Τριάντα. Ανανέωσε τη νεοελληνική λογοτεχνία, συνδυάζοντας βαθιά γνώση της παράδοσης αλλά και παγκόσμιων ιδεολογικών ρευμάτων. Επηρεάστηκε από το μοντερνισμό και ειδικότερα από την ποίηση του Έλιοτ και του Πωλ Βαλερύ (εκπροσώπου της καθαρής ποίησης)

Θέματά του ο έρωτας, η ελληνική ιστορική παράδοση που αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικότητας. Χαρακτηριστικά του (αρχικά) οι παραδοσιακοί στιχουργικοί τρόποι [όπως ομοιοκαταληξία και το μέτρο], (ενώ αργότερα) ο ελεύθερος στίχος, ο απαισιόδοξος τόνος, η μελαγχολική διάθεση, η συσχέτιση του μυθολογικού και ιστορικού παρελθόντος με το παρόν του Ελληνισμού, η πυκνότητα και η αμφισημία.

Σημαντικά έργα του Ποιήματα στα γαλλικά και τα ελληνικά (1923) Το ύφος μιας μέρας και το Γράμμα του Μαθιού Πασκάλη (1928) Στροφή (1931) Στέρνα (1932) Μυθιστόρημα (1935) Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’, Ποιήματα 1 και Τετράδιο Γυμνασμάτων (1940) Δοκιμές και Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’ (1944)

Τελευταίος Σταθμός (1947) Μετάφρασή του από ποιήματα του Έλιοτ με τίτλο Η έρημη χώρα και άλλα ποιήματα (έκδοση 1949) Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ (1955) Μετάφρασή του από το Άσμα ασμάτων και οι Αντιγραφές (1964) Τρία Κρυφά ποιήματα και μετάφραση της Αποκάλυψης του Ιωάννη (1965) Τελευταίο του ποίημα Επί ασπαλάθων (1971)

Διακρίσεις του Το 1947 τιμήθηκε με το Έπαθλο Παλαμά Το 1961 με το Βραβείο Foyle Το 1963 είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Επίσης, ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ το 1960, της Θεσσαλονίκης το 1964, της Οξφόρδης το 1964, του Πρίνστον το 1965.

Ο Σεφέρης μεταφράστηκε νωρίς και τα έργα του κυκλοφορούν από χρόνια σε πολλές γλώσσες του κόσμου.

Βιβλιογραφία Βικιπαίδεια Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Πολιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας